Jump to content

persepolis


araquel
 Share

Recommended Posts

Persepolis-books1and2-covers.jpg

 

το persepolis είναι η αυτοβιογραφική εξιστόρηση της marjane satrapi σχετικά με τα γεγονότα στο ιράν, την ισλαμική επανάσταση και την καθιέρωση του θεοκρατικού καθεστώτος. μέσα από τα μάτια της μικρής τότε marjane, απεικονίζεται η πολιτική κατάσταση στη τεχεράνη, και σιγά σιγά και οι κοινωνικές, αλλά και προσωπικές ιστορίες που τη διαμόρφωσαν ως χαρακτήρα.

 

έχοντας δει πρώτα την ταινία, βρήκα (βρίσκω, καθότι τώρα το διαβάζω) το κόμικς να είναι πολύ πιο πλούσιο σε ιστορίες - όπως αναμενόταν άλλωστε. είναι χωρισμένο σε μικρές ενότητες, των 7-8 σελίδων η καθεμιά, και οι οποίες διηγούνται από μια ξεχωριστή ιστορία, μικρές λεπτομέριες και αποχρώσεις της ζωής της. από τις διαδηλώσεις που δεν τις επιτρέπαν να παέι οι γονείς της όταν ήταν μικρή έως την ιστορία της οικιακής βοηθούς που είχαν και με την οποία πήγε πρώτη φορά σε διαδήλωση. και από το 'χρυσό' πλαστικό κλειδί με το οποίο θα περνούσαν τις πύλες του παραδείσου τα ανήλικα αγόρια που 'προσυλήτιζε' και φανάτιζε το καθεστώς στο στρατό έως τα βασανιστήρια στα οποία υποβάλλονταν οι κρατούμενοι στη φυλακή.

όλα δοσμένα με ευαισθησία και με χιούμορ ακόμα, καθώς απεικονίζονται οι σκέψεις και οι αντιδράσεις της μικρής.

 

τα σκίτσα είναι απλά και ασπρόμαυρα, στοιχείο στο οποίο έμεινε πιστή και η ταινία, εντείνοντας τις εντυπώσεις και αντιδράσεις που προκαλούν (κάπου το είχα διαβάσει αυτό για τις ασπρόμαυρες εικόνες... χμμ...)

 

τα βιβλία του persepolis (4 στα γαλλικά, γίναν 2 στην αμερικάνικη έκδοσή τους) κυκλοφορούν και στα ελληνικά (δεν ξέρω σε πόσα βιβλία).

 

εντυπώσεις, γνώμες, αναπόφευκτες συγκρίσεις με την ταινία...? :tongue:

Link to comment
Share on other sites

Εμένα μου άρεσε πάρα πολύ ως graphic novel. Είχα γράψει στο topic "Τι διαβάζετε?":

 

Αυτό το graphic novel περιγράφει την ζωή της ίδιας της συγγραφέως όταν ήταν παιδί στο Ιράν, με όλες τις καλές και κακές αναμνήσεις. Μερικές φορές είναι συγκινητικό, άλλες καυστικό, άλλες φορές σου αφήνει μία πικρή γεύση. Η Satrapi γράφει με αγάπη για την χώρα της και τους ανθρώπους αλλά με κριτικό μάτι γύρω απ'όσα έζησε κατά την διάρκεια της Ισλαμικής Επανάστασης. Η ίδια έχει αυτοεξοριστεί και ζεί στο Παρίσι, στην Γαλλία.

 

 

PS. Υπάρχει και η έκδοση "The Complete Persepolis" στ'αγγλικά τουλάχιστον.

Link to comment
Share on other sites

Εξαιρετική έκδοση και στα ελληνικά έστω και αν την πληρώνεις κάτι παραπάνω. Και η ιστορία συγκινητική και δυνατή. Συνιστώ σε όλους να διαβάσουν τα δύο (στα ελληνικά) βιβλία.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Bump, bump, αν και το έχω διαβάσει εδώ και αρκετό καιρό: To Persepolis είναι εξαιρετικό (και οι δύο στα Ελληνικά τόμοι). Υπάρχουν σημεία που γελάς με την ψυχή σου (σημαντικό κομμάτι του έχει σαν αφηγητή το παιδί-Μαργιάν) και άλλα που θες να χτυπάς το κεφάλι σου στον τοίχο με την στενοκεφαλιά, την οπισθοδρομικότητα, την προκατάληψη αλλά και τα τεράστια σε μερικούς τομείς χάσματα που χωρίζουν κάποιες σύγχρονες κοινωνίες.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..