Jump to content

Ο δρόμος για την κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις


araquel
 Share

Recommended Posts

Ένα απλό, μικρό βιβλιαράκι που ξετρύπωσα σε μία από τις επιδρομές μου και πήρα καθαρά λόγω του τίτλου του. Το παράξενο είναι ότι εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο έξυπνα (ή έστω πρωτότυπα) βιβλία που έπιασα στα χέρια μου εδώ και αρκετό καιρό. Ένα από αυτά τα μικρά βιβλία των 170 πάνω κάτω σελίδων που παίρνεις για να διαβάσεις ως διάλειμμα ανάμεσα σε σουσουφοβιβλία, και τελικά περνάς τόσο πολύ καλύτερα μαζί τους, λόγω της έξυπνης πλοκής τους.

 

Ο συγγραφέας του κειμένου ξεκινάει το κείμενο απευθυνόμενος στον Αντιεισαγγελέα, άρα το κείμενο επέχει θέση απολογίας. Περιγράφει πώς διορίστηκε ως καθηγητής ιστορίας - γεωγραφίας σε μία μικρή πόλη και αναγκάστηκε να μετακομίσει εκεί από το Παρίσι. Όταν φτάνει και αρχίζει να γνωρίζει τους συναδέλφους του και τους ντόπιους, τότε είναι που ακούει να γίνεται λόγος για έναν τρελό.

 

Και λίγο μετά λαμβάνει το -πρώτο του- γράμμα από την Ε.Σ.Φ.Α.Λ.Α., όπου Ε.Σ.Φ.Α.Λ.Α. είναι η Επιτροπή Συμπαραστάσεως Φανατικών Αμαρτωλών και Λυτρώσεως Αυτών, και στο οποίο γράμμα η Επιτροπή του επιρρίπτει ευθύνες για την ώρα που περνάει αυνανιζόμενος και τον προτρέπει να βρει μια κοπέλα (καθώς και για ένα ατύχημα με το αυτοκίνητο και έναν ποδηλάτη). Από εκεί και πέρα τα πράγματα εξελίσσονται με ραγδαίους ρυθμούς.

 

Ποιοι άλλοι έχουν λάβει γράμματα από την Ε.Σ.Φ.Α.Λ.Α.; Ποιος κρύβεται πίσω από την οργάνωση αυτή και γιατί δεν πράττουν δια της νόμιμης οδού, καθώς πολλά από τα αδικήματα για τα οποία έχουν γνώση είναι αρκετά βαριά;

 

Δεν είναι καμία αποκάλυψη το βιβλίο αυτό, και ίσως δεν είναι αριστούργημα της λογοτεχνίας. Παρόλα αυτά, ενδεχομένως λόγω χαμηλων προσδοκιών, απόλαυσα το βιβλίο αυτό εξαιρετικά πολύ και σας το συστήνω.

 

Καθώς όπως λέει το εσώφυλλο , το αντίτυπο που έχω εκδόθηκε το 1982 σε 3.000 αντίτυπα, έψαξα για το ISBN, αλλά δεν αναγράφει κάτι κάπου. Είναι από εκδόσεις Γνώση σε μετάφραση του Σίφη Καμάρη. Ίσως να μεταφράστηκε και από άλλες εκδόσεις αργότερα, no se.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Ναι, είναι πάρα πολύ ωραίο και έξυπνο. Το διάβασα πριν πολλά χρόνια, κάποιος το δανείστηκε και το βιβλίο (τι περίεργο!) εξαφανίστηκε!!! Μήπως ξέρεις αν μπορεί να το βρει κανείς τώρα σε κάποιο βιβλιοπωλείο;

Link to comment
Share on other sites

εγώ σε βιβλιοπωλείο το πέτυχα πριν 2-3 μήνες, αξίζει η προσπάθεια να το ξαναβρείς, no?

Link to comment
Share on other sites

βεβαίως και αξίζει. Να το βρει κανείς και να το ξαναδιαβάσει πολλές φορές. Γι' αυτό χαρήκαμε (μαζί με τη συμφορουμίτισσα) που ξαναβρέθηκαν τα ίχνη του. :beerchug: Νομίζαμε ότι έχει εξαντληθεί ολότελα.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..