Jump to content

Τα όνειρα ως πηγή έμπνευσης


Kafka
 Share

Recommended Posts

Διάβαζα κάποια γράμματα του Lovecraft και σε ένα παρατήρησα την αναφορά στο διήγημα "Η κατάθεση του Ράντολφ Κάρτερ", και την επισήμανση οτι είχε ονειρική προέλευση. Απ ό,τι φαίνεται σχεδόν αυτούσιο μεταφέρθηκε το όνειρο στο διήγημα, που κατά τη γνώμη μου είναι ένα απο τα πιο ενδιαφέροντα μικρά κείμενα αυτού του συγγραφέα.

 

Εσείς έχετε ποτέ χρησιμοποιήσει κομμάτια, ή ολόκληρα όνειρα σας σε αυτά που γράφετε;

 

Εγώ έχω ένα κείμενο που είναι σχεδόν δίχως καμία αλλαγή ένα απο τα όνειρα που είχα στο δημοτικό, και μου έμεινε στη μνήμη λόγω του τρομακτικού του νοήματος. Ωστόσο πέρα απο αυτό δεν υπάρχει κάποιο άλλο έργο μου που να είναι βασισμένο σε κάτι που ονειρεύτηκα. Σίγουρα όμως σε όνειρα καμιά φορά μπορεί κανείς να δει πολύ εντυπωσιακές εικόνες, οι οποίες άλλωστε προφανώς έχουν μεγάλη προσωπική σημασία για τον ονειρευτή, και έτσι γενικά προσφέρονται για γράψιμο.

Edited by Iwannhs
Link to comment
Share on other sites

Αυτή η ενότητα είναι σαν να φωτογραφίζει εμένα! Πολλά από όσα γράφω προέρχονται από όνειρά μου. Είτε ως βασική ιδέα, είτε κομμάτια του ονείρου, είτε αυτούσιο το όνειρο.

 

Μάλιστα πρόσφατα είδα ένα πολύ ενδιαφέρον όνειρο και μαζεύω κάποιες πληροφορίες για να το μετατρέψω σε διήγημα!

Link to comment
Share on other sites

Όλη η μυθολογία του Κθούλου είχε πει ότι προέρχεται από τα όνειρά του.

 

Ξεκίνησα να γράφω για αυτό το λόγο. Τα όνειρα συνέχεια μαζευόντουσαν και χρειαζόμουν να τα γράφω κάτω. Από αυτά μετά έφτιαχνα ολόκληρα διηγήματα. Επίσης δες την Αίθρα του mman, επηρεασμένο κι αυτό από όνειρό του ήταν.

Edited by Διγέλαδος
Link to comment
Share on other sites

Το έχω κάνει και εγώ!

 

Έχω χρησιμοποιήσει σε διήγημα την υπόθεση ενός ονείρου μου ενώ έχω βασίσει – κτίζοντας πάνω σε αυτό – ένα μου άλλο διήγημα…

 

 

Link to comment
Share on other sites

Α, αυτό είναι το τόπικ μου! Η ώρα του ύπνου -κατά τη διάρκεια, λίγο πριν, λίγο μετά- πάντα μου έδινε τις καλύτερες ιδέες για διηγήματα, ακόμα και για ολόκληρα βιβλία!

 

Τα πιο τρανταχτά παραδείγματα: Το Κορίτσι της Τριπλανητίας το εμπνεύστηκα λίγο πριν με πάρει ο ύπνος, η δε Πλουτωνεία βασίστηκε σε ένα όνειρο που είχα δει πριν από ενάμιση περίπου χρόνο.

 

Κι άλλα όνειρα που έχω δει θα αποτελέσουν βάση για μελλοντικές ιστορίες -κυρίως διηγήματα ή νουβέλες- και προς στιγμήν τα έχω φυλαγμένα στο αρχείο με τις ιδέες.

 

Όνειρα... Αστείρευτη πηγή ιδεών!

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Κι εγώ έχω ασχοληθεί με τα όνειρά μου, παρά το γεγονός ότι έχω έναν επιλεκτικό εγκέφαλο, όσον αφορά το ποια θυμάται, ποια όχι, και για πόσο θα το κάνει. Πιστεύω πως οι ιδέες βγαλμένες από όνειρα είναι οι πιο ισχυρές και πρωτότυπες, γιατί είναι πράγματα ξεθαμμένα απευθείας από το υποσυνείδητό μας -το οποίο θεωρώ μια σατανική ιδιοφυία που ντρέπεται να βγει στην επιφάνεια.

Link to comment
Share on other sites

Συν'ηθως βλέπω τρελές αηδίες στον ύπνο μου και σπάνια καταφέρνω να συγκρατήσω οτιδήποτε λίγα λεπτά μετά, συνεπώς δε μου έχουν φανεί ιδιαιτέρως χρήσιμα τα όνειρα. Παρ' όλ' αυτά, έχω κι εγώ γράψει ένα διήγημα με τέτοια προέλευση, αλλά δε βλέπω να μου ξανασυμβαίνει.

Link to comment
Share on other sites

Και εγώ έχω δεί πολλά όνειρα- χολλυγουντιανές παραγωγές (κυρίως με την μορφή καλογυρισμένου θρίλερ με αγωνία). Παρόλαυτα μόνο μία φορά έκανα ένα όνειρό μου κόμικ. Τις περισσότερες ιδέες για κόμικ/διηγήματα τις εμπνέομαι απο τραγούδια. Αυτά αποτελούν αστείρευετες πηγές έμπνευσης.

Link to comment
Share on other sites

Δεν έχω βασίσει καμία ιστορία μου σε όνειρο. Αυτό που έχω κάνει είναι να χρησιμοποιήσω το μοτίβο του ονείρου στην πλοκή, σε μια ιστορία που έχω εδώ μέσα,και σε μια άλλη που δεν έχω ανεβάσει.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..