Τα διηγήματα εφ του 9 Τα διαβάζετε; Σχολιάστε τα!
Posted 21 December 2006 - 18:53
Σκέφτηκα λοιπόν να ανοίξω ένα τόπικ σχολιασμού των διηγημάτων ελλήνων συγγραφέων που μπαίνουν στο 9. Ξεκινώντας από το Φύσσα, όποιος το διάβασε παρακαλείται να πει τη γνώμη του. Είναι ένα διήγημα για τη μελλοντική "ισλαμορθόδοξη" ομοσπονδία των Βαλκανίων, ένα θεοκρατικό καθεστώς που επιβάλλει απόλυτο έλεγχο στους πολίτες. Κάτι σαν Αφγανιστάν επί ταλιμπάν, μόνο που εδώ το φανατικό ιερατείο είναι... ισλαμορθόδοξο. Ο Φύσσας εξηγεί πώς προκύπτει ο συνδυασμός. Τη δική μου γνώμη θα την πω λίγο αργότερα.
Other Replies To This Topic
Posted 13 March 2010 - 15:27
DinoHajiyorgi, on 13 March 2010 - 13:01, said:
Τεύχος #498, 13 Μαρτίου 2010.
Πω πω, πολύ αδέξιο τέλος! Και παρά τις όποιες αδυναμίες του, θα μπορούσε εύκολα να διορθωθεί σε κάτι αξιοπρεπές.
Thomas Campbell
Posted 17 March 2010 - 08:45
Posted 21 March 2010 - 11:19
Τεύχος #499, 20 Μαρτίου 2010.
Δεν θα το έλεγα ότι είναι το «Κι Εγώ Καλύτερα» (από το «…και το τέρας») καθώς εδώ ο συγγραφέας δεν σπάει οπτική, εμμένει στον μυστηριώδη αφηγητή, χωρίς να χαντακώνει το διήγημα. Η άγνωστη ταυτότητα εξάπτει την φαντασία του αναγνώστη και μεγαλώνοντας το μυστήριο, αυξάνει και τον τρόμο.
Ομολογώ, ότι ως νυσταγμένος αναγνώστης, κατάλαβα τι μας περιέγραφε ο αφηγητής λίγο πριν το τέλος, και περνώντας πάλι από τα προηγούμενα εδάφια…αναγνώρισα το σύστημα και την εξελικτική ιστορία. Πρωτότυπη όχι, αλλά καλογραμμένη επιστημονική φαντασία, ικανοποιητικό ανάγνωσμα. (Έχουν κάτι αυτοί οι λατίνοι φαντασάδες.)
Το επόμενο είναι το 500ό τεύχος του 9! Ελπίζουμε σε εκπλήξεις!
This post has been edited by DinoHajiyorgi: 21 March 2010 - 11:19
Posted 23 March 2010 - 23:25
This post has been edited by Διγέλαδος: 23 March 2010 - 23:25
Posted 23 March 2010 - 23:53
Posted 27 March 2010 - 22:05
Το διήγημα πηγάζει από το βιογραφικό του. Είναι καλογραμμένο, στηρίζεται σε μια καλή ιδέα, δημιουργεί τις εικόνες που τη στηρίζουν, έχει -επιπλέον- όμορφο ξεκίνημα. Ως εκεί. Η ίδια η ιστορία δεν καταλήγει κάπου.
This post has been edited by nikosal: 28 March 2010 - 08:38
Posted 27 March 2010 - 23:04
nikosal, on 27 March 2010 - 22:05, said:
Το διήγημα πηγάζει από το βιογραφικό του. Είναι καλογραμμένο, στηρίζεται σε μια καλή ιδέα, δημιουργεί τις εικόνες που τη στηρίζουν, έχει -επιπλέον- όμορφο ξεκίνημα. Ως εκεί. Η ίδια η ιστορία δεν καταλήγει κάπου.
Θα συμφωνήσω ότι δεν ήταν ένα διήγημα για να με τρελάνει.
Από πολύ νωρίς αναρωτήθηκα αν ο συγγραφέας ήθελε να έχουμε άμεσα καταλάβει για τι είδους πλάσμα πρόκειται. Επειδή πάντως ήταν εντελώς προφανές, δεν μου κινούσε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον και γι αυτό περίμενα να γίνει κάτι παραπάνω που όμως δεν έγινε.
Posted 28 March 2010 - 08:17
Tiessa, on 28 March 2010 - 00:04, said:
nikosal, on 27 March 2010 - 22:05, said:
Θα συμφωνήσω ότι δεν ήταν ένα διήγημα για να με τρελάνει.
Από πολύ νωρίς αναρωτήθηκα αν ο συγγραφέας ήθελε να έχουμε άμεσα καταλάβει για τι είδους πλάσμα πρόκειται. Επειδή πάντως ήταν εντελώς προφανές, δεν μου κινούσε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον και γι αυτό περίμενα να γίνει κάτι παραπάνω που όμως δεν έγινε.
Κάπου εκεί είμαι κι εγώ. Καλή ιδέα, αλλά σχετικά ανξιοποίητη. ήταν ενδιαφέρον το σημείο που ο αστυνομικός
έκρυβε το τι είχε συμβει στη γυναίκα του, και το σημείο που ο "άλλος" ήρωας ανέφερε ότι κάνει πράγματα που δεν θυμάται, αλλά δεν οδήγησαν σε κάτι συναρπαστικό. Πάντως, δεν απογοητεύτηκα και πιστεύω ότι οι φίλοι των ζώων θα μείνουν περισότερο ικανοποιημένοι.
Ένα πολύ μικρό διήγημα Επιστημονικής Φαντασίας κάθε Κυριακή.
Posted 31 March 2010 - 21:03
Posted 02 April 2010 - 14:47
Posted 02 April 2010 - 18:58
Τεύχος #501, 2 Απριλίου 2010.
Συγχαρητήρια στους μεταφραστές για την «γενναία» απόδοση του τίτλου.
Ώριμη και ενδιαφέρουσα επιστημονική φαντασία. Ξεκινάει με την τέλεια εναρκτήρια φράση, μια και αυτό έχει γίνει τόπικ συζήτησης τελευταία στο φόρουμ. Το θέμα του διηγήματος δεν είναι πρωτότυπο, είναι όμως γόνιμο έδαφος για να πεις πάρα πολλές διαφορετικές ιστορίες. Έτσι, οι επιλογές του συγγραφέα καταφέρνουν να πιάνουν τον αναγνώστη απροετοίμαστο. Εκπλήσσει μια απώλεια στα μισά της αφήγησης και η πορεία που παίρνει η ιστορία.
Το φινάλε είναι δυνατό γιατί ο ήρωας / αναγνώστης αντιμετωπίζει δύο αληθινές επιλογές, καμία από τις οποίες δεν εγγυάται μια αίσια έξοδο. Η τελική επιλογή, γνώριμη ακόμα και στην σημερινή μας κοινωνία, σίγουρα δεν είναι η καλύτερη. Και ο συγγραφέας το σπρώχνει παραπέρα το δίδαγμα με μια ίσως αχρείαστη πινελιά, για να υπογραμμίσει μάλλον και την δική του θέση.
Posted 11 April 2010 - 13:38
Τεύχος #502, 10 Απριλίου 2010.
Γαμώτο. Σχεδόν με πιάσανε τα κλάματα τελειώνοντας αυτό το υπέροχο παραμύθι.
Καφκικό, αλληγορικό, έξοχο. Από το Ισραήλ μας έρχεται αυτό το διαμάντι, μια ιστορία που δεν θα περίμενα ποτέ να συναντήσω μέσα στις σελίδες του «9». Ίσως να είναι και η πρώτη φορά, μετά από 501 τεύχη, που ένιωσα να γίνομαι μνημονικός κάτοχος ενός κλασσικού, υπέροχου παραμυθιού της φανταστικής λογοτεχνίας. Δεν με νοιάζει καθόλου πόσο διαχυτικός μπορεί να φαίνομαι, σας λέω ειλικρινά ότι εμένα δεν μου συμβαίνει συχνά. (Θυμάμαι την μόνη άλλη φορά που είχα νιώσει έτσι ήταν όταν είχα διαβάσει «Το Χέρι της Μαϊμούς» του Ουίλιαμ Τζέικομπς).
Με πήρε από την πρώτη, δυνατή, παράγραφο, και με πήγαινε χωρίς να με αφήνει να μαντέψω που πάμε και που θα καταλήξουμε. Και ενώ πολλοί συγγραφείς θα είχαν να πουν πολλά κολλώντας μόνο στην ερώτηση, είναι τόσο Καφκικά ζουμερή, ο συγγραφέας με εκπλήσσει γιατί έχει και «απάντηση»!! Και η έκπληξη δεν σταματάει εκεί. Από τις πρώτες ατάκες έχω μισήσει με πάθος τον γέρο (το θέμα του διηγήματος μας αφορά όλους, εμάς της «παραφιλολογίας») και ξαφνικά αρχίζω να τον λυπάμαι! Πίσω από την κακία του κρύβεται ο φόβος και η απελπισία της λογικής που υπηρετεί. Και δεν είναι μόνο ένας που λυτρώνεται στο φινάλε. Τι υπέροχο happy end!
Τι πανέμορφο ραδιοφωνικό / θεατρικό που θα έβγαινε από αυτό.
Σε ευχαριστώ 9.
Posted 12 April 2010 - 08:52
DinoHajiyorgi, on 11 April 2010 - 14:38, said:
Τεύχος #502, 10 Απριλίου 2010.
Πραγματικά πολύ καλό και προσεγμένο. Με μόνη αντίρρηση ότι κάνενα εννιάχρονο δεν θα μπορούσε να χειριστεί έτσι την κατάσταση, ούτε να χρησιμοποιεί τέτοιο λεξιλόγιο. Ο πρωταγωνιστής για λόγους πειστικότητας θα έπρεπε να είναι έφηβος.
Αλλά αυτό είναι λεπτομέρεια. Η ιστορία είναι αλήθεια πολύ καλή, με την ενδιαφέρουσα ερώτησή της
Thomas Campbell
Posted 12 April 2010 - 09:09
Παρήγορο αυτό από την άποψη ότι... θα ανεβαζόταν ευκολότερα ως θεατρικό.
This post has been edited by DinoHajiyorgi: 12 April 2010 - 09:09
Posted 17 April 2010 - 19:03
Τεύχος #503, 17 Απριλίου 2010.
Μετά από μια σειρά φουτουριστικά λουκουμάκια, που με κρατούν απασχολημένο για όσο κρατάει η ανάγνωση του διηγήματος, η ιστορία τελειώνει, κλείνω το τεύχος, και δεν θυμάμαι τίποτα. Δεν έχω να πάρω τίποτα μαζί μου. Δεν έχω άλλη κριτική εδώ.
Πιθανό υπάρχουν αναγνώστες που θέλουν τα λουκουμάκια γιατί εκεί και μόνο είναι, γι αυτούς, όλη η γλύκα. Σαν τον ποδοσφαιρόφιλο που αγώνα να βλέπει, κι ας είναι όποια ομάδα να’ναι.
Προς τους μεταφραστές μας: «…πέταξε έναν σφραγισμένο μπρούτζινο τόρο στο τραπεζάκι για τον σερβιτόρο.» Καλό.
Posted 18 April 2010 - 08:22
DinoHajiyorgi, on 17 April 2010 - 20:03, said:
Τεύχος #503, 17 Απριλίου 2010.
Μετά από μια σειρά φουτουριστικά λουκουμάκια, που με κρατούν απασχολημένο για όσο κρατάει η ανάγνωση του διηγήματος, η ιστορία τελειώνει, κλείνω το τεύχος, και δεν θυμάμαι τίποτα. Δεν έχω να πάρω τίποτα μαζί μου. Δεν έχω άλλη κριτική εδώ.
Πιθανό υπάρχουν αναγνώστες που θέλουν τα λουκουμάκια γιατί εκεί και μόνο είναι, γι αυτούς, όλη η γλύκα. Σαν τον ποδοσφαιρόφιλο που αγώνα να βλέπει, κι ας είναι όποια ομάδα να’ναι.
Προς τους μεταφραστές μας: «…πέταξε έναν σφραγισμένο μπρούτζινο τόρο στο τραπεζάκι για τον σερβιτόρο.» Καλό.
Ουφ. Έχω μείνει πίσω αλλά ος όψεται η πολυπραγμοσύνη μου
Και δύο λόγια για το προηγούμενο, γιατί το βρήκα εξαιρετικό (αν και όχι ΕΦ). Ο συγγραφέας πραγματεύεται με καταπληκτικό τρόπο ένα δύσκολο θέμα και το απογειώνει.
Posted 18 April 2010 - 11:17
Το προτείνω ειδικά στον khar να το διαβάσει, γιατί μου θύμισε κάποια σημεία του το διήγημα "Η Ντουλάπα". Αν θέλετε, κύριε khar, θα σας το φέρω στο εργαστήρι της ΑΛΕΦ.
ergastiri-grafis.blogspot.com - www.bookpress.gr
Posted 18 April 2010 - 19:32
wordsmith, on 18 April 2010 - 12:17, said:
Το προτείνω ειδικά στον khar να το διαβάσει, γιατί μου θύμισε κάποια σημεία του το διήγημα "Η Ντουλάπα". Αν θέλετε, κύριε khar, θα σας το φέρω στο εργαστήρι της ΑΛΕΦ.
Μετέφερα στον ΚΥΡΙΟ khar τη συζήτηση και μου είπε ότι στο εργαστήρι της ΑΛΕΦ γίνεται δεκτή οποιαδήποτε τροφή είτε πνευματική είτε απλή. Κατά τα άλλα η λογοτεχνία, όπως και όλα τα είδη τέχνης, όταν είναι καλή δεν έχει σημασία ποια ταμπέλα θα της βάλεις.
Posted 24 April 2010 - 10:51
Τεύχος #504, 24 Απριλίου 2010.
Κουραστικό κάπως ανάγνωσμα, που αφηγείται όμως μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία. Επίσης, σαν διήγημα, είναι άνισα δομημένο. Το πιο σημαντικό του κομμάτι ξεκινάει με την «κύρια και ζωτική ανακάλυψη» της ηρωίδας, στιγμή όμως που τρέχει για να ολοκληρωθεί σαν επίλογος.
Θα έπρεπε η ανάπτυξη της ιστορίας μετά την αποκάλυψη να είναι ίση σε μέγεθος με όσο προηγήθηκε, γιατί εκεί απογειώθηκε το ενδιαφέρον μου σαν αναγνώστης, ή τα μεγέθη των ενοτήτων να αντιστρέφονταν. Η ιστορία των ναυαγών είναι το ζουμί.
Επίσης είχα ανάγκη μια σταγόνα παραπάνω από το παρελθόν της ηρωίδας για να την κατανοήσω πλήρως. Πόσο πρόλαβε να ζήσει ως «άνθρωπος» πριν γίνει αυτό το περίεργο άλλο, όλο καλώδια, πλαστικό και γυαλί; Η απόφαση της στο φινάλε για τη λύση του προβλήματος είναι σημαντική και συγκινητική, και έρχεται λίγο ξώφαλτσα σε σχέση με τον χαρακτήρα που προδίδει μέχρι τότε, τον κάπως μισάνθρωπο, τον εξοικειωμένο με την μοναξιά.

Sign In
Register
Help

Back to top
MultiQuote