Jump to content

ΕΚΡΙΖΩΤΗΣ του Μπρομ


joe
 Share

Recommended Posts

Παντα θαυμαζα τον Μπρομ ως εικονογραφο www.bromart.com. Το στυλ του κειμενοταν απο φανταζυ θεματα εως διεστραμμενο σουρεαλισμο.

Απο τα χριστουγεννα που επεσε στα χερια μου ο Εκριζωτης, τον θαυμαζω και ως ενα ικανοτατο παραμυθα. Πολλοι χαρακτηριζουν τον εκριζωτη ως graphic novel, εγω προτιμω τον ορρο σκοτεινο εικονογραφημενο παραμυθι. Εχει ακριβως την δομη ενος κλασσικου εικονογραφημενου παραμυθιου αλλα... με την διαφορα οτι ουτε η ιστορια, ουτε οι εικονογραφιση θα ηταν οτι καταλληλοτερο για να χαρισουν ονειρα γλυκα...

 

Η περιληψη που ακολουθει ειναι δικη μου. Περιεχει καποια spoilers.

 

Ο Τομας ειναι ενα κλασσικο παιδακι καλοβαλμενης αμερικανικης οικογενειας. Μοναδικο του προβλημα φαινεται να ειναι η ελλειψη προσοχης απο τους δικους του. Ο ΒΠΠ μαινεται, ετσι ο πατερας του υπηρετει ως καπετανιος στο αμερικανικο πολεμικο ναυτικο με συνεπεια να λειπει μηνες ολοκληρους, ενω η μητερα του ειναι εθελοντρια νοσοκομα και απουσιαζει ατελειωτες ωρες. Τις ισορροπιες προσπαθει να κρατα η μαυρη νταντα του Μειμπελ. Ο Τομας περνα τον περισσοτερο καιρο παιζοντας στο δωματιο του με τα παιχνιδια που εχει σε πληθωρα. Τα αγαπημενα του τοποθετουνται σε περιοπτη θεση, ενω τα φθαρμενα ή απλα αυτα που βαριεται πετιουνται κατω απο το κρεββατι.

Αυτο που δεν ξερει ο Τομας ειναι πως οταν κοιμαται, τα παιχνιδια του ερχονται στην ζωη, χορευουν τραγουδανε, παιζουν, μιλανε. Ολη αυτη η ενεργεια και ζωη τους προερχεται απο την αγαπη και προσοχη του παιδιου προς αυτα. Την καταθεση ψυχης του. Ομως ολα δεν ειναι ροδινα. Αυτο που για τον Τομας ειναι μια ευκολη αποθηκευτικη λυση για τα παιχνιδια που βαρεθηκε, αποτελει για αυτα τον Κατω Κοσμο. Ή καλυτερα τον κοσμο κατω απο το κρεββατι.

Ο Τζακ ειναι ενα παιχνιδι γελωτοποιος που πεταγεται απο κουτι. Για πολλα χρονια αποτελει ισως το πιο αγαπημενο παιχνιδι του Τομας και καταλαμβανει την καλυτερη θεση στο ραφι με τα υπολοιπα παιχνιδια. Ετσι καταλαβαινουμε το σοκ του οταν μια μερα ξυπνα και διαπιστωνει πως βρισκεται σε ενα σκοτεινο χωρο γεματο παιχνιδια που εχει να δει παρα μα παρα πολυ καιρο, χτυπημενα, παρατημενα. Στον Κοσμο Κατω απο το Κρεββατι. Δεν μπορει να το πιστεψει και η θεση του γινεται ακομα πιο δυσκολη οταν διαπιστωσει πως τα παιχνιδια που αντιμετωπιζουν την απορριψει του παιδιου δεν μπορουν πλεον να κανουν παρεα με τα αλλα. Αντιμετωπιζονται ως αποβλητοι ή ακομη και φαντασματα. Την στενοχωρια και απορια διαδεχεται ο θυμος.

 

Μια συντομη επισκεψη του πατερα φερνει ενα εξωτικο δωρο. Δυστυχως ομως αυτο το δωρο μεταφερει και κατι σκοτεινο. Κατι που μπορει να βλαψει οχι μονο τον μικρο Τομας αλλα και ολα τα παιδια τριγυρω. Αν ο κοσμος κατω απο το κρεββατι ηταν ο εφιαλτης των παιχνιδιων, θα πρεπει να ξανασκεφτουν. Η απλη παραμονη σε ενα σκοτεινο βαρετο περιβαλλον παραιτησης ειναι μαλλον καλυτερο απο ξεριζωμενα μελη, βγαλμενα ματια, την αισθηση να σου ροκανιζουν την γεμιση, να ρουφαν την ουσια της υπαρξης σου. Ο Εκριζωτης ειναι στην πολη. Ταξιδεψε χιλιαδες μιλια και περιμενε εκατονταδες χρονια. Τωρα επιτελους ειναι ελευθερος.

 

Ο Τζακ γρηγορα καταλαβαινει πως μονο αυτος μπορει να σταθει αναμεσα στο παιδι που τον πληγωσε, τους φιλους παιχνιδια που του γυρισαν την πλατη και την φρικη που απειλει τα παντα.

post-1469-1231796981_thumb.jpg

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Τόσον καιρό έλεγα να το ανοίξω το τόπικ μα τελικά με πρόλαβε άλλος. Το έχω διαβάσει το βιβλίο και μου άρεσε πολύ. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι πριν το αποκτήσω το περίμενα κάπως διαφορετικό. Ήθελα να είναι πιο σκοτεινό-διεστραμμένο, αυτό δηλαδή που μου έβγαζε η εικονογράφηση του στο ξεφύλλισμα. Το εγκρίνω πάντως, αξίζει η αγορά του και περιμένω απο τις εκδόσεις Jemma Press να μεταφράσουν και το καινούργιο έργο του Brom (το οποίο βρίσκεται στο Solaris στα αγγλικά για όποιον ενδιαφέρεται).

 

Α ναι. Ξέχασα ότι είχα κάνει παρουσίαση στον Εκριζωτή στο πρώτο τεύχος του 2012.

 

 

:worshippy: Brom rules

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Και εγώ βλέποντας το εξώφυλλό περίμενα κάτι πιο διεστραμμένο, αλλά παρόλα αυτά ήταν εξαιρετίκο σαν ιστορία. Η εικονογράφηση φυσικά τα σπάει.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Το εχω στη βιβλιοθήκη μου. Πραγματικά πολύ καλό και σαν ιστορία και σαν εικονογράφηση. Μονο μειον η "αλμυρή" τιμή.

 

ΥΓ: Εχει γραψει ακόμα ενα ή δύο εικονογραφημενα μυθιστορήματα. Ξερει κανεις αν μεταφραστηκαν ή θα μεταφραστουν στα Ελληνικά? :hmm:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Το διάβασα πριν λίγους μήνες, τώρα θυμήθηκα το τόπικ.

 

Τον Brom τον λατρεύω από κάποιες εικονογραφήσεις στο Magic: The Gathering. Μια μέρα πριν χρόνια, όταν κάνανε ανακαίνιση στην Κάισσα, τσίμπησα αφίσα της Platinum Angel του Brom. Κοσμούσε για αρκετό καιρό τον τοίχο μου στη Θεσσαλονίκη. (Τώρα κοσμεί το υπόγειο).

Πιστεύω πως αν η ιστορία δεν ήταν εικονογραφημένη, θα είχε δυσκολίες να καταφέρει να εκδοθεί. Την αγόρασα στο τελευταίο κατέβασμα στην Αθήνα, κυρίως για τα σκίτσα και την όλη φροντίδα του εκδοτικού στο βιβλίο.

Μάλλον ορθά, γιατί η ιστορία (ενώ δεν είναι κακή,) δεν είναι τίποτα ιδιαίτερο, και ακόμα κι αν αυτό είναι υποκειμενικό, σίγουρα η πλοκή κι η γραφή δεν συνάδει με τα φοβερά σκίτσα.

Αυτό που μου έχει μείνει εντέλει μετά από τόσο καιρό είναι η φωτό του Brom στο τέλος που ετοιμάζεται να δειπνήσει (το πιάτο είναι ένα teddy bear).

 

Ετυμηγορία: Εικόνες: drool. Κείμενο: 'Νταξ' καλό ήτανε.

Edited by DinMacXanthi
Link to comment
Share on other sites

  • 6 years later...

Το συγκεκριμένο εικονογραφημένο βιβλίο σκοτεινής φαντασίας το είχα σταμπαρισμένο εδώ και καιρό, αλλά η κάπως "τσιμπημένη" τιμή του με απέτρεπε από το να το αγοράσω. Όμως το πέτυχα στο φετινό Comicdom Con έναντι μόλις επτάμισι ευρώ, οπότε δεν το σκέφτηκα λεπτό παραπάνω, το αγόρασα. Η όλη εικονογράφηση είναι πραγματικά φοβερή, σκοτεινή και ιδιαίτερη, ανατριχιαστική αλλά συνάμα γεμάτη απόκοσμη ομορφιά. Η ιστορία αυτή καθαυτή δεν είναι τίποτα το φοβερό και το τρομερό, αλλά προσωπικά μου κράτησε το ενδιαφέρον από την αρχή μέχρι το τέλος, με τις διάφορες σκηνές δράσης, την όλη σκοτεινή ατμόσφαιρα και τις κάθε είδους παραξενιές της. Η γραφή καλούτσικη και ευκολοδιάβαστη, αλλά μάλλον συνηθισμένη, σίγουρα δεν φτάνει το επίπεδο ποιότητας της εικονογράφησης. Γενικά είναι ένα ωραίο βιβλίο, που αξίζει να το αγοράσει κανείς μόνο και μόνο για τα υπέροχα σχέδια. Επίσης, η έκδοση της Jemma Press είναι σίγουρα πολύ όμορφη.

8/10

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

  • Upcoming Events

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..