Jump to content

Οι δέκα καλύτερες Sci-Fi ταινίες της τελευταίας 30ετίας


nikosal
 Share

Recommended Posts

Δεν θέλω να πάω στις παλιές, ασπρόμαυρες. Για αυτό το περιορίζω στα τελευταία τριάντα χρόνια, χονδρικά: Ποιες είναι κατά τη γνώμη σας οι 10 καλύτερες εφ ταινίες;

 

Να πω τη γνώμη μου:

 

1. Άλιεν

2. 2001, Οδύσσεια του διαστήματος

3. Ο πόλεμος των άστρων

4. Στενές επαφές τρίτου τύπου

5. Σολάρις

6. Στάλκερ

7. Εξολοθρευτής

8. Μπλέιντ Ράνερ

9. Η επιστροφή των Τζεντάι

10. Άβυσσος

 

3 μπαλαντέρ: Εξολοθρευτής ΙΙ, Επιστροφή στο μέλλον, predator

 

Τώρα, για τα χειρότερα θα το σκεφτώ λίγο. Το εννοώ λίγο ως "πιο απογοητευτικά" γιατί το απόλυτο χειρότερο δεν είναι εύκολο να το κατατάξουμε.

Edited by nikosal
Link to comment
Share on other sites

  • Replies 53
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • Darkchilde

    6

  • Oberon

    5

  • nikosal

    9

  • Spock

    5

1. Άλιεν

2. 2001, Οδύσσεια του διαστήματος

3. Ο πόλεμος των άστρων

4. Στενές επαφές τρίτου τύπου

5. Σολάρις

6. Στάλκερ

7. Εξολοθρευτής

8. Μπλέιντ Ράνερ

9. Η επιστροφή των Τζεντάι

10. Άβυσσος

Θα έβγαζα (μη βαράτε!) τα star wars (είμαι αντι-φαν) και τον Ταρκόφσκι (κάθομαι και βλέπω star wars instead!) και θα πρόχειρα -πρόχειρα έβαζα

Τα παιδιά των Ανθρώπων (πολύ, μα πολύ ψηλά στη λίστα!)

12 Πίθηκοι και ίσως

Totall Recall,

αλλά παίζει να μου διαφεύγουν μερικά πολύ καλύτερα.

Σημ: Δεν μετράω τα sequels, γιατί τότε θεωρώ το Aliens (II) και το 2010 σαφώς καλύτερα από τα original.

Link to comment
Share on other sites

Τα "παιδιά..." και τους "12..." θα τους σκεφτόμουν πράγματι για τα δέκα καλύτερα, αλλά γενικά, αφού δω και μερικές άλλες προτάσεις δεκάδας, θα επιστρέψω...

Link to comment
Share on other sites

Bάζοντας το "2001" πας στα 40 χρόνια, Νικ, και όχι στα 30 (αλλά το ξέρεις ήδη αυτό). :atongue2:

 

Οπότε, ας πω και γω:

 

1. Contact

2. Star Trek: First Contact

3. Star Wars

4. 2001, Α Space Odyssey

5. Close Encounters

6. Star Wars: Attack of the Clones

7. Back to the Future

8. Star Trek: The Motion Picture

9. The Fifth Element

10. Bicentennial Man

 

Kαι μπαλαντέρ οι: E.T., Abyss, Back to the Future 2, Gattaga, Artificial Intelligence, L'Immortel, Cocoon, και άλλη μία στον Άρη που δεν θυμάμαι τίτλο αλλά δεν είναι το Mission to Mars, ούτε το Total Recall. Xμμ, οκ. Μπαλαντέρ και το Total Recall!

Edited by Dain
Link to comment
Share on other sites

Και από τις πιο αδικημένες, imho. Έπεσε πάνω στη χρονιά του Τιτανικού βλέπεις, που "έσβησε" κάθε άλλη ταινία πρακτικά τότε!

Link to comment
Share on other sites

Χμμ, έχω αποφασίσει τα 7 δικά μου, στα υπόλοιπα έχω διάφορα διλήμματα. Θα επιστρέψω αργότερα όταν αποφασίσω τα άλλα 3 και τα μπαλαντέρ μου! Α, ναι, τα 7 μέχρι στιγμής είναι:

 

The Matrix

The Matrix Reloaded

The Matrix Revolutions

Star Trek: First Contact

Star Trek: The Undiscovered Country

2001: A Space Odessey

Contact

Edited by Spock
Link to comment
Share on other sites

Bάζοντας το "2001" πας στα 40 χρόνια, Νικ, και όχι στα 30 (αλλά το ξέρεις ήδη αυτό).

 

όχι Διον, μου είχε ξεφύγει είναι η αλήθεια. Έχεις δίκιο, είναι 40 χρόνια πίσω. Γενικά, αυτό που ήθελα να πω είναι "ας αφήσουμε την Α/Μ εποχή". Οπότε συνεχίζουμε με αυτό το δεδομένο.

Link to comment
Share on other sites

Sorry, δοκίμασα αλλά δεν τα κατάφερα. Όχι, οι καλύτερες ταινίες των τελευταίων 30 χρόνων δεν είναι 10. Δεν θα μπορούσαν να είναι 10. Είναι πολλές οι καλές και αγαπημένες. Και αυτό το λέω χωρίς να συμπεριλαμβάνω την, για μένα, αγία εξάδα του Star Wars που είναι εκτός, πέρα από, και άνωθεν, οποιασδήποτε δεκάδας ή άλλης λίστας.

 

Και έχω άλλο ένα πρόβλημα. Τα πράγματα καταλήγουν πολύ πιο περίπλοκα όταν βάλεις στην άκρη τις μεγάλες ταινίες, εκείνες που εισήγαγαν νέες τάσεις, νέα ειδικά εφέ ή νέα εποχή στον κόσμο του κινηματογράφου της επιστημονικής φαντασίας, και κοιτάξεις μέσα από την καρδιά σου σε αγαπημένες «προσωπικές» ταινίες, σπάνια λιγότερο γνωστά διαμαντάκια. Μεγάλο μπαμ δεν έκαναν, ήταν όμως επιστημονική φαντασία με μπότες! Το “Late for Dinner” το ξέρει κανείς; Για τα δύο αδέλφια που ψύχονται κατά λάθος κρυογενικά κάπου στα 60s και ξυπνώντας στα 80s επιστρέφουν στο σπίτι τους ανυποψίαστοι; Ή το υπέροχο “Miracle Mile”! Θα υπάρχουν τόσα άλλα που δεν θυμάμαι αυτή τη στιγμή.

 

Όχι, δεν τα πάω καλά σ’αυτό το σπορ. :trooper:

Edited by DinoHajiyorgi
Link to comment
Share on other sites

λοιπον κ εγω θα βγαλω εκτοσ την εξαδα του star wars (το episode 1 ισως το θεωρω το χειροτερο απο τα 6) αλλα και ta Star trek επισης.

 

Οποτε απο εκει κ περα...αναξαρτητως σειρας προτιμησης...

 

1. Matrix

2. matrix reloaded

3, 12 πιθηκοι

4. σκοτεινη πολη

5. Εξολοθρευτης 2

6. predator

7. 2001

8. Αλιεν 1κ 2

9. Η επομενη μερα (με ειχε τρομοκρατησει οταν ημουν μικρος)

10. contact

 

 

αν και καποιο πολυ καλο ξεχναω ειμαι σιγουρος..

Link to comment
Share on other sites

Α, τέλεια :) ΕΦ κουβέντα στην οποία μπορώ να συμμετάσχω, αλλά είναι ταινίες αυτή τη φορά κι έχω δει κι εγώ πάρα πάρα πολλές :) :) :)

 

Εγώ θα βάλω Ταρκόφσκι και μάλιστα πάνω πάνω, τον αγαπώ (αν και γενικά προτιμώ τον καθρέφτη και τη νοσταλγία περισσότερο από τις εφ του):

1. Solaris (λοιπόν για αρχή)

2. 2001: A Space Odessey (όχι επειδή μου αρέσει, επειδή με μάθανε ότι είναι σημαντικό. Καθόλου δε μου αρέσει, ειλικρινά...)

3. Τα παιδιά των ανθρώπων (όχι για ολόκληρη την ταινία, όχι, για το μονοπλάνο της και μόνο και τίποτα άλλο της αξίζει αυτή η θέση)

4. Blade Runner ( θα μπορούσα να το βάλω και πρώτο, αλλά θα ήταν μόνο προσωπικό γούστο μάλλον παρά εκλογή ακριβώς)

5. Εξολοθρευτής ΙΙ (για τις καινοτομίες του στα εφέ πιο πολύ, που άλλαξαν μια εποχή ολόκληρη)

6. Contact (οκ, συμφωνώ, δεν θα έπρεπε να έχει βγει την ίδια χρονιά και την έχασα στο σινεμά γιατί είχα ξενερώσει με τους σινεμάδες που ήταν όλοι τίγκα για τον Τιτανικό)

7. They Live! (Κάρπεντερ! Κάρπεντερ! Κάρπεντερ! Ελπίζω πως φταίει απλά πως τον ξεχάσατε)

8. Dune (του Λυντς και σους το αγαπώ απλά, δικό μου πράμα, μη με κάψετε στην πλατεία του χωριού please)

9. Matrix (μόνο το πρώτο, τα άλλα ήταν απλά μπαμ μπουμ, γιατί να είναι στις καλύτερες? το πρώτο, ναι, μπροστά όσο λένε δεν πιστεύω πως ήταν, πάντως, ναι, καλή ταινία)

10. Mars Attacks! (:) ασχολίαστο)

 

Και τώρα δηλαδή αυτά ήτανε? Μόνο δέκα θέσεις? .... Οκ, αναπληρωματικές τότε κι εγώ :p

Stalker (μόνο επειδή κουράστικα όμως, άμα νομίζετε ότι έχω καταλάβει τίποτα είστε γελασμένοι :p), Δώδεκα πίθηκοι, Village of the Damned (και πάμε πάλι: Κάρπεντερ! Κάρπεντερ! Κάρπεντερ!), Mimic (του Ντελ Τόρο), Miracle Mile (κι εγώ το αγαπώ Ντίνο), The Dead Zone -το παλιό με τον Κριστοφερ Γουόκεν) και Scanners και Η Μύγα (Κρόνεμπεργκ... πως τον αφήνεις απ'έξω?) και τέλος (γιατί κάπου πρέπει να σταματήσω...) εκτός συναγωνισμού και μακριά από κάθε λίστα (τουλάχιστον στην καρδιά μου): Brazil. Υποψιάζομαι πως κι αυτό απλά το ξεχάσατε.... αλλιώς δε μπορεί, δε μπορεί να μην είναι στη λίστα κανενός?!?!?!

Link to comment
Share on other sites

1. Blade Runner

2. Solaris

3. Stalker

4. Τα παιδιά των ανθρώπων

5. Miracle Mile

6. Hardware

7. Dune

8. Mars Attacks

9. Εξολοθρευτής ΙΙ

10. 2001: A Space Odessey

Link to comment
Share on other sites

The Fifth Element

Dune

Twelve Monkeys

Children of men

The Matrix

Blade Runner

Mad Max 2

Minority Report

The Prestige

Wallace & Gromit

Είναι πολύ δύσκολο να τις κατατάξω, οπότε η σειρά είναι τυχαία.

Edited by kitsos
Link to comment
Share on other sites

ε μα πια, παίξε και συ μια φορά με τα άλλα παιδάκια!

Τι να παίξω; Ααααα... η γλύκα έχει να κάνει με το που δε χωράνε στη δεκάδα; Για να γίνεται το τζέρτζελο; Π.χ. πως είναι δυνατόν να έχετε ξεχάσει όλοι το The Thing του Carpenter; :amartian:

Link to comment
Share on other sites

Για το 2001 δεν κάνω καθόλου πλάκα. Και παρόλο που ντρέπομαι που μου συμβαίνει αυτό (δε ντρέπεται να το πει όμως :o) δε μου αρέσει. Κοιμήθηκα πολλές πολλές φορές μέχρι να καταφέρω να τελειώσω την ταινία και για την ακρίβεια, πριν να τη δω καν μου είχαν περιγράψει ένα αριστούργημα. Δεν τον χωνεύω τον Κιούμπρικ, ρε παιδί μου, τι να κάνουμε? :p

 

Τώρα για το Στάλκερ και πάλι αλήθεια τα λέω, αλλά νομίζω πως θέλουν μια εξήγηση: Την ταινία την έχω δει μόνο μία φορά (κι από όσο ξέρω δεν είναι ταινία που έτσι κι αλλιώς την πιάνεις με μία φορά). Την είδα λοιπόν το '99 νομίζω, σε ένα αφιέρωμα που είχε γίνει για τον Ταρκόφσκυ και στο οποίο το Στάλκερ παιζόταν την καλή ώρα (δηλαδή 9-12 νομίζω), η αίθουσα ήτανε τίγκα, κι όταν λέω τίγκα το εννοώ -ούτε στη Δράμα στο φεστιβάλ δεν είναι τόσο γεμάτη συνήθως- υπήρχε κόσμος που την είδε ολόκληρη (επαναλαμβάνω "ολόκληρη") όρθιος. Εμείς λοιπόν, ήμασταν οι τελευταίοι από τους τυχερούς. Είχαμε καθίσει στα σκαλάκια που ανέβαιναν στο μικρό εξώστη πάνω από τα κανονικά καθίσματα. Το μόνο "θεματάκι" στη θέση αυτή ήταν ότι δεν ξέρω ρώσικα και, φυσικά, δεν έβλεπα όλο το κάτω μέρος του πανιού, περίπου το 1/4 της εικόνας. Επίσης, δε μπορούσα να σηκώνομαι συνέχεια να διαβάζω γιατί εκτός από το μέγεθος της ταινίας, πίσω μου ήταν άλλοι όρθιοι που τους ενοχλούσα. Έτσι την παρακολούθησα λοιπόν. Και παρόλο που την είδα ολόκληρη, παρόλο που τα πλάνα της όσο μπορούσα να τα δω είναι μαγευτικά (γιατί η ματιά του η ίδια είναι μαγική κι αυτό δεν αλλάζει) και παρόλο που έχω διαβάσει πάρα πάρα πολύ για αυτή την ταινία και έχω καταλάβει τι πραγματεύεται και με ποιο τρόπο (όσο μπορώ τουλάχιστον και με τα όσα ξέρω να αναγνωρίσω) δε μπορώ να πω ότι "κατάλαβα", τουλάχιστον από τη στιγμή που δεν έχω ιδέα τι λένε σε όλους αυτούς τους ατελείωτους διαλόγους... Ξεκάθαρο τώρα?

Link to comment
Share on other sites

9. Matrix (μόνο το πρώτο, τα άλλα ήταν απλά μπαμ μπουμ

ΙΙΙΙΙΙΙΙ!!!!!!! Το Reloaded, ειδικά, αν και είχε πολύ κυνηγητό και μπαμ μπουμ, όντως, είχε και πολύυυυυ άλλο πράγμα! Πιο πολύ από τις άλλες δύο μαζί (σκηνές με Merovingian, Oracle και Architect)!

 

Anyway, εγώ ακόμη δεν μπορώ να αποφασίσω για τις υπόλοιπες 3 της λίστας μου. Θα επανέλθω, σύντομα ελπίζω!

Link to comment
Share on other sites

ΙΙΙΙΙΙΙΙ!!!!!!! Το Reloaded, ειδικά, αν και είχε πολύ κυνηγητό και μπαμ μπουμ, όντως, είχε και πολύυυυυ άλλο πράγμα! Πιο πολύ από τις άλλες δύο μαζί (σκηνές με Merovingian, Oracle και Architect)!

Εεεμ...Spock. Τις λίστες τις φτιάχνουν...γκουχ...με το πάνω κεφάλι, άντε και με την καρδιά! Μπελ-γκούχ! :obsession:

Link to comment
Share on other sites

Νιενορ, αλλά γιατί να βάλεις στη δεκάδα σου ταινίες που δεν σου άρεσαν; Εγώ δεν ρώτησα "ποιες πιστεύετε είναι σύμφωνα με τους ειδικούς οι δέκα καλύτερες εφ ταινίες"

 

 

Και μια απογοήτευση από εμένα: Τα επεισόδια 1+2 του Πόλεμου των άστρων. Επ, Διονύση εδώ είσαι; Δεν σε είχα προσέξει. Τι κάνεις; Πας σε παρακαλώ σε κάποιο άλλο τόπικ που σε ζητούσανε;

Link to comment
Share on other sites

Νίκο κάτσε και ξαναδές το Attack of the Clones, και θα δείς μερικά πράγματα με νέο μάτι. Υπάρχουν αρκετά πράγματα που ξεφεύγουν στο Attack of the Clones εαν το δείς μία φορά. Top Ten eh?

 

Ας δοκιμάσω:

 

1. Star Wars

2. Star Trek: First Contact

3. Blade Runner

4. Contact

5. Alien

6. Matrix

7. Children of Men

8. Gattaca

9. Star Wars: The Empire Strikes Back

10. Pitch Black

 

Εντάξει δεν έχω κάτσει να το ψάξω. Απλά έβαλα ταινίες οπως μου ερχόντουσαν: επίσης θα μπορούσαν να μπούν πολλές περισσότερες και η λίστα δεν είναι τελική.

Link to comment
Share on other sites

Νιενορ, αλλά γιατί να βάλεις στη δεκάδα σου ταινίες που δεν σου άρεσαν; Εγώ δεν ρώτησα "ποιες πιστεύετε είναι σύμφωνα με τους ειδικούς οι δέκα καλύτερες εφ ταινίες"

Και μια απογοήτευση από εμένα: Τα επεισόδια 1+2 του Πόλεμου των άστρων. Επ, Διονύση εδώ είσαι; Δεν σε είχα προσέξει. Τι κάνεις; Πας σε παρακαλώ σε κάποιο άλλο τόπικ που σε ζητούσανε;

 

??????

Link to comment
Share on other sites

Oυφ, επεξήγηση λοιπόν: Ρωτούσα να πείτε και τις 10 (ή όσες μπορείτε) ταινίες που σας απογοήτευσαν. Έδωσα λοιπόν τα δύο πρώτα επεισόδια του star wars, αλλά... ψιθυριστά για να μην ακούσεις. Και σε έστειλα και στο διπλανό τόπικ για να είμαι σίγουρος ότι θα γλιτώσω το γιουχάισμα...

Link to comment
Share on other sites

Για απογοήτευση:

 

1. Starship Troopers μακράν η χειρότερη. Αφού δώ έστω και λίγο αυτή την ταινία, ακόμα και τον Jar Jar Binks συμπαθώ.

2. Star Trek V: The Final Frontier: ή πως να μην γυρίσετε ταινία Star Trek.

3. Star Wars: The Phantom Menace E δεν χρειάζεται και πολύ... (αλλά σίγουρα έιναι μακράν καλύτερη του Νο. 1)

 

Επίσης μία B-movie που είχα πετύχει κάποτε ένα βράδυ και από την οποία θυμάμαι μόνο την εξής σκηνή:

 

Εξωγήϊνη γυναίκα που φυσικά εξωτερικά μοιάζει με γήϊνη μεθάει με καφέ...

Link to comment
Share on other sites

Για απογοήτευση:

2. Star Trek V: The Final Frontier: ή πως να μην γυρίσετε ταινία Star Trek.

3. Star Wars: The Phantom Menace E δεν χρειάζεται και πολύ...

Θα συμφωνήσω απόλυτα και στα δύο. Είναι ταινίες που -εγώ τουλάχιστον- δεν μπορώ -και δεν έχω- δει πάνω από μία φορά. What were they thinking?! Ειδικά ο 'υπότιτλος' για το ST V που έβαλες, Βούλα, είναι πολύ πετυχημένος!Το Starship Troopers δεν το έχω δει (ευτυχώς, απ' ό,τι καταλαβαίνω!).

Edited by Spock
Link to comment
Share on other sites

  • Φάντασμα changed the title to Οι δέκα καλύτερες Sci-Fi ταινίες της τελευταίας 30ετίας

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share


×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..