Glowleaf Posted April 30, 2009 Share Posted April 30, 2009 (edited) Κουοταρω γιατι συμφωνω: 1. Υπάρχει ένα γενικότερο μπέρδεμα με τους χαρακτήρες. Αφενός οι διάλογοι, όταν το πρόσωπο αλλάζει, παραμένουν ακριβώς στο ίδιο στυλ, σα να μιλάει συνεχώς ο ίδιος ακόμα κι όταν μιλάει το ρομποτάκι. Παρόλο που αυτά που λένε έχουν μια πηγαία ευαισθησία και είναι σημαντικά να ειπωθούν (χωρίς αυτά δεν υπάρχει διήγημα ουσιαστικά) ο τρόπος με τον οποίο τα λένε εμένα με αποστασιοποιεί ακόμα περισσότερο από το όσο αποστασιοποιημένο είναι το διήγημα γενικότερα. Αφετέρου η ΟΓ του κειμένου ξεκαθαρίζει μονάχα στις τελευταίες γραμμές (σχεδόν για μισή σελίδα). Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, αν οι αλλαγές είναι καθαρές και έχουν λόγο ύπαρξης, ο οποίος εμένα εδώ δε μου ήταν ξεκάθαρος.2. Αργείς πάρα πολύ να δηλώσεις με οποιονδήποτε τρόπο το τι κάνουν την ώρα που συζητάνε. Πρώτη αναφορά στο ρομπότ είναι στο τέλος της 2ης σελίδας. Με έχεις ήδη χάσει. Εκεί που πιστεύω πως κάτι άλλο παίζει μεταξύ τους, απλά φτιάχνουν ένα ρομπότ. Ωραίο είναι, αλλά θέλω να το μάθω νωρίτερα. 3. Σε κάποια σημεία υπάρχει ένα ψιλομπέρδεμα με τους χρόνους. Αυτό είναι μονάχα θέμα έντιτινγκ, δε δυσκολεύει ουσιαστικά την ανάγνωση, αλλά είναι δύσκολο να μην το προσέξεις γιατί γενικότερα είναι το κείμενο είναι πολύ καλογραμμένο. Κουοταρω γιατι διαφωνω: 4. Ο θάνατος της κοπέλας δεν με ένοιαζε καθόλου, απλά έφυγε, off screen, χωρίς να προλάβω να τη γνωρίσω και χωρίς να καν να τη δω να πεθαίνει. Μου αρέσει που περνάει απλά σα δήλωση χωρίς οποιοδήποτε στολίδι, όμως τότε δε χρειαζόμαστε καν την πληροφορία πως ο Κόρταλ την είχε προειδοποιήσει. Και ξαναπερνώντας στην ΟΓ, εδώ θα έπρεπε να είναι ξεκάθαρη για να τον νιώσω. Ή του Κόρταλ ή του Σιντάρτα. Το οτι εφυγε off screen, ειναι ακριβως αυτο που νιωθει ενας αθανατος και ενα ρομποτ. Εγω φανταστηκα κιολας την σκηνη να διαδραματιζεται δεκαδες χρονια μετα τον θανατο της. "Ωπ, που πηγε? Εδω ητανε!" Κουοταρω γιατι συμφωνω και ροφλαρω: -Δεν με έπεισε ο λόγος για τον οποίο οι αθάνατοι δεν είχαν κατασκευάσει ρομπότ. Τα ρομπότ είναι χρήσιμα γενικότερα, όχι μόνο για να δεις αν είναι αθάνατα ή όχι. Οντως, τα ρομποτ οι ανθρωποι τα φτιαχνουν κυριως για να επανδρωσουν (ξερω ξερω ειρωνικη λεξη) τις γραμμες παραγωγης. Ειδικα μια βαριεστημενη κοινωνια αθανατων, θα αυτοματοποιουσε τα παντα. Σκεψου οτι βαριεσαι να κανεις μια δουλεια για 10 χρονια. Σκυλοβαριεσαι να την κανεις για 50 χρονια. Φαντασου να επρεπε να την κανεις 500 χρονια! Εγω τουλαχιστον θα εβρισκα εκατο διαφορετικους τροπους να γινεται μονη της η αγγαρεια. Ακομα και να ειμαι η εξαιρεση, ε, σε εναν ολοκληρο πλανητη, καποιος θα ηταν βλαμμενος σαν εμενα. Αλλο θεμα τωρα, παλι με την αυτοκτονια απο παραιτηση. Βασικα εχω να πω το ιδιο που ειχα πει και τοτε στον Γιορας. Την σιχαινομαι, και μου καθεται πολυ ασχημα σαν αποσταγμα του διηγηματος. Παρολα αυτα, το διηγημα ειναι πολυ φιλοσοφικο, η γλωσσα ειναι υπεροχη αλλα θελει φτιαξιμο στους διαλογους για να ξεχωριζουν. Το σκηνικο δεν ειναι κατι συνταρακτικο, αλλα ο συμβολισμος με την ερημο και την υγρασια μετραει. Και για να πεταξω μια ιδεα στο ασχετο, ισως το μητρικο ενστικτο να μεταφεροταν πιο καλα αν ειχε φτιαξει ηδη ενα ρομποτ και της το ειχαν διαλυσει. Ετσι οπως το δειχνεις τωρα, ειναι σαν εγω αυριο να εφευρω την ψυχρη συντηξη και να αποφασισω οτι η ανθρωποτητα δεν ειναι ακομα ετοιμη για ατελειωτη ενεργεια. Ποιος ειμαι εγω που θα το αποφασισω? Ειναι υβρις. Edited April 30, 2009 by Glowleaf Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aScannerDarkly Posted April 30, 2009 Author Share Posted April 30, 2009 [quote name='Glowleaf' date='Apr 30 2009, 13:08' post='118696' Οντως, τα ρομποτ οι ανθρωποι τα φτιαχνουν κυριως για να επανδρωσουν (ξερω ξερω ειρωνικη λεξη) τις γραμμες παραγωγης. Ειδικα μια βαριεστημενη κοινωνια αθανατων, θα αυτοματοποιουσε τα παντα. Σκεψου οτι βαριεσαι να κανεις μια δουλεια για 10 χρονια. Σκυλοβαριεσαι να την κανεις για 50 χρονια. Φαντασου να επρεπε να την κανεις 500 χρονια! Εγω τουλαχιστον θα εβρισκα εκατο διαφορετικους τροπους να γινεται μονη της η αγγαρεια. Ακομα και να ειμαι η εξαιρεση, ε, σε εναν ολοκληρο πλανητη, καποιος θα ηταν βλαμμενος σαν εμενα. Ίσως θα έπρεπε να τα ονομάσω τεχνητές νοημοσύνες ή κάτι τέτοιο. Δεν εννοούσα κατασκευαστικά ρομπότ, βραχίονες κτλ. Γενικά όντω κάποια πράγματα ήταν ασαφή. Όσον αφορά σε διάφορα άλλα, και ιδίως στους διαλόγους και τα πρόσωπα που μιλούν, έχετε όλοι απόλυτο δίκιο και το κατάλαβα ξαναματαδιαβάζοντάς το και πρέπει να διορθωθούν. Περισσότερα μετά τη λήξη. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts