Jump to content

Φ.ΛΕ. ΦΑ.ΛΟ


Παρατηρητής
 Share

Recommended Posts

Μια μικρή επική ιστορία των ημερών μας

 

300px-Dragonlance_Characters_around_a_campfire_by_Larry_Elmore.jpg

Εικόνα Οι Ήρωες της Λόγχης (Dragonlance)

 

Όλα ξεκίνησαν τις μέρες του 2007, όταν ο Γιάννης Παπαδημητρόπουλος, φοιτητής Νομικής του Πανεπιστιμίου Αθηνών και φίλος της Επιστημονικής Φαντασίας, οραματίστηκε μία φοιτητική λέσχη διαφορετική από τις άλλες. Μια λέσχη της οποίας τα μέλη δεν θα εκπροσωπούσαν κάποια κοινωνικοπολιτική αντίληψη αλλά την αγάπη τους για το Φανταστικό. Το Φανταστικό που μέσα από τις μορφές της λογοτεχνίας, του κινηματογράφου και των εικαστικών προσέφερε τη δική του μαγική πινελιά στην παλέτα του πολιτισμού. Το Φανταστικό που για αιώνες συνόδευε τους ανθρώπους μέσα από από θρύλους, μύθους, παραμύθια, θησαυρούς ανεκτίμητους της παγκόσμιας κληρονομιάς. Άραγε το όραμα μιας τέτοιας λέσχης θα μπορούσε να πιάσει τόπο σε ένα ελληνικό πανεπιστήμιο του σήμερα; Θα έπαιρνε κανείς στα σοβαρά μία τέτοια ιδέα που δυστυχώς, όπως και το Φανταστικό, στη χώρα μας βρίσκεται σε παρεξηγημένη και μειωνεκτική θέση σε σχέση με άλλες μορφές έκφρασης;

Κι όμως, προς μεγάλη έκπληξη μερικών που δεν πίστευαν ποτέ ότι ένα τέτοιο όραμα θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, την ιδέα του Γιάννη ασπάστηκαν δυναμικά δύο συμφοιτητές του, ο Στέλιος Πέππας και ο Σταμάτης Μαμούτος, φίλοι της Φανταστικής και Ηρωικής Λογοτεχνίας, συγγραφείς, άτομα με δυναμισμό, πνεύμα οργανωτικό και πάνω από όλα (όπως άλλωστε οι περισσότεροι φίλοι του Φανταστικού) ανήσυχο. Και έπειτα από το Κάλεσμα των Τριών (που θα έλεγε και ο Στίβεν Κινγκ) η λέσχη που θα εκροσωπούσε το Φανταστικό ξέφυγε από το ρομαντικό "τι θα γινόταν εάν" στο μυαλό του Γιάννη και έγινε πραγματικότητα.

 

FANTASTIKI%20LOGOTEXNEIA%201.JPG

 

Η Φ.Λε. Φα. Λο (Φοιτητική Λέσχη της Φανταστικής Λογοτεχνίας) ήταν γεγονός. Με πρόεδρο τον Σταμάτη Μαμούτο, του οποίου το μυθιστόρημα Μάχη στην Πεδιάδα του Ασημένιου Φεγγαριού κατάφερε να δει το φως της δημοσιότητας το 2001 από τις εκδόσεις Πλοηγός, όλο και περισσότεροι φοιτητές προστέθηκαν στη λέσχη. Τα μέλη δραστηριοποιήθηκαν με αποτέλεσμα τον Δεκέμβριο του 2007 να κυκλοφορήσει ένα free press περιοδικό με θέμα το Φανταστικό, προκαλώντας εντύπωση και θαυμασμό όχι μόνο σε απλούς αναγνώστες αλλά και σε δημοσιογράφους όπως τον Φίλιππο Πανταζή ο οποίος έγραψε στον Αδέσμευτο Τύπο τα εξής:

Η ''Φανταστική Λογοτεχνία'' αποτελεί ένα ελπιδοφόρο ξεκίνημα, ένα περιοδικό που κάνει τον αναγνώστη να βλέπει το συγκεκριμένο είδος λογοτεχνίας μέσα από μία ιδιαίτερη ματιά... έγχρωμο, με καλής ποιότητας χαρτί, με καλαίσθητο εξώφυλλο, το περιοδικό στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στο περιεχόμενο των κειμένων. Τα παιδιά της Λέσχης δίνουν ένα ενθαρρυντικό μήνυμα για το επίπεδο των Ελλήνων φοιτητών, αφού γράφουν με άνεση δοκίμια υψηλού επιπέδου και εξαιρετικού ύφους.

Φιλιππος Πανταζής, Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2008

 

Το όραμα του Γιάννη, το πάθος του Σταμάτη, η πρωτοβουλία του Στέλιου, η ενίσχυση των μελών και η φλόγα της Φ.Λε.Φα.Λο κάλεσαν ακόμα περισσότερους φίλους του Φανταστικού, φοιτητές και μη, άτομα από κάθε γωνιά της Ελλάδας να συσπηρωθούν και να μοιραστούν από κοινού την ίδια αγάπη. Ένας από αυτούς και ο Γιάννης Πλιώτας, συγγραφέας της σειράς το Βασίλειο της Αράχνης, αρθογράφος και εκπρόσωπος της Ελληνικής λογοτεχνίας του Φανταστικού, ο γνωστός Arachnida του sff. Τον Μάιο του 2008 κυκλοφόρησε το δεύτερο τεύχος του περιοδικού της λέσχης, όπου φιλοξενήθηκε διήγημα της Ευθυμίας Δεσποτάκη, συγγραφέα της συλλογής διηγημάτων Μέσα Από το Γυαλί (εκδόσεις Συμπαντικες Διαδρομές), η επίσης γνωστή στο sff και αγαπημένη Naroualis. Στο συγκεκριμένο τεύχος δημοσιεύτηκε επίσης η συνέντευξη του Θανάση Βερέμη, του ακαδημαικού καθηγητή που γνώρισε από κοντά τον Τολκιν και παρακολούθησε τις διαλέξεις του Ισαακ Ασίμοφ. Λίγο αργότερα η λέσχη θα καλοσωρίσει τον Δημήτρη Αργασταρά, (Synodoiporos) για να της προσφέρει ένα ακόμα δραστήριο και ανήσυχο μέλος.

 

FANTASTIKI%20LOGOTEXNEIA%202.JPG

 

Ένα χρόνο αργότερα από την κυκλοφορία του πρώτου τεύχους, τον Δεκέμβριο του 2008 κυκλοφόρησε το τρίτο τεύχος της Φανταστικής Λογοτεχνίας σε περισσότερα αντίτυπα που έκαναν φτερά σε εξιδεικευμένα αλλά και ονομαστά βιβλιοπωλεία καθώς και σε δισκάδικα. Εκδότες του Φανταστικού όπως ο Anubis δήλωσαν το ενδιαφέρον τους για τη Λέσχη συζητώντας θέματα περί συνεργασίας. Όμως η μεγαλύτερη τιμή και χαρά της Φ.Λε.Φα.Λο ήταν η γνωριμία με τον Μάκη Πανώριο, παλαίμαχο του Φανταστικού στη χώρα μας, ο οποίος δήλωσε ευτυχής και περήφανος για την προσπάθεια της λέσχης και τις μέχρι στιγμής κινήσεις της.

 

FANTASTIKI_LOGOTEXNEIA_3.JPG

 

Αυτά ως τώρα. Φυσικά δεν θα σταθούμε εδώ. Όπως οι ταξιδευτές των θρύλων, των παραμυθιών, των μύθων και των μυθιστορημάτων, έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Συνεχίζουμε μπροστά, μαζί με τους φίλους και τους συμμάχους μας, τους εχθρούς και τα ευτράπελα μας, ακολουθώντας τους ατελείωτους δρόμους του Φανταστικού που περιμένουν να τους ανακαλύψουμε. Και όπως έλεγε και ο γερο -Τόλκιν...αnd a new day shall come again.

 

Γιώργος Χατζηκυριάκος (Παρατηρητής)

Ε. Μέλος Φ.Λε.Φα.Λο.

 

 

Επισκεφτείτε το blog μας, μια φιλότιμη προσπάθεια του Δημήτρη (Συνοδοιπόρου)

http://flefalo.blogspot.com/όπου μπορείτε να διαβάσετε τα άρθρα του περιοδικού

 

edit: η εικόνα στην εισαγωγή

Edited by Παρατηρητής
Link to comment
Share on other sites

Ωραία παρουσίαση κύριος και για όλους: υπέροχο το εξώφυλλο του 3ου τεύχους :)

Link to comment
Share on other sites

Το τελευταίο εξώφυλλο είναι πολύ καλύτερο από τα προηγούμενα.

Ωπ! Κι εδώ είσαι Γιώργο; ;)

 

Σαν τη λερναία Ύδρα ένα πράμα

 

ΥΓ: Συγχαρητήρια για τη δουλειά παιδιά...

Link to comment
Share on other sites

Ωπ! Κι εδώ είσαι Γιώργο; ;)

 

Σαν τη λερναία Ύδρα ένα πράμα

 

Πάρε το χαμπάρι, θα με συναντάς παντού μπροστά σου. Σαν τον Βραχνά στο στήθος της κοπέλας απο το τρίτο εξώφυλλο (Ο Εφιάλτης του Γκόγια).

Link to comment
Share on other sites

Ω... Η Φ.ΛΕ.ΦΑ.ΛΟ απέκτησε το δικό της topic στο sff, με την επική ατμόσφαιρα που μόνο ο Παρατηρητής ξέρει να δημιουργεί :D

 

...μία φοιτητική λέσχη διαφορετική από τις άλλες... Άραγε το όραμα μιας τέτοιας λέσχης θα μπορούσε να πιάσει τόπο σε ένα ελληνικό πανεπιστήμιο του σήμερα; Θα έπαιρνε κανείς στα σοβαρά μία τέτοια ιδέα που δυστυχώς, όπως και το Φανταστικό, στη χώρα μας βρίσκεται σε παρεξηγημένη και μειωνεκτική θέση σε σχέση με άλλες μορφές έκφρασης;

 

Αυτά να λέγονται.. Τα ελληνικά πανεπιστήμια μας έχουν συνηθίσει να είναι ο χώρος όπου συνοστίζονται τα τραπεζάκια των πολιτικών παρατάξεων, όπου οι φοιτητές παίζουν μπουνιές στις ''πολιτικές'' συνελεύσεις τους, ή στην καλύτερη περίπτωση δίνουν απλώς τα μαθήματά τους και περνούν στα γρήγορα και αδιάφορα οτιδήποτε άλλο. Μια φοιτητική λέσχη με λογοτεχνικό αντικείμενο ;! Κάτι τέτοιο μοιάζει ουτοπικό, για να μην πούμε αντιφατικό. Κι όμως... Κι όμως...

 

Για όσους δεν έχετε συναντήσει το περιοδικό ''Φανταστική Λογοτεχνία'' στα βιβλιοπωλεία, υπάρχει το blog (flefalo.blogspot.com) όπου μπορείτε να βρείτε την ύλη των μέχρι τώρα τευχών. Φυσικά, περιμένουμε να ακούσουμε τα σχόλιά σας και τις παρατηρήσεις σας πάνω στα άρθρα και την θεματολογία του περιοδικού :).

 

Και περιμένουμε ακόμη όσους θέλουν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους πιο έμπρακτα και να συμβάλουν στην όλη προσπάθεια.

 

May the Force be with us ! May the Force be... with ΦΛΕΦΑΛΟ ! :D

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Ας κάνουμε μια υπενθύμιση εδώ...

 

Μην ξεχνάτε να παρακολουθείτε το blog της Φ.ΛΕ.ΦΑ.ΛΟ., καθώς καινούρια κείμενα μελών της λέσχης ανεβαίνουν τακτικά. Επίκαιρα αρθράκια, απόψεις για την φανταστική λογοτεχνία στην Ελλάδα και γενικότερα, ανταποκρίσεις από εκδηλώσεις που μας ενδιαφέρουν.

 

Συγκεκριμένα, τώρα στο blog της λέσχης μπορείτε να βρείτε :

 

- το κείμενο του Γιώργου -Παρατηρητή- Χατζηκυριάκου : Ένα σύντομο άρθρο για την παραγωγή του Φανταστικού από Έλληνες μυθοπλάστες στο διάστημα 2008-2009.

 

- το αρθράκι του Σταμάτη Μαμούτου για την επέτεια του θανάτου του λόρδου Βύρωνα.

 

- αναλυτική ανταπόκριση, από την οπτική της λέσχης, για την πρόσφατη εκδήλωση για τον Λάβκραφτ που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ από τις εκδόσεις του βιβλιοπωλείου της Εστίας.

 

Κι επίσης, μπορείτε να βρείτε όλα τα άρθρα από τα προηγούμενα τεύχη της ''Φανταστικής Λογοτεχνίας''. Fantasy, Sci-Fi, Ιστορική αναδρομή στην εξέλιξη του Φανταστικού, μεγάλοι συγγραφείς του είδους.

 

Μείνετε συντονισμένοι στην πιο δυναμική λέσχη για την Φανταστική Λογοτεχνία στην Ελλάδα σήμερα :) .

 

:coffee-reading:

 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Αναρτήθηκε στο blog, η ανταπόκριση της λέσχης για την βραδιά της εκδήλωσης (όπως γίνεται παραδοσιακά για κάθε εκδήλωση στην οποία η λέσχη παρευρίσκεται ή διοργανώνει).

 

Τα λέμε, λοιπόν, σε μελλοντικές εκδηλώσεις, ομιλίες, και μύτινγκ.

 

28tc9pi.jpg

Edited by synodoiporos
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Η συγγραφέας, δοκιμιογράφος και ποιήτρια, Χρυσούλα Δημητρακάκη είχε την καλοσύνη να στείλει στην Φ.ΛΕ.ΦΑ.ΛΟ. το τελευταίο της βιβλίο ''Το θρόισμα του μεγάλου δρυγιά''. Μπορείτε να διαβάσετε σχετικά με αυτό στο blog της λέσχης.

 

:coffee-reading:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..