Jump to content

Πως αντιμετωπίζεται η ΕΦ στο εξωτερικό


Recommended Posts

Τον Απρίλη του 1991 πήγα στην Ιταλία για σπουδές. Στην αρχή στην Περούτζια για να κάνω μαθήματα γλώσσας και μετά στη Μόντενα όπου και σπόυδασα Ιατρική (τρομάρα μου).

 

Από το Ελλάντα είχα συνηθίσει να βρίσκω τα βιβλία ΕΦ πάντοτε ανάμεσα στα βιβλία Fantasy και ακόμη χειρότερα στα βιβλία λευκής και μαύρης μαγείας, καμπάλας και του Καστανέντα. Όταν πήγα στην Περούτζια μετά από ένα μήνα και αφού είχα εξαντλήσει όλα τα αποθέματα βιβλίων που είχα φέρει από την Ελλάδα ρώτησα τη συγκάτοικό μου σε ποιό βιβλιοπωλείο θα μπορούσα να βρω βιβλία ΕΦ.

 

"Μα σε όλα..." μου απάντησε.

Επέμεινα και της ζήτησα να μου πει ένα που ήξερε στα σίγουρα πως είχε βιβλία ΕΦ. Μου έδωσε μια διεύθυνση και μου είπε πως στο συγκεκριμένο τα βιβλία είναι "μόλις μπεις στα δεξιά".

 

Πήγα και εγώ και μόλις μπήκα κοίταξα να τα βρω στη δεξιά γωνία. Τζίφος. Σκέφτηκα μήπως δεν κατάλαβα καλά και κοίταξα στη δεξιά γωνία στο βάθος. Τίποτα και πάλι. Κοίταξα στα αριστερά και για να μην πολυλογώ σε όλες τις σκοτεινές γωνίες του καταστήματος, άσκοπα. Τα ιταλικά μου ακόμα δεν ήταν πολύ καλά και απέφευγα να μιλήσω με τους υπάλληλους των μαγαζιών. Έτσι, έξω φρενών με τη Λίτσα, γύρισα σπίτι για να τη ρωτήσω που τα είδε τα βιβλία ΕΦ στο συγκεκριμένο βιβλιοπωλείο.

 

"Μα με το που θα μπεις στα δεξιά, είναι ακριβώς μπροστά στην πόρτα..."

 

'Με δουλεύει' σκέφτηκα γιατί ακριβώς μπροστά στην πόρτα υπήρχε μόνο μια κοντή βιβλιοθήκη με εκατοντάδες βιβλία 'αποκλείεται σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία να υπάρχουν βιβλία ΕΦ'.

 

Τέλος πάντων ξαναγύρισα. Και με το που μπήκα στο μαγαζί κοιταξα στα δεξιά, όχι στη γωνία αλλά μπροστά από την πόρτα και στα δεξιά.

 

Η μια πλευρά της βιβλιοθήκης του κεντρικότερου σημείου του βιβλιοπωλείου ήταν γεμάτη βιβλία ΕΦ στα αριστερά και Fantasy στα δεξιά. (Άλλο αυτό στην Ιταλία στα ράφια τα βιβλία Fantasy είναι ξεχωριστά από τα ΕΦ και τα Τρόμου γιατί τα ανγνωρίζουν σαν τρία διαφορετικά είδη! Και φυσικά μακριά από τα βιβλία αποκρυφισμού που είναι στα μη λογοτεχνικά βιβλία.) Δεν το πίστευα! Κάθησα και έλεγξα ένα προς ένα τα βιβλία για να βεβαιωθώ πως όλα ήταν ΕΦ. Δεν είχα ιδέα πως υπήρχαν τόσα βιβλία ΕΦ. Ονόματα που δεν είχα ακούσει ποτέ ή που είχα ακούσει μια, δυο φορές έβλεπα πως είχαν οκτώ και δέκα βιβλία. Κάθησα και τα μέτρησα όλα. Δεν θυμάμαι ακριβώς το νούμερο αλλά πρέπει να ήταν κάπου κοντά στα 600.

 

Και δεν έφτανε αυτό. Στην Ιταλία υπάρχουν εκδοτικοί οίκοι που εκδίδουν βιβλία -ανάμεσά τους και ΕΦ- με λεπτό εξώφυλο, χαμηλού κόστους σαν περιοδικά και πάμφθηνα. Στη δεκαετία του '90 θυμάμαι τα αγόραζα με 5.000 λιρέτες κοντά 2,5 ευρώ. Λίγο πριν φύγω βρήκα τη Δυσλειτουργεία της Πραγματικότητας του Hamilton στην καταπληκτική τιμή των 10 ευρώ σε τέσσερα βιβλία! (το καθένα 2,5)

 

Φυσικά όταν γύρισα στο Ελλάντα και είδα την φτώχεια σε εκδόσεις και τις υπερβολικές τιμές των βιβλίων έψαξα και άρχισα να παραγγέλνω από την Amazon.

 

Και δεν ήταν μόνο αυτό. Όταν στην Ιταλία έλεγα πως μου αρέσει και διαβάζω ΕΦ, με παίρνανε στα σοβαρά αφού θεωρούσαν την ΕΦ λογοτεχνικό είδος -άλλο σοκ για μένα- και πολλοί είχαν δοκιμάσει να διαβάσουν και γνωρίζαν έστω λίγα πράγματα για βιβλία και ταινίες ΕΦ. Μπορεί να ήταν μόνο η Οδύσσεια του Διαστήματος ή το Blade Runner, αλλά ακόμη και έτσι...

Edited by Nova
Link to comment
Share on other sites

Πράγματι Νοva (καλώς ήρθες, με την ευκαιρία) κάπως έτσι είναι τα πράγματα στο εξωτερικό. Παρ'όλο που ούτε εκεί έχει πλήρη αποδοχή, δεν είναι και κάτι καταδικαστέο και δακτυλοδεικτούμενο.

Είναι αλήθεια πως στην Ιταλία, όπως και στη Γερμανία και τη Γαλλία, μεταφράζονται και γράφονται πάμπολλα έργα ε.φ. και το φόρματ του φτηνού βιβλίου τσέπης κάνει όλο τον πλούτο της λογοτεχνίας του φανταστικού πολύ πιο προσιτό από τις σχετικά πολυτελείς, και ακριβές, εκδόσεις που βλέπουμε πια στην Ελλάδα...

 

Ειδικά για την Ιταλία η κλασσική σειρά Urania που ερχόταν, ίσως να έρχεται και τώρα, δεν ξέρω, στα περίπτερα με ξενόγλωσσο τύπο, έκανε προσιτή στους Ιταλούς την ε.φ. για δεκαετίες. Μερικά βιβλία της σειράς τα αγόραζα και γω αν και προτιμούσα συνήθως Ιταλους συγγραφείς ε.φ. μια που τους άλλους τους έβρισκα και στα Αγγλικά.

Link to comment
Share on other sites

Thx για το καλωσόρισμα.

 

Ναι η σειρά Urania συνεχίζει να εκδίδεται, τουλάχιστον μέχρι το 2005 που ήμουνα στην Ιταλία. Ο εκδοτικός οίκος Nord έκλεισε, άλλος κλασσικός εκδοτικός οίκος που ασχολούταν με ΕΦ και μόνο με ΕΦ, αλλά στη θέση του δημιουργηθήκανε καινούργιοι.

 

Το καλό στην Ιταλία, κάτι που δεν έχω δει εδώ, είναι πως τα βιβλία είχανε διαφορετικά επίπεδα τιμής πχ ξεκινούσανε από τα 15 ευρώ (πριν από 10 χρόνια) με σκληρό πανάρι και εξώφυλλο για τη σκόνη και τη βρωμιά, μετά από 12-18 μήνες έβγαινε μια πιο φτηνή έκδοση με μαλακό πανάρι (κοινώς αυτά που συνήθως βρίσκουμε στα δικά μας βιβλιοπωλεία) στα περίπου 8-10 ευρώ και μετά από 3 περίπου χρόνια έβγαινε η πιο φτηνή έκδοση στα 2 με 4 ευρώ. Αρκεί να περίμενες για να βρεις το βιβλίο που ήθελες στην τιμή που ήθελες.

Edited by Nova
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Έχω ένα σωρό βιβλία από τις εκδόσεις Nord και Urania, καθώς και η Mondadori έχει βγάλει πολλά βιβλία ΕΦ. Μάλιστα την πρώτη φορά που διάβασα και τον Άρχοντα αλλά και την Γαιοθάλασσα, και το Foundation series ήταν στα ιταλικά από διάφορους εκδοτικούς οίκους στην δεκαετία του '80!

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Καλησπέρα παιδιά και από εμένα. Είμαι καινούργιος στο Forum και για να είμαι ειλικρινής δεν ήξερα ότι υπάρχει τέτοιο στην Ελλάδα. Με εξαίρεση ένα και μόνο βιβλιοπολείο στην Θεσσαλονίκη όπου μένω, τα περισσότερα δεν έχουν Ε.Φ. έχουν κάτι λίγα κομμάτια κλασικών και αυτό είναι. Τα περισσότερα βιβλία τα παίρνω από εξωτερικό και νομίζω ότι ο χώρος της Ε.Φ. στην Ελλάδα είναι ακαλιέργητος. Τον μπερδεύουν με μυστικισμό και δεν προωθείται. Επίσης, γιατί να δώσω 17 - 20Ε για ένα βιβλίο (ακόμα και Ελλήνων συγγραφέων, πράγμα που είναι ακόμα πιο παράλλογο γιατί δεν υπάρχει κόστος μετάφρασης και αγοράς δικαιωμάτων) ενώ τα βιβλιά από το εξωτερικό είναι σε πραγματικά πιο συμφέρουσες τιμές.

Link to comment
Share on other sites

Επίσης, γιατί να δώσω 17 - 20Ε για ένα βιβλίο (ακόμα και Ελλήνων συγγραφέων, πράγμα που είναι ακόμα πιο παράλλογο γιατί δεν υπάρχει κόστος μετάφρασης και αγοράς δικαιωμάτων) ενώ τα βιβλιά από το εξωτερικό είναι σε πραγματικά πιο συμφέρουσες τιμές.

 

Καλώς ήρθες lisimelis και καλώς να μείνεις. Εύχομαι να διαβάσεις αρκετά από τα τόπικ και τα ποστ εδώ για να μας μάθεις, να δεις πως στη συγγραφή οι έλληνες δεν είναι αναγκαστικά σαβούρα, το αντίθετο μάλιστα, και να κατανοήσεις τον καημό όσων δεν μπορούν να βιοποριστούν από την συγγραφή...εξαιτίας απόψεων σαν αυτή που εξέφρασες ανωτέρω.

 

Μακάρι να αλλάξεις γνώμη. ;)

Link to comment
Share on other sites

lisimelis,καλως ήρθες!

 

Το θέμα είναι απλό.Είμαστε ψωροκώσταινα.Αν συγκρίνεις την κατάστασή μας με ανεπτυγμένες(πχ ευρωπαικές) χωρες πάμε χάλια.Αν μας συγκρίνεις με τους φτωχούς συγγενείς της Ευρώπης είμαστε κάπως καλύτερα.Και αν μας συγκρίνεις με κάτι τριτοκοσμικές χώρες...σκίζουμε.Εδώ η Ινδία είναι το 2ο μεγαλύτερο κράτος,πρωην αποικία της Αγγλίας κτλ..και σε μια από τις μεγαλύερες πόλεις του κόσμου,την Βομβάη,η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από τη Θεσσαλονίκη.

ΟΚ,πολύ βάζανε στο ίδιο τσουβάλι την ΕΦ με παραφυσικά φαινόμενα,ούφο,μυστικισμό κτλ.Αυτό πιστεύω οφείλεται στην ημιμάθεια(ΕΦ?Ιστορίες με εξωγήινους->ούφο κτλ) και στις εκδόσεις Ωρόρα που κατά κύριο λόγο βγάζανε ΕΦ και ουφομυστικιστικοτέτοια παράλληλα.

Τώρα με τη άνοδο που γνώρισε το Φάντασυ(Άρχοντας των δακτυλιδιών,Χάρυ Πότερ και σία),έχει πάρει άλλο δρόμο η φανταστική λογοτεχνία στην Ελλάδα ελπίζω.Τη δεκαετία 90 fantasy έβρισκες ουσιαστικά μόνο rpg βιβλια και Μούρκοκ.Ο Αίολος καλά ξεκίνησε και καλά συνεχίζει ενώ ο Ανούμπις που είχε ξεσκιστεί στο genre fantasy τώρα μεταφράζει κάποια από τα σπουδαιότερα σύγχρονα έργα.Νομίζετε ότι μπορείτε να βρείτε τόσα βιβλία φανταστικού μεταφρασμένα σε οποιαδήποτε ευρωπαική χώρα;Χλωμό το κόβω.Και δεν μιλάω για μεγάλες δυτικοευρωπαικές χώρες.

 

Το θέμα της τιμής είναι μεγάλο.Όντως συμφέρει να αγοράσεις 2 βιβλία στα Αγγλικά,να δώσεις το 2ο δώρο..παρά να πας να τα διαβάσεις στα Ελληνικά.Όταν σου σπάνε το κάθε βιβλίο σε 2 τόμους των 25 ευρώ και βλέπεις στα αγγλικά να έχει 12(αντι25+25=50 δηλαδή υπερτετραπλάσια τιμή!)σου έρχεται ίλιγγος.Και μάλιστα δεν μιλάμε να το παραγγείλεις μόνος σου από ιντερνετ αλλά να το βρεις σε βιβλιοπωλείο στα Αγγλικά.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..