Jump to content

Make Your Own Adventure / Βιβλία-Παιχνίδια


Jack_Mordino
 Share

Recommended Posts

Πρόσφατα έκανα ένα digging στη βιβλιοθήκη μου και με χαρά έπεσα πάνω σε μερικούς από τους τόμους του "Μοναχικού Λύκου". Συγκινήθηκα γιατί όταν πρωτοδιάβασα τα συγκεκριμένα βιβλία-παιχνίδια ήμουν 5η δημοτικού και η εμπειρία μου με αυτά ήταν απλά -μοναδική- :rolleyes: . Μετά από αυτά άλλαξαν άρδην τα γούστα μου στα αναγνώσματα (μέχρι τότε Ιούλιος Βέρν και 3 Σωματοφύλακες) Πιστεύω οτι δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να μπεί ένα παιδί στον κόσμο της φαντασίας από ένα τέτοιο ββλίο κυρίως για τους παρακάτω λόγους:

 

1. Τα επιμέρους κομμάτια είναι μικρά και έτσι ο (άπειρος) αναγνώστης δεν θα νοιώσει απειλούμενος και "χαμένος" μέσα στον όγκο ενός βιβλίου.

 

2. Η αίσθηση της πρωτοβουλίας, της απόφασης και γενικά της συμμετοχής χρησιμεύουν πολύ στο να απορροφηθεί εύκολα ένας αναγνώστης στον κόσμο του βιβλίου. Εγώ είχα νοιώσει τρομερή αγωνία και σασπένς ειδικά με το δεύτερο τόμο του Μοναχικού Λύκου. Αχ αυτοί οι Χέλγκαστ...

 

Έχει κανείς σας εμπειρία από τέτοια βιβλία-παιχνίδια; Ποιές οι εντυπώσεις σας;

Link to comment
Share on other sites

Ναι, μικρός έπαιξα και γω τον Μοναχικό λύκο! Θυμάμαι την υπέρμετρη πόρωση που μου είχε προκαλέσει! Μετά από χρόνια, στο γυμνάσιο, ξαναβρήκα ένα βιβλίο και ξανακόλησα για λίγες μέρες.

Γενικά μου άφησαν υπέροχες και πολύ έντονες αναμνήσεις τα άτιμα. Ακόμα θυμάμαι μερικές σκηνές (Όπως τον θάνατο του βασιλιά στη μάχη με τα ερπετά - νομίζω μπορούσες να τον σώσεις, αλλα εγώ μάλλον απέτυχα :p)

Παλιότερα είχα κάνει μια έρευνα στο νετ, και βρήκα ότι κάποιοι τύποι έχουν μεταφέρει διάφορα gamebooks σε html. Βέβαια το feeling δεν έχει καμιά σχέση με το να ξεφυλίζεις εκείνο το παλιό εικονογραφημένο και κιτρινισμένο βιβλιαράκι. :p

Edited by Μελδόκιος
Link to comment
Share on other sites

Τα λάτρευα τα βιβλιοπαιχνίδια! Θυμάμαι ότι τα διάβαζα ξανά και ξανά προσπαθώντας να κάνω τις καλύτερες επιλογές και να καταλήξω σε διαφορετικό τέλος! Το αγαπημένο μου ήταν το τέταρτο, αν δε κάνω λάθος, όπου έπρεπε να φτάσεις σε ένα κάστρο που ήταν σε πολιορκία αφού πρώτα διέσχιζές ένα δάσος. Πραγματικά ήταν μοναδικό feeling και σε κρατούσε σε τρομερή ένταση. Νομίζω ότι ήταν ένας από τους καλύτερους τρόπους για να προσεγγισει ένα παιδί φανταστικούς κόσμους ακριβώς για τους λόγους που ανέφερες Jack.

 

Μελδόκιε υπάρχει καμία περίπτωση να θυμάσαι την διεύθυνση του site που αναφέρεις; Πολύ θα ήθελα να του ρίξω μία μάτια.

Edited by ErnestoDoUrden
Link to comment
Share on other sites

Όντως ήταν ωραία αυτά. Αν και βγήκαν σε μια εποχή που ήμουν ήδη ενήλικος μ'αρέσανε και για την πρωτοτυπία τους και για την παράξενη αίσθηση της άμεσης συμμετοχής του αναγνώστη με το βιβλίο. Αν έχετε κι άλλες πληροφορίες, ειδικά για το αν βγαίνουν ακόμα στο εξωτερικό η εδώ, γράφτες τις pls!

Link to comment
Share on other sites

Αχ, τι μου θυμήσατε τώρα. :)

 

Έχω παίξει ένα μόνο τις σειράς "Μοναχικός Λύκος", αλλά έχω παίξει δεκάδες --όχι, δεν υπερβάλλω-- της σειράς "Fighting Fantasy". Μιλάμε για τρομερό κάψιμο. Ειδικά το καλοκαίρι που η φάση ήταν "rpg, βιβλιοπαιχνίδια και άγιος ο Ζεύς". :D

 

Υπάρχουν και αυτά τα δύο sites επάνω στο "άθλημα".

 

Πρώτο.

Δεύτερο.

Link to comment
Share on other sites

Χμμμ, τα μόνα που έχω είναι δύο στα Αγγλικά. Το ένα είναι επι.φαντασίας, και το άλλο φάντασυ όπου ψάχνεις κάτι κρυστάλλους (και τα δύο είναι καταχωνιασμένα σε κάποια κούτα γι'αυτό δεν μπορώ να βρω τους τίτλους).

Αλήθεια, ξέρει κανείς site που να ασχολούνται γενικά με αυτά. Κι αν όχι, πως ακριβώς λέγεται το είδος? Ένα search με Keywords "gamebooks" μου βγάζει, πολύ λογικά, χιλιάδες rpg books αλλά όχι αυτά.

Βάρδε, thanks για τα δύο λίνκια. Θα κοιτάξω εκεί μήπως έχουν πληροφορίες και για άλλα sites, μια που από όσο ξέρω έχουν βγει, και ακόμα βγαίνουν, αρκετά είδη τέτοιων βιβλίων. :thmbup:

Edited by Dain
Link to comment
Share on other sites

Μόλις βρήκα ένα πολύ ωραίο site που έχει σχεδόν ότι έχει κυκλοφορήσει από την σειρα του Μοναχικού Λύκου σε html και ένα site με links για την σειρά Fighting Fantasy :thumbsup:

 

Lone wolf

 

Fighting Fantasy

Link to comment
Share on other sites

Και εγώ είχα κολλήσει για μια περίοδο με τον Μοναχικό Λύκο...Και ακόμα που και που τον πιάνω και παίζω μια παρτίδα.

Είχα μάλιστα φτιάξει και μερικά δικά μου βιβλιοπαιχνίδια.Θα προσπαθήσω να τα ξεθάψω από τον σωρό των βιβλίων μου,και μπορέσω να τα postαρω.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Re paides ti mou 8umisate.Kai gia mena o Monaxikos lukos htan autos pou me vale ousiastika mesa ston olo fantasy kosmo.Exw perasei ekplhktikes wres mazi tou.Kai malista enas filos mou eixe parei olh thn seira sta Agglika.Eftane kapou sto22o i 23o noumeno i think kai ta xa paiksei ola.Tromerh ekseliksh.Eftanes na polemas theous kai daimones se alles diastaseis ktl ktl.Ksanaftiaxnes thn sxolh twn Kai kai malista apo ena shmeio kai meta,nomizw sto 21o biblio, o Monaxikos Lukos aposurotan apo thn drash kai eftiaxnes ena neo diko sou hrwa me ta xarakthristika pou 8eles ,me to onoma tou o opoios eixe molis teleiwsei thn ekpaideush tou apo thn neosustath pia sxolh.EPOS!

Link to comment
Share on other sites

Επειδή μου κινήσατε το ενδιαφέρον(ντροπή σας :p ), έψαξα και βρήκα 11 βιβλία από το Lone Wolf.Για να δούμε...

Link to comment
Share on other sites

Eroviana proseke ti vrhkes giati an 8umamai kala uparxoun kai kati alla vivliopaixnidia me to onoma Monaxikos lukos.Emeis anaferomaste se auta pou nai se fantasy setting.Uparxoun kai kapoia pou einai se manga style gia ta opoia den exw kamia idea.

Link to comment
Share on other sites

Eroviana proseke ti vrhkes giati an 8umamai kala uparxoun kai kati alla vivliopaixnidia me to onoma Monaxikos lukos.Emeis anaferomaste se auta pou nai se fantasy setting.Uparxoun kai kapoia pou einai se manga style gia ta opoia den exw kamia idea.

 

 

Όχι φάντασυ είναι, μην ανησυχείς :thmbup:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Όποιος ενδιαφέρεται να αγοράσει τέτοια παιχνίδια, του συνιστώ να κοιτάξει στο ήμπεη. Η κοπελιά μου δεν γνωρίζει τα χόμπυ μας, και της πήρα μερικά για εξευτελιστικές τίμες (τύπου 5 ευρώ τα 5 βιβλία μαζί με τα μεταφορικά) προκειμένου να πάρει μια πρόγευση από το τί ειναι τα πυρ. Η ιστορία τρόμου που παίξαμε της άρεσε (διάβαζα μόνον εγώ και προσπάθούσα να τις δίνω την εντύπωση περισσότερων επιλογών από αυτές που πραγματικά υπάρχουν).

 

Για να πω όμως την αμαρτία μου, κι επειδή ασχολήθηκα με τα πυρ πολύ νωρίτερα από τα βιβλιοπαίχνιδα με τα οποία ασχολήθηκα σε μεγάλη ηλικία, αυτή η αντίστροφη οδός δεν είναι ιδιαίτερα τιμητική για τα βιβλιοπαίχνιδα. :blush:

Edited by Antonius
Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...
Guest roriconfan

Λογικά θα γνωρίζετε εκείνα τα βιβλία που διαβάζεις μια ιστορία και μετά σου δίνεται η επιλογή να επιλέξεις την συνέχεια της πλοκής με αριθμούς (που θα πάει ο ήρωας και τι θα κάνει).

 

Πιστεύετε ότι είναι μια καλή κίνηση για να ενδιαφερθεί κάποιος για την συγγραφή ή την ανάγνωση βιβλίων φαντασίας; Ή μήπως για να ασχοληθεί με pen & paper rpg ;

 

Πηγαίνοντας σε ατομικό επίπεδο, σας αρέσανε όσα δοκιμάσατε;

Link to comment
Share on other sites

Ορισμένα είχαν ενδιαφέρουσες πλοκές/κοσμολογίες και/η εφευρετικούς κανόνες. Σήμερα μπορούν να βρεθούν κάμποσα από αυτά (νόμιμα) στο δίκτυο, αλλά μόνο κάτι δεινόσαυροι που τα θυμούνται από τα '80s και '90s όπως ο υποφαινόμενος ασχολούνται, στα πλαίσια της ρετρομανίας που παίζει τελευταία στο δίκτυο.

 

Όπως και να το κάνεις, ακόμη και τα καλύτερα, ακόμη και περασμένα πλέον σε εύχρηστη html μορφή, κάπου υπολείπονται της εμπειρίας ενός καλού βιβλίου ή ενός καλού παιχνιδιού ρόλων ή ενός καλού παιχνιδιού στον υπολογιστή, έστω και αν συνδυάζουν στοιχεία και των τριών.

 

Και δυο λινκία:

 

http://www.projectaon.org/en/Main/Home

http://www.the-underdogs.info/gamebook.php

Link to comment
Share on other sites

Διπλωματική, ναι αν εννοείς αυτό.

Πάνω σε εργαλεία αλληλεπιδραστικής μυθιστοριογραφίας.

Και δεν το βρήκα εγώ το θέμα, ήταν στα προτεινόμενα του καθηγητή μου. Είναι θεός :)

Link to comment
Share on other sites

Εγώ πάντως με αυτά τα βιβλία ξεκίνησα το ταξίδι μου στο κόσμο του φανταστικού και μετά στη συνέχεια σε οποιοδήποτε παιχνίδι φανταστικών κόσμων.

 

Θυμάστε τον μοναχικό λύκο;

 

Arachnida για δες αυτό αν σε ενδιαφέρει: project aon

 

Ήταν και μια άλλη σειρά που μου άρεσε, στην οποία ήταν ένας νεαρός που έκανε διάφορα φανταστικά ταξίδια και λαβύρινθους, και είχε και κάποιες σπαζοκεφαλιές. Νομίζω σε μια ιστορία μάλιστα έλεγε πως κατέληξε να περπατάει πάνω στο 8 του απείρου...

Edited by tetartos
Έγινε merge των δύο topics, διορθώθηκε το link
Link to comment
Share on other sites

Μετά από υπόδειξη του twocows έγινε συνένωση των δύο topics. Thanks, Άλεξ!

 

btw: όταν θα ξαναέρθω Αθήνα θα μου δείξει κανείς κανένα τέτοιο βιβλίο; Έχω μεγάλη περιέργεια...

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Μέχρι τώρα δεν είχα ξανασυνατήσει άνθρωπο που να ξέρει τι είναι ο Μοναχικός Λύκος και ελάχιστοι ξέρανε τι είναι τα βιβλιοπαιχνίδια. Έχω όλη τη σειρά, Kai, Magnakai, Grand Master και New Order, τα λατρεύω και ακόμα παίζω περιπέτειες. Βοήθησαν στο να γνωρίσω τον κόσμο των βιβλίων φαντασίας και στα πρώτα μου βήματα σαν συγγραφέα.

Έχω κατεβάσει και σε ηλεκτρονική μορφή όσα έχουν φτιαχτεί για να μην τα κουβαλάω εδώ και' κει.

Κάποτε θα ήθελα να φτιάξω και δικά μου μιας και έχω και δικό μου κόσμο τώρα πια.

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Αγόρασα πρόσφατα το House of Hell απο το Bookdepository στα 4,5 ευρώ και τα πάω χάλια.

 

 

Γενικά μου αρέσουν τα game books και ακόμα και τώρα 1-2 φορές τον χρόνο τρέχω μία ιστορία και βλέπω τι γίνεται. Δεν τρελαίνομαι να το τελειώσω αλλά τουλάχιστον περνάω ωραία.

Προχθές το διάβαζα στην κοπέλα μου και έκανε αυτή όλες τις επιλογές και το διασκεδάσαμε το ιδιο....

 

Ωραίο πράγμα τα Game Books και γι αυτό είπα να το γράψω να δω και τις εμπειρίες των άλλων στο θέμα.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Διαθέτω κι εγώ έναν τόμο. Τον τρίτο. Πραγματικά απίθανα βιβλία! 

Edited by Αιθεροβάμων
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..