Jump to content

Μέλλον!


Recommended Posts

Ποιο μυθιστορημα η΄ταινια, πιστευετε οτι αντικατοπτριζει το πιθανοτερο μελλον για την ανθρωπινη φυλη?

 

 

 

Πιστευετε ας πουμε οτι θα απλωθουμε στις εσχατιες του γαλαξια μας με μια τεραστια αυτοκρατορια οπως ΝΤΙΟΥΝ λογου χαρη, η΄οτι η ανθρωποτητα θα παρει αλλο δρομο που (ποιος ξερει) εχει παρει παλι στο παρελθον????

 

 

 

 Ποια ταινια η΄μυθιστορημα σας εκφραζει πανω σε αυτο το θεμα???

Link to comment
Share on other sites

Εγω παντως θα ελεγα οτι μας ταιριαζει ενα σεναριο οπως του "Η Επομενη Μερα" κ μετα μια γαλαξιακη αυτοκρατορια.........αλα Ασιμοφ

Link to comment
Share on other sites

Εγω παντως θα ελεγα οτι μας ταιριαζει ενα σεναριο οπως του "Η Επομενη Μερα" κ μετα μια γαλαξιακη αυτοκρατορια.........αλα Ασιμοφ

 

Άρα πιστεύεις ότι ο πολιτισμός μας χρειάζεται ένα δυνατό-αμείλικτο reboot, όπως και στο κόσμο του Σταρ Τρέκ (3 παγκόσμιος πόλεμος), πριν ωριμάσει αρκετά, για να ακμάσει πραγματικά?

Μετά απο όσα διαβάζω τα τελευταία χρόνια και εμένα το παραπάνω μου φαίνεται το πιο πιθανό σενάριο.

 

http://www.paulchefurka.ca/Population.html

 

 

Link to comment
Share on other sites

ναι sylook, δυστυχως αυτο πιστευω... Οτι  δεδομενου της καταστασης που ειμαστε τωρα, για να συνελθουν οι ανθρωπινες κοινωνιες κ να μεταβουμε σε ενα αλλα σταδιο υπαρξης κ συμβιωσης, μας χρειαζεται ενα γερο ταρακουνημα..

Ελπιζω οχι μοιραιο παντως...Περιπου οπως αυτο του Σταρ Τρεκ, σωστα

Link to comment
Share on other sites

Guest roriconfan

Αν κρίνουμε πάντως από το τι λέγανε πριν 100 χρόνια για το πως θα ήταν ο κόσμος σήμερα, κατά 95% ήταν εκτός. Ποιός θα πρόβλεπε το ίντερνετ ή την τυφλή τρομοκρατία σε στυλ Δίδυμοι Πύργοι; Και που είναι τα ρομπότ οικιακοί βοηθοί και οι αποικίες στην Αφροδίτη; Δύσκολο να προβλέψεις το μέλλον. Εδώ το CERN κάνει πειράματα που θα αποκαλύψουνε τα μυστικά διμιουργίας του σύμπαντος. Και το 2013 είναι το έτος που όλα τα περίεργα τελειώνουνε. Το μέλλον είναι μπροστά μας αλλά εμείς πάμε να το κρίνουμε με όρους του κατεστημένου, όπως είναι σήμερα.

Link to comment
Share on other sites

ενδιαφέρον θέμα.

 

η γαλαξιακή αυτοκρατορία του ασίμωφ δεν πιστεύω ότι αποτελεί ρεαλιστικό σενάριο, καθώς περιέχει πολλά κάποια στοιχεία φαντασίας ή τουλάχιστον μη-καλά-τοποθετημένα. έχει φυλές που έχουν εξελιχτεί από το ανθρώπινο είδος που διαφέρουν ριζικά όμως από αυτό.

κατά τα άλλα, οι αρχές της γαλαξιακής αυτοκρατορίας, όπως αυτές διαφαίνονται στη σειρά των ρομπότ, είναι αρκετά πιθανές, ακόμα και η περίπτωση του τράντορ ως 'πρωτεύουσα'.

 

το σύμπαν του ντιούν, αγνοώντας και πάλι μερικά στοιχεία (μπένε τλέιλαξ, ντιουν) από πολιτική άποψη είναι αρκετά πιθανό, αν και δεν νομίζω να ξαναγυρίσουμε στην κληρονομική διαδοχή της εξουσίας.

 

από την άλλη, μιλώντας σε σαφώς μικρότερο βάθος χρόνου, ο αποικισμός του άρη, όπως τον παρουσιάζει ο ρόμπινσον, είναι άκρως ρεαλιστικός (*γκουχ*γκουχ*οκ, η περιβαλλοντική καταστροφή στη γη θα συμβεί λίγο νωρίτερα... :Ρ )

 

και σε κάποια φάση, θα συμβεί και αυτό που περιγράφεται στους astrotruckers. τα διαστημόπλοια θα είναι κάτι σαν τις παιχνιδομηχανές, θα μπορείς να αγοράσεις ένα για σένα αλλά δεν θα το χρειάζεσαι πραγματικά. και όσοι ταξιδεύουν στο διάστημα θα απωλέσουν το ιδιαίτερο συναίσθημα του αστροταξιδευτή (όχι αστροναύτη), και θα πλήττουν αφάνταστα.

παίζει να συμβαίνει ήδη αυτό. ε ρε, hal που μας χρειάζεται...

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω ότι πιο κοντά πάντως βρισκόμαστε στην επαλήθευση του

 

"1984" του Όργουελ

 

Αλλά δεν ξέρω αν μιλάμε για μία περίπτωση όπου η ζωή μιμείτε την τέχνη και όχι αντιστρόφως.

 

Όσο για το μέλλον τύπου Σταρ Τρεκ, νομίζω είναι τελείως εκτός ανθρώπινης φύσης, όσο καλό και αν ακούγεται. Δεν είναι τυχαίο που η ιδιοφυής ιδέα έχει προβάλει όλα τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά σε εξωγήινες φυλες. (Δεν θα ξεχάσω μία συζήτηση που οι Κλίνγκον υποστήριζαν, ότι ο Σέξπηρ (Σαξοσπύρος ελληνιστί) μπορεί να κατανοηθεί μόνο στη γλώσσα τους. Πανέξυπνο!).

Link to comment
Share on other sites

Εγώ θα έλεγα και το σενάριο του Hamilton από το Night's Dawn Trilogy. Οι περιβαλλοντικές αλλαγές στην Γη είναι τόσο ακραίες που κανείς στην Γη δεν ζεί έξω από τις πόλεις με θόλους. Εκτός πόλεων, οι καταιγίδες είναι φονικές και δεν έχει επιζήσει σχεδόν τίποτα από την πανίδα και χλωρίδα. Το Ηλιακό Σύστημα έχει αποικιθεί και κάθε πλανήτης έχει την ανεξαρτησία του, όπως και πολλοί άλλοι πλανήτες εκτός Ηλιακού Συστήματος.

Link to comment
Share on other sites

Δεν υπάρχει μέλλον για το ανθρώπινο είδος.

Καλημέρα σας, συμφωνώ δυστηχώς, για ποιό μέλλον μιλάμε??

ο Nibiru πλησιάζει απειλητικά.Ακόμα κι αν δεν συγκρουστεί με την Γη θα προκαλέσει τέτοια "Οικολογική αναστάτωση" που δεν μας βλέπω να την βγάζουμε καθαρή.

Link to comment
Share on other sites

Ivaxos, να υποθέσω ότι αυτό το αναφέρεις με εύθυμη διάθεση;

 

Από Wikipedia: In recent years, the work of Zecharia Sitchin has garnered much attention among ufologists, ancient astronaut theorists and conspiracy theorists. He claims to have uncovered, through his own retranslations of Sumerian texts, evidence that the human race was visited by a group of extraterrestrials from a distant planet in our own Solar System (...) Sitchin's theory proposes the planets Tiamat and Nibiru. Tiamat supposedly existed between Mars and Jupiter. He postulated that it was a thriving world in a much differently shaped solar system, with jungles and oceans, whose orbit was disrupted by the arrival of a large planet or very small star (less than twenty times the size of Jupiter) which passed through the solar system between 65 million and four billion years ago. The new orbits caused Tiamat to collide with one of the moons of this object, which is known as Nibiru.
Edited by nikosal
Link to comment
Share on other sites

Με αφορμη το 2012 κ τον Νιμπιρου....

 

 

Πιστευετε οτι η κυκλικη θεωρηση του χρονου οπως την αντιλαμβανονταν οι Μαγιας ειναι ρεαλιστικη???

 

Να θυμισω οτι η προηγουμενη καταστροφη ανθρωπινου πολιτισμου τοποθετειται γυρω στο 10.500π.χ....για οποιον εχει ασχοληθει..

 

 

Νομιζω οτι το ανθρωπινο ειδος αν ηταν να ειχε κατασταρφει θα ειχε ηδη καταστραφει...Το πολυ πολυ να ξαναγυρισουμε σε καποιου ειδους πρωτογονη κοινωνια..

Link to comment
Share on other sites

Τα περισσότερα φαινόμενα μοντελοποιούνται καλύτερα με σπείρες και όχι με κύκλους. Βλέπε γέννηση-ακμή-παρακμή-θάνατος σε όλα τα φαινόμενα από τη μια αλλά και διαδοχή π.χ. των αυτοκρατοριών από την άλλη. Ο κύκλος επαναλαμβάνεται αλλά δεν ξαναρχίζει από το ίδιο σημείο αλλά από κάποιο άλλο - και άρα σπιράλ...

 

Με αυτήν τη λογική, ναι, αργά ή γρήγορα θα έρθει το τέλος. Που θα σημάνει την αρχή για κάτι άλλο. Καινούριο. Αλλά διαφορετικό... Πάντως δεινόσαυρους δε θα ξαναδούμε :)

Link to comment
Share on other sites

ναι, σωστό... μ' αρέσει η άποψή σου...

Οπότε πιστεύεις για ένα πιθανό μέλλον κάτι σαν τους Heroes??? ή X_MEN.??? Δηλαδη μια εξελιξη του ανθρωπινου ειδους???

Edited by nikosal
no greeklish please..!
Link to comment
Share on other sites

Χμμμ... δύσκολη ερώτηση! Γι' αυτό και απέφυγα να απαντήσω!

 

Σαν άνθρωπος είμαι λίγο απαισιόδοξος, ίσως άδικα. Τώρα με την βιοτεχνολογία και τον χειρισμό των γονιδίων ("τώρα" εννοώ στις επόμενες λίγες ή πολλές δεκαετίες) νομίζω ότι η ποικιλομορφία θα αυξηθεί κατά πολύ με αποτέλεσμα να έχουμε και περισσότερο υλικό για "φυσική" επιλογή. Επομένως, ναι, το είδος θα εξελιχθεί, ή τέλος πάντων, θα τροποποιηθεί με μεγαλύτερους ρυθμούς.

 

Αμφιβάλλω όμως ότι θα προστεθούν "μαγικές" ιδιότητες. Πιο πιθανόν είναι να δούμε τροποποιήσεις στα σώματα (π.χ. αντίχειρες στα πόδια, δυνατό/γρήγορο μυϊκό σύστημα, οξύτερες αισθήσεις) και βέβαια διασύνδεση με ηλεκτρομηχανές τύπου cyborg. Τώρα που θα οδηγήσει αυτό; Λυπάμαι αλλά, νομίζω, στα γνωστά: ανισορροπία, πόλεμος, σιγά-σιγά νέα ισορροπία κλπ Ένα γρήγορο βήμα πίσω, δύο αργά βήματα μπροστά...

Link to comment
Share on other sites

Νομιζω οτι αυτη ειναι πραγματικα μια ψιλοεφιαλτικη προοπτικη.... Το Gattaca αν το εχεις δει πλησιαζει πολυ αυτο το μελλον... Που αλλωστε δε πιστευω οτι ειναι κ τοσο μακρυα...

Link to comment
Share on other sites

Μόλις τελείωσα το " Οι ευτυχισμένες Μέρες του Μέλλοντος" Ρ.Σιλβερβεργκ εκδ. Orbit -Παρά Πέντε

 

Το βιβλίο αφορά μια πιθανή κάθετη ανάπτυξη των ανθρώπινων κοινωνιών. Οι αστικές μονάδες είναι πολυκατοικίες από ισχυρό σκυρόδεμα, ύψους 3-4 Km. Κάθε όροφος είναι μια πόλη από μόνος του και το όλο συγκρότημα περιλαμβάνει μέχρι και 880.000 ανθρώπους. Με τον τρόπο αυτό το υπόλοιπό της Γης είναι ελεύθερο προς καλλιέργεια.

 

Μέσα στην Ασμον επικρατεί το μοτίβο των ανεξέλεγκτων γεννήσεων, όσο πιο πολλά παιδιά τόσο καλύτερα. Ενώ οι σεξουαλικές σχέσεις είναι πλήρως ελεύθερες - με την έννοια ότι εφόσον ζητήσεις κάτι από κάποιον αυτός θα στο δώσει!- και ενθαρρύνονται. Οι ασθένειες κάθε είδους έχουν εξαλειφθεί....Βέβαια υπάρχει ο θεσμός της οικογένειας και παντρεύονται από μικρή ηλικία, αλλά αυτό δεν εμποδίζει στο ελάχιστο ? το «νυχτοπερπάτημα» το οποίο θεωρείται φυσιολογικό.

 

Τα πάντα μέσα στην Άσμον ανακυκλώνονται - από τα απορρίμματα των ανθρώπων μέχρι τα νεκρά πτώματα- και εκμεταλλεύονται ενεργειακά π.χ. η θερμότητα που εκπέμπουν τα σώματα τους. Ενώ το χρήμα έχει καταργηθεί. Γενικά πρόκειται για ένα κλειστό σύστημα το οποίο δεν επιδέχεται αλληλεπιδράσεις με το εξωτερικό περιβάλλον, με την έννοια ότι οι κάτοικοι δεν είναι ελεύθεροι να κυκλοφορούν έξω αλλά συνήθως δεν το θέλουν κιόλας.

 

Το αντίθετο μοτίβο επικρατεί στις μικρές αγροτικές κοινωνίες, δηλ. έλεγχος τον γεννήσεων και περιορισμένες σεξουαλικές σχέσεις.

 

Το βιβλίο είναι αρκετά επίκαιρο δεδομένης τις κρίσης του πετρελαίου - οικονομίας, του υπερπληθυσμού και της καταστροφής του περιβάλλοντος. Αλλά οι περισσότεροι που το συζήτησα αντιδράσανε αρνητικά ως προς αυτό το πιθανό μοτίβο. Ο συγγραφέας κατά τη γνώμη μου τελειώνει το βιβλίο σχετικά ουδέτερα και σε αφήνει σε μεγάλο μέρος να κρίνεις από μόνος σου, αν και σε αυτό κάποιοι υποστηρίζουν ότι τελικά είναι αρνητικός. Όπως και να έχει η συνέχεια επί του βιβλίου, περιμένω σχόλια από όσους το έχουν διαβάσει.

Edited by 0Nautilus0
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Το πως θα εξελιχθεί το μέλλον εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό το τι θα κάνει η ανθρωπότητα στους επόμενους δύο με τρεις αιώνες. Αυτό γιατί σήμερα είμαστε σε ένα κομβικό σημείο στην ιστορία. Σίγουρα αν μια καταστροφή (πχ Πόλεμος με Ατομικά όπλα) συμβεί αυτό δε σημαίνει πως η ανθρωπότητα θα εξαφανιστεί. Αυτό όμως που θα συμβεί είναι πως θα έχουμε καταναλώσει όλες τις πρώτες ύλες και θα είναι αδύνατο να ξαναδημιουργηθεί τεχνολογικός πολιτισμός όπως έγινε τα τελευταία 500 χρόνια. Ειδικά αν σκεφτούμε πως πολλά από τα κοιτάσματα που εκμεταλευόμαστε σήμερα, χρειαζόμαστε τεχνολογία και μόλις πριν από 100 ή 200 χρόνια πριν θα ήταν αδύνατο να χρησιμοποιηθούν.

 

Αν καταφέρουμε και φύγουμε σε άλλους πλανήτες η καταστροφή ενός από αυτούς, ακόμη και της Γης θα αλλάξει λίγο την ιστορία της ανθρωπότητας. Αν όμως κάποια μεγάλη καταστροφή μας σταματήσει πριν να γίνει κάτι τέτοιο... εεε, τότε την 'κάτσαμε'.

 

Βέβαια κάποιος θα μπορούσε να διαφωνήσει και να πει πως θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τα σκουπίδια του πολιτισμού μας για να ξαναδημιουργήσουμε έναν καινούργιο. Μπορεί, το θεωρώ απίθανο, αλλά όχι αδύνατο.

 

Να μια ωραία ιστορία να γράψει κάποιος.

Link to comment
Share on other sites

μας βλέπω να καταλήγουμε όπως στο The Stand του S. King... ακόμα και αν δούμε το 'κακό' του πολιτισμού μας θα γυρίσουμε εκεί απλά γιατί έτσι συνηθίσαμε.....

 

No future for the Human race...

Link to comment
Share on other sites

Δεν πιστεύω πως θα προλάβουμε να δούμε μέλλον ή μια νέα αρχή στα άστρα. Οι προσδοκίες μου για το μέλλον είναι πιο προσγειωμένες.

 

Δεν διαβάζω πολλά βιβλία αλλά έχω γράψει επί του θέματος. (Συγνώμη για το self-promotion.)

 

Στο "Κατάθεση Από Την Αιωνιότητα" ο αθάνατος μου ήρωας θα ζήσει όλη την μελλοντική ιστορία της Γης μέχρι την κατάρρευση του σύμπαντος, και θα είναι παρόν και στην δημιουργία του νέου σύμπαντος, των νέων πλανητών και της νέας μορφής ζωής. Και όχι, στο έπος δεν υπάρχει διαστημόπλοιο ούτε για δείγμα. Εδώ είναι το τρίτο μέρος της ιστορίας, στη Βιβλιοθήκη του Fantasy (όπου θα βρείτε και τα πρώτα δύο.) Στο τρίτο όμως είμαστε κάπως βαθύτερα στο μέλλον.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

παντως δε βλεπω κ πολυ αισιοδοξια... Ισως ειναι μηνυματα των δυσκολων καιρων που ζουμε...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..