Jump to content

The Graveyard Book - Neil Gaiman


Darkchilde
 Share

Recommended Posts

Ακόμα ένα όμορφο βιβλίο από τον Neil Gaiman. Ένα βιβλίο για μικρά και μεγάλα παιδιά, όπου η φαντασία και οι καλοί χαρακτήρες κυριαρχούν. Ναι μεν έχει ένα καλό τέλος, άλλωστε βιβλίο για παιδιά είναι, αλλά έχει και ένα συνάμα λυπηρό αλλά και ελπιδοφόρο τέλος. Στο τέλος μία ιστορία τελειώνει, αλλά μία καινούργια αρχίζει.

 

Ο Nobody Owens είναι ένα μωρό που βρίσκει καταφύγιο στο κοντινό νεκροταφείο. Εκεί οι νεκροί τον προστατεύουν και τον μεγαλώνουν΄ αποκτάει θετούς γονείς, οι οποίοι είναι φυσικά νεκροί, τον κύριο και την κυρία Owens, οι οποίοι του δώσανε το ονομά τους. Αποκτάει και έναν φύλακα ονόματι Silas, ο οποίος είναι ο μόνος που μπορεί να ταξιδέψει στον κόσμο των ζωντανών. Οι νεκροί δίνουν στον μικρό την "ελευθερία του νεκροταφείου"...

 

Αλλά για να μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες καλύτερα να διαβάσετε το βιβλίο.

 

Να μην ξεχάσω και τις πανέμορφες εικονογραφήσεις από τον Dave McKean, σε άσπρο μαύρο.

Link to comment
Share on other sites

Παράξενο, θα ορκιζόμουν ότι το εξώφυλλο γράφει Illustrated by Chris Riddell.

 

Edit: εγώ διαβάζω από αυτήν την έκδοση.

Edited by tetartos
Link to comment
Share on other sites

Μόλις τέλειωσα την ανάγνωση αυτού του υπέροχου βιβλίου! Θα το έλεγα βιβλίο για παιδιά μόνο όσο και το monsterhouse ήταν ταινία για παιδιά. Δηλαδή η γραφή του είναι μεν απλή και η πλοκή του στρωτή (θα έλεγα ότι έχει και μερικά από τα γνωστά πρότυπα που συναντούμε στον Harry Potter) αλλά σίγουρα το πλαίσιο (ένα νεκροταφείο) και όλα όσα συμβαίνουν εκεί δεν είναι και τόσο "παιδικά".

 

Θα τολμούσα να πω ότι υπάρχει και μια συμβολικότητα, ίσως και ένα ηθικό δίδαγμα από όλο το βιβλίο αλλά σίγουρα η απόλαυση του διαβάσματός του ξεπερνούσε πολύ οποιαδήποτε τέτοια απλούστευση. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα!

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Να ρωτήσω κάτι.

 

Πρόσφατα διάβασα το Dark Alchemy : Magical Tales of Modern Fantasy

 

Neil Gaiman : The Witch's Headstone είναι η πρώτη απο τις μικρές ιστορίες που έχει μέσα και έχει να κάνει με ένα μικρό αγόρι ονόματι Bod. Ζει και μεγαλώνει σε ένα νεκροταφείο που ανήκει στο ζευγος Owens και έχει ως δάσκαλο και επιβλέποντα έναν βρυκόλακα ονόματι Silas.

 

 

ΝΑ υποθέσω οτι απλά πήρε απο το βιβλίο The Graveyard Book και έβγαλε μία μικρή ιστοριούλα ε?

Link to comment
Share on other sites

Όχι, είναι ολόκληρο κεφάλαιο

 

One chapter of The Graveyard Book was previously published as a short story in the Gaiman anthology M is for Magic and won the 2008 Locus Award for Best Novelette. (πηγή: wikipedia)

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Μήπως θα επρεπε να φτιαξουμε καποιο ξεχωριστο τοπικ για τον Neil Gaiman για να μπορουμε να γραψουμε για περισσοτερα βιβλια του? Συγνώμη αν υπαρχει ηδη κατι και δεν το εχω δει.

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Λοιπόν, τέλειωσα το εν λόγω βιβλίο και μπορώ να πω πως σίγουρα ήθελα κι άλλο. Ωραία ιδέα, στρωτή γραφή, εκπληκτικές οι δυνάμεις που αποκτά κανείς αν μεγαλώσει πλάι στους νεκρούς, αλλά δεν μπορώ να παραβλέψω πως όσο διάβαζα το βιβλίο, παρόλο που το απολάμβανα, ένιωθα ότι κάτι έλειπε. Σε κάθε σελίδα που γύριζα ήθελα να εμβαθύνει κι άλλο, να μου δείξει κι άλλο τους χαρακτήρες, τα θαυμαστά πλάσματα για τα οποία αφήνει υπονοούμενα χωρίς πουθενά να εξελίσσει ή να δώσει κι άλλη τροφή στον περίεργο αναγνώστη. Μου έπεσε λίγο. Μέχρι το τέλος του βιβλίου, αναρωτιόμουνα αν ακολουθεί και δεύτερο. Χώρια που στο τέλος με πήραν και τα ζουμιά, αν είναι δυνατόν! Σίγουρα αξίζει τον κόπο, αλλά προσωπικά μου άφησε ένα αίσθημα ανικανοποίητου. Λες και είχε μια εκπληκτική ιδέα και δεν την εξερεύνησε αρκετά.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...

Σε γενικές γραμμές μπορώ να πω ότι δε μου άρεσε. Για τα γούστα μου ήταν πολύ παιδικό και είχε υπερβολικά πολύ υπερφυσικό στοιχείο, με μαγικές δυνάμεις και πλάσματα και αρχαίες μυστικιστικές οργανώσεις να ξεφυτρώνουν από όπου να 'ναι. Καλογραμμένο και σίγουρα αποφεύγει τις συνήθεις λούμπες της παιδικής λογοτεχνίας, όπως πχ το να απευθύνεται στους αναγνώστες σαν να είναι βλάκες ή να φτιάχνει ένα κόσμο υπερβολικά ωραιοποιημένο και χωρίς σοβαρά προβλήματα, αλλά δε φτάνει αυτό, κατά τη γνώμη μου, για να πάρει όλα αυτά τα βραβεία. Μου έδωσε επίσης την εντύπωση ότι είναι σειρά διηγημάτων-παραμυθιών που εκδόθηκαν όλα μαζί επειδή έχουν τον ίδιο πρωταγωνιστή και κόσμο και αυτό δεν είναι καλό για ένα βιβλίο. Τέλος βρήκα εξαιρετικά κακή την ιδέα να έχει τέτοιο μικρό όνομα ο πρωταγωνιστής. Όλο έλεγα από μέσα μου "Δεν είναι δυνατόν! Θα το αλλάξει παρακάτω, δε μπορεί!".

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..