Jump to content

Οι Γιοι της Στάχτης: Κοράκι σε άλικο φόντο - Κεραμίδας Ελευθέριος


Electroscribe

Recommended Posts

Θερμά συγχαρητήρια κι από μένα. (μόλις τώρα ανακάλυψα το ευχάριστο γεγονός)

Είναι πάντα καλό όταν το όνειρο και η δουλειά κάποιου φτάνει στον τελικό προορισμό της.

Διάβασα το κομματι που εχεις στο scribd και θα αγοράσω ένα αντίτυπο όταν ανέβω στην Αθήνα.

Διαβάζοντας μόνο τόσο λίγο, δεν έχω καμιά άποψη που να στέκει και να μπορώ να την πω στα σοβαρά.

 

Εύχομαι να σου δώσει δύναμη και κίνητρο για να κάνεις το επόμενο συγγραφικό σου βήμα.

Link to comment
Share on other sites

Spoiler Alert δια παν ενδεχόμενο αν και σχεδόν όλα υπάρχουν στους χάρτες και το παραρτημα.

 

Για τη γραφη δεν έχω να κάνω κάποιο ιδιαίτερο σχόλιο. Καλογραμμένο, διαβάζεται, εύκολα και άνετα.

 

Τα υπερφυσικά στοιχεία είναι αναγκαστικά υποθέτω σε ένα μυθιστόρημα φαντασίας ακόμη και αν γενικά δε διαβάζω φαντασία διότι δεν τα χωνεύω εύκολα και ιδίως την τάση να χρησιμοποιούνται σαν πασπαρτού που λύνει όλα τα προβλήματα ελλείψει σύγχρονης τεχνολογίας. Τούτου λεχθέντος ο Λευτέρης αποφεύγει το σκόπελο πετυχημένα. Το υπερφυσικό στοιχείο είναι περιορισμένο, σε βαθμό που οι κοινοί άνθρωποι και οι πράξεις τους να μην είναι αδύναμοι μπροστά στα γεγονότα, ούτε χωρίς σημασία ενώ επιπλέον έχει εσωτερική συνοχη σαν μυθολογία.

 

Ο κόσμος είναι ένα ενδιαφέρον δημιούργημα. Γεωγραφικά παρουσιάζει μια γενική ομοιότητα με τη Μεσόγειο, ή τουλάχιστον το βόρειο μέρος της. Γνωρίζουμε ότι στα νότια της Νανταρ υπάρχει η Κανάη ακόμα κι αν δεν φαίνεται στο χάρτη. Υπάρχει κάτι νότια από το Αιγλωϊκο πέλαγος σε απόσταση που να έχει σημασία; Δεν το ξέρουμε αλλά η πρώτη υπόθεση είναι πως όχι. Οι λαοί που έχουν απλωθεί σε αυτό τον κόσμο είναι ένα μείγμα από αρχαίες και μεσαιωνικές καταβολές, με της ονομασίες τους πολλές φορές να είναι παραφρασμένες εκδοχές των πραγματικών/ Ελληνικών/Ρωμαϊκών αντιστοίχων τους. Από τη Δανονία στην Πανονία κι από τη Δαετία στη Ραετία η απόσταση στο όνομα είναι μικρή. Ποιά η σημασία πίσω από τα ονόματα όπως χρησιμοποιούνται, αντί για τελείως φανταστικά ονόματα; Αυτό είναι κάτι για το Λευτέρη να απαντήσει.

 

Για να προχωρήσουμε με της αντιστοιχιες η Κανάη και η Ζαγγίη έυκολα αντιστοιχούν στην Καρχηδόνα και την Κίνα, με τους Περατινούς να αντιστοιχούν στις Ιταλικές ναυτικές δημοκρατίες του μεσαίωνα. Οι Δαέτιοι είναι περίπου στη γεωπολιτική θεση του μεσαιωνικού φραγκικού κράτους ή της Γερμανικής αυτοκρατορίας αλλά έχουμε δεί πολύ λίγα για οποιαδήποτε ποιο σίγουρη αντιστοίχηση.

 

Για να πάμε σε χώρες με ποιό κεντρικό ρόλο στην ιστορία μας, οι Κουβράτοι αντιστοιχούν γενικά στη μεσαιωνική Βουλγαρική αυτοκρατορία με την Ναρδική να είναι αρκετά προφανώς η Σαρδική αρχαίο/μεσαιωνικό όνομα της Σόφιας, με τους Δηωτές να είναι ξεκάθαρα οι Πέρσες, της εποχής των Σασσανιδών αν κρίνουμε από την περιγραφή του στρατού τους και τη μνεία στην πρότερη κατάκτηση τους από τους Αιγλωείς.

 

Το να πούμε ότι οι Αιγλωείς είναι οι Ελλήνες του κόσμου των Γιών της Στάχτης είναι ευκολο. Ψευδοβυζαντινοί όπως η... κοινή γνώμη αποφάσισε; Όχι. Σίγουρα υπάρχουν σοβαρές εξωτερικές ομοιότητες. Αλλά η διαφορές, όπως για παράδειγμα στην οικονομική, πολιτική και στρατιωτική οργάνωση είναι ίσως λιγότερο εμφανείς αλλά καθε άλλο παρά ασήμαντες. Αν θέλαμε να τις συνοψίσουμε οι Αιγλωείς είναι οι Έλληνες χωρίς τη Ρώμη και χωρίς τον Αλέξανδρο (ή τουλάχιστον χωρίς τον Παυσανία...) με το κράτος τους την τελική εξέλιξη ενος αντίστοιχου της Μακεδονίας/συμμαχίας της Κορίνθου αντί του Ρωμαϊκου principate. Η ανυπαρξία της Ρώμης στο υπόβαθρο του κόσμου των Γιών της Στάχτης φαίνεται και ποιό πέρα πέρα από τους Αιγλωείς, από την παρουσία της Κανάης έως τα διάφορα έθνη στα δυτικά των Αιγλωέων που είναι μεν επηρρεασμένα πολιτισμικά από τους Αιγλωείς αλλά δεν φαίνεται έχουν στο παρελθόν τους την ύπαρξη τους σαν κομμάτιο μιας ενιαίας αυτοκρατορίας όπως και οι Αιγλωείς δεν έχουν κάποιο ισοδύναμο της "αυτοκρατορικής/ρωμαϊκής ιδέας" Από μόνη της σημαντική διαφορά. Είτε ο Λευτέρης σχεδίασε ένα παράλληλο ισοδύναμο της Μεσογείου χωρις τη Ρωμαϊκη επίδραση είτε γύρισε ανάποδα από την τελική κατάσταση που ήθελε το αποτέλεσμα σε κάθε περίπτωση είναι ένας κόσμος που το ιστορικό του υπόβαθρο στέκεται στον έλεγχο και έχει συνάφεια με τους "σύγχρονους" λαούς του να είναι λογική εξέλιξη του παρελθόντος τους. Δεν είναι τόσο πολλοί οι κόσμοι σε ιστορία φαντασίας που να έχουν τόσο καλή εσωτερική συνέχεια ... ή που το υπόβαθρο τους θα μπορούσε άνετα να σταθεί σαν εναλλακτική ιστορία.

 

Θα μπορούσε κάποιος να πεί κάποια, μικρά, αρνητικά σχολια για καποιες από τις σκηνές των μαχών. Το καρφωμένο έλασμα του θώρακα στο πλευρό του μοναχου που έφερε το Φιλάρετο, το χοντρό χιτώνιο κάτω από το θώρακα ήταν ακριβώς για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο. Όταν ο Αργυρός χτυπά τους αντιπάλους του στο αθωράκιστο σημείο κάτω από τη μασχάλη, κανονικά θα υπήρχαν κομμάτια αλυσωτού θώρακα για να προστατεύουν το αδύναμο σημείο...αν και από την αλλή αυτό δεν ίσχυε και σε κάθε θώρακα και οι ομοιοτυπία ήταν έννοια σχετική. Η δε πρακτική αποτελεσματικότητα της Νανταρινής πυραμίδας στην πράξη απέναντι σε Αιγλωείς ή Δηώτες είναι μάλλον ανύπαρκτη. Ένα ακόμα λάθος του Αργυρού καθώς στην πορεία μαθαίνει;

 

Τι θα ήθελα να δώ κάποια στιγμή; Την ιστορία του πρώτου αυτοκράτορα. Όσα ακούμε στο βιβλίο για τις πράξεις και την κληρονομιά του είναι αρκούντως ερεθιστικά για να θέλω να περισότερα. Ποιό συμπαθής χαρακτήρας για μένα η Χρυσορρόη. Και για αυτή θα ήθελα να δω περισσότερα. Η τύχη της στο τέλος του βιβλίου είναι βέβαια λίγο πολύ αναμενόμενη... με τρία ακόμη βιβλία να πρέπει να ακολουθήσουν.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Electroscribe (ή πιο απλά Λευτέρη biggrin.gif ) συγχαρητήρια και καλή επιτυχία στο βιβλίο σου. Θα περιμένω να έρθει Κύπρο για να το αποκτήσω (εκτός αν μαζευτούν αρκετά βιβλία που θέλω, ώστε να τα παραγγείλω όλα μαζί από Ελλάδα).

 

Πολλά συγχαρητήρια και για το blog σου. Πρόσφατα το ανακάλυψα και έχω χαθεί στις σελίδες του!

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για το συνεχιζόμενο ενδιαφέρον.

 

Οι αναλογίες που σημειώνει ο Δημήτρης είναι ως επί το πλείστον σωστές. Όντως οι ρωμαϊκές επιρροές απουσιάζουν σε μεγάλο βαθμό από τη δική μου εκδοχή του Βυζαντίου (όπως και οι ιουδαϊκές) και προσπαθώ να σκέφτομαι τι έχει προηγηθεί, πώς φτάσαμε ως εκεί από τον (δικό μου) αρχαίο κόσμο (με υπερφυσικά στοιχεία) κτλ. Αλλά δεν αφήνω την ιστορική ακρίβεια να με δεσμεύει, το κείμενο δεν είναι Εναλλακτική Ιστορία. Απλά προσπαθώ να είμαι συνεπής και προσπαθώ να κερδίσω ένα στοίχημα με τον εαυτό μου: να βάλω μερικά πράγματα που κλείνουν το μάτι σε όσους ξέρουν Ιστορία (όπως ο Δημήτρης), χωρίς να γίνονται αισθητά σε όσους ξέρουν λιγότερα (να μη δημιουργείται η αίσθηση "εδώ υπάρχει κάτι που πρέπει να πας να μελετήσεις για να το καταλάβεις"). Και για όσους δεν το έχουν υπόψη, ας το επαναλάβω: το βιβλίο μου δεν περιέχει παραλλαγμένα ιστορικά γεγονότα ή πρόσωπα (εκτός από αναφορές σε μορφές που έζησαν αιώνες πριν την πλοκή - εντάξει, κι έναν δευτερεύοντα χαρακτήρα που τον έβαλα για γούστο)

 

Όσο για το ιστολόγιό μου, θα συνεχίσει να προστίθεται υλικό.

Link to comment
Share on other sites

Το blog του Λευτέρη είναι μόνιμη πηγή αξιόλογης ανάγνωσης.

Αλλά θέλω να αλλάξεις template! Δώσ' του λίγο φρέσκο αέρα.

Link to comment
Share on other sites

  On 11/24/2010 at 8:27 AM, Electroscribe said:

Ευχαριστώ για το συνεχιζόμενο ενδιαφέρον.

Και για όσους δεν το έχουν υπόψη, ας το επαναλάβω: το βιβλίο μου δεν περιέχει παραλλαγμένα ιστορικά γεγονότα ή πρόσωπα (εκτός από αναφορές σε μορφές που έζησαν αιώνες πριν την πλοκή - εντάξει, κι έναν δευτερεύοντα χαρακτήρα που τον έβαλα για γούστο)

 

Όσο για το ιστολόγιό μου, θα συνεχίσει να προστίθεται υλικό.

 

Χωρίς αμφιβολία. Και μπορούμε να αναφέρουμε πολλά πετυχημένα βιβλία του είδους όπου αυτό δεν ισχύει. Για παράδειγμα τα περισσότερα από τα γενικά πετυχημένα βιβλία του Videssos series του Turtledove δεν είναι απλώς σε ενα "Βυζαντινό" υπόβαθρο, είναι λίγο πολύ ευθεία αντιγραφή επεισοδίων της Βυζαντινής ιστορίας. Άλλο ένα σημείο που το Κοράκι ξεχωρίζει θετικά.

Link to comment
Share on other sites

Το ξεκίνησα κι εγώ και το απολαμβάνω, αργά μα σταθερά :).

 

Τολμώ να πω πως διαβάζω ακριβώς αυτό που περίμενα, και χαίρομαι γι αυτό!

Edited by kitsos
Link to comment
Share on other sites

Το βιβλίο το απόλαυσα, όμως περιμένω μερικές βελτιώσεις στα εππόμενα. Στο επόμενο θέλω και ένα love story, όχι για κανέναν άλλο λόγο μα για να υπάρχει καλύτερη ισορροπία. Κατά τη γνώμη, όσο περισσότερα συναισθήματα και καταστάσεις συνυπάρχουν σ'ένα βιβλίο τόσο καλύτερο είναι.

 

 

Link to comment
Share on other sites

  On 11/28/2010 at 2:10 PM, TheHunter-Writer said:

Το βιβλίο το απόλαυσα, όμως περιμένω μερικές βελτιώσεις στα εππόμενα. Στο επόμενο θέλω και ένα love story.

Oh mon dieu, ο αμερικανός τουρίστας ζήτησε από τον gourmet chef λίγο κέτσαπ! :tongue:

Link to comment
Share on other sites

Ντίνο, σ' αυτό το θέμα οι απόψεις μας ήταν και είναι διαμετρικά αντίθετες. Το έχω πει, το λέω άλλη μια φορά: με τα δικά μου υποκειμενικά μέτρα, όποιοσδήποτε έχει ξοδέψει χρόνο για να διβάσει ένα κειμενό μου και εκφράζεται κόσμια, έχει κερδίσει το δικαίωμα να πει οτιδήποτε και να τον ακούσω με σεβασμο και προσοχή. Ήδη έχω αποκομίσει σημαντική βοήθεια για το δεύτερο βιβλίο των Γιων της Στάχτης από τα σχόλια των αναγνωστών κι ελπίζω να υπάρξει κι άλλη. Οπότε μην αποθαρρυνθεί κανείς από το να μιλήσει όπως νομίζει.

Link to comment
Share on other sites

  On 11/28/2010 at 2:10 PM, TheHunter-Writer said:

Το βιβλίο το απόλαυσα, όμως περιμένω μερικές βελτιώσεις στα εππόμενα. Στο επόμενο θέλω και ένα love story, όχι για κανέναν άλλο λόγο μα για να υπάρχει καλύτερη ισορροπία. Κατά τη γνώμη, όσο περισσότερα συναισθήματα και καταστάσεις συνυπάρχουν σ'ένα βιβλίο τόσο καλύτερο είναι.

Να σου πω, με 5 (πέντε) ξαναμμένες πριγκίπισσες να κυκλοφορούνε στο αυτοκρατορικό παλάτι και τόσα αχ και βαχ που παίζουν στο πρώτο, ένα love story στο επόμενο θα είναι απλά λίγο.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  On 11/28/2010 at 2:16 PM, DinoHajiyorgi said:
  On 11/28/2010 at 2:10 PM, TheHunter-Writer said:

Το βιβλίο το απόλαυσα, όμως περιμένω μερικές βελτιώσεις στα εππόμενα. Στο επόμενο θέλω και ένα love story.

Oh mon dieu, ο αμερικανός τουρίστας ζήτησε από τον gourmet chef λίγο κέτσαπ! tongue.gif

 

 

Ε λοιπόν, ναι. Δηλαδή τι, να διαβάσω ένα βιβλίο και να μην πω τι περιμένω; Θεωρώ πολύ σημαντικό το feedback των αναγνωστών και στο κάτω κάτω η πρόταση μου δεν έχει τίποτα παράλογο. Το ηρωϊκό 'αντρικό' πνεύμα κυριαρχεί παρασκηνιακά (ή μη ) σε μεγάλο τμήμα του βιβλίου και θεωρώ πως υπάρχουν και άλλα συναθσθήματα που ανατπύσσονται κατά τη διάρκεια τέτοιων καταστάσεων, όπως αυτές που περιγράφονται στο βιλβίο.

Link to comment
Share on other sites

(Ακομα δεν μπορω να βαλω τονους γμτ!)

Στις αρχες του μηνα που το βρηκα (και οπως μου ειπε και ο βιβλιοπωλης ημουν η 4η που τον ρωτουσε για το βιβλιο) δεν ειχα τα χρηματα... σημερα που ειχα τα χρηματα δεν βρηκα το βιβλιο.... ετσι το παρηγγειλα και λογικα θα το εχω αυριο η την πεμπτη.... (αναλογα ποια μερα θα εχει ο brother μαθημα) οποτε θα εχετε και κριτικη συντομα.

 

(Για αρχη να πω οτι το εξωφυλλο μου αρεσε πολυ :D )

Link to comment
Share on other sites

  On 11/29/2010 at 4:06 PM, white_unicorn said:

(Ακομα δεν μπορω να βαλω τονους γμτ!)

Στις αρχες του μηνα που το βρηκα (και οπως μου ειπε και ο βιβλιοπωλης ημουν η 4η που τον ρωτουσε για το βιβλιο) δεν ειχα τα χρηματα... σημερα που ειχα τα χρηματα δεν βρηκα το βιβλιο.... ετσι το παρηγγειλα και λογικα θα το εχω αυριο η την πεμπτη.... (αναλογα ποια μερα θα εχει ο brother μαθημα) οποτε θα εχετε και κριτικη συντομα.

 

(Για αρχη να πω οτι το εξωφυλλο μου αρεσε πολυ biggrin.gif )

 

 

Μιλάμε για Κέρκυρα ε; Δηλαδή ρώτησαν 4 στην Κέρκυρα!

Edited by Διγέλαδος
Link to comment
Share on other sites

Oui Monsieur (αναθεμαμε αν ειναι σωστα γραμμενο) και μολις το απεκτησα και εγω.... :D Με το διαβασμα για το ανοιχτο ομως να δω ποτε θα το τελειωσω.... I will though, that i do Promise :book:!

Link to comment
Share on other sites

Μόλις μου τηλεφώνησαν από το βιβλιοπωλείο της γειτονιάς μου! Αύριο θα το έχω στα χέρια μου (γιατί σήμερα κλείνει νωρίς και εγώ σχολάω αργά, damn!).

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Για τους ανυπόμονους και για όσους δεν έχουν όρεξη για λογοτεχνικές εμβάθυνσεις, τεχνικής κυρίως φύσεως:

 

Το βιβλίο μου άρεσε και πέρασα πολύ ωραία διαβάζοντάς το. Οπωσδήποτε το συστήνω σε όσους διαβάζουν φάνταζυ και όχι μόνο σ’ αυτούς. Παρά τα μικρά προβλήματά του, αποτελεί μια πολύ καλή δουλεία πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα και υπόσχεται ακόμα καλύτερη συνέχεια.

 

Αν έχετε τόσο όρεξη, ή αν το όνομά σας αρχίζει από Λευτέρης και τελειώνει σε Κεραμίδας, φτιάξτε καφεδάκι, ανάψτε τσιγάρο, πάρτε μια αναπαυτική στάση και ανοίξτε το spoiler tag.

 

 

  Reveal hidden contents

 

Edited by mman
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Πωπω, ξέχασα ότι έπρεπε να γράψω κι εγώ εδώ. Έχω τελειώσει το κείμενο από την Πέμπτη το βράδυ... Αλλά θέλω να γράψω κι εγώ κάτι μεγάλο, οπότε μάλλον θα καθυστερήσει λίγο ακόμα.

Link to comment
Share on other sites

Μιχάλη ευχαριστώ πολύ για την εις βάθος ανάλυση. Υπάρχουν διάφορα σημεία στα οποία θα μπορούσα να διαφωνήσω περισσότερο ή λιγότερο, προτάσσοντας την υποκειμενικότητα ή το γεγονός πως το έργο είναι ακόμη ημιτελές και δεν πρέπει να κρίνεται σε κάποια θέματα ώσπου να βγουν όλοι οι τόμοι του. Φυσικά, θα ήταν ανούσιο να πω τέτοια πράγματα και θα κρυβόμουν πίσω από το δάχτυλό μου. Πολύ πιο εποικοδομητικό είναι να προσέξω ποια πράγματα χτύπησαν άσχημα σε πολλούς αναγνώστες για να είναι απλά θέμα γούστου και ποια χτυπάνε άσχημα και σ' εμένα τον ίδιο. Και να τα προσέξω στο δεύτερο βιβλίο των Γιων της Στάχτης που το γράφω τώρα.

 

Θέλοντας να εξηγήσω κι όχι να δικαιολογήσω, θα πω ότι το Κοράκι γράφτηκε το 2003 στην πρώτη μορφή του, όταν ήμουν αρκετά μικρότερος και λιγότερο ώριμος. Μπορούσα να μπαλώσω πολλά όταν το ξαναδούλεψα, αλλά όχι τα πάντα. Και κάποια πράγματα, όπως λες, τα έχω επιλέξει (καλώς ή κακώς) να είναι όπως είναι.

 

 

Συγκεκριμένες απαντήσεις θα σου δώσω μόνο σε δυο σημεία που νομίζω πως μπερδεύτηκες ή δε διάβασες με αρκετή προσοχή:

 

  On 12/12/2010 at 5:03 PM, mman said:

 

  Reveal hidden contents

 

 

Αυτά συνέβησαν με δέκα χρόνια διαφορά, για εντελώς διαφορετικούς λόγους. Για τον δεύτερο, δίνεται έμμεσα η εξήγηση (σελ 371)

 

  On 12/12/2010 at 5:03 PM, mman said:

 

  Reveal hidden contents

 

 

Το λέω σαφώς πως δεν ήταν τυχαίο. Ήταν τακτική εκφοβισμού των δεσμοφυλάκω (σελ 221)

Link to comment
Share on other sites

  On 12/12/2010 at 9:55 PM, Electroscribe said:

[...] το Κοράκι γράφτηκε το 2003 στην πρώτη μορφή του [...]

Α, μα αυτό είναι πολύ ευχάριστο. Από τη μία εξηγεί κάποια πράγματα και από την άλλη ανεβάζει ακόμα περισσότερο τις προσδοκίες μας για τη συνέχεια.:rolleyes: :thmbup:

Link to comment
Share on other sites

  On 12/12/2010 at 9:55 PM, Electroscribe said:

[...] το Κοράκι γράφτηκε το 2003 στην πρώτη μορφή του [...]

 

[...] Και να τα προσέξω στο δεύτερο βιβλίο των Γιων της Στάχτης που το γράφω τώρα. [...]

 

 

Απορία: Είχες συνεχίσει το Κοράκι από τότε μέχρι τώρα σε κάποια προγενέστερη μορφή και τώρα διορθώνεις και βελτιώνεις με βάση το τρέχον ή το είχες αφήσει στην άκρη και το ξαναέπιασες αφότου μπήκαν μπρος οι διαδικασίες της έκδοσης του πρώτου τόμου;

Link to comment
Share on other sites

Μόλις τελείωσα κι εγώ το πρώτο βιβλίο της σειράς των Γιών της Στάχτης του Λευτέρη κι είπα να προσθέσω και τις δικές μου εντυπώσεις.

 

Λέω πρώτα να ξεκινήσω από τα έξω-έξω, τα αισθητικά του βιβλίου. Από την πρώτη στιγμή που αντίκρισα το εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο, ομολογώ ότι ζήλεψα τον Λευτέρη θανατερά. Η δουλειά του καλλιτέχνη στην απεικόνιση και κυρίως στα χρώματα και τη γραμματοσειρά του τίτλου είναι απλά κα-τα-πλη-κτι-κά. Ίσως αυτό να είναι κι ένα από τα πλεονεκτήματα να εκδίδεσαι από έμπειρους και μεγάλους εκδοτικούς οίκους. Ανεξάρτητα του κειμένου οι άνθρωποι συνήθως κάνουν πολύ καλή δουλειά και στα συμπαρομαρτούντα. Κάτι που στη συγκεκριμένη περίπτωση ισχύει και για την ποιότητα του χαρτιού.

 

Μια μικρή απογοήτευση έφαγα όσον αφορά στους χάρτες. Όχι για την απεικόνιση, αυτή είναι επίσης θαυμάσια (ειδικά στο χάρτη της Βασιλείας Αιγλωέων) αλλά για το γεγονός ότι η ραφή του βιβλίου κόβει κάποια κομμάτια των χαρτών (κυρίως του δεύτερου) που αν θες να τα ψάξεις πρέπει να καταστρέψεις το βιβλίο.

 

 

 

Στα κυρίως τώρα.

 

 

 

Θα αναφέρω πρώτα όσα με χάλασαν στο βιβλίο, προειδοποιώντας σας όμως ότι τα δυο από αυτά έχουν να κάνουν με το δικό μου γούστο κι ίσως να μην αποτελούν αντικειμενικά μειονεκτήματα.

 

Το πρώτο λοιπόν από αυτά είναι η επιλογή που έκανε ο Λευτέρης να χρησιμοποιήσει λέξεις λόγιες που όχι μόνο δεν τις χρησιμοποιεί κανείς μας αλλά επίσης μερικές είμαι σίγουρος δεν τις ξέρουμε καν.

 

Οι λέξεις αυτές-που όπως κατάλαβα επιλέχτηκαν για λόγους αισθητικής σε σχέση με το fantasy σκηνικό-κατά την άποψή μου, κάνουν την αφήγηση αποστειρωμένη κι απόμακρη. Για να το δώσω πιο παραστατικά θα σας το περιγράψω ως εξής: ήταν σα να έβλεπα με τη φαντασία μου όλα τα γεγονότα του βιβλίου μέσα από ένα πέπλο. Αυτό το πέπλο ήταν εκείνες οι «λόγιες», ξεχασμένες λέξεις κι εκφράσεις που με ξενέρωναν πετώντας με από την πλοκή χωρίς να με αφήνουν να αισθανθώ τα όσα δραματικά συμβαίνουν στο βιβλίο. Δυστυχώς για μένα αυτό αποδείχτηκε μεγάλο μείον που με ακολούθησε όπως ήταν λογικό από την πρώτη ως την τελευταία σελίδα του βιβλίου στερώντας μου ένα 20 με 30 τις εκατό, της απόλαυσης που κανονικά θα έπαιρνα από τη μαεστρία που έχει ο Λευτέρης στην αφήγηση.

 

 

 

Το δεύτερο μείον έχει να κάνει με το κέντρο βάρους του μυθιστορήματος και σχετίζεται άμεσα με το προηγούμενο. Στο βιβλίο υπάρχουν πάμπολλοι χαρακτήρες και θεωρητικά τρεις βασικοί, ο Σεβαστιανός, ο Αργυρός κι ο Φιλάρετος. Και λέω θεωρητικά γιατί στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κανένας χαρακτήρας που να ξεπροβάλει ως βασικός κι όλοι μοιάζουν να είναι ψηφίδες μέσα στη γενικότερη πλοκή. Μοναδική εξαίρεση ίσως να είναι ο Φιλάρετος όμως ακόμα κι αυτός δε διεκδικεί το ρόλο του πρωταγωνιστή. Αυτό δεν είναι απαραιτήτως κακό. Ο Λευτέρης επέλεξε το κέντρο βάρους της ιστορίας να είναι συνολικά ο κόσμος κι οι χαρακτήρες να είναι απλά πιόνια μιας καλοστημένης παρτίδας σκακιού που μπορούν ανά πάσα στιγμή να χαθούν. ΟΜΩΣ… όμως σε συνδυασμό με την επιλογή στο ύφος της γραφής αυτό έκανε (για εμένα, το ξαναλέω) σε μεγάλο βαθμό τους χαρακτήρες απόμακρούς και τον κόσμο «κρύο». Επειδή βέβαια πρόκειται για μια ιστορία εν εξελίξει αυτό ίσως αλλάξει στη συνέχεια. Στο πρώτο πάντως βιβλίο ο «εμβληματικός» χαρακτήρας, ο πρωταγωνιστής, είναι ο κόσμος συνολικά.

 

 

 

Τα δυο προηγούμενα μειονεκτήματα ήταν σε μεγάλο βαθμό θέμα προσωπικού γούστου με τα οποία μπορεί κάποιος να μη συμφωνεί, το επόμενο όμως θεωρώ ότι είναι αντικειμενικό κι αρκετά σοβαρό έτσι ώστε να αδικήσει το βιβλίο συνολικά. Πρόκειται για τις πρώτες διακόσιες σελίδες του βιβλίου. Κατά την άποψή μου είναι «σκηνοθετικά» λάθος και το κυριότερο είναι υπερβολικές σε έκταση.

 

Στην ουσία οι διακόσιες πρώτες σελίδες δε είναι τίποτα άλλο από μια τεράστια εισαγωγή που προσπαθεί να μας μυήσει στον κόσμο και τους χαρακτήρες. Κι εδώ υπάρχει κάτι οξύμωρο αλλά εύκολο να εξηγηθεί. Ενώ είναι γεμάτες ακατάπαυστη δράση και γεγονότα, αυτά όχι μόνο δεν τα ευχαριστιέσαι αλλά νομίζω ότι σε κουράζουν κι από πάνω. Αυτό συμβαίνει γιατί ο Λευτέρης επέλεξε να σε ρίξει με τα μούτρα μέσα σ’ έναν κόσμο που όλο και κάτι σου θυμίζει αλλά δεν τον καταλαβαίνεις πραγματικά. Ανοίγει πάρα πολλά μέτωπα που με μπέρδεψαν, κάνει χρονικά άλματα που όταν τα αντιλήφτηκα μεγάλωσαν τη σύγχυσή μου κι εισάγει ακατάπαυστα χαρακτήρες που δυσκολεύεσαι να θυμηθείς. Αν σε αυτά προσθέσετε και το θέμα της γλώσσας έχουμε ένα μίγμα που μπορεί άνετα να κάνει τον casual αναγνώστη του είδους να ξενερώσει και να μη φτάσει στο ζουμί που όπως είπα ξεκινά από τη σελίδα 200 και μετά. Κατά τα τη γνώμη μου ο Λευτέρης έπρεπε να φτιάξει μια πιο μικρή και δραματική εισαγωγή που να γοητεύει και να δίνει τον τόνο όχι μόνο όλου του βιβλίου αλλά ολόκληρης της ιστορίας των Γιών της Στάχτης. Και κατά την άποψή μου πολλά από τα γεγονότα αυτών των 200 σελίδων δεν ήταν απαραίτητο να τα μάθουμε· ή τουλάχιστον να τα μάθουμε έτσι.

 

 

 

Πάμε τώρα στα καλά του βιβλίου.

 

Πρώτα απ’ όλα το γεγονός ότι το βιβλίο εμπνέεται ξεκάθαρα από την δική μας παράδοση κι ιστορία. Είναι ολοφάνερα βυζαντινής κοπής κι αυτό είναι υπέροχα ευχάριστο μετά από «τόνους» αγγλοσαξονικού-μεσαιωνικού fantasy. Εδώ αξίζει μεγάλος έπαινος στον Λευτέρη που αναγνωρίζοντας τον ολοφάνερο πλούτο της δικής μας ιστορίας αποφάσισε να τον εκμεταλλευτεί. Και μάλιστα όχι απλά να τον χρησιμοποιήσει ως πρόσχημα και ντεκόρ αλλά να δουλέψει ουσιαστικά και σε βάθος πάνω του. Στο βιβλίο υπάρχουν άπειρες μικρές λεπτομέρειες του κόσμου που ξέρεις ότι στηρίζονται σε γνώση του αντικειμένου και δεν υπάρχουν απλά για να δημιουργούν ατμόσφαιρα. Από την κοινωνικό-πολιτική οργάνωση των χωρών μέχρι τα πολιτισμικά στοιχεία, όλα είναι σφιχτά δεμένα σ’ ένα αρμονικό σύνολο χωρίς τρύπες.

 

 

 

Δεύτερο μεγάλο πλεονέκτημα είναι η πλοκή. Όταν επιτέλους το βιβλίο παίρνει μπρος, η πλοκή πραγματικά απογειώνεται με κυρίαρχο στοιχείο τις ίντριγκες της εξουσίας. Σε όλο το βιβλίο οι χαρακτήρες άγονται και φέρονται από το κίνητρο της εξουσίας και του πλούτου. Άλλοι μασκαρεύουν αυτό το κίνητρο με ηθικούς πατριωτικούς μανδύες κι άλλοι υπακούουν σ’ αυτό εντελώς κυνικά. Φυσικά υπάρχουν κι εκείνοι όπως ο Φιλάρετος που σαν συντρίμμια στη θαλασσοταραχή άγονται και φέρονται από δυνάμεις που τους ξεπερνούν και κυρίως από την ίδια τους τη φύση. Δεν λέω παραπάνω για να μη κάνω spoiler.

 

 

 

Τρίτο μεγάλο πλεονέκτημα είναι ο ιδιαίτερος τρόπος που προσεγγίζει τη μαγεία ο Λευτέρης για να την ενσωματώσει στην ιστορία. Στον κόσμο των Γιών της Στάχτης το υπερφυσικό έχει περισσότερο ανιμιστικές ρίζες παρά αποτελεί οργανωμένη πρακτική. Η μαγεία στο βιβλίο μοιάζει να είναι φυσική αν και σε μεγάλο βαθμό αφορμή δεινών.

  Reveal hidden contents

 

 

 

 

Τέταρτο μεγάλο πλεονέκτημα είναι η αληθοφάνεια των χαρακτήρων. Κάθε ένας από τους χαρακτήρες του βιβλίου είναι στέρεος. Έχει παρελθόν και ταυτότητα. Έχει προσωπικότητα και δεν είναι καρικατούρα. Αντιδρά στον κόσμο που τον περιβάλει με αληθοφανή τρόπο και υπήρξαν μάλιστα τέτοια κομμάτια στο βιβλίο που αποκαλύπτουν πόσο ταλαντούχος συγγραφέας είναι στην πραγματικότητα ο Λευτέρης και πόσο καλά έχει κατανοήσει τη διαδικασία της γραφής. Για την ακρίβεια είναι αυτά ακριβώς τα σημεία που ξεχωρίζουν έναν ερασιτέχνη συγγραφέα από έναν επαγγελματία. Κι ο Λευτέρης δεν είναι σίγουρα ερασιτέχνης.

 

 

 

Καταληκτικά σας λέω ότι αν δεν υπήρχε κυρίως εκείνη η άτιμη επιλογή του ύφους, οι λαμπρές στιγμές του βιβλίου θα με έκαναν να το κατατάξω άνετα στα καλύτερα βιβλία που έχω διαβάσει. Ακόμα κι έτσι όμως εξακολουθεί να είναι ένα πολύ καλό βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί και που είμαι σίγουρος (απ’ τη στιγμή που μιλάμε για ανολοκλήρωτη ιστορία) ότι θα συνεχιστεί με προοδευτικά όλο και καλύτερο τρόπο. Ο Λευτέρης είναι άνθρωπος που μαθαίνει κι ενσωματώνει γόνιμα στα κείμενα του όλα όσα μαθαίνει προσφέροντας συναρπαστικές ιστορίες. Μπράβο!

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  On 12/13/2010 at 8:36 PM, Tiessa said:

Απορία: Είχες συνεχίσει το Κοράκι από τότε μέχρι τώρα σε κάποια προγενέστερη μορφή και τώρα διορθώνεις και βελτιώνεις με βάση το τρέχον ή το είχες αφήσει στην άκρη και το ξαναέπιασες αφότου μπήκαν μπρος οι διαδικασίες της έκδοσης του πρώτου τόμου;

 

Κάτι ενδιάμεσο. Είχα ήδη γράψει αρκετά για το δεύτερο βιβλίο από τότε (δεν το είχα ολοκληρώσει) και τα είχα αφήσει και τα δυο στην άκρη και ξαναδούλεψα το πρώτο πρόπερσι. Μετά την υπογραφή του συμβολαίου με τον Πατάκη, έπιασα το περαιτέρω υλικό που είχα και το διορθώνω/συμπληρώνω για το δεύτερο βιβλίο. Με βάση το πώς είναι πια το πρώτο βιβλίο, αλλά και το πώς θα έπρεπε να είναι, σύμφωνα με τα χρήσιμα σχόλια των αναγνωστών.

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..