Jump to content

Manifesto 2


DinoHajiyorgi
 Share

Recommended Posts

Ελευθεροτυπία: 11/03/2009

 

Τα κόμικς δεν θα ξεπεράσουν ποτέ το χαρτί

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

 

«Αυτή η ζελατίνα που τυλίγουν τα κόμικς εδώ μου κάθεται», λέει ο Ηλίας Κυριαζής, ο δημιουργός του «Manifesto». «Μου έρχεται να μπω στα βιβλιοπωλεία και να τα ξετυλίξω. Πώς να αγοράσει κάποιος ένα κόμικς όταν δεν μπορεί να το ξεφυλλίσει; Πιστεύω πάρα πολύ στον τυχαίο αναγνώστη, στον τύπο που δεν είναι φανατικός λάτρης των κόμικς και έχει ένα-δυο μόνο στη βιβλιοθήκη του. Αυτός φέρνει την επιτυχία».

 

Με ή χωρίς ζελατίνα, πάντως, οι περιπέτειες του Βίκτωρα κυκλοφορούν ήδη στα βιβλιοπωλεία. Η περιπλάνηση του κομίστα Ηλία Κυριαζή ξεκίνησε με το «Manifesto» και ολοκληρώνεται τώρα με το «Manifesto Δύο», που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις «9» - το ειδικό περιοδικό της «Ε», που είχε δημοσιεύσει τις ιστορίες του.

 

«Το "Manifesto" είναι απλά η ζωή γύρω μου», λέει ο Ηλίας. «Δεν υπάρχουν αυτοβιογραφικές καταστάσεις που κατέγραψα συνειδητά. Ο πρώτος τόμος, όπως και ο δεύτερος προέρχονται από μια ιδέα που γεννήθηκε δέκα χρόνια πριν. Ηταν η εποχή που μεγαλώνοντας ανακάλυπτα τα αμερικανικά ανεξάρτητα κόμικς. Σε αντίθεση με όσα κυκλοφορούσαν, είχαν άλλο ύφος και άλλη θεματολογία. Από εκεί ξεκίνησα». Γι' αυτό και ο δικός του ήρωας, ο Βίκτωρας, τριγυρνάει με τους κολλητούς του στα μπαρ της Αθήνας, ζει τις ερωτικές του περιπέτειες και προσπαθεί να γίνει διάσημος σχεδιαστής κόμικς στο περιοδικό «Ρεύμα».

 

Το ίδιο παλιά ιστορία είναι και ο τίτλος «Manifesto», μας διηγείται ο Ηλίας. «Απλά κόλλησε και τώρα μοιάζει αστείος. Αλλά ήμουν τότε 21 χρόνων και ήταν το δικό μου μανιφέστο σχετικά με το τι είδους κόμικς πρέπει να φτιάχνω. Πρώτα είχα ένα γενικό πλάνο. Μετά δούλευα το σενάριο, ύστερα τους διαλόγους και τέλος ζωγράφιζα τις ιστορίες».

 

Στο «Manifesto Δύο» ο Βίκτωρας συνεχίζει να περιφέρεται στην Αθήνα, να ερωτεύεται και να δημιουργεί, να διεκδικεί τη γυναίκα της ζωής του και να ζει ρομαντικές νύχτες και άγρια μεθυσμένα ξενύχτια. «Οι ιστορίες του Βίκτωρα είναι ένα κόμικς φτιαγμένο για να είναι προσιτό στον τυχαίο αναγνώστη», λέει ο Ηλίας. «Είναι πολύ πιο εύκολο κάποιος που δεν έχει επαφή με την κουλτούρα των κόμικς να διαβάσει το "Manifesto" παρά οποιοδήποτε άλλο κόμικς, για παράδειγμα, επιστημονικής φαντασίας».

 

Πάντως, για τον Ηλία ο Βίκτωρας έχει τελειώσει. Το «Manifesto Δύο» είναι η τελευταία του εμφάνιση. «Για μένα έχει κλείσει αυτός ο κύκλος, δεν έχει νόημα να κάνω άλλη ιστορία. Με περιορίζει το παρελθόν του». Και ήδη επικέντρωσε το ενδιαφέρον του στην Αμερική, όπως, άλλωστε κι ένας από τους ήρωες του "Manifesto", ο Γκόνζο.

post-1004-1236770563_thumb.jpg

Ο Ηλίας Κυριαζής διά χειρός Ηλία Κυριαζή

«Εδώ ήδη ολοκληρώσει μια μίνι σειρά βασισμένη στην ταινία "Galaxy Quest", την παρωδία ταινιών επιστημονικής φαντασίας του 1999. Και ένα on line κόμικς σε δικό μου σενάριο. Η ιστορική εκδοτική εταιρεία κόμικς DC άνοιξε ένα τμήμα στο Ιντερνετ, το zuda. Σε αυτή τη σελίδα βρίσκουν νέους καλλιτέχνες κόμικς μετά από διαγωνισμό στον οποίο ψηφίζει το κοινό. Τους προσλαμβάνουν και οι ιστορίες τους ανεβαίνουν κάθε εβδομάδα στο Ιντερνετ σε επεισόδια. Οταν ολοκληρωθεί η ιστορία, προχωρούν στην εκτύπωσή της».

 

Αρα, θα μπορούσε το Ιντερνετ να γίνει ένα νέο μέσο για τα κόμικς; «Δεν νομίζω», απαντάει ο Ηλίας. «Δεν πιστεύω ότι τα κόμικς θα ξεπεράσουν ποτέ το χαρτί». Ακόμα και ο κινηματογράφος, μετά από τόσες ταινίες βασισμένες σε κόμικς, δεν του φαίνεται κατάλληλο μέσο. «Απλά φέρνει κάποια λεφτά στους σχεδιαστές και αν η ταινία είναι καλή, ίσως φέρει νέους αναγνώστες για τα κόμικς».

 

Οσο για την κατάσταση στην Ελλάδα, «θέλω να είμαι αισιόδοξος», λέει. «Τα τελευταία 7-8 χρόνια υπάρχει μια αίσθηση ότι κάτι κινείται στον χώρο. Εγώ όμως είμαι άπληστος και θέλω να προχωράμε πιο γρήγορα. Γιατί είναι ακόμα δύσκολα τα πράγματα. Πολύ λίγοι σχεδιαστές καταφέρνουν να ζουν από τα κόμικς, που είναι και το ζητούμενο. Γίνονται προσπάθειες αλλά οι περισσότερες προσπαθούν να προωθούν την ελληνική παραγωγή. Καλύτερα θα ήταν να προωθούμε την κουλτούρα των κόμικς γενικά. Μόνο έτσι οι αναγνώστες θα περάσουν και στα ελληνικά κόμικς. Γιατί εδώ αποτυγχάνουν εμπορικά ακόμα και κόμικς που έχουν κάνει επιτυχία διεθνώς».

 

* Για τη δουλειά του Ηλία Κυριαζή: www. zudacomics.com/melody και iliaskrzs. deviantart.com

Link to comment
Share on other sites

Μου άρεσε πολύ το woodyallenικό του σενάριο. (Το κάνει κανείς άλλος στην Ελλάδα;) Και αντίθετα με τους μαυρόασπρους (ανεξάρτητους underground) συνάδελφους του στο εξωτερικό, τον εκτίμησα για το καθαρό, έγχρωμο, σχεδόν κινηματογραφικό του σκίτσο. Γούστα είναι αυτά, αλλά το στυλ του τυγχάνει από τα αγαπημένα μου, όπου κολάω σε κάθε καρεδάκι και μελετώ τις λεπτομέρειες.

 

Μου απαθανάτησε και μια σκηνή άγνωστη για μένα στην Ελλάδα, μου την έδειξε όμως τόσο οικεία που δεν είχα κανέναν λόγο να μην πιστέψω πως αυτά που διάβαζα ήταν αληθινά και αυτοβιογραφικά.

 

Ίσως το έκανε να δείχνει εύκολο για κάποιους. Για μένα είναι από τους σπάνιους που ξεχωρίζουν.

Edited by DinoHajiyorgi
Link to comment
Share on other sites

Τότε δεν έχεις διαβάσει τα κόμικς του Βασίλη Λώλου. Έχει δουλέψει για την Image, Marvel, Oni κ.α.

Για μένα η διαφορά είναι στο σενάριο. Τα σενάρια του Κυριαζή είναι μέτρια και αρκετά κλισεδιάρικα (ακόμα και όταν κάνει homage, είναι κλισέ homage, όπως στο Blood Opera).

Link to comment
Share on other sites

Τότε δεν έχεις διαβάσει τα κόμικς του Βασίλη Λώλου. Έχει δουλέψει για την Image, Marvel, Oni κ.α.

 

Εκτιμώ πως έχει κάτι δικό του. Ό,τι γνωρίζω από εκείνον είναι από το 9. Και σχεδόν ποτέ δεν τον "πιάνω", δεν καταλαβαίνω δηλαδή τι μου λέει. (Κάτι σαν τα διηγήματα του Ricochet).

Link to comment
Share on other sites

Κοίτα αν μπορείς να βρεις το ''Γεννήτρια'', που είναι τρόμου WW1.

Link to comment
Share on other sites

Μου απαθανάτησε και μια σκηνή άγνωστη για μένα στην Ελλάδα, μου την έδειξε όμως τόσο οικεία που δεν είχα κανέναν λόγο να μην πιστέψω πως αυτά που διάβαζα ήταν αληθινά και αυτοβιογραφικά.

Μα είναι. Το διάβασα κι εγώ το Μ2 και, πραγματικά, το collector's edition με τις σημειώσεις του δημιουργού για το background των όσων έγραφε θα είχε πιο πολύ ενδιαφέρον

 

hint: Ο Λώλος είναι ο Gonjo από το Μανιφέστο.

Link to comment
Share on other sites

Είχα γράψει πολύ παλιά ένα review για το μανιφέστο του Κυριαζή, όταν ήμουν σε ένα παλιό φόρουμ (εδώ) Περίεργο που δεν το είχα βάλει εδώ, θυμόμουν ότι το είχα βάλει. Αν θέλετε το δημοσιεύω κι εδώ πάντως. Anyway αυτό που θέλω να πω είναι ότι ο Κυριαζής με άγγιξε απίστευτα. Και με το πρώτο βιβλίο και με το δεύτερο. Παιδιά δεν νομίζω να υπάρχουν και πολλοί συγγραφείς ή κομίστες που να περιγράφουν την καθημερινή ζωή ενός Έλληνα νέου. Όχι όμως του νέου που βλέπουμε στης ελληνικές σειρές, αλλά του νέου που μπαίνει σε αυτά εδώ τα φόρα, που επισκέπτεται συχνά το σολάρις και παίζει κανά rpg άμα λάχει. Όταν είδα ζωγραφισμένο το σολάρις με τους γνωστούς υπαλλήλους του με έπιασε ένα ρίγος ρε παιδί μου. Άστε να μην αναφέρω το Boom-Boom. Και τώρα στο 2 βλέπουμε έναν Βύρωνα που σιγά σιγά ωριμάζει, αλλά φυσικά να έχει πολύ δρόμο μπροστά του. Για μένα ήταν ένας καθρέφτης.

Link to comment
Share on other sites

Μη ξεχνάμε και το ιστορικό εκείνο strip με το Vampire στο Fantasy shop. Τέτοια έχει μπόλικα, αν και δεν είναι τα μόνα, το πράγμα επεκτείνεται και σε ομοιότητες χαρακτήρων με πραγματικά άτομα.

Link to comment
Share on other sites

Τώρα έχει τη συνέντευξη του Ηλία Κυριαζή στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ. Δυστυχώς όμως τελειώνει. Όποιος δεν την προλάβει μπορεί να τη βρει αφού τελειώσει στα αρχεία του Σκάι στον ιστοχώρο του. Η εκπομπή λέγεται Laternative.

Edited by twocows
Link to comment
Share on other sites

A, ώστε ο Κυριαζής ήταν που πέτυχα χτες στο ραδιόφωνο μέσα στο ταξί και πήγα να τσιμπήσω τον εαυτό μου όταν άκουσα στο ελληνικό ραδιόφωνο (και μέσα σε ταξί μάλιστα) την ερώτηση "ποια η διαφορά των αμερικάνικων κόμιξ με τα ελληνικά" :tongue: (καθώς και την απάντηση που ήταν ξέρω-πραγματικά-για-τι-μιλάω-και-απαντάω-σωστά). Now it makes sense :)

Edited by trillian
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..