Jump to content

Εξωτερικές Επιρροές


RaspK
 Share

Recommended Posts

Πολύ συχνά έχουμε την περίπτωση ενός χαρακτήρα ο οποίος αναζητά την αποδοχή και την αναγνώριση (από αισθήματα αυτοεπιβεβαίωσης έως ματαιοδοξίας), σε σημείο αρκετές φορές οι πράξεις του να γίνονται έχοντας ως αυτοσκοπό ακριβώς αυτό.

 

Το ερώτημα που προκύπτει είναι, από τη στιγμή που εμείς μορφώνουμε τον κόσμο και την άποψή του για εμάς, μήπως το ίδιο ισχύει και για τον κόσμο επάνω μας; Κι αν ναι,τι το προκαλεί; Παίζει κάποιο ρόλο η αδυναμία χαρακτήρα ή η έλλειψη αυτοπεποίθησης;

 

Αυτές οι ερωτήσεις γίνονται με σκοπό την παρατήρηση άλλων και την πιθανή αναθεώρηση δικών μας απόψεων.

Link to comment
Share on other sites

Ναι και ναι.

Παίζει επίσης ρόλο και το γεγονός ότι οι σκέψεις ξεκινάνε από κάποια ερεθίσματα, τα οποία μας τα δίνει ο έξω κόσμος. Η "τροφή" που λαμβάνουμε για σκέψη είναι προιόν του περιβάλλοντός μας, γεγονός που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο ποιο θα είναι το αποτέλεσμα.

Link to comment
Share on other sites

Το μεταφέρω στο "Συγγραφή", γιατί δε νομίζω ότι ταιριάζει απόλυτα εδώ. Είναι θέμα για κουβέντα.

Link to comment
Share on other sites

Θα συμφωνήσω με τον Nihilio εδώ, ότι ο κόσμος διαμορφώνει τον χαρακτήρα όσο και ο χαρακτήρας διαμορφώνει τον κόσμο. Και, στη Φαντασία, αυτό μπορεί να μην είναι μόνο μεταφορικό, αλλά κυριολεκτικό και εμφανές.

 

Ό,τι και ιστορία να γράψει κάποιος, θα εμπίπτει σε μια από αυτές τις κατηγορίες:

 

Άνθρωπος εναντίον Ανθρώπου.

Άνθρωπος εναντίον Κοινωνίας

Άνθρωπος εναντίον Φύσης

 

 

Αυτό που αναφέρεις εμπίπτει σε μία από τις δύο τελευταίες κατηγορίες. Ή μιλάς για τον Άνθρωπο εναντίον της Φύσης, ή για τον Άνθρωπο εναντίον της Κοινωνίας. Νομίζω ότι μιλάς περισσότερο για το δεύτερο παρά για το πρώτο.

 

Δε μπορώ, όμως, να καταλάβω ποιο είναι ακριβώς το ερώτημα. Ρωτάς ποιος είναι ο λόγος που ωθεί τον άνθρωπο να προσπαθεί να μεταβάλλει το περιβάλλον του; Μα, δε χρειάζεται λόγος, νομίζω: αυτή είναι η φύση του ανθρώπου. Αν αναφέρεσαι, πάλι, σε περιπτώσεις μεγαλομανίας, τότε πρόκειται για ελαφριά (ανάλογα με τα συμπτώματα, βέβαια) μορφή ψυχοπάθειας.

 

Τώρα, η μεγαλομανία μπορεί να προέλθει από διάφορους λόγους. Κατ'αρχήν, πρέπει το άτομο να έχει μια έμφυτη τάση και, κατά δεύτερον, πρέπει να συντρέχουν και κάποια κοινωνικά αίτια: πχ, κάτι να έχει φουσκώσει τα μυαλά του με πολύ αέρα, κάποιος να του έχει περάσει ότι είναι πολύ "μεγάλος", που λέμε. Να σε παραπέμψω στον Μεγαλέξανδρο; Κλασική περίπτωση μεγαλομανίας.

Link to comment
Share on other sites

Το θέμα πιστεύω είναι καθαρά κοινωνιολογικό. Η κοινωνία ασκεί δυνάμεις ως σύνολο ατόμων, αλλά αντλεί τις δυνάμεις αυτές από τα άτομα τα οποία την αποτελούν.

 

Τώρα το κατά πόσο επηρεάζουν οι δυνάμεις αυτές κάποιον, εξαρτάται από το κατά πόσο αποδέχεται την κοινωνία και επιθυμεί να ενταχθεί. Όσο πιο μεγάλο βαθμό κοινωνικοποίησης έχει τόσο ποιο εύκολα επηρεάζεται και επηρεάζει και την κοινωνία του. Δε μπορείς να είσαι μέλος μιας κοινωνίας και να μην ασκείς, η τουλάχιστον να μη δέχεσαι τις δυνάμεις της. Γενικά οι κοινωνίες έχουν συσπειρώνουν αυτούς που την αποδέχονται, και απορρίπτουν τα μέλη που δεν ακολουθούν τους κανόνες τους, όπως ο οργανισμός απορρίπτει τα μικρόβια.

Link to comment
Share on other sites

Θα συμφωνήσω με τον Nihilio εδώ, ότι ο κόσμος διαμορφώνει τον χαρακτήρα όσο και ο χαρακτήρας διαμορφώνει τον κόσμο.

Αυτή είναι και η δική μου άποψη: ότι ο κόσμος αλληλοεπιρρεάζεται, και οι άνθρωποι ειδικότερα βρίσκονται σε μια περίεργη ισορροπία του να ασκούν επιρροή στους γύρω τους την ώρα που επηρεάζονται από αυτούς...

 

Δε μπορώ, όμως, να καταλάβω ποιο είναι ακριβώς το ερώτημα.

Το ερώτημα είναι: «Κατά πόσο επηρεάζεται ο "άνθρωπος" από τα εξωτερικά ερεθίσματα, κατά κύριο λόγο την εικόνα που βλέπουν ή που αντιλαμβάνονται από αυτόν οι γύρω του, και κατά πόσο αυτή η μεταβολλή δεν είναι αμφίδρομη με τη σειρά της, από τη στιγμή που κάθε άνθρωπος αποτελεί μέρος του περίγυρου των γύρω του;»

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Καλησπέρα σε όλους!

 

Ερώτημα: «Κατά πόσο επηρεάζεται ο "άνθρωπος" από τα εξωτερικά ερεθίσματα, κατά κύριο λόγο την εικόνα που βλέπουν ή που αντιλαμβάνονται από αυτόν οι γύρω του, και κατά πόσο αυτή η μεταβολλή δεν είναι αμφίδρομη με τη σειρά της, από τη στιγμή που κάθε άνθρωπος αποτελεί μέρος του περίγυρου των γύρω του;»

 

Απάντηση: Τί είναι αυτό το "άνθρωπος";

 

Εννοώ, τελικά η συμπεριφόρα και ο χαρακτήρας του ανθρώπου δεν διαμορφόνεται (σχεδόν;) αποκληστικά από τις εμπιρίες που έχει αρχίσει να αποκτά από βρέφος μέχρι το ελάχιστο δευτερόλεπτο πρίν από το τώρα; Γιατί άμα είναι έτσι, είναι άμεσο αποτέλεσμα το ότι αποτελεί μέρος ένος συστήματος (με την μαθηματική έννοια του όρου) αλληλεπίδρασης μεταξύ των ατόμων γύρω του. Αλλιώς θα πρέπει να υιοθετίσουμε την (δογματική;) ελεύθερη βούληση. Ότι δηλαδί ο άνθρωπος αντιδράει σε καταστάσεις και πράττει επιδή "έτσι είναι" ή "έτσι του'ρθε". [Συμβουλή: άμα δεχτίτε αυτό, προετημαστίτε να αντιμετοπίσετε όλο το οικοδόμημα της ντετερμινιτιστικής επιστήμης.]

 

Δεν έχω άποψη επί του θέματος. Βλέπω ότι μια τέτοια αλληλεπίδραση υπάρχει παντού γύρω μου, πιστεύω ότι υπάρχει, και όφείλει να υπάρχει για την τίρηση της ακαιρεότητας των κοινονικών δομών (φαντάζεστε να ήταν ο καθένας στον κόσμο του;) . Αλλά αν πραγματικά υπάρχει, σε αυτό δεν έχω καταλείξει ακόμα.

Το ψάχνω....

Link to comment
Share on other sites

"Τώρα το κατά πόσο επηρεάζουν οι δυνάμεις αυτές κάποιον, εξαρτάται από το κατά πόσο αποδέχεται την κοινωνία και επιθυμεί να ενταχθεί."

 

Μα ακόμα και να μην θες να ενταχθείς στην κοινωνία, αυτή σε έχει επηρεάσει έτσι ώστε να μην θες να ενταχθείς σε αυτήν ;) . Ό,ΤΙ και να κάνεις, που να βαράς τον κώλο σου κάτω, που να χεις μπάρμπα τον Θεό, η κοινωνία είτε είσαι μέλος της είτε όχι σε επηρεάζει. Άμα είσαι μέλος της, είναι λογικό, αφού δέχεσαι ερεθίσματα. Άμα δεν είσαι, αλλά ξέρεις πως κάπου υπάρχει μια κοινωνία, αυτό σε επηρεάζει και (ίσως) να θες να πας να την βρεις, οπότε πάλι σε επηρεάζει. :blink:

Καταλάβατε τι θέλω να πω;

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..