Jump to content

Σχόλια για το Θέμα 2. Κλειστοφοβία


Rikochet
 Share

Recommended Posts

Εδώ μπορείτε να γράψετε τις απόψεις σας για τα έργα του δεύτερου θέματος.

 

RaspK: Δεν ξέρω, ίσως δεν πολυδουλεύει το μυαλό καλά τώρα, γιατί νυστάζω, αλλά, ειλικρινά, δεν καταλαβαίνω που βρίσκεται η κλειστοφοβική αίσθηση στο έργο σου. Απο εκεί και πέρα, δεν μπορώ να πώ τίποτε άλλο, μιας και το σχέδιο είναι υπερβολικά απλό, για να --υποθέτω-- μεταδώσει καλύτερα το κλειστοφοβικό αίσθημα. Έλα όμως που δεν μπορώ να το εντοπίσω. :huh:

Edited by Rikochet
Link to comment
Share on other sites

Πρώτον, να πω τα σχόλιά μου για τα υπόλοιπα έργα:

1. Μέλδοκ, έγραψ παλ μετ σκιτσ.

2. Το δεύτερο δε μου το εμφανίζει... :crybaby:

3. Ωραία αποτύπωση συναισθημάτων, αλλά μου φέρνει περισσότερο σε «οργή!»

 

Στο δικό μου σχέδιο η ιδέα της κλειστοφοβίας προσπαθεί να περαστεί από το εξής γεγονός: δίπλα στην πόρτα του διαμερίσματος υπάρχει ένα ψυγείο, ένα μπαράκι, μία τηλεόραση, κι ένα ρολόι. Δεν ξέρω τι γνωρίζεις από προοπτική, αλλά για να μοιάζουν έτσι οι γραμμές του ταβανιού δεν είναι δυνατό να στέκεσαι πάνω από ένα μέτρο από τον τοίχο! Τέλος, δεν υπάρχει ούτε ένα παράθυρο.

Link to comment
Share on other sites

Συγνώμη που επεμβαίνω, αλλά έχει κανείς σας ιδέα από κλειστοφοβία ή φοβίες γενικότερα;

Link to comment
Share on other sites

Η μητέρα μου έχει κλειστοφοβία (το συναίσθημα το έχω νιώσει, απλά δεν έχω εγώ αυτήν τη φοβία), ενώ εγώ έχω ακροφοβία (δε φοβάμαι τόσο την ιδέα του να στέκομαι καμιά εκαστοταριά μέτρα από ένα γκρεμό όσο όταν ανεβαίνω σκάλες [αλουμινένιες, ας πούμε] ή στην κουπαστή ενός πλοίου).

 

Η έκφραση του προσώπου φυμίζει περισσότερο οργή παρά φόβο (σφιγμένα δόντια, ο εγκέφαλος δίνει την αίσθηση του έντονου εκνευρισμού για κάποιο λόγο...), τέτοια πράγματα.

Edited by RaspK FOG
Link to comment
Share on other sites

Επειδή ο Dain συνεχώς μου διαμαρτύρεται (:-Ρ j/k), σχολιάζω.

 

Rasp

 

Ωραίο είναι, αλλά δε μου δημιούργησε κανένα περιέργο συναίσθημα κλειστοφοβίας.

 

 

Μελδόκιος

 

Νομίζω ότι αποδίδεις καλά την κλειστοφοβία ως προς την ψυχοσύνθεση κάποιου που την υφίσταται.

 

 

Blackcloak

 

Δεν μπορώ να καταλάβω τι ακριβώς είναι αυτό που έχεις κάνει, έτσι δε μου δημιουργεί κάποιο ιδιαίτερο συναίσθημα, εκτός από το ότι είναι κάτι σκοτεινό και τρομακτικό.

 

 

Northerain

 

Πάλι το ίδιο, περίπου. Καταλαβαίνω τι έχεις κάνει, αλλά μου φαίνεται απλά σαν κάτι σκοτεινό και τρομακτικό, όχι κλειστοφοβικό.

 

 

Εννοείται πως τα παραπάνω είναι βασισμένα σε υποκειμενισμό. Δεν μπορώ να βρω κάποιο άλλο κριτήριο, για να πω τι αποδίδει σωστά την κλειστοφοβία.

Link to comment
Share on other sites

Εννοείται πως τα παραπάνω είναι βασισμένα σε υποκειμενισμό. Δεν μπορώ να βρω κάποιο άλλο κριτήριο, για να πω τι αποδίδει σωστά την κλειστοφοβία.

 

That's right βάρδε. Το θέμα δεν είναι ακριβώς να αποδόσουμε "σωστά" την κλειστοφοβία. Είναι κάπως πιο γενικό και πολύ υποκειμενικό. Κυρίως θέλουμε να δούμε πως την αντιλαμβάνεται ο καθένας προσπαθώντας να την εκφράσει. Αλλά εν τέλει ναι, θα πρέπει να δημιουργούνται στον θεατή συναισθήματα ή σκέψεις που σχετίζονται με την κλειστοφοβία.

 

Περιμένω και λίγα ακόμα σχέδια από τους υπόλοιπους πριν σχολιάσω...

Link to comment
Share on other sites

Να μερικά σχόλια και από μένα για τα "κλειστοφοβικά" σχέδιά μας. :) Πράγματι, παρ'όλο που η κλινική κλειστοφοβία έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και συμπτώματα, το "κλειστοφοβικό συναίσθημα" μπορεί να εκφραστεί με διάφορους τρόπους και είναι τόσο υποκειμενικό όσο το θέλει ο κάθε καλλιτέχνης.

 

RaspK Fog: Σαν τεχνική είναι θαυμάσιο, Ρασπ. Καθαρό και σαφές. Θα μπορούσα να το ερμηνεύσω από μια κλειστοφοβική άποψη, με την έννοια της ακαθόριστης ταυτότητας σε ένα χώρο λευκό, όπου τίποτα δεν τραβάει, δεν ηρεμεί, το μάτι. Αναρωτιέμαι αν αυτή ήταν η πρόθεσή σου.

 

Μελδόκιος: Σου έχω πει πολλές φορές πόσο με εντυπωσιάζουν τα μολύβια σου. Ειδικά αυτή τη φορά όμως οι σκιές που έκανες στο σχέδιο είναι απίστευτες. Οι υφές που δημιουργείς είναι καταπληκτικές. Το ίδιο είναι και η όλη σύνθεση που έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός καλού σχεδίου. Χαρακτήρα, βάθος, όγκο, τεχνική. Η κάπως κωμική πλευρά του σχεδίου κάνει offset την αίσθηση της κλειστοφοβίας αλλά είπαμε, αυτό είναι υποκειμενικό. Συνεχίζει να με με εντυπωσιάζει και η ταχύτητα με την οποία σχεδιάζεις. Πόση/ες ώρα/ες σου πήρε να το κάνεις?

 

Blackcloak Mου προκαλεί ένα σκοτεινό συναίσθημα το δικό σου. Θα μπορούσε να είναι και κλειστοφοβικό, οπότε από αυτή την άποψη το σχέδιο σου είναι αρκετά καλό. ¨Εχεις επίσης την αίσθηση της σύνθεσης μέσα σε ένα αφηρημένο, ας πούμε, σχέδιο. Αλλά έχω την εντύπωση πως το δούλεψες υπερβολικά πολύ στο Photoshop μέσα στον όλο πειραματισμό σου να βγάλεις κάτι καλό, που τελικά αφαίρεσες την "καθαρότητα" που θα μπορούσε να είχε, τη σαφήνεια, αν θες.

Edit: Ο Blackcloak μόλις με πληροφόρισε στο IRC πως δεν χρησιμοποίησε Photoshop αλλά έκανε το σχέδιό του με αυτοκόλλητο χαρτί και στυλό. Οπότε τα σχόλιά μου σχετικά με το Photoshop είναι off. Τα υπόλοιπα όμως ισχύουν:p

 

Northerain: Περίμενα από σένα κάτι πολύ καλό και δε με απογοήτευσες καθόλου. Θα μπορούσα βέβαια να δω το manip σου να εκφράζει και κάτι άλλο, αλλά ξέροντας πως το θέμα μας ήταν η κλειστοφοβία, το είδα έτσι. Νομίζω πως έδωσες την πιο κλινική άποψη του τι είναι η κλειστοφοβία, δείχνοντας τόσο την "εγκεφαλική" πλευρά, όσο και την συναισθηματική. Σαν δηλαδή να έβγαλες τα μέσα, έξω με τραγικότητα, γιατί είναι πραγματικά κάτι τραγικό η κλειστοφοβία. Μια αίσθηση ότι το κεφάλι πάει να σπάσει, ότι δεν υπάρχει αέρας να ανπνεύσεις, ότι το αίμα και τα εσωτερικά όργανα μπερδέυονται και πνίγονται. Και όλα αυτά τα είδα στο έργο σου. Μπράβο.

 

Σχόλια για τους υπόλοιπους, λίγο αργότερα!! :)

Edited by Dain
Link to comment
Share on other sites

Επέλεξα να κάνω το χρώμα του χώρου και των αντικειμένων λευκό επειδή δίνει μι' απαλλοτριωτική κι αποστειρωτική αίσθηση: κάτι του ξένου.

Link to comment
Share on other sites

RaspK Fog: Προσωπικά δε μου δημιούργησε κλειστοφοβικές σκέψεις γιατί είναι απλώς ένα δωμάτιο. Ίσως άν είχα κλειστοφοβία κάτι θα γινόταν :hmm: Πάντως από άποψη σχεδίου είναι καθαρό και κατανοητό, και για ακόμα μια φορά μινιμαλιστικό.

Northerain: Μου άρεσε πολύ! Το μαύρο χρώμα και και η ένταση που δημιουργείται από την έκφραση και την θέα του εγκεφάλου προκαλεί μια άγρια μορφή της κλειστοφοβίας σαν ένα ξέσπασμα.

Blackloack: Περίεργο, μυστήριο και φοβίστικ! Καθαρά κλειστοφόβικ λόγο του ασπρόμαυρου, και του κελιού. Ωραίος.

Bardos: Αυτό το αυστηρά γεωμετρικό και συμμετρικά οριοθετημένο σχήμα θυμίζει λαμβύρυνθο η κάπιο είδος κτηρίου. Είναι στέρεο και κλειστό, και μέσα του, τα μάτια ουσιαστικά δε μπορούν να αξιοποιήσουν την δυνατότητα της όρασής τους, περιορισμένα σε ασφυκτικά μικρό χώρο. Από τα πιο κλειστοφοβικά σχέδια:o Well done!

Nienna: Περίεργο concept πάαααρα πολύ καλή εκτέλεση και συνολικά εξαιρετικό αποτέλεσμα! Η έκφραση της κοπέλας έχει ένα πολύ αινιγματικό ύφος, ίσως απαθές και ανέκφραστο, που ταιριάζει πιστεύω.

ComaTose: Σου τα πα κι απο κοντά. Το παιχνίδι με το φως και τη σκιά είναι όλα τα λεφτά και κάνει τρομερό combo με το άψυχο και τρομακτικότατο σκιάχτρο και την λυπημένη κοπέλα!

Orpheus: Αν και το εμπνεύστηκες από μένα όπως λες, έχει διαφορετική φιλοσοφία. Τι πιο κλειστοφοβικό από κάποιον χτισμένο σε ένα πέτρινο κτήριο :o

Dain: Ωραίο σκίτσο! Κάπως abstract προσέγγιση που βασίζεται στην αρχή της αντίθεσης, πολύ πετυχημένα κατα τη γνώμη μου. Η απόλυτη ελευθερία του ανοιχτού διαστήματος από τη μια και η απόλυτη σκοτεινη απομόνωση από την άλλη! Πολύ πολύ καλό! :thmbup:

Edited by Μελδόκιος
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για το σχόλιο Μελδόκιε. Αν και συνεχίζει να μη μου αρέσει το δικό μου. Αλλά αφού σ'άρεσε, τότε δεν πειράζει που απογοητύετηκα. :p

 

Nα και μερικά ακόμα σχόλια για τα σχέδια των υπολοίπων:

 

Nienna: Από τα καλύτερα manips που έχεις κάνει. Η κοπέλα, που νόμισα πως ήταν φτιαγμένη με το Poser είναι εξαιρετική, και το γεγονός πως πρόκειται για φωτογραφία πάνω στην οποία έχεις ζωγραφίσει δείχνει για άλλη μια φορά το ταλέντο σου. Είναι πραγματικά κλειστοφοβική σύνθεση, που συγχρόνως προκαλεί και μια λύπη για το όμορφο φυλακισμένο κορίτσι, το οποίο ακόμα και αν βγει ίσως βρεθεί πάλι σε μια πιο μεγάλη φυλακή. Υπάρχουν πολλές εκπληκτικές λεπτομέρειες, από τις σκιές μέχρι και την κλειδαριά. Για κάποιο λόγο μπορώ να δω την εικόνα και σαν ένα χαρακτήρα μέσα σε ένα παλιό βιβλίο/ημερολόγιο με βελούδινο εξώφυλλο, που αποκτώντας συναίσθηση του εαυτού του, θέλει να ξεφύγει από τους περιορισμούς της πλασματικής ζωής του. Ωραία επίσης η έκφραση της κοπέλλας, που είναι ένας συνδυασμός θαυμασμού, λύπης, φόβου αλλά και κοριτσίστικου πείσματος (τα ανασηκωμένα της χείλια), πράγμα που τελικά με έκανε όχι να την λυπάμαι ακριβώς, αλλά μάλλον να θέλω να την παροτρύνω να ξεφύγει από τη φυλακή της.

 

Bardos: Κώστα, έκανες μια πολύ εντυπωσιακή "mandala". Ένα συμβολικό σχέδιο δηλαδή που κρύβει κάποια αλήθεια. Δεν το είδα σαν κλειστοφοβικό ακριβώς, μάλλον σαν ένα σύνολο επιπέδων αντίληψης, που θα μπορούσαν να γίνουν πιο εμφανή αν είχες κάνει και άλλο ένα ρόμβο με μάτια ακόμα, πιο μεγάλο. Κάθε επίπεδο φαίνεται να έχει κάποιες μικρές διαφορές από το επόμενο η προηγούμενο, πράγμα που δίνει περισσότερο βάθος και μυστήριο στην όλη σύνθεση. Αν και απλό σχετικά, δείχνει πως έχεις αίσθηση σύνθεσης/διακόσμησης/συμβολισμού και ξέρεις πως να κάνεις κάτι effective. Αν ήταν να πω τι συναίσθημα μου προκάλεσε προσωπικά, μάλλον θα έλεγα "ελεγχόμενα χαοτικό". Ένα συνδυασμό φόβου, αίσθησης μυστηρίου και ίσως και παγίδευσης. Ναι, αυτό το τελευταίο είναι κοινό με την κλειστοφοβία. :)

 

Comatose: Από τα καλύτερα σχεδία σου Comatose! Φοβερή η εναλλαγή φωτός-σκιάς χωρίς να χρησιμοποιήσεις σκιές, αλλά δίνοντας την εντύπωσή τους μέσα από το πάχος κάθε γραμμής και μέσα από την όλη σύνθεση βέβαια. Ωραίοι και σαφείς οι δύο χαρακτήρες, με μόνη εξαίρεση τα πόδια της κοπέλλας που θα μπορούσαν να έχουν περισσότερες λεπτομέρειες. Επίσης μου άρεσε η ενστικτώδης αίσθηση της προοπτικής που έχεις, πράγμα που έδωσε βέβαια βάθος και όγκο στο σχέδιό σου. Και ναι, είναι κλειστοφοβικό έντονα. Μου δίνει την εντύπωση πως η χρονική στιγμή είναι μετά από κάποια ανάκριση (ίσως λόγω του προβολέα από πάνω) πράγμα που εντείνει το όλο συναίσθημα. Περιμένουμε και κάποιο κόμικ δικό σου, σύντομα. Τις δυνατότητες εμφανέστατα τις έχεις.

 

Orpheus: Ναι, μοιάζει κάπως με του Μελδόκιου αλλά είναι και εντελώς διαφορετικό. Μου προκαλεί διαφορετικά συναισθήματα. Είναι απόλυτα κλειστοφοβικό με την έννοια της παγίδευσης. Και εσύ έχεις άνεση στο μολύβι μεγάλη, ειδικά στην υφή που έχουν οι πέτρες και τα μαραμένα φυτά, και πολύ καλές σκιές, που επίσης έδωσαν βάθος και όγκο στο σχέδιό σου. Μου άρεσε ακόμα πολύ το fade-out που έκανες, το οποίο μετέφερε το όλο σχέδιο και σε ένα πιο "συμβολικό" ψυχολογικό επίπεδο. Βλέπω όμως μια σημαντική διαφορά ανάμεσα στον τρόπο που χειρίστηκες το μολύβι σε αυτό το σχέδιο, σε σύγκριση με το πρηγούμενο στο θέμα 'Αγγελοι. Εδώ μου φαίνεσαι πιο "κυρίαρχος" στις γραμμές σου.

Link to comment
Share on other sites

Γράφτε κανένα σχόλιο και οι άλλοι, ντε. Άντε και πάμε αισίως για το τρίτο θέμα. ;)

Link to comment
Share on other sites

Το μόνο που νιώθω ότι πρέπει να σχολιάσω είναι η τεχνοτροπία ορισμένων παιδιών στο σκίτσο που θέλει περισσότερη δουλειά κι ότι θα έπρεπε να προσέχεις περισσότερο για τα seams, Βάρδε (copy-paste effect).

Link to comment
Share on other sites

Να και τα δικά μου σχόλια:

 

RaspK FOG: Δεν ξέρω γιατί αλλά το ένιωσα ως κλειστοφοβικό. Το ρολόι ίσως φταίει. Σαν σχέδιο είναι απλό, αλλά σαν αίσθηση για μένα την κάνει τη δουλειά του.

Μελδόκιε: Μου άρεσε πάρα πολύ σαν σκίτσο αλλά δεν μου φάνηκε πάρα πολύ κλειστοφοβικό - ίσα ίσα μου φάνηκε γούτσου ο Κλειστοφοβούλης! Είναι μια κωμική νότα!

Blackcloack: Όπως είπες και εσύ πολύ πρόχειρο. Τόσο που δεν εισέπραξα κανένα συναίσθημα, ούτε κλειστοφοβίας ούτε τίποτα άλλο. Sorry pal! :p

Northerain: Τρομακτικό, κακό, άγριο, διαβολικό αλλά όχι κλειστοφοβικό. Μου άρεσε πολύ σαν δουλειά όμως.

Βάρδε: Συμβολικό. Βέβαια εμένα ο συμβολισμός του μου λέει άλλα πράγματα και όχι κλειστοφοβία.

ComaTose: Γλυκούλι. Καλούτσικο σχεδιάκι, θέλει δουλειά όμως. Κλειστοφοβία δεν μου βγάζει - αλλά όπως είπες αν δεν το έχει νιώσει κανείς τι να εκφράσει;

Ορφέα: Όσο και να θέλω να πω καλά λόγια το σχεδιάκι σου είναι κάθε άλλο παρά πρωτότυπο... :(

Dain: Ωραία μολύβια, πολύ ωραία. Βέβαια το νόημα δεν φάνηκε γιατί ούτε το παραπέα μου φαίνεται για σύμπαν, ούτε το μαύρο για διαχωριστικό, σαν στύλος μου φαίνεται, κυλινδρικός, που μπορεί ο καθένας να κάνει το γύρο και να φύγει.

 

 

Μπράβο σε όλους για την προσπάθεια. Αφήστε και κανένα σχόλιο και για μένα. Αν θέλετε να δείτε close ups πείτε μου.

Link to comment
Share on other sites

Nienna: η δουλειά σου ήταν κατά τη γνώμη μου η πιο προσεγμένη από όλες και απέδιδε μια αίσθηση φόβου και απογοήτευσης ιδιαίτερα αποτελεσματικά. Η κοπέλα προσωπικά μου θυμίζει λίγο φιγούρα από Comedia de l' Arte που έχει όμως ριχτεί σε ένα περιβάλλον σκοτεινό και σιγά σιγά καταναλώνεται από αυτό. Έχει κρατήσει ψήγματα της ευθυμίας του παρελθόντος, αλλά δεν αντέχουν ιδιαίτερα μπροστά στο κενό του μέλλοντος. Ξέρει ότι μόνο σήψη μπορεί να επέλθει και ο φόβος την εμποδίζει να κάνει κάτι γι αυτό. Έστω κι αν είναι μια προσωπική ερμηνεία, η εικόνα προκαλεί σύνθετα συναισθήματα και έχει αντικειμενικό βάθος.

 

 

Βάρδος : Τυραννία της ομοιομορφίας και εγκλεισμός μέσα σε μοτίβο συμπεριφοράς ή σκέψης. Ένας μυστήριος λαβύρινθος που δε φαίνεται να οδηγεί πουθενά. Λιτό αλλά μπορεί να εκληφθεί κλειστοφοβικά, νομίζω.

 

 

RasPKFOG : Θυμίζει λευκό δωμάτιο-κελί ή έναν αφύσικο κόσμο στον οποίο κυριαρχεί η ορθότητα της ευθείας γραμμής. Κάτι σαν "το μικρό κελί στα ουράνια". Ασφαλές κλουβί. Πολύ καλό.

 

Μελδόκιος: Τετράγωνο κουτόμορφο ον εντοιχισμένο ασφαλώς σε πύργο χωρίς φόβο απόδρασης. Ίσως το παράθυρο έπρεπε να είναι πιο στενό.

 

Northerain: Πολύ καλή η ποιότητα του σχεδίου. Αλλά μου φαίνεται ταιριάζει πιο πολύ σε θέμα Τρέλας ή Μοναξιάς. Ο τύπος δε μοιάζει να φοβάται νομίζω.

 

Dain : To δικό σου με λίγη φαντασία μπορεί να εκληφθεί ώς χτίσιμο ανθρώπων για στέριωμα, ή στοίχειωμα ψυχών στην πέτρα. Θα μπορούσε όμως να θεωρηθεί και ως Άδης παράλληλος στο ζωντανό κόσμο.

 

Ορφέα: Ίδια με το Μελδόκιο. Ο ψηλός τοίχος παραπέμπει σε φυλάκιση στην υψιπέτεια.Όμως θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι ο τύπος προστατεύεται. Καλό το στενό παράθυρο.

 

ComaTose: Πιο πολύ σε σαδισμό με παραπέμπει. Βέβαια μπορούμε να θεωρήσουμε ότι η γυναίκα είναι προσωποποίηση της φοβίας, οπότε γίνεται καλύτερο αρκετά .

 

Γενικότερα δεν είμαι βέβαιος κατά πόσο είναι απαραίτητο το σκοτάδι σε ένα κλειστοφοβικό σχέδιο, έστω κι αν στη βιασύνη μου το έβαλα κι εγώ στο δικό μου.

Link to comment
Share on other sites

Volsung, είναι γεγονός πως το μικρό μέγεθος εμποδίζει να δω τις λεπτομέρειες και έχεις δίκιο πως το πλέγμα στη δεύτερη εικόνα είναι υπεροβολικό γιατί καλύπτει ακόμα πιο πολύ το σκίτσο. Πάντως από όσο μπορώ να δω, η ιδέα σου είναι καλή. Ένας άνθρωπος μπροστά σε μια πόρτα χωρίς σπίτι που βγαίνει σε μια αυλή με συρματόπλεγμα γύρω. Πράγματικά κλειστοφοβικό με μια αίσθηση αδιέξοδου και σκλαβιάς.

Link to comment
Share on other sites

Αν και είμαι άσχετος με τέχνη κτλ και δεν μπορώ να προσφέρω κάτι ιδιαίτερο σαν κριτική, έχω κλειστοφοβία :p

 

Και για να πω την αλήθεια κανένα από όλα τα έργα που είδα εδώ δεν μου δημιούργησαν την αίσθηση της κλειστοφοβίας εκτός από της Νienna. Όλα ήταν καλοφτιαγμένα κτλ απλά δεν μου μετέδωσε αυτό το συναίσθημα.

 

Τέσπα, that's just me. :)

Link to comment
Share on other sites

Ένας άνθρωπος μπροστά σε μια πόρτα χωρίς σπίτι

Dain, για την ακρίβεια είναι ένα κουτί.. ένα κελί, όχι πόρτα... και γύρω γύρω τα συρματοπλέγματα.

Αυτό για την σκλαβιά που λες...

Δεν έχω κλειστοφοβία και δεν την έχω νιώσει ποτέ και ούτε μπορώ να φανταστώ ακριβώς πως είναι. Έτσι προσπάθησα να το συσχετίσω με κάτι άλλο συγγενικό... και έτσι βγήκε η "σκλαβιά", να νιώθεις πως δεν είσαι ελεύθερος αλλά περιοσισμένος σε ένα μικρό και κλειστό κελί ενώ ξέρεις πως ο ήλιος λάμπει έξω. Τώρα αν κατάφερα να περάσω το αίσθημα της κλειστοφοβίας δεν ξέρω.. ελπίζω να τα κατάφερα. Τουλάχιστον σε σένα πέτυχε :)

 

 

 

 

Εμένα μου άρεσε το σχέδιο του Μελδόκιου, αν και δεν μου πέρασε πολύ έντονα το αίσθημα της κλειστοφοβίας.

 

Rasp, :blink: :o

Τρομάκτικ! Είναι φοβερό! Είναι τόσο απλό στο σχέδιο που με φοβίζει! Well done!

Link to comment
Share on other sites

RaspK FOG: Καλοσχεδιασμένο, αλλά πολύ ψυχρό για να δημιουργήσει έντονα συναισθήματα.

 

Μελδόκιος: Πολύ καλό αν και πολύ καρικατουρίστικο για φοβία. Αλλά εντούτοις είναι πολύ γκροτέσκο και αυτό το ισορροπει κάπως.

 

Blackcloak: Αν και πολύ "άτεχνο" περνά το συναίσθημα εγκλωβισμού πολύ καλά.

Link to comment
Share on other sites

Να θυμίσω πως τα τόπικς των κοινών θεμάτων όπως και των σχολίων παραμένουν πάντα ανοιχτά και μπορεί να πάρει μέρος όποιος θέλει. Θέλουμε τις απόψεις και τα σχόλιά σας παιδιά. Μανιωδώς! Το λινκ για το topic που περιέχει τα σχέδια για το δεύτερο θέμα Κλειστοφοβία είναι εδώ:

 

http://community.sff.gr/index.php?showtopic=1313

Link to comment
Share on other sites

RaspK FOG: Καλοσχεδιασμένο, αλλά πολύ ψυχρό για να δημιουργήσει έντονα συναισθήματα.

Είμαι της άποψης ότι το κάθε συναίσθημα και αίσθημα έχει διακυμάνσεις (είτε ως προς το ίδιο είτε και σε σχέση με άλλα)· παραδείγματος χάριν, υπάρχει μουντός, πικρός, αλλά και οξύς πόνος. Η κλειστοφοβία μου δίνει την αίσθηση ψυχρής παρά θερμής φοβίας, κάτι που νιώθω όταν με πιάνει η ακροφοβία μου...

Link to comment
Share on other sites

Bάρδουλα, το σχέδιό σου θα έλεγα πως δείνει έναν συνδυασμό αισθήματος κλειστοφοβίας μαζί με αγοραφοβία και το μήνυμά του είναι ξεκάθαρο. Από τεχνική άποψη θα έλεγα πως μ'αρέσει η προσπάθεια που κάνεις στην προοπτική η οποία είναι σωστότατη τόσο στις φιγούρες όσο και στο διάδρομο. Θα μπορούσες να εξελίξεις αρκετά και να δημιουργήσεις ένα δικό σου στυλ στις φιγούρες, ένα στυλ καρτούν ίσως, παρ'όλο που έχουν κάποια τεχνικά προβλήματα ίσως επειδή τις έκανες με στυλό και δεν μπορούσες να τις διορθώσεις. Η κεντρική φιγούρα που φωνάζει, και θυμίζει έναν πολύ γνωστό πίνακα (λέγεται The Scream νομίζω) είναι φοβερή σαν συμβολική σύλληψη και είναι επίσης το κέντρο του όλου σχεδίου. Βγάζεις έναν αυθορμητισμό στο σχέδιο που τον βρίσκω πολύ όμορφο.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..