Jump to content

Outlander (2008)


DinoHajiyorgi
 Share

Recommended Posts

post-1004-1233442360_thumb.jpg

Σε σκηνοθεσία Howard McCain, με πρωταγωνιστές τους James Caviezel (Kainan), Sophia Myles (Freya), Jack Huston (Wulfric), Ron Perlman (Gunnar) και John Hurt (Rothgar).

post-1004-1233442400_thumb.jpg

post-1004-1233442420_thumb.jpg

Ένα εξωγήινο διαστημόπλοιο συντρίβεται σε λίμνη της Νορβηγίας κάπου στα 700 μετά Χριστόν. Ξεβράζεται ζωντανός ένας από τους δύο πιλότους, ο Kainan, και ένας λαθραίος επιβάτης, ένα τέρας Moorwen, υπεύθυνο για την καταστροφή μιας ολόκληρης αποικίας και την σφαγή της οικογενείας του Kainan. Σχεδόν αμέσως το πλάσμα αρχίζει να εξολοθρεύει χωριά των βίκινγκ σκορπώντας διχόνοια ανάμεσα σε εμπόλεμες φιλές. Ο Kainan θα πέσει πρώτα αιχμάλωτος των βίκινγκ και στη συνέχεια, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη τους, θα τους συσπειρώσει ενάντια στο τέρας. Υπάρχει όμως μια ολόκληρη ιστορία πίσω από το Moorwen και ο Kainan δεν είναι εντελώς αθώος.

post-1004-1233442455_thumb.jpg

Τι τρέχει τελικά με ταινίες που έχουν βίκινγκ και με μένα; Ενώ μου αρέσουν οι βίκινγκ σε μεγάλο βαθμό, γιατί βαριέμαι τις πρόσφατες παραγωγές που ασχολήθηκαν μαζί τους; The 13th Warrior, Pathfinder, Beowolf, η κάθε μία από αυτές με άφησε ως προς ένα βαθμό ανικανοποίητο. Και το Outlander δεν καταφέρνει να γίνει η εξαίρεση στον κανόνα. Έχουμε μια απίστευτη αβανταδόρικη σεναριακή ιδέα. Την γνωρίζουμε την συνταγή, την έχουμε δει να δουλεύει σε άλλα σκηνικά. Εδώ, εξωγήινος με προχωρημένη τεχνολογία βρίσκεται ξαφνικά ανάμεσα σε πολεμιστές της εποχής του σιδήρου και μαζί αντιμετωπίζουν έναν αληθινό και τρομερό δράκο.

post-1004-1233442488_thumb.jpg

Και ενώ η ταινία κερδίζει στο σημείο «επιστημονική φαντασία» (κυρίως στα πολύ σύντομα φλάσμπακ με τον πλανήτη των Moorwen), χάνει τελείως το στοίχημα στο σημείο «βίκινγκ». Καμία ατμόσφαιρα, κανένας ρομαντισμός, κανένα δέος. Από την πρώτη στιγμή που ο Kainan τους λέει πως κυνηγάει δράκο αρνούνται να τον πιστέψουν (ακριβώς όπως θα έκανε κάποιος και της δικής μας εποχής) αλλά και όταν βλέπουν το πλάσμα με τα ίδια τους τα μάτια, δεν υπάρχει κανένα δείγμα δέους ή δεισιδαιμονίας, κάτι που να είναι σχετικό με τις παλιές τους θρησκείες ή δοξασίες. Δηλαδή, αυτός είναι ο λαός που έβγαλε το Beowolf; Άλλο ένα δυνατό σεναριακό εύρημα που η ταινία εξαφανίζει νωρίς-νωρίς από την ιστορία είναι η τεχνολογική υπεροχή του Kainan. Με γυμνά χέρια κινείται ανάμεσα τους και κάποια στιγμή, με μεταλλικά θραύσματα του σκάφους του κατασκευάζουν ξίφη με δυνατότερο κράμα. Αυτό μόνο. Γιατί οι δημιουργοί φοβήθηκαν να ανακατέψουν, να ταρακουνήσουν λίγο τα πράγματα, ένα μείγμα από τεχνολογίες που θα άνοιγε τα μάτια των βίκινγκ λίγο; Ποιος ο λόγος να διατηρείς ιστορική αληθοφάνεια σε ένα έργο τέτοιας προοπτικής; Μια μνεία μόνο προς την υπέροχη ερμηνεία του John Hurt, του μόνου ηθοποιού που τον έβλεπες και τον άκουγες και ένιωθες πως ναι, αυτός ήταν βίκινγκ.

 

Δεν θα σας πω να μην την χάσετε, να τη δείτε όμως, τουλάχιστο σε dvd. Η ταινία θα μπορούσε να πετύχει τόσα πολλά, τα έστειλε τα περισσότερα στον βρόντο. Και εδώ ταιριάζει να πω πως ήταν κρίμα.

Link to comment
Share on other sites

Την ειδα μολις χθες το βραδυ. Συμφωνω, δεν με ικανοποιησε, ενω το πηγαινε καλα μεχρι την μεση της ταινιας. Ειχα πορωθει, αλλα οι παρανοιες πεφτανε συννεφο απο εκει και περα.

(ασχετο, ο 13ος πολεμιστης εμενα μου αρεσε)

Συμφωνω οτι φοβηθηκαν μην το παρακανουν. Δηλαδη καμια χειροβομβιδα, κανα τεχνολογικο gadget επρεπε να πεσει μεσα, οχι να τα χανει ολα απο την αρχη. Να μην εδινε την λυση, αλλα ετσι για να δειξει την αντιδραση των Βικινγκ.

Το σημειο με τις ασπιδες χρησιμοποιηθηκε μετα πολυ αδυναμα πιστευω.

 

Και στο τελος εγω ηθελα να φυγει. Κλασικο χολυγουντιανο χαπι εντ...

 

Link to comment
Share on other sites

Και στο τελος εγω ηθελα να φυγει. Κλασικο χολυγουντιανο χαπι εντ...

 

 

Εγώ ήθελα να προσγειωθεί ολόκληρο διαστημόπλοιο, μπροστά σε όλους, για να τον πάρει να φύγουν!

 

 

Spoileroσυζήτηση. :D

Link to comment
Share on other sites

  • Φάντασμα changed the title to Outlander (2008)

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..