Jump to content

The Quantum Thief


Recommended Posts

Μιας και είπα ότι θα το κάνω, το κάνω.

Μερικές εκατοντάδες χρόνια στο μέλλον, η ανθρωπότητα έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρο το ηλιακό σύστημα ενώ κάτι κακό έχει συμβεί στην γη. Ο Jean Le Flaumber, είναι ο Quantum Thief που τον γνωρίζουμε έγκλειστο σε μια ιδιότυπη φυλακή, από όπου αποδρά με τη βοήθεια της αινιγματικής (φυσικά) Mieli και του πλοίου της, Perhonen. Φυσικά υπάρχει ένα τίμημα κι αυτό δεν είναι άλλο από το να πραγματοποιήσει μια ιδιαίτερη κλοπή.

 

Ο sexy Hannu έγραψε ένα sexy βιβλίο. Χωρίς αμφιβολία. Όμως, η αλήθεια συνήθως στέκεται λίγο πιο κει απ' το hype, ενώ η ατάκα για το καλύτερο SF ντεμπούτο της χρονιάς τελικά δεν σημαίνει και τόσα πολλά. Όχι ότι αμφισβητώ την κυριολεξία της πρότασης δηλαδή.

 

Στήνει έναν εξωτικό κόσμο, με τεχνολογία ακόμα πιο εξωτική. Εξαιρετικά καλογραμμένο, με πολύ ενδιαφέρουσα (αστυνομική στον πυρήνα της) πλοκή. Δεκάδες όροι & καταστάσεις που πρέπει όμως να δεχτείς ως έχουν διότι ποτέ δεν εξηγούνται ακριβώς αλλά που τελικά δεν στερούν πάρα πολύ από την απόλαυση αρκεί να μην ψάξεις για (επ)εξηγήσεις. Έχεις πάντως αυτή την περίεργη αίσθηση ότι ο συγγραφέας, με το διδακτορικό του στη θεωρία των χορδών, νιώθει ιδιαίτερη άνεση να χειριστεί έννοιες και να τις οραματιστεί σε πρακτικό επίπεδο -με κυρίαρχο το χρόνο (όμως όχι όπως ίσως φαντάζεστε)- αλλά ταυτόχρονα δεν φαίνεται να νοιάζεται και πολύ να μοιραστεί τις γνώσεις του μαζί σου. Είναι κάποιες στιγμές που φαίνεται ελιτίστικο. Είπαμε show, αλλά δώσε και μας λίγο, ρε μπάρμπα! Α, ναι. Σε όλο το βιβλίο κάνει υποδειγματική χρήση της περίφημου show don't tell.

 

Υπάρχουν πολλές ενδιαφέρουσες ιδέες που φαίνεται ότι πάει να αγγίξει το βιβλίο (ταυτότητα, εξέλιξη, χρόνος, πραγματικότητα, μνήμη) όμως όλα γίνονται λίγο επιδερμικά - δεν εξερευνούνται αρκετά για τα δικά μου γούστα τουλάχιστον. Υπάρχουν άφθονες αναφορές σε λογοτεχνικούς ήρωες, βιβλία και συγγραφείς, ενώ οι επιρροές φαίνονται πάμπολλες. Το τελικό αποτέλεσμα πάντως έχει δική του προσωπικότητα. Μια προσωπικότητα πολύ ενδιαφέρουσα.

 

Οι χαρακτήρες ήταν σε γενικές γραμμές μέτριοι (με εξαίρεση το διαστημόπλοιο), το πρωταγωνιστικό τρίδυμο άνισο (κάτι που αφαίρεσε πολλή από την αγωνία που θα έπρεπε να υπάρχει). Κάποιες επιμέρους (φαινομενικά σημαντικές) πλοκές απλά ξεφουσκώνουν ενώ το τέλος ήταν εξαιρετικά αδύναμο και χλιαρό. Το τέλος; Ορίστε;

Αν και πουθενά στο βιβλίο ή το site του εκδοτικού οίκου δεν αναφέρεται, διαβάζοντας τον "επίλογο" υποψιάζεσαι ότι το τέλος είναι τόσο αδύναμο και νερόβραστο ακριβώς επειδή δεν είναι τέλος. Και αν έχεις την όρεξη να το ψάξεις (π.χ. wikipedia) επιβεβαιώνεις ότι πρόκειται για το πρώτο μέρος ήδη σχεδιασμένης τριλογίας. Κάπου διάβασα (τρέχα γύρευε) ότι πούλησε τα δικαιώματα στον εκδοτικό οίκο έχοντας στα χέρια του το πρώτο κεφάλαιο και στην πορεία ανακάλυψε ότι έπρεπε να κάνει την ιστορία του τριλογία.

Και αναρωτιέσαι: όλοι αυτοί οι τύποι στα διάφορα site που εκθειάζουν το βιβλίο, πώς και ξεχνάνε να αναφερθούν σε αυτή τη λεπτομέρεια; Διότι ως αυτοτελές έργο, τελικά, είναι λίγο.

 

Πάντως, για να είμαι δίκαιος, το επεισόδιο που εξιστορείται εδώ, ολοκληρώνεται - δεν μένεις τελείως ξεκρέμαστος με cliffhanger δηλαδή. Όμως εξακολουθεί να μοιάζει με ενοχλητική παρένθεση αφού εκεί κοντά στις τελευταίες σελίδες, θυμάσαι ξαφνικά πώς ξεκίνησε το βιβλίο

'Ετσι ξεκινάει:

As always, before the warmind and I shoot each other, I try to make small talk.

, τι υποσχέθηκε και τι παρέδωσε.

 

Πάντως, πρόκειται για ενδιαφέρουσα περίπτωση (ειδικά αν υπήρχε τιμιότερη αντιμετώπιση των καταναλωτών ως προς το θέμα της μη αυτοτέλειας) και το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν αρκεί μία μόνο γνώμη.

Οπότε έχω μεγάλη περιέργεια να δω πώς το είδατε / θα το δείτε, όσοι το δείτε.

 

Βοηθήματα:

Hannu Rajaniemi

The Quantum Thief (Περιέχει links σε επιπλέον βοηθήματα.)

 

Αν και πρόκειται για τελείως διαφορετικά βιβλία (άρα η σύγκριση δεν είναι ιδιαίτερα δίκαιη) δεν μπορώ να μη συγκρίνω (τα διάβασα το ένα μετά το άλλο) πόσο πιο εύκολα χώνεψα και κατάλαβα το επιστημονικό κομμάτι του Σχεδίου Φράκταλ.

 

 

--

edit διευκρινιστικό

Edited by Big Fat Pig
Link to comment
Share on other sites

Α, ναι. Σε όλο το βιβλίο κάνει υποδειγματική χρήση της περίφημης αυτής οδηγίας.

 

Ποιας οδηγίας;

Link to comment
Share on other sites

Α, ναι. Σε όλο το βιβλίο κάνει υποδειγματική χρήση της περίφημης αυτής οδηγίας.

 

Ποιας οδηγίας;

 

Show don't tell.

 

Edit:

Ναι, ήταν κάπως ασαφές, το διόρθωσα. Thanks.

Edited by Big Fat Pig
Link to comment
Share on other sites

Εγω το έχω αλλά δεν το διάβασα ακόμη. Μια ομως που δεν καίγομαι και πολύ για το περιώνυμο character development και ξέρω κάποια βασικά πράγματα για την θεωρία των χορδών μάλλον θα το απολαύσω περισσότερο.

Link to comment
Share on other sites

Χμμ... Το είχα στα υπόψη, αλλά να αφιερώσω χρόνο σε τέτοια τριλογία, δύσκολο. Μου έκοψες τα φτερά!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..