Jump to content

26ος Παγκρήτιος διαγωνισμός λογοτεχνίας


month
 Share

Recommended Posts

Προκήρυξη 26ου Παγκρήτιου Διαγωνισμού Λογοτεχνίας  

Πέμπτη, 07 Μάιος 2009 22:46 

 

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Αγίου Νικολάου προκηρύσσει τον Παγκρήτιο Διαγωνισμό Λογοτεχνίας. Θεσμός πια, ο διαγωνισμός μας, συμπλήρωσε πέρυσι 25 χρόνια - 1/4 του αιώνα - αδιάλειπτης λειτουργίας. Ένας κύκλος έκλεισε, ένας νέος κύκλος ανοίγει. Με νέες ιδέες και νέες προοπτικές.

Στα χρόνια που πέρασαν, μέσα στα πλαίσια των τετραήμερων εκδηλώσεων Λόγου και Τέχνης που συνοδεύουν το διαγωνισμό, έχουν γίνει αφιερώματα σε πολλές προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών. Ανάμεσα τους, λογοτέχνες, ποιητές, σκηνοθέτες, ηθοποιοί, όπως η Μ. Μερκούρη, ο Ν. Κούνδουρος, ο Θ. Αγγελόπουλος, ο Κ. Καβάφης, ο Μ. Αναγνωστάκης, ο Κ. Φραγκούλης, ο Ν. Καζατζάκης, ο Β. Κορνάρος, ο Α. Σαμαράκης, ο Ζ. Ντασέν κ.α. Φέτος το τετραήμερο Λόγου και τέχνης είναι αφιερωμένο, με την ευκαιρία της επετείου των 100 χρόνων από τη γέννησή του, στον ποιητή της Ρωμιοσύνης, τον Γιάννη Ρίτσο.

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση λοιπόν, προχωρούμε φέτος στην προκήρυξη του 26ου Παγκρήτιου Διαγωνισμού Λογοτεχνίας, που αφορά τα παρακάτω είδη:

 

1) Π Ο Ι Η Σ Η 

 

2) Δ Ι Η Γ Η Μ Α

 

3) Θ Ε Α Τ Ρ Ο 

 

4) Π Α Ι Δ Ι Κ Η Λ Ο Γ Ο T Ε Χ Ν Ι Α

 

5) Κ Ρ Η Τ Ι Κ Η Η Θ Ο Γ Ρ Α Φ Ι Α

 

6) Μ Α Ν T Ι Ν Α Δ Α

 

Καλούνται οι Δήμοι, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι και τα με Μ.Μ.Ε. όλης της Κρήτης να στηρίξουν την προσπάθεια αυτή που έχει στόχο την ανάδειξη και την προβολή των πνευματικών δημιουργών του νησιού μας.

 

 

Ο Ρ Ο Ι Σ Υ Μ Μ Ε Τ Ο Χ Η Σ 

1) Στον διαγωνισμό μπορούν να πάρουν μέρος οι κάτοικοι της Κρήτης και οι καταγόμενοι απ΄ αυτήν, όπου και αν διαμένουν. 

2) Κάθε δημιουργός μπορεί να πάρει μέρος το πολύ σε δύο είδη του διαγωνισμού 

3) Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να στείλουν έναν φάκελο στην διεύθυνση:

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΡΟΥΣΣΟΥ ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗ 18

72100 ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ - ΚΡΗΤΗ

(Για τον Παγκρήτιο Διαγωνισμό Λογοτεχνίας) 

 

 

Στον φάκελο αυτόν θα πρέπει να υπάρχουν: 

α) Τα έργα σε τέσσερα δακτυλογραφημένα αντίγραφα (γραμματοσειρά: Arial, μέγεθος γραμμάτων: 10), τα οποία θα υπογράφονται στο τέλος με το ψευδώνυμο του συμμετέχοντος χωρίς καμία άλλη ένδειξη. 

β) Ένας μικρότερος φάκελος όπου εξωτερικά θα γράφει το ψευδώνυμο και το λογοτεχνικό είδος όπου επιθυμεί να συμμετάσχει, εσωτερικά δε, τα παρακάτω στοιχεία: 

Ψευδώνυμο, όνομα, επώνυμο, ηλικία, επάγγελμα, τόπο γέννησης, τόπο καταγωγής, διεύθυνση κατοικίας, τηλέφωνο, e-mail. 

(Όσοι συμμετέχουν σε δυο είδη, θα πρέπει να εσωκλείσουν και δεύτερο μικρό φάκελο - ένα για κάθε είδος - με το ίδιο όμως ψευδώνυμο). 

 

4) Τα έργα θα πρέπει να είναι πρωτότυπα και αδημοσίευτα με ποινή ακυρότητας της συμμετοχής.. 

 

5) Οι συμμετοχές δεν επιστρέφονται. 

 

6) Προθεσμία υποβολής: 14 Αυγούστου 2009 

 

7) Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ζητήσετε από την: κα Εργίνα Καναβάκη στο 28410- 26899 (ώρες γραφείου) ή από τον κ. Γιώργο Ταβλά στο κιν: 6973698911  

 

Ε Ι Δ Ι Κ Ε Σ Ο Δ Η Γ Ι Ε Σ

 

ΠΟΙΗΣΗ: 

Κανένας περιορισμός στη μορφή του στίχου. Κάθε δημιουργός πρέπει να στείλει τρία ποιήματα μέχρι μία σελίδα το κάθε ένα ή μια ποιητική σύνθεση μέχρι τρεις σελίδες. 

ΔΙΗΓΗΜΑ: 

Ένα διήγημα μικρής έκτασης (μέχρι πέντε σελίδες). 

ΘΕΑΤΡΟ: 

Ένα μονόπρακτο μικρής έκτασης (μέχρι πέντε σελίδες). 

ΠΑΙΔΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ: 

Ένα διήγημα μικρής έκτασης (μέχρι πέντε σελίδες). 

ΚΡΗΤΙΚΗ ΗΘΟΓΡΑΦΙΑ: 

Ένα διήγημα μικρής έκτασης (μέχρι πέντε σελίδες) στην Κρητική διάλεκτο. 

ΜΑΝΤΙΝΑΔΑ :

Δέκα μαντινάδες για τον ήλιο και το φεγγάρι. Τον ήλιο τον ζωοδότη και αφέντη του ουρανού και το μαγευτικό φεγγάρι. Δέκα μαντινάδες για τα χιλιοτραγουδισμένα ουράνια σώματα που μας συντροφεύουν δια βίου, μιλώντας γι' αυτά κυριολεκτικά η μεταφορικά.

 

ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ 

 

Η Ποίηση, το Διήγημα, το Θέατρο και η Παιδική Λογοτεχνία θα κριθούν από καθηγητές της Φιλοσοφικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενώ η Κρητική Ηθογραφία και η Μαντινάδα από τοπική επιτροπή. 

 

ΒΡΑΒΕΙΑ (Για όλα τα είδη). 

Α ΒΡΑΒΕΙΟ: 400 ευρώ 

Β ΒΡΑΒΕΙΟ: 250 ευρώ 

Γ ΒΡΑΒΕΙΟ: 150 ευρώ 

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ

 

ΒΡΑΒΕΙΟ ΝΕΟΛΑΙΑΣ (Θα δοθεί ένα βραβείο ανεξάρτητα από το λογοτεχνικό είδος σε νέο η νέα κάτω των 19 ετών): 300 ευρώ. 

 

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

 

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός, 100 χρόνια από τη γέννηση ενός από τους μεγαλύτερους Έλληνες ποιητές, του Γιάννη Ρίτσου, θα διοργανώσει τετραήμερο Λόγου και Τέχνης, αφιερωμένο σ' αυτόν. Τον ευαίσθητο Ποιητή, τον αταλάντευτο Αγωνιστή, τον Άνθρωπο, Γιάννη Ρίτσο.

 

Οι εκδηλώσεις που θα γίνουν Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή 1, 2, 3 και 4 Οκτωβρίου 2009, θα περιλαμβάνουν έκθεση φωτογραφιών, προβολή ταινιών-ντοκουμέντων για τη ζωή του ποιητή, ομιλίες για το έργο του, μουσική και τραγούδια -μελοποιημένη ποίηση- και βέβαια απαγγελίες των έργων του. Θα παραστεί η κόρη του Έρη Ρίτσου καθώς και πολύ σημαντικοί κριτικοί, στοχαστές και λογοτέχνες.

 

Καλούμε όσους πάρουν μέρος στον Διαγωνισμό να τις παρακολουθήσουν και να μην διστάσουν να ζητήσουν την βοήθειά μας αν επιθυμούν να κλείσουν ξενοδοχείο με ειδικές τιμές. 

Την τελευταία ημέρα του Τετραήμερου, Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2009, το πρωί θα λειτουργήσει ένα «εργαστήρι» λογοτεχνίας με έναν από τους επιφανείς πνευματικούς δημιουργούς που θα τιμήσουν τις εκδηλώσεις, ανοικτό στους συμμετέχοντες στον Παγκρήτιο διαγωνισμό. Εκεί ο λογοτέχνης θα μιλήσει για τη δική του δημιουργική εμπειρία και θα συζητήσει με τους Κρητικούς συναδέλφους του προβλήματα της παραγωγής του λογοτεχνικού έργου.

 

Το απόγευμα της Κυριακής, στις 7μ.μ. στο Κινηματοθέατρο «ΡΕΞ», θα διοργανωθεί λογοτεχνική βραδιά κατά την οποία θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα, θα διαβαστούν τα βραβευμένα έργα και θα δοθούν τα βραβεία από τον Δήμαρχο Αγίου Νικολάου και τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού.

 

Για τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Αγίου Νικολάου

 

Ο Πρόεδρος 

 

Μανώλης Θραψανιώτης

 

 

 

 

 

http://www.104fm.gr/all-news/culture/78-va...re-contest.html

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..