Jump to content

ΥΠΕΡΒΟΡΕΑ


Lord_Velkion
 Share

Recommended Posts

" Δεν ήταν μόνο η βιάση μας να προλάβουμε. Αυτό που κύρια μας πίεζε να τρέξουμε, να λειτουργήσουμε μόνο με το σώμα, ν'αδειάσουμε το μυαλό από οποιαδήποτε άλλη σκέψη εκτός από κείνη που μας επέβαλλε το καθήκον, ήταν η αφόρητη αίσθηση της μελαγχολίας που πλάκωνε τις καρδιές μας και μας καθήλωνε, μας ακινητοποιούσε, μας προέτρεπε να γυρίσουμε πίσω στις ομίχλες του παγετώνα. Γιατί ήμαστε πια σίγουροι πως όταν βρίσκαμε άνοιγμα και μπαίναμε στον μεγάλιθο, τίποτα σ'αυτό τον κόσμο δεν θα κατάφερνε να μας τραβήξει έξω από τον ζωντανό εφιάλτη που καραδοκούσε εκεί μέσα. Ήμαστε ειδικά επιλεγμένοι γι'αυτή την αποστολή, άνδρες όχι τυχαίοι, δοκιμασμένοι να ανταπεξέρχονται και στις πιο αντίξοες συνθήκες. Κι όμως, κι εμείς οι ίδιοι νοιώθαμε τα κάποτε ατσάλινα νεύρα μας στο όριο της κατάρρευσης, νοιώθαμε σαν κάτι μοναχικά φοβισμένα παιδάκια στο μέσο της καταιγίδας.

Σφίξαμε τα δόντια μας πασχίζοντας να αψηφήσουμε τους φόβους μας μας, τη φωνή του ενστίκτου μας που παρέμενε ακόμη ανόθευτο και μας ούρλιαζε να τα παρατήσουμε όλα και να γυρίσουμε πίσω"

- Απόσπασμα από το βιβλίο Υπερβορέα Γ'

 

 

Λοιπόν. θα ήθελα να μιλήσω για την τριλογία του Μιχάλη Αντωνόπουλου :

 

Υπερβορέα Α΄: Οι Αρνητές της Ουτοπίας

Υπερβορέα Β΄: Η Πάλη με τις Σκιές

Υπερβορέα Γ': Στη Γή της Μετάπτωσης

(εκδόσεις αίολος)

 

Ποιός έχει διαβάσει; Υπάρχει κάποιος που θα ήθελε; Έχετε ακούσει τίποτα για την τριλογία; Θα θέλατε να σας πώ λίγα λόγια, να παραθέσω μέρη από τα βιβλία;

 

Έλεγα στα παιδιά ότι τουλάχιστον εμείς σαν sff.gr θα έπρεπε να έχουμε ασχοληθεί με τέτοια έργα τα οποία αποτελούν μια καθόλου ευκαταφρόνητη ελληνική παρουσία στον χώρο της φανταστικής λογοτεχνίας...

 

[Στο τελευταίο Fantasy Fair στο Αμαλία, είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω και την παρουσίαση του καινούργιου βιβλίου του Μ.Αντωνόπουλου "Ούλτιμους Βορεάλις" (να'σαι καλά Dain :thmbup: ) και πέταξα στον Βάρδο την ιδέα να καλέσουμε στο sff.gr τον συγγραφέα. Το προτείναμε λοιπόν και είχαμε θετική αντιμετώπιση, οπότε μπορεί και να έχουμε καμιά "ενδιαφέρουσα επίσκεψη" :thumbsup: ]

Edited by Lord_Velkion
Link to comment
Share on other sites

Καλώς τον Υπερβόρειο.

 

Ποιός έχει διαβάσει; Υπάρχει κάποιος που θα ήθελε; Έχετε ακούσει τίποτα για την τριλογία; Θα θέλατε να σας πώ λίγα λόγια, να παραθέσω μέρη από τα βιβλία;

 

Πες μας λίγα λόγια για τους χαρακτήρες και την πλοκή, αλλά χωρίς να πετάξεις το παραμικρό spoiler, παρακαλώ. :)

Link to comment
Share on other sites

Επειδή η τριλογία στηρίζεται στο μυστήριο, στην ανακάλυψη και στο αναπάντεχο, δεν μπορώ να μιλήσω πολύ. Αρχικά θα σας γράψω το οπισθόφυλλο του κάθε βιβλίου :)

 

Υπερβορέα Α': Οι Αρνητές της Ουτοπίας

 

"Ήταν το τέλος μιας εποχής, το λυκόφως των ελπίδων τους. Κι ενώ όλα όσα πίστευαν χάνονταν μέσα σ'έναν απερίγραπτο χαλασμό, αυτοί επιστρέφουν. Τη φορά αυτή πιο οργανωμένοι, πιο αποφασισμένοι, πιο επικίνδυνοι.

Αυτό δεν μπορεί να εξηγήσει ο Κρίστιαν Νάντσεν, ώσπου αρχίζει να συνδέει ξεχασμένους θρύλους και μνήμες από την αρχαιότητα, που στροβιλίζουν περίεργα στο μυαλό του μαζί με τα τραγικά οράματα των Βίκινγκς και τις τελευταίες χίμαιρες του ψυχορραγούντος Ράιχ.

Όταν έκλεισε ο κύκλος, ευχήθηκε να μην τον είχε ανοίξει ποτέ. Πολύ αργά! Είχε πια μπεί στο παιχνίδι των ψευδαισθήσεων της Ουτοπικής Πολιτείας των πάγων και τίποτα δεν θα ήταν όπως πριν.

Τώρα, είναι η σειρά του ν'αποδεχτεί την πρόκληση που έρχεται από την νύχτα της Ιστορίας, σειρά του να διαβεί κι ο ίδιος τα ξεχασμένα μονοπάτια που οδηγούν στην Υπερβορέα..."

 

Υπερβορέα Β': Η μάχη με τις σκιές

 

"...Το σμάιζερ στα χέρια, απασφαλισμένο, δάκτυλο στην σκανδάλη. Τα γκριζοπράσινα μάτια του πήγαιναν πέρα δώθε, ερευνώντας και αναζητώντας.

Απόλυτη σιγαλιά. Οι δύο άλλοι είχαν χαθεί μέσα στα δένδρα και τη βλάστηση. Αν κάτι κρυβόταν, δύσκολα θα του ξέφευγε. Ο ήλιος έπαιζε κρυφτό με τα πεύκα π'ανω από το κεφάλι του. Μερικά σημεία εδώ και εκεί γυάλιζαν όπως έπεφταν οι ακτίνες, δίνοντας την αντύπωση αλλόκοτων πλασμάτων που τον χάζευαν.

Δεν του άρεσε!

Ένα μικρό, πολύ προσεκτικό βήμα μπροστά. Το δεξί του χέρι έκανε να παραμερίσει τα τελευταία φυλλώματα πρίν απ'το ξέφωτο, όταν...όταν...

Την είδε!

Ήταν όπως στο απολαυστικότερο των ονείρων του, την απιτητικότερη των ερωτικών του φαντασιώσεων.

Ψηλή και λυγερή. Το σφριγηλό εφηβικό σώμα. Το αστραφτερό, αψεγάδιαστο πρόσωπο.

Ήταν... ήταν τέλεια! Αθωότητα ζευγαρωμένη με λαγνεία. Πως γινόταν, τούτη η κοπέλα, με τόση ανωτερότητα, υπερηφάνεια κι αρχοντιά, να είναι αληθινή και όχι οπτασία, κάποιο αποκύημα της φαντασίας του;"

 

Υπερβορέα Γ': Στην γή της Μετάπτωσης

 

"Μπέρτολντ φον Τσελάριους, αρχαιολόγος από την Κένικγκσμπεργκ, την πόλη της λογικής, το προπύργιο των αδυσώπητων Τευτόνων Ιπποτών. Στα νιάτα του κατηφόρισε προς τη Γη των Ελλήνων, ες Λήμνον φιλτάτην του Ομήρου, στην ανεμόεσσαν του Αρχιπελάγους . Να τραβήξει από την αχλύ του μύθου πολιτείες και τόπους χαμένους στο χρόνο, το όραμά του. Τύχης απόφαση και τα καταφέρνει! Ηφαιστία, Πολιόχνη, το ιερό των μυστηριακών Καβείρων, στο φως μετά δεκάδες αιώνων λησμονιάς.

Μα της καπριτσιόζας θεάς πάντα άρεσαν τα παιχνίδια.

Μισό και πάνω αιώνα μετά...

Γιώργος Βαρίτης, έγκριτος ερευνητής, απόμαχος ενός χαμένου πολέμου. Μοίρα απροσδιόριστη στέλνει τα βήματά του στα χνάρια του ταξιάρχου των Βάφεν Ες Ες Τσελάριους, τον ζωντανό εφιάλτη Ερυθρού Στρατού και Δυτικών Συμμάχων. Εκεί! Στην ξερή κοιλάδα, πέρα από τις ομίχλες της αίθουσας χορού του διαβόλου, καταμεσής στους απάτητους παγετώνες της Γης της Βασίλισσας Μοντ. Συνοδοί του, η στέρεα λογική, τα υπονοούμενα της Μυθολογίας και το χειρόγραφο του τραγικού Τσελάριους, μια εξιστόρηση της πιο άγνωστης και αντιφατικής επιστημονικής αποστολής στους Πολικούς. Ενός εγχειρήματος για το οποίο πολλοί ισχυρίστηκαν πως απέτυχε γιατί ακριβώς πέτυχε των στόχων του, ενώ άλλοι, λιγότεροι μα επίμονες, αναμιγνύουν θεωρίες περί Κούφιας Γης, Μεγάλου Χάσματος, Υδάτων της Στυγός, μυστικές βάσεις των ναζί και πολλά άλλα, τρελά και παλαβά. Εκεί! Για να διεισδύσει στην Ιστορία προ της Ιστορίας.

Εκεί! Για να κλείσει τους λογαριασμούς με τα φαντάσματα των σκοτεινών μορφών της Μυθολογίας"

Edited by Lord_Velkion
Link to comment
Share on other sites

"Αφουγκράστηκαν τον απόηχο του θρύλου. Αγκιστρωμένοι στην τελευταία τους χίμαιρα, παραβιάζουν τις πύλες της ξεχασμένης πολιτείας, αποφασισμένοι για όλα

-και πάνοπλοι. Δεύτερο λάθος!

Τώρα αντικρίζουν το πρόσωπο της Υπερβορέας..."

 

 

 

Ακολουθεί μια λίστα με τις κύριες προσωπικότητες του Υπερβορέα Α': Οι αρνητές της Ουτοπίας (θα σας δώσει και κάποια στοιχεία για το τί περίπου μπορεί να γίνεται στην πλοκή) :

 

Δρ. Κρίστιαν Νάντσεν: Αρχαιολόγος-Εθνολόγος. Πανεπιστήμιο 'Οσλο. 20ός αιώνας.

 

Δρ. Χάραλντ Νάντσεν: Πατέρας του προηγουμένου. ίδιας ειδικότητας μ'αυτόν.

 

Δρ. Κόνραντ Κέινεβαλ: Αρχαιολόγος-Γεωφυσικός. Ειδικός στα θέματα Γροιλανδίας. Πανεπιστήμιο Βοστόνης. 20ός αιώνας.

 

Πυθέας ο Μασσαλιώτης: Έλληνας εξερευνητής. Ανακάλυψε την Βρετανία, Σκανδιναβία κι άλλες άγνωστες, για τους πολιτισμένους, χώρες. 4ος π.Χ. αιώνας.

 

Έρικ Τόρβαλντσον Ράουντε, ο επονομαζόμενος... Κόκκινος: Παράνομος βίκινγκ ευγενής. όταν ανακάλυψε τη Γροιλανδία, τη βάπτισε "πράσινη γή", αποκαλώντας έτσι μια χώρα χωρίς πρασινάδα. 10ος αιώνας

 

Λάιφ Έρικσον, ο επονομαζόμενος... Τυχερός: Γιός του Έρικ. Ίσως ο πρώτος ευρωπαίος που πάτησε την Αμερική.

 

Μπιάρνε Χέριουλφσον:Ισλανδός ευπατρίδης. Σύγχρονος των δυό προηγούμενων. Σ'ένα ταξίδι ανακάλυψε τυχαία κάποια "Ονειρική γή". Για αιώνες την αναζήτησαν οι Βίκινγκς της Μπράταχιλντ. Μερικοί ισχυρίζονται πως το γεγονός ότι τελικά την βρήκαν, στάθηκε και η καταδίκη τους...

 

Υπολοχαγός Ζίντεμπεργκ, ο επονομαζόμενος... Καλαμαράς: Πολεμικός ανταποκριτής της Βέρμαχτ. Έγραψε το μοναδικό "Χρονικό της αποστολής ΑΒΑΛΟΝ ΙΙ". Τα ίχνη του χάθηκαν κάπου στους παγετώνες της Γροιλανδίας. 20ός αιώνας.

 

Σταντάρτενφύρερ (συνταγματάρχης) Μάγερ: Διοικητής αποστολής ΑΒΑΛΟΝ ΙΙ. Όπως όλα τα μέλη της, εξαφανίστηκε στη Γροιλανδία.

 

Στούρμπανφύρερ (ταγματάρχης)Σέρνερ: Υποδιοικητής της ΑΒΑΛΟΝ ΙΙ. Το πιο αμφιλεγόμενο πρόσωπο της αποστολής.

 

Ομπερσαρφύρερ (επιλοχίας) Στάινερ, ο επονομαζόμενος... Jager: Μοναχικός κυνηγός των Άλπεων, Ικανότατος ανιχνευτής του γερμανικού στρατού. Η ψυχή της ΑΒΑΛΟΝ ΙΙ. Εξαφανίστηκε στην Γροιλανδία.

 

Χάουτπουτστούρμφυρερ (λοχαγός) δρ. Κιρκόφεν: Ο γιατρός της ΑΒΑΛΟΝ ΙΙ. Διακρίθηκε για το πολύπλευρο των γνώσεών του. Ανεξήγητη παραμένει η τελική επιλογή του. Ανεπιβεβαίωτες φήμες τον θέλουν κάπου στην Κολομβιανή Αμαζονία.

 

Χάουτπουτστούρμφυρερ (λοχαγός) δρ. Πάουλι: Φυσικός. Μέλος της ΑΒΑΛΟΝ ΙΙ.

 

Χάουτπουτστούρμφυρερ (λοχαγός) δρ. Στάους: Ανθρωπολόγος. Μέλος της ΑΒΑΛΟΝ ΙΙ.

 

Ομπερστούρμφυρερ (υπολοχαγός) Νάιλάντις: Λετονός εθελοντής. Αυθεντία στις τηλεπικοινωνίες. Μέλος της ΑΒΑΛΟΝ ΙΙ.

 

Ομπερστούρμφυρερ (υπολοχαγός) Μίλερ: Το νεότερο μέλοςτης ΑΒΑΛΟΝ ΙΙ. Περίεργη συγκυρία τον έφερε να ηγηθεί της τελικής επίθεσης εναντίων της Υπερβορέας.

 

Ρότενφύρερ (δεκανέας) Ράινχαρτ, ο επονομαζόμενος... El Condor: Απόμαχος του ισπανικού εμφυλίου. Γνωστός για τις ωδικές και δηκτικές ικανότητες. Χάρη σ'αυτόν η τελική επίθεση εναντίον της Υπερβορέας άρχισε με τους καλύτερους οιωνούς. [ο αγαπημένος μου ήρωας απότ ο πρώτο βιβλίο, λέτε να φταίει το Ρότεν(φύρερ); :p ]

 

Καπιτάν (πλοίαρχος) Γκέρινγκε: Κυβερνήτης του στολίσκου υποβρυχίων της ΑΒΑΛΟΝ ΙΙ. Χάθηκε μαζί με το υποβρύχιό του κάπου στα νερά του πορθμού της Δανιμαρκίας.

 

Ραίχσφύρερ (στρατάρχης) Χάινριχ Χίμλερ: Ο μαύρος άγγελος του Γ' Ράιχ. Αρχηγός των Ες Ες και της Γκεστάπο. Καθολικός, λάτρης της αστρολογίας, μυστικοπαθής, εμπνευστής πολλών μυστικών επιχειρήσεων. Η πιο επίφοβη μορφή της κατεχόμενης Ευρώπης.

 

Οπερκαναόκ: Εσκιμώος ψαράς και κυνηγός των ανατολικών γροιλανδικών ακτών. Στους Καλούς Χρόνους ήταν μάγος της φυλής Αμιγκετούκ Νουάτ.

 

Κιβιαργιούκ: Γυναίκα του προηγουμένου. Μαζί τελειώνουν τις μέρες τους στο ερημωμένο χωριό της φυλής.

 

Τεοντόρ Ντρίβσεν: Πρώην τραπεζικός. Σε ώριμη ηλικία εγκατέλειψε την Δανία κι έγινε ναυτικός στην Γροιλανδία.

 

Όσκαρ Τιβεκιόκ: Εσκιμώος ναυτικός. Αχώριστος σύντροφος του Ντρίβσεν στις περιπλανήσεις κατάμήκος των ανατολικών γροιλανδικών ακτών.

 

 

Σημειώσεις:

 

1) Οι περίεργες λέξεις :p (π.χ. Χάουτπουτσούρμφυρερ) μπροστά από τα ονόματα κάποιων ηρώων, για όσους δεν γνωρίζουν, είναι οι βαθμοί στα Ες Ες. Οι Βαθμοί στα Ες Ες είχαν την δική τους ορολογία αν και υπήρχε η αντιστοιχία με τους βαθμούς του στρατού ξηράς (αυτό φαίνεται στις παρενθέσεις).

 

2) Μην τρελαίνεστε άμα βλέπετε πολλά Ες Ες ;) Οι ήρωες του βιβλίου δεν είναι ούτε τρελαμένοι εγκληματίες πολέμου ούτε τίποτα παρόμοιο. Αν μ,ιλούσαμε για αληθινές προσωπικότητες, θα μπορούσαν να είναι από τους πολλούς βετεράνους στρατιώτες των Ες Ες, με καθαρό "ποινικό μητρώο", που η σημερινή φιλελεύθερη Γερμανία (η οποία πάσει θυσία προσπαθεί να αποκυρήξει το σκοτεινό της παρελθόν) συνταξιοδοτεί ;) Η αποστολή ΑΒΑΛΟΝ ΙΙ έχει πολύ έντονο επιστημονικό χαρακτήρα. (στο τρίτο μέρος της Υπερβορέας υπάρχει ένας εγκληματίας πολέμου και γίνονται αναφορές για εγκλήματα πολέμου, κυρίως στο ανατολικό μέτωπο. Η τριλογία Υπερβορέα δηλώνει ξακάθαρα τον αντιναζιστικό της χαρακτήρα με αρκετές αναφορές ;)

 

3) Μην σας παραξενεύει το γεγονός ότι υπάρχουν μορφές και απο την αρχαία Ελλάδα μαζί με Μεσαίωνα και 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Υπάρχουν ανάλογες αναφορές στο ιστορικό υπόβαθρο του βιβλίου. Έτσι περίπου γίνεται και στα υπόλοιπα βιβλία της τριλογίας.

 

4) Υπάρχει στο τέλος του βιβλίου πλούσιο γλωσσάρι που εξηγεί βασικές έννοιες, ιστορικά γεγονότα κ.α. για να βοηθηθεί ο αναγνώστης (βασικό στοιχείο στα βιβλία του Μιχάλη Αντωνόπουλου. Πολύ χρήσιμο. Το λατρεύω!!! :thumbsup: ]

 

5) Όλα αυτά που σας έγραψα αναφέρονται στην αρχή του βιβλίου οπότε δεν θα σας κάνουν χαλάστρα ούτε θα σας αποκαλύψουν κάτι (τουλάχιστον όχι κάτι που δεν θα ήθελε να αποκαλύψει ο συγγραφέας από την αρχή του βιβλίου) ώστε να σας κουτσουρέψουν την ιστορία και το μυστήριο :D

 

6) Ο El Condor είναι θεός!!! :cool2:

Edited by Lord_Velkion
Link to comment
Share on other sites

2) Μην τρελαίνεστε άμα βλέπετε πολλά Ες Ες  ;)  Οι ήρωες του βιβλίου δεν είναι ούτε τρελαμένοι εγκληματίες πολέμου ούτε τίποτα παρόμοιο. Αν μ,ιλούσαμε για αληθινές προσωπικότητες, θα μπορούσαν να είναι από τους πολλούς βετεράνους στρατιώτες των Ες Ες, με καθαρό "ποινικό μητρώο", που η σημερινή φιλελεύθερη Γερμανία (η οποία πάσει θυσία προσπαθεί να αποκυρήξει το σκοτεινό της παρελθόν) συνταξιοδοτεί  ;) Η αποστολή ΑΒΑΛΟΝ ΙΙ έχει πολύ έντονο επιστημονικό χαρακτήρα. (στο τρίτο μέρος της Υπερβορέας υπάρχει ένας εγκληματίας πολέμου και γίνονται αναφορές για εγκλήματα πολέμου, κυρίως στο ανατολικό μέτωπο. Η τριλογία Υπερβορέα δηλώνει ξακάθαρα τον αντιναζιστικό της χαρακτήρα με αρκετές αναφορές ;)

 

Ακόμα και να ήταν Ναζί, για μένα αυτό δε θα έλεγε κάτι αρνητικό για το βιβλίο. Δεν είμαι political correct, όπως ξέρεις. ;) Βασικά, αυτό είναι ένα πολύ ωραίο θέμα, για να συζητήσουμε σε ένα άλλο sub-forum...

Link to comment
Share on other sites

Ακόμα και να ήταν Ναζί, για μένα αυτό δε θα έλεγε κάτι αρνητικό για το βιβλίο. Δεν είμαι political correct, όπως ξέρεις.  Βασικά, αυτό είναι ένα πολύ ωραίο θέμα, για να συζητήσουμε σε ένα άλλο sub-forum...

 

Μα, Ναζί είναι :rolleyes: Απλώς δεν είναι οι στερεότυποι ναζί Ες Ες που έχουμε όλοι ατο μυαλό μας ;) Ναι, ούτε εγώ είμαι κομπλεξικός με τέτοια θέματα απλώς είπα να κάνω κάποιες διευκρινήσεις για να μην νομίσει κάποιος ότι θα διαβάσει το Mein Kampf ή κάτι παρόμοιο :p (όταν έλεγα ότι η Υπερβορέα έχει αντιναζιστικό χαρακτήρα αναφερόμουν σε πολλά σημεία όπου ο συγγραφέας ασκεί σκληρή κριτική στο καθεστώς, θα δείτε διαβάζοντας :D )

Edited by Lord_Velkion
Link to comment
Share on other sites

Άτιμε, μου κίνησες ανεπανόρθωτα το ενδιαφέρον! :bangin:

 

Λέω μετά την εξεταστική να τα αγοράσω. :book:

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Πάνε 2-3 χρόνια από τότε που διάβασα και το τρίτο βιβλίο και δεν θυμάμαι πολλά από την πλοκή και τα πρόσωπα.

 

Αυτό που θυμάμαι είναι ότι το πρώτο βιβλίο είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μου αναγνώσματα και μαζί με το πρώτο βιβλίο της σειράς "Μεσσιανική Αυτοκρατορία" του Κ. Ρωμοσιού είναι τα μόνα από Έλληνες συγγραφείς που τα διάβασα δεύτερη και τρίτη φορά με το ίδιο ενδιαφέρον.

 

Το δεύτερο της σειράς με χάλασε αφού και σαν ιστορία τη βρίσκω πιο αδύναμη και δεν μπόρεσα ποτέ να τη συνδέσω με τα δύο άλλα βιβλία της σειράς.

 

Το τρίτο είναι σαφώς καλύτερο αν και κουραστικό λόγω όγκου.

 

Γενικά, αισθάνθηκα πολύ περήφανος όταν τελείωσα το πρώτο που το έγραψε Έλληνας.

 

Δεν έχω αγοράσει το "Ούλτιμους Βορεάλις" ακόμη. Το έχει διαβάσει κανείς; τι παίζει;

Link to comment
Share on other sites

Όντως, συγκρινόμενο με τα άλλα δύο βιβλία, το τρίτο δεν μου άρεσε τόσο πολύ. Ίσως επειδή το πρώτο και το τρίτο μου έκαναν τόσο μεγάλη εντύπωση που θάψαν το δεύτερο. :)

 

Δυστυχώς δεν έχω αγοράσει ακόμα το Ultimus Vorealis... Πάντως, όταν το τελειώσω θα ανοίξω θέμα στο φόρουμ ;)

 

[έμαθα ότι αγόρασε την τριλογία της Υπερβορέας ο Έλσανορ... χεχεχεχε :devil2: ]

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Διάβασα το πρώτο βιβλίο και μπορώ να πω ότι είναι πάρα πολύ καλή δουλειά, εφάμιλη πολλών ξένων "φτασμένων" βιβλίων. Σύντομα θα ακολουθήσουν και τα επόμενα.

Link to comment
Share on other sites

Τελικα θα γινει τιποτα με τον Αντωνοπουλο?

Θα ηταν πολυ καλο για το φορουμ παντως!

Τη συγκεκριμενη σειρα δεν την εχω διαβασει αλλα εχω ακουσει καλα λογια και ψηνομαι.Βασικα πρεπει να ειναι οτι καλυτερο εχει να επιδειξει το ελληνικο φανταστικο.(το λεω χωρις να διαβαζω ελληνικο εφ και φαντασυ,μονο καποια διηγηματα!)

ΥΓ Μετα την Αμπερνακ βεβαια!!!! ;) (το απαραιτητο γλειψιμο!)

Link to comment
Share on other sites

Na pw kiegw tnv apoyn mou gia tnv Uperborea tou Avtwvopoulou, apo tnv opoia exw diabasei ta duo prwta biblia. Paei kairoc malista kai dev ta 8umamai kala, pera apo tnv gevikn geusn pou mou afnsav.

 

To prwto tou biblio eivai apo auta pou 8umamai me sugkivnsn. Htav omorfoc mu8oc, polu doulemevn plokn kai o ru8moc se gevikec grammec sfixtoc. Mou eixe aresei polu tote. Me eixe ta3ideyei kavovika.

 

To deutero biblio tou mou favnke katwtero apo to prwto. Eixe pali polu doulemevn plokn, alla o ru8moc edw 8umize karodromo. Oso gia touc xaraktnrec, av kai ntav evdiaferovtec (wc kai tolmnroi), eixav arketa problnmata 8umamai. Gevika, mou eixe afnsei tnv evtupwsn oti tou bgnke me to zori.

 

Opwc kai vaxei, tov Avtwvopoulo tov ektimw gia tn douleia pou exei ri3ei sauta ta biblia. To trito tou (biblio) 8a to diabasw me tnv prwtn eukairia. Pisteuw oti tou a3izei kai n upostnri3n kai n empistosuvn.

Link to comment
Share on other sites

Τα διάβασα και τα τρία πριν κάμποσο καιρό, αλλά ξεχάστηκα ο άθλιος! Έχουμε και λέμε λοιπόν:

 

Το πρώτο μου άρεσε πάρα πολύ. Θα συμφωνήσω με τον Vikar ως προς τα συναισθήματα που μου δημιούργησε. Σαν αναγνώστης ακολούθησα πιστά την αναζήτηση της Υπερβορέας του Κρίστιαν Νάντσεν, μέσα από ομιχλώδεις πορείες γεμάτες με έναν ευχάριστο υποκειμενισμό. Ίσως δε βγάζω και πολύ νόημα τώρα, αλλά αν το διαβάσετε θα καταλάβετε τι εννοώ. ;)

 

Όσο αφορά στο δεύτερο βιβλίο, θα υσμφωνήσω πάλι με τον Vikar. Ειδικά στο πρώτο μέρος του ήμουν έτοιμος να το παρατήσω. Υπήρχαν απίστευτα λάθη, στη σύνταξη κυρίως, που έκαναν την ανάγνωση αν όχι ακατόρθωτη, απλά πολύ δυσάρεστη. Σαν να μην είχε περάσει καθόλου από διόρθωση το εν λόγω κείμενο και βγήκε κατευθείαν στην κυκλοφορία. Η συνέχεια όμως ήταν χωρίς λάθη και αρκετά καλή, και μου άρεσε αρκετά η σύκρουση κάποιων στοιχείων (εδώ δε γίνομαι ακραίος χωρίς λόγο) της αρχαίας ελληνικής "θρησκείας" με το χριστιανισμό.

 

Το τρίτο βιβλίο έδενε περισσότερο με το πρώτο και ήταν απλά ΕΠΙΚΟ. Οι αναπαραστάσεις του ρημαγμένου στρατού αλλά και εδαφικού χώρου μιας Γερμανίας που έχανε τον πόλεμο, και η γενναιότητα ορισμένων ανδρών και γυναικών που δυστυχώς βρέθηκαν σε "λάθος στρατόπεδο" ήταν συγκινητική. Η προσωπική αναζήτηση του καταραμένου πρωταγωνιστή των "Νεκροκεφαλών" πλαισίωνε την όλη χαοτική-πολεμική ατμόσφαιρα, και πολλά πράγμα λεγόντουσαν με το όνομά τους μέσα από την πολύ καλή ιστορία και πλοκή. Ο Αντωνόπουλος είναι, πιστεύω, ένας αρκετά ψαγμένος άνθρωπος που ξέρει τι έχει να πει και δεν υποστηρίζει μεμονωμένες ομάδες όπως -επιτρέψτε μου την έκφραση-ηλιθιωδώς κάνει ο περισσότερος κόσμος, αλλά στοιχεία μέσα στις ομάδες αυτές. Υπήρξαν άνθρωποι μέσα στα SS που έδωσαν μαθήματα ανθρωπιάς μέσα από την τραγική τους θέση στην ιστορία, και άνθρωποι από τους συμμάχους που έβγαλαν κακία και μοχθηρία παρόμοια με τον τρομερό Τυφώνα, την προσωποποίηση του χάους στους αρχαίους θεούς της τάξης. Και το ανάποδο βέβαια. ;)

 

Συνιστώ τα βιβλία ανεπιφύλακτα σε όλους, και αν διαβαστούν χωρίς προκαταλήψεις ο αναγνώστης θα γευτεί ένα μικρό μέρος της μαγείας της θρυλικής Υπερβορέας...

Link to comment
Share on other sites

όντως συστήνεται ανεπιφύλακτα.

Αν και τριλογία η ιστορία δεν είναι δεμένη με το χρονο, και ανετα κάποιος θα μπορουσε να διαβάσει τα βιβλία με οποια σειρα θέλει, και κατα την προσωπική μου γνώμη (αν το έγραφα εγώ ενωω), η καλύτερη σειρα είναι 2,3,1.

Το 1 (εδω θα προσπαθήσω να μην spoilάρω πολύ), είναι κατα τη γνώμη μου αυτό που θα έπρεπε να τοποθετηθεί τελευταίο στην τριλογίοα μια και τελειώνει κάπως μυστήρια, με κάποια παράδοξα που δεν φαίνονται να αναλύονται στο 3, ενώ το 2 άν εξαιρέσουμε πως αναφέρει κάπου (σε ένα και μοναδικό σημείο) την πρώτη επιχείρηση, θα μπορούσε να είναι το καλύτερο ξεκίνημα του έργου.

Δεν ξέρω αν συμφωνουν όσοι έχουν διαβάσει τις ιστορίες...

Το 2 όντως κι εμένα με είχε ψιλοξενερώσει γιατί φανταζόμουν πως θα έπρεπε λογικά να είναι η συνέχεια των αρνητών της ουτοπίας.

Όσοι δεν πάσχουν λοιπόν απο αντιναζιστικό φανατισμό, πιστεύω πως θα λατρέψουν κυριολεκτικά τους ήρωες των επιχειρήσεων, ειδικά στο 1 και στο 3.

Οι ήρωες της ιστορίας (οι Waffen SS) είναι πραγματικά αρχετυπικοί ιππότες, και ο κόσμος τους θυμίζει ένα κόσμο ηρωικής φαντασίας που φτιάχνεται μέσα απο την πλοκή ενώς παιχνιδιού ρόλων (όσοι διαβάσετε θα καταλάβετε τι ενωω), και φυσικά όπως σε όλα τα επη της ηρωικής φαντασίας, δεν λείπουν ούτε τα τέρατα, ούτε οι μάγοι (μόνο που οι τελευταίοι έχουν λίγο διαφορετική μορφή απο τους συνηθισμένους)

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Διάβασα και το τρίτο βιβλίο μέσα στις διακοπές. Το δεύτερο με είχε ψιλοαπογοητεύσει, το τρίτο όμως, αν και δεν έφτανε με τίποτα το πρώτο, ήταν πάρα πολύ δυνατό βιβλίο, παρόλο που πλατείαζε σε αρκετά σημεία.

Συνολικά πρόκειται για μια πάρα πολύ καλή τριλογία που συνδυάζει το έπος και τον τρόμο με έναν μοναδικό τρόπο, δίνοντας μια πολύ διαφορετική οπτική γωνία σε μια από τις πιο μαύρες σελίδες της σύγχρονης ιστορίας.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..