Jump to content

Spin, by Robert Charles Wilson


Recommended Posts

Το Spin είναι ένα βιβλίο που μ' έκανε να μη θέλω να το παρατήσω. Ο συγγραφέας του όχι μόνο έχει μια πολύ καλή ιδέα ΕΦ, αλλά ξέρει και να γράφει. Το βιβλίο θα μπορούσε να σταθεί απέναντι σε πολλά καλά βιβλία mainstream και γι αυτό αξίζει και να το διαβάσετε. Πριν ακόμα το τελειώσω πήγα και αγόρασα τη συνέχεια του, το Axis, στα τυφλά (το μόνο που ρώτησα ήταν αν είναι συνέχεια του Spin και πόσο κοστίζει...) και σκοπεύω να έχω στο νου μου το συγγραφέα.

 

Στη Γη του κοντινού μέλλοντος (2010+) ξαφνικά εξαφανίζονται τα άστρα. Η ανθρωπότητα στην αρχή είναι σαστισμένη και ψάχνοντάς να καταλάβει τι συμβαίνει, ανακαλύπτει πως δεν χαθήκαν μόνο τα άστρα και η επικοινωνία με τους δορυφόρους, αλλά...

Δεν θέλω να σας το χαλάσω για αυτό σταματάω εδώ. Το μόνο που προσθέτω είναι πως ο Wilson όχι μόνο περιγράφει πετυχημένα τη Γη μέσα από μια κοσμογονική εμπειρία, αλλά καταφέρνει να φτιάξει πάρα πολύ καλούς χαρακτήρες και να μιλήσει πολύ ωραία για το τι επίδραση έχει αυτό το γεγονός στη ζωή τους. Ακόμα και οι ιστορίες που τρέχουν -ο Έρωτας του πρωταγωνιστή με μια κοπέλα που φαίνεται πως δεν κάνει ποτέ δικιά του, η πάλη του γιού να φύγει από τη σκιά του πατέρα- είναι πάρα πολύ ωραία γραμμένες.

 

Γενικά έμεινα πολύ ευχαριστημένος και για αυτό το προτείνω.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...

Syfy Adapting Apocalyptic Drama 'Spin' as Miniseries

 

Να δούμε πως θα είναι η σειρά. Το βιβλίο ήταν αρκετά καλό, ωραίες ιδέες κυρίως αλλά όχι και όσο συναρπαστικό περίμενα από κάτι που θεωρείται εκ των δυνατότερων σύγχρονων ΕΦ. Πάντως χαίρομαι για την (επι)στροφή του καναλιού σε γνωστά βιβλία επιστημονικής φαντασίας ως βάση για σειρές.

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Διάβασα το Spin το καλοκαίρι κι έμεινα πάρα πολύ ευχαριστημένη. Άνετα θα το κατέτασσα στα πολύ καλά ε.φ. βιβλία και δικαίως κέρδισε τις διακρίσεις του.

Το Spin είναι το πρώτο μέρος τριλογίας και το ακολούθησαν τα σχεδόν εξίσου καλά Axis και Vortex, τα οποία διάβασα αυτές τις μέρες σχεδόν μονοκαθισιά (τρεις μέρες για το Axis και δυο μέρες για το Vortex).

Σημαντικό πριν πω οτιδήποτε άλλο, το ότι το κάθε βιβλίο κλείνει κανονικότατα, χωρίς cliffhanger, και απομένει σε μας τους αναγνώστες αν θέλουμε να ακολουθήσουμε στο επόμενο, με τη δική μας ελέυθερη βούληση και χωρίς να μας αφήνει την ιστορία στη μέση. Οι ιστορίες έχουν κάθε φορά νέους ήρωες και διαδραματίζονται σε διαφορετικούς τόπους και χρόνους, έχοντας ωστόσο μια χαλαρή ή πιο σφιχτή στην περίπτωση του Vortex σύνδεση με τους προηγούμενους ήρωες και καταστάσεις.

 

Η τριλογία έχει όλα όσα μ' αρέσουν και με τραβάνε στο είδος: επιστήμη, τεχνολογία, ανθρώπινο παράγοντα, μυστήρια εξωγήινη παρέμβαση, κοσμολογικά στοιχεία, και το κυριότερο, πολύ απλή γραφή. Έχω βαρεθεί τα τελευταία χρόνια να αισθάνομαι ανήμπορη μπροστά στα πρωτότυπα. Ξέρω καλά αγγλικά, έχω ζήσει τρία χρόνια στην Αμερική, αλλά δυστυχώς, τελευταία, δυσκολεύομαι πια να διαβάσω ε.φ. στο πρωτότυπο, κυρίως εξαιτίας της αργκό που χρησιμοποιούν οι συγγραφείς για να δώσουν μια νότα φολκλόρ ή δεν-ξέρω-τι στο κείμενό τους και το χειρότερο είναι ότι συχνά δεν μπορώ να καταλάβω ολόκληρη πρόταση ή και παράγραφο χωρίς να έχω άγνωστη λέξη.

Ο Wilson, παρόλο που είναι σύγχρονος δεν το κάνει αυτό. Χρησιμοποιεί απλές λέξεις, παρότι δίνει μερικές φορές εντυπωσιακές περιγραφές, και εξασφαλίζει ότι ο αναγνώστης έχει καταλάβει καλά πού βρίσκονται και ποιοι είναι οι ήρωες και τι ακριβώς συμβαίνει -όταν θέλει. Όταν δεν θέλει μπορεί άνετα να κρατήσει το μυστικό μέχρι το τέλος, αλλά με εκείνους τους υπαινιγμούς που εξασφαλίζουν τη σωστή προοικονομία. Οι εναλλαγές οπτικής γωνίας και η λελογισμένη επανάληψη, όπου χρειάζεται, εξασφαλίζει ότι ξέρουμε ανά πάσα στιγμή τι συμβαίνει αλλά και τι γνωρίζουν οι ήρωες ότι έχει συμβεί.

 

Χωρίς να πω πολλά, γιατί καραδοκούν τα spoilers, δυο λόγια για την αίσθηση που αφήνουν τα βιβλία:

1. Το Spin είναι πολύ ανθρώπινο, στη δική μας Γη, όπου όμως έχει συμβεί κάτι απίστευτα παράδοξο, με τους ήρωες να προσπαθούν να βρούν την άκρη στο μυστήριο αλλά και στην προσωπική τους ζωή και με πολύ ενδιαφέρουσες προεκτάσεις του τι μπορεί να συμβεί σε κοινωνία, επιστήμη, θρησκεία, ανθρώπινες σχέσεις όταν αυτό που ξέρεις για καθημερινότητα διαταράσσεται με τον τόσο περίεργο τρόπο που κάνει το Spin.

2. To Axis είναι το πιο μυστηριώδες από τα τρία. Σε άλλον κόσμο, τόσο ίδιο μα και τόσο διαφορετικό από τη Γη, με όλα τα συν και τα πλην δυο ηρώων με κρυμμένα μυστικά στο παρελθόν τους, με μια αναζήτηση του μεσία από κάποιους, αλλά χωρίς την κλισέ μεσιανική χροιά και με απίστευτες εξελίξεις στο τέλος.

3. Το Vortex εξελίσσεται σε δυο χρόνους: έναν καθαρά δικό μας στη Γη, με τις θερμοκρασίες του καλοκαιρινού Τέξας και μ' ένα αστυνομικό σχεδόν κλασικό κομμάτι, και μια παράλληλη ιστορία δέκα χιλιάδες χρόνια στο μέλλον, σ' έναν εντελώς παράξενο κόσμο. Πού συγκλίνουν όλα αυτά;

 

 

Σ' ένα τρελά κοσμολογικό κομμάτι, που σε αφήνει στο τέλος του βιβλίου με το στόμα ανοιχτό.

Mr. Wilson, :hi:

 

 

 

Επικών διαστάσεων ιστορίες και οι τρεις. Δεν ξέρω αν ταιριάζουν με τα γούστα όλων, αλλά εμένα πέρα από τροφή για προβληματισμό, μου άφησαν και ένα καλό σετάκι από ε.φ. ιστορίες προς σύσταση στους φίλους.

 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

πολύ ενδιαφέρουσες προεκτάσεις του τι μπορεί να συμβεί σε κοινωνία, επιστήμη, θρησκεία, ανθρώπινες σχέσεις όταν αυτό που ξέρεις για καθημερινότητα διαταράσσεται

 

Ειδικά αυτό φαίνεται πολύ σαν my cup of tea. Αλλά μίνι σειρά μάλλον δεν υπάρχει ή έστω όχι ακόμα.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..