Jump to content

Έκδοση εκ του μηδενός (αυτοέκδοση) ~Greek Version~


Rincewind
 Share

Recommended Posts

Τελευταία ενημέρωση της λίστας (24/04/24) εδώ.

 

Συζητούσα με ένα γνωστό μου που έχει ετοιμάσει βιβλίο και θέλει να το εκδώσει. Το κλασσικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει είναι η άρνηση των εκδοτικών οίκων για λόγους που αφορούν τους ίδιους.

Του πρότεινα τη μέθοδο αυτοέκδοσης κι ανέφερα στοιχεία που έχω γράψει κι εδώ :
http://community.sff...d/page__st__100

Έδειξε έκπληκτος, αντίδραση αναμενόμενη καθώς δεν είναι και πολύ φίλος του ίντερνετ με αποτέλεσμα να του κεντρίσει το ενδιαφέρον η πρότασή μου.

Σκοπός του topic δεν είναι να εκφράσουμε τις θεωρητικές μας απόψεις για τη μέθοδο αλλά εμπειρίες ή ερωτήσεις γι'αυτήν. Επίσης, τα άτομα με εκδοτικές απόπειρες καλό θα ήταν να μην προωθήσουν το έργο τους σε αυτό το topic, υπάρχουν άλλες ενότητες στο sff.gr που το επιτρέπουν.

Oι κλασσικές ερωτήσεις είναι α.) εάν πρόκειται για απλοϊκή μέθοδο , β.) πως βλέπει τι πουλάει ο συγγραφέας , γ.) περί δικαιωμάτων και μετέπειτα αξιοποίηση του έργου

Προφανώς όποιος έχει να καταθέσει οτιδήποτε από απορίες μέχρι κι ανάλογα sites, είναι καλοδεχούμενος να το κάνει.

Edited by Φάντασμα
Προστέθηκε link που παραπέμπει στο ποστ με την ενημερωμένη λίστα.
Link to comment
Share on other sites

Αν είναι να πληρώσει για να εκδοθεί, ας φτιάξει καλύτερα ένα μπλογκ και ας ανεβάσει το έργο του εκεί βάζοντας και ένα κουμπί για donation.

Και περισσότεροι θα τον διαβάσουν, και σίγουρα δεν θα χάσει λεφτά (ίσως βγάλει κιόλας για να πιει και δύο μπύρες).

 

Υ.Γ Το print on demand είναι άλλη περίπτωση. Καλύτερη από το να δώσει λεφτά για να εκδοθεί, αλλά πρέπει να ψάξει για να έχει καλή ποιότητα και για να πετύχει όσο το δυνατόν καλύτερη τιμή.

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχουν δεκάδες μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα που μπορεί να γράψει κανείς για το self-publishing αλλά όπως ανέφερα, παρακαλώ μη σταθούμε εκεί. Το τόπικ έχει συγκεκριμένο προσανατολισμό κι αφορά αυτούς που έχουν πάρει απόφαση να το κάνουν κι αυτούς που θέλουν να μάθουν περισσότερα.

Edited by Rincewind
Link to comment
Share on other sites

Το θέμα που με απασχολεί είναι ότι θεωρητικά οι 3 πρώτοι σου προσφέρουν διανομή, αλλά τα βιβλιοπωλεία παραγγέλνουν βιβλία απ' αυτούς ή είναι απλά μια τεχνικότητα (το γεγονός ότι προσφέρουν διανομή εννοώ). Γιατί αν κανείς δεν παραγγέλνει τα βιβλία σου, η διανομή δεν προσφέρει κάτι.

 

Στα site βάζεις και μόνος σου. Αν θυμάμαι καλά μέλος του φορουμ έβαλε self published βιβλίο στα σχετικά site χωρίς πρόβλημα.

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Μπορείτε να ρωτήσετε:

 

1) Η τιμή που προτείνουν για λιανική ή η ελάχιστη τιμή είναι ρεαλιστική; Για λογοτεχνία σε κλασσικό μέγεθος 20χ14, η ρεαλιστική τιμή ειναι 6 ευρώ + 0,022 ευρώ ανα σελίδα χωρίς φπα.

 

2) Τι έκπτωση θα παίρνουν τα βιβλιοπωλεία; Τα μικρά βιβλιοπωλεία θέλουν 35% και τα μεγάλα 45%.

 

3) Τι είδους διανομή είναι; Είναι σε κανονικά ή δικτυακά βιβλιοπωλεία, ενεργητική ή παθητική πώληση; Για τι χρονική διαθεσιμότητα μιλάμε σε περίπτωση παραγγελίας; Με πόσα βιβλιοπωλεία συνεργάζεται ο διανομέας τους; Έχουν διανομή στην επαρχία, πχ στη Ζάκυνθο ή την Καρδίτσα; Πόσα αντίτυπα περίπου πουλάει το μέσο βιβλίο που διανέμουν με αυτή τη μέθοδο στο είδος σας και συγκεκριμένα για αυτοέκδοση; Τι θα σας κοστίσει η διανομή ανάλογα με το είδος της και ποιο το περιθώριο κέρδους και το κέρδος ανά αντίτυπο;

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

 • 5 months later...

Δεν υπάρχουν άλλοι με παρόμοιες εμπειρίες; Ένας φίλος γράφει κάτι και ψάχνει πολύ την αυτοέκδοση. Ήλπιζα να βρω περισσότερες πληροφορίες εδώ.

 

Πάντως η ιστορία με το μπλογκ είναι καλή, τουλάχιστον για πρώτη προώθηση ενός έργου και μπορεί κάλλιστα, με καλό στήσιμο να λειτουργήσει και σαν κανονική έκδοση (με καλύτερα έσοδα ίσως).

 

Δεν έχω εκδόσει κάτι δικό μου έτσι, αλλά έχω ασχοληθει με το θέμα και ξέρω ότι τα μπλογκς με πολύ συγκεκριμένο περιεχόμενο -όπως η λογοτεχνία π.χ.- έχουν και συγκεκριμένο κοινό με συγκεκριμένα ενδιαφέροντα, κάτι που κάνει το μπλογκ περιζήτητο από διαφημιστές. Δεν χρειάζεται καν donations. Φτιάχνεις και μια e mail list. Συνδρομή για επόμενα κεφάλαια. Print on demand. Αργότερα πετάς και κανένα διαγωνισμό να τραβήξεις κόσμο. Φυσικά θα βοηθήσει η μετάφραση στα αγγλικά για μεγαλύτερο αναγνωστικό κοινό...

 

Καλό στήσιμο θέλει και υπομονή! Και το πιο βασικό απ' όλα... να είναι καλό το έργο για να θέλει να δει ο κόσμος παρακάτω!

 

Και να προσθέσω ότι αν στηθεί σωστά η δουλειά εγγυάται μακροπρόθεσμα και σταθερά έσοδα, πολύ πιο σταθερά από ότι η έκδοση του βιβλίου- πάντα με τα ελληνικά δεδομένα.

Edited by Morimel
Link to comment
Share on other sites

Για αυτοέκδοση κοιτάξτε επίσης:

- Lulu (εκδίδει on demand και πουλά διαδικτυακά)

- Συμπαντικές διαδρομές (παραδοσιακός εκδοτικός οίκος για τη λογοτεχνία του φανταστικού που διαφημίζει και την αυτοέκδοση)

- iWrite (αυτοεκδόσεις)

 

Στις δύσκολες οικονομικές μέρες που περνούν πολλοί παραδοσιακοί εκδοτικοί οίκοι, είναι έτοιμοι να συζητήσουν οικονομικά την έκδοση οποιουδήποτε βιβλίου με οικονομική συνεισφορά του συγγραφέα...

 

Επίσης ένα ενδιαφέρον άρθρο για το πως λειτουργούν οι εκδόσεις στην Ελλάδα και το κόστος έκδοσης, διαβάστε εδώ...http://iwrite.gr/414/πως-λειτουργούν-οι-εκδόσεις-στην-ελλά/

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Στις δύσκολες οικονομικές μέρες που περνούν πολλοί παραδοσιακοί εκδοτικοί οίκοι, είναι έτοιμοι να συζητήσουν οικονομικά την έκδοση οποιουδήποτε βιβλίου με οικονομική συνεισφορά του συγγραφέα...

 

Ο ενδοιασμός μου με την έκδοση ενός βιβλίου στις μέρες μας δεν είναι τόσο το πόσο θα μου κοστίσει εμένα να εκδόσω το έργο μου, όσο το κατά πόσο σε περίοδο κρίσης, το, ούτως ή άλλως περιορισμένο, ελληνικό αναγνωστικό κοινό, θα κάτσει να ασχοληθεί με τη αγορά του βιβλίου μου... Φοβάμαι ότι στο μέλλον το βιβλίο θα γίνει είδος πολυτελείας, ενώ πολύ πιο εύκολα κάποιος θα κάτσει να το διαβάσει στο διαδίκτυο... Και αυτά είναι σκέψεις, μακάρι να κάνω λάθος!

 

Όσο για τα υπόλοιπα, ευχαριστώ πολύ, θα τα κοιτάξω!

Link to comment
Share on other sites

Δεν έχω σταματήσει να το λέω. Γενικά να είστε επιφυλακτικοί γιατί στην Ελλάδα (όχι στην Αμερική) δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποιο site αυτοέκδοσης που να μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά τον συγγραφέα να κάνει πωλήσεις. Πολλοί μπορούν να λένε ότι προσφέρουν διανομή σε όλη την Ελλάδα, αλλά είναι κάτι που ουσιαστικά δεν ισχύει.

 

Χωρίς να θέλω να θίξω κάποια εταιρεία, θα πάρω για παράδειγμα το site που αναφέρθηκε παραπάνω, το iWrite.

Βλέπω όσα προσφέρει σε ένα πακέτο που ονομάζει Basic Premium (sic): http://iwrite.gr/141...premium-έκδοση/

Για ένα βιβλίο ας πούμε 160 σελίδων, το πακέτο κοστίζει 510 € για να πάρει ο συγγραφέας 30 αντίτυπα. Και το παράδοξο είναι ότι το site υπόσχεται: "πλήρη απόσβεση της αρχικής σας επένδυσης (510€) με πώληση 30 αντιτύπων (με προτεινόμενη τιμή πώλησης 17 ευρώ ανά αντίτυπο)."

Καταλαβαίνετε βέβαια ότι αυτό είναι μια άκυρη δήλωση. Αν πάτε να πουλήσετε τα αντίτυπα μέσω βιβλιοπωλείου, ο βιβλιοπώλης θα κρατήσει ένα ποσοστό 50% από τις πωλήσεις και το κράτος ένα ποσοστό 6,5%. Αν λοιπόν πουλήσετε 30 αντίτυπα 160 σελίδων στην άκρως υπερβολική τιμή των 17 € θα εισπράξετε γύρω στα 250 €. Ήδη η επένδυσή σας έχει αποδειχθεί καταστροφική χωρίς καν να υπολογίσω ότι θα κρατήσετε και 2-3 αντίτυπα για τον εαυτό σας ή να τα χαρίσετε κάπου. Αν το καλοσκεφτείς, πρέπει να καταθέσεις μέχρι και 3 αντίτυπα στην Εθνική Βιβλιοθήκη για να πάρεις το ISBN.

Αλλά ακόμα και να καταφέρεις να πουλήσεις χέρι-χέρι 30 αντίτυπα έναντι 17 ευρώ σε συγγενείς και φίλους (χωρίς αποδείξεις, μικρό το κακό), το μόνο που θα έχεις καταφέρει είναι να εξισορροπήσεις τα έξοδα. Θα είσαι και πάλι στο 0. Άρα γιατί να το κάνεις;

 

Ουσιαστικά, αν αποφασίζεις να εγκαταλείψεις την κλασική εκδοτική πορεία, έχεις δύο επιλογές (πάντα κατά τη γνώμη μου): Αν πιστεύεις ότι αξίζει να διαβαστείς από όσο το δυνατόν περισσότερους, κάνε το βιβλίο μόνος σου (και με τη βοήθεια φίλων) και ή δώσ' το ηλεκτρονικά δωρεάν ή σε πολύ χαμηλή τιμή, του στιλ 3,99€ ανά download.

Αν πιστεύεις ότι υπάρχουν 40, 50 ή 100 άτομα που θα το αγοράσουν σε έντυπη μορφή, κάνε πάλι το βιβλίο μόνος σου και δώσ' το μόνος σου σε ψηφιακό τυπογραφείο. Τα 100 αντίτυπα ενός μικρού σχετικά βιβλίου θα κοστίσουν περίπου 200 €. Πουλάς το βιβλίο έναντι -ας πούμε- 10 ευρώ και εκτός απροόπτου θα καταφέρεις να έχεις κέρδος.

Συμπέρασμα: η εκτίμησή μου είναι ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα δεν υπάρχει περίπτωση αυτοέκδοση να πετύχει κανονική διανομή και να πουλήσει τρεις και τέσσερις χιλιάδες αντίτυπα. Αυτό ο συγγραφέας που ακολουθεί αυτόν το δρόμο πρέπει να το ξεχάσει. Ο δρόμος της αυτοέκδοσης είναι πιο μοναχικός. Πάντα σύμφωνα με την άποψη που έχω σχηματίσει παρατηρώντας τα τεκταινόμενα του χώρου από τα χαμηλά μέχρι τα υψηλά.

 

Δεν γράφω τα παραπάνω με πρόθεση να βλάψω τα συμφέροντα των εταιριών που προσφέρουν υπηρεσίες στους συγγραφείς. Τα γράφω με πρόθεση να προστατέψω εμάς που είμαστε στην άλλη πλευρά της σκακιέρας.

 

*edit: Εξαιρέσεις φυσικά, πάντα θα υπάρχουν στους κανόνες. Αλλά ακόμα και στην Αμερική που αυτή τη στιγμή το self-publishing έχει καταφέρει να τρομάξει τους παραδοσιακούς εκδοτικούς οίκους με τις επιτυχίες του, για κάθε γνωστό συγγραφέα αυτοέκδοσης υπάρχουν αρκετές δεκάδες χιλιάδες συνάδελφοί του που χάθηκαν στην ανωνυμία.

Edited by Arachnida
 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή ο χώρος της διανομής χτυπάει κανόνια το ένα μετά το άλλο και έχει φεσώσει εκδότες που πούλαγαν και φροντηστιριακό βιβλίο. Αντιθέτως παρατήρω ότι τα μαγαζάκια της γειτονιάς πάνε καλά και σε αυτά απευθύνονται οι εκδότες χωρίς τους διανομείς. Τα super market έχουν μπει στο παιχνίδι του βιβλίου με τα δικά τους ράφια των λίγων δυνατών οίκων. από την άλλη ο χώρος της έκδοσης αλλάζει ραγδαία.

Νομίζω ότι η αυτοέκδοση είναι η λύση, αλλά θα πρέπει να γίνει κάτω από την αιγίδα μιας μη κερδοσκοπικής εταιρείας.

ακόμα κοιτάζοντας κάποιες εκδόσεις των άρχων του αιώνα βλέπω στις τελευταίες σελίδες ότι υπάρχει μια λίστα των ονομάτων που είχαν παραγγήλει το βιβλίο πριν εκδοθεί.

Άρα αν μιλάμε για βιβλίο με ειδικό κοινό μικρό τότε η Λύση είναι ο «Θεός» (Στέφανος) του φόρουμ και σαν θεός που είναι (πχ κθούλου) φυσικά δεν το ξέρει ότι έχει στα χέρια του όλα τα ονόματα των πιθανών αναγνωστών μας.

Για σκεφτήτε το λίγο και είμαι πρόθυμη να βοηθήσω και να κουβεντιάσω γιατί έχω κάποιες άλλες ιδέες... αλλά να είναι και ο κθούλου εκεί.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Η αυτοέκδοση είναι η λύση.

 

Αν το βιβλίο σου δεν έχει στόχο μόνο το κέρδος αλλά την προσωπική ικανοποίηση. Την κάλυψη ενός μικρού κοινού τότε ναι!

 

Οι μεγάλοι εκδοτικοί και να μου το θυμηθείτε σε λίγα χρόνια θα καταρρεύσουν ο ένας μετά τον άλλο. Η αυτοέκδοση ήρθε από έξω από Έλληνες που ήταν πολλά χρόνια στο εξωτερικό και είδαν πως λειτούργησε έξω. Στην Ελλάδα τα πράγματα είναι μπάχαλο. Θα το δεις αν προσπαθήσεις να εκδοθείς. Τα ποσοστά του συγγραφέα ελάχιστα.

 

Πολλοί σκέφτονται ότι η αυτοέκδοση είναι κακή έκδοση γιατί πληρώνει ο συγγραφέας. Όταν πληρώνει ο συγγραφέας τότε δίνεται μεγαλύτερη προσοχή στο έργο γιατί έχει στερηθεί για να δει το μωρό του να βγαίνει στην κοινωνία.

 

Επειδή όπως είπε και ο φίλος Γιάννης. Πολλοί έχουν μείνει στα site αυτοέκδοσης που ήταν η πρώτη ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΗ προσπάθεια. Να πω ότι υπάρχουν εκδοτικοί που δημιουργήθηκαν λίγα χρόνια πριν και που πια είναι αρκετά δυνατοί να στηρίξουν τα βιβλία και τους συγγραφείς. Το δίκτυο διανομής τους είναι πιο δυνατό από μεγάλους εκδοτικούς. Αυτό γιατί δεν υπάρχει όλη αυτή η σχέση με τους διανομείς των μεγάλων εκδοτικών που φέσωσαν τους πάντες. Αλλά υπάρχει δικό τους σύστημα διανομής.

 

Μιλάμε για Αυτοέκδοση μια ωραία γυναίκα νέα και όμορφη και τη συμβατική έκδοση μεγάλη παλιά και άρρωστη. (και αυτό γιατί οι μεγάλοι εκδοτικοί στην Ελλάδα κοιτάνε το κέρδος χαντακώνοντας τους συγγραφείς. Πέραν των εκδοτικών τρώνε και άλλοι από πίσω.)

 

Αυτά έχω να τα πω ως συγγραφέας αυτοέκδοσης και αρκετά ψαγμένος στο είδος. Γνωρίζοντας αριθμούς και νούμερα αν σε ενδιαφέρουν. Για να μην έχεις στο μυαλό σου τίποτα υποθετικό και να ξέρεις τι σου γίνεται και που βαδίζεις.

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Εγώ για να πω την πικρή αλήθεια ως αναγνώστης, εκδοτικό οίκο που κάνει αυτοέκδοση δεν θα τον προτιμούσα ποτέ από ένα ράφι, εκτός Α) αν ξέρω τον συγγραφέα (προσωπικά και παίρνω το έργο του για να τον στηρίξω και να το διαβάσω) Β) Καταφέρει να με κάνει να θέλω να το διαβάσω από την πρώτη παράγραφο. Πράγμα που προϋποθέτει πως πρέπει να το βρω και στο ράφι.

Στο ράφι έχω βρει μόνο μια φορά στο βιβλιοπωλείο που προτιμώ και αυτό ήταν σε μια γωνίτσα.

Αυτό συμβαίνει γιατί στο μυαλό μου, έχω τον εκδοτικό οίκο ως ένα φίλτρο έκδοσης. Ένας εκδοτικός οίκος σχηματίζει ένα όνομα από τους τίτλους του (πχ για εμένα οι εκδόσεις Ερατώ, αν και εκδίδουν μόνο κλασικούς, είναι εγγύηση για τις επιλογές τους ή ο Λιβάνης.). Ένας οίκος αυτοέκδοσης δε με κάνει να πιστεύω πως το έργο πέρασε από μια επιλογική διαδικασία.

Θα μου πεις από την άλλη, καλύτερα δε θα ήταν να μην υπήρχε μεσάζοντας και να εκδιδαν οι πάντες με τα δικά τους μέσα. Σίγουρα, αλλά το πρόβλημα είναι η διανομή.

Τελικά νομίζω πως η λύση του Ντρέηκ με αποσπάσματα σε μπλογκ και donation, είναι η πιο τίμια και η πιο ελκυστική για εμένα.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Θα διαφωνήσω ότι υπάρχουν vanity presses που έχουν καλύτερα δίκτυα διανομής από τους μεγάλους εκδοτικούς.

Το ισχυρό, αυτόνομο δίκτυο διανομής και η δύναμη της προώθησης σε μεγάλες αλυσίδες και εφημερίδες είναι αυτά που χαρακτηρίζουν έναν "μεγάλο" εκδοτικό.

Όλα τα υπόλοιπα που αναφέρει ο Nargathrod τα σέβομαι ως άποψη.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Πέρασαν 2 χρόνια από τότε που άνοιξα το thread; Απίστευτο πόσο γρήγορα περνάει ο καιρός...

 

Όπως και να έχει, παρατηρώ ότι η αυτοέκδοση γίνεται όλο και πιο αποδεκτή από το Ελληνικό κοινό. Υπάρχουν και τα χαρακτηριστικά παραδείγματα μελών του site (με αυτοεκδόσεις σε : Λυκόφως, Συμπαντικές διαδρομές , Ocelotos κ.ά) .

 

Να επιστρέψω σε αυτά που είχα γράψει προ καιρού...

 

Ο γνωστός μου δεν αυτό-εξέδωσε τελικά το έργο του, ωστόσο αποκόμισε κάποιες χρήσιμες εμπειρίες που θα προσπαθήσω να τις μεταφέρω παρακάτω ~ στο βαθμό που τις θυμάμαι.

 

 

Στα ερωτήματα που έθεσα :

 

α.) εάν πρόκειται για απλοϊκή μέθοδο

 

Εφόσον επιλέξει κάποιος/κάποια να αυτοεκδοθεί, ο οίκος της επιλογής του συνήθως αναλαμβάνει όλα τα υπόλοιπα από επιμέλεια μέχρι κι εξώφυλλα, εξαρτάται τι αποζητά ο συγγραφέας. Πολλές φορές του δίδεται η δυνατότητα να τσεκάρει και τι ακριβώς επιθυμεί και τι όχι. Επομένως, ναι είναι μια απλοϊκή διαδικασία ~ως προς το κομμάτι της επεξεργασίας. Το πόσο "επαγγελματίες" είναι στον τομέα τους κάποιοι, αυτό θα πρέπει να το απασχολήσει τον ενδιαφερόμενο.Το γκούγκλ είναι χρήσιμο εργαλείο...

 

Προφανέστατα, η προώθηση γίνεται κατά κύριο λόγω απ'τον ίδιο τον δημιουργό. Η ιδιαιτέρως υψηλή τιμή που ζητούν κάποιοι (εκδ.οίκοι)...και μπορεί να αγγίξει τις 2500+ ευρώ... δεν καλύπτει την ρομαντική εικόνα...βιβλίο σε βιτρίνα. Αν κάποιος από αυτούς (οικους) έχει δικό του βιβλιοπωλείο τότε δεν είναι απίθανο..

 

 

β.) πως βλέπει τι πουλάει ο συγγραφέας

 

Κι εδώ αρχίζουν οι ιδιαιτερότητες. Στην έντυπη μορφή και με δεδομένο ότι οι Ελληνικοί εκδοτικοί ΔΕΝ λειτουργούν με print on demand ώστε να ελέγχονται τα έργα δια μέσω site εκδότη... πρακτικά είναι αδύνατο. Ο συγγραφέας ενημερώνεται για τις συνολικές πωλήσεις του ανά 3μηνο έως έτος (ανάλογα τον οίκο). 

 

Στην περίπτωση του ebook οι περισσότεροι εκδοτικοί οίκοι επιτρέπουν δια μέσω βάσης δεδομένων που έχουν στα sites τους, να ελέγχεται η πορεία του έργου. Δεν είναι βέβαια κανόνας για όλους...

 

Να μη ξεχάσω,κάποιοι αυτο-εκδοτικοί οίκοι χρεώνουν παραπάνω την ηλεκτρονική μορφή ~στη συνολική. Άλλοι πάλι δεν την έχουν καθόλου αυτή την επιλογή.

 

 

γ.) περί δικαιωμάτων και μετέπειτα αξιοποίηση του έργου

 

Τα δικαιώματα ανήκουν εξολοκλήρου στο συγγραφέα. Αλλά και πάλι, αυτός/ή θα πρέπει να προσέχει τι υπογράφει.

 

Ο συγγραφέας δικαιούται ποσοστά που μπορούν να φτάσουν 30-50+ % για την έντυπη μορφή και 70+ % για την ηλεκτρονική.

 

 

 

Λαμβάνοντας υπόψιν όλα αυτά, το δικό μου συμπέρασμα που είναι αρκετά διαφορετικό από τις αρχικές μου εντυπώσεις.

 

Καταλήγω σε κάτι που αναφέρθηκε και πιο πάνω... Ελλάδα - print on demand - αυτοέκδοση , δεν πάνε μαζί..και είναι λάθος, στα όρια του πονηρού όταν διαφημίζεται από τους οίκους αυτοέκδοσης.

 

Αυτά!

Edited by Rincewind
 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Από τη δική μου (διπλή) εμπειρία με οίκους αυτοέκδοσης, έχω αποκομίσει τα εξής:

Ανάλογα τον εκδοτικό, ο συγγραφέας μπορεί να βρει πολύ καλή διανομή για το βιβλίο του και αξιοπρεπή προώθηση, αλλά και πάλι πρέπει να τρέξει ο ίδιος αρκετά. Για πωλήσεις όμως, ας μην έχει υψηλές προσδοκίες και φυσικά από τα λεφτά που επένδυσε, θα πάρει πίσω ένα μικρό ποσοστό στη πλειοψηφία των περιπτώσεων. Εκτός φυσικά κι αν έχει τυπώσει λίγα αντίτυπα και τα δώσει χέρι με χέρι. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, που πιστεύω επηρεάζει και τις πωλήσεις, είναι η παντελής έλλειψη κριτηρίων. Κοινώς, αν έχεις το κεφάλαιο, 99% θα στο εκδώσουν. Προσωπικά, μέχρι να διαβάσω κάποια πολύ ενθαρρυντικά σχόλια από αγνώστους για το 2ο βιβλίο μου, δεν ήμουν σε θέση να γνωρίζω αντικειμενικά αν ήταν καλό ή όχι. Φυσικά και με τους "κανονικούς" εκδοτικούς τα πράγματα είναι περίεργα, αφού τα κριτήριά τους βασίζονται κυρίως στη δυνατότητα να πουλήσουν ένα βιβλίο. Στη τελική το κοινό κρίνει πιστεύω αν ένα βιβλίο είναι καλό, αλλά υπάρχει μια -εν μέρει-δικαιολογημένη δυσπιστία απέναντι στα βιβλία που έχουν βγει με αυτοέκδοση. Προσωπικά θα δοκιμάσω ξανά να εκδώσω κανονικά το επόμενο μου βιβλίο, αλλιώς θα καταφύγω στη δωρεάν ηλεκτρονική διανομή που πιστεύω είναι και πιο ταιριαστή λόγω των συνθηκών (και του είδους στο οποίο ανήκει). Δεν έχω μετανιώσει που κατέφυγα στην αυτοέκδοση, αλλά αυτά που είχε να μου δώσει, μου τα έδωσε. Ελπίζω να βοήθησα!

 • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Snowghoul ευχαριστώ που μοιράζεσαι την εμπειρία σου.

 

Επειδή παρατηρώ ότι το thread έχει ανέλπιστα πολλά βιούς (εμφανίζεται και στο γκουγκλ σε έρευνα αυτοέκδοσης στα πρώτα αποτελέσματα) που σημαίνει ότι είναι πολλοί αυτοί που θέλουν να μάθουν την παραμικρή πληροφορία, θα ήθελες να μας δώσεις κάπως πιο συγκεκριμένες πληροφορίες;

 

Για παράδειγμα, θα ήθελες να ονομάσεις τον αυτο-εκδοτικό που σε ικανοποίησε σαν παροχή υπηρεσιών; ή μήπως ήταν ο ίδιος και στις δύο απόπειρές σου;  Αν δεν είσαι ικανοποιημένος και στις 2 περιπτώσεις ας μη γίνει αναφορά διότι...ζούμε σε περίεργους καιρούς...

 

Επίσης, θα ήθελες να μας πεις πως κρίνεις πλέον τη διαδικασία των πωλήσεων σου και στις 2 περιπτώσεις; Δηλαδή, σε ενημέρωναν/ενημερώνουν ακόμη; Σου έδωσαν εγκαίρως τα χρήματα των πωλήσεων; Σε τι ποσοστό κάλυψαν την αρχική επένδυση;

Link to comment
Share on other sites

Snowghoul ευχαριστώ που μοιράζεσαι την εμπειρία σου.

 

Επειδή παρατηρώ ότι το thread έχει ανέλπιστα πολλά βιούς (εμφανίζεται και στο γκουγκλ σε έρευνα αυτοέκδοσης στα πρώτα αποτελέσματα) που σημαίνει ότι είναι πολλοί αυτοί που θέλουν να μάθουν την παραμικρή πληροφορία, θα ήθελες να μας δώσεις κάπως πιο συγκεκριμένες πληροφορίες;

 

Για παράδειγμα, θα ήθελες να ονομάσεις τον αυτο-εκδοτικό που σε ικανοποίησε σαν παροχή υπηρεσιών; ή μήπως ήταν ο ίδιος και στις δύο απόπειρές σου;  Αν δεν είσαι ικανοποιημένος και στις 2 περιπτώσεις ας μη γίνει αναφορά διότι...ζούμε σε περίεργους καιρούς...

 

Επίσης, θα ήθελες να μας πεις πως κρίνεις πλέον τη διαδικασία των πωλήσεων σου και στις 2 περιπτώσεις; Δηλαδή, σε ενημέρωναν/ενημερώνουν ακόμη; Σου έδωσαν εγκαίρως τα χρήματα των πωλήσεων; Σε τι ποσοστό κάλυψαν την αρχική επένδυση;

Όχι, δε βγήκαν από τον ίδιο οίκο. Θα αναφερθώ στο 2ο βιβλίο μου κυρίως, καθώς το πρώτο το θεωρώ σαν μια δοκιμαστική προσπάθεια ουσιαστικά, να φύγει το άχτι που λέμε, να δω ένα έργο μου τυπωμένο. Το 2ο βιβλίο μου (Σερκλ) κυκλοφόρησε από τις συμπαντικές διαδρομές και όσα μου είχαν πει, έγιναν. Παρουσιάσεις (ομαδικές) σε διάφορες πόλεις, διανομή στα περισσότερα βιβλιοπωλεία (αν και όχι στο τόπο καταγωγής μου, κανόνισα προσωπικά με ένα βιβλιοπωλείο για να πάω μερικά αντίτυπα εκεί) και δυνατότητα online παραγγελιών από πολλά sites. Δύο συνεντεύξεις, μία που θα δημοσιευθεί στο περιοδικό των εκδόσεων και μία διαδικτυακή όπου απάντησα σε ερωτήσεις ατόμων που είχαν διαβάσει το βιβλίο. Νομίζω για το επίπεδο της αυτοέκδοσης οι παροχές ήταν μια χαρά. Στο θέμα των πληρωμών τώρα, ένα χρόνο μετά από την έκδοση πήρα ένα μέιλ όπου πληροφορήθηκα (προφανώς μέσω των καταστάσεων των διανομέων) για τα πωληθέντα αντίτυπα από όσα βιβλιοπωλεία έδωσαν στοιχεία. Πολλά, κυρίως στην επαρχία, το αποφεύγουν για να μη πληρώσουν. Το ποσοστό κάλυψης της επένδυσης είναι ακόμα πολύ μικρό, καθώς δεν είναι πολύς καιρός που έχει εκδοθεί. Τα χρήματα τα πήρα μετά από ένα μήνα περίπου. Για το πρώτο βιβλίο μου κατάφερα μέσω του κύκλου μου (με μια παρουσίαση που οργάνωσα εγώ και προσωπική αποστολή αντιτύπων) να καλύψω τα έξοδα μου σε ένα ποσοστό 70%. Πάλι, με είχαν ενημερώσει για τις όποιες πωλήσεις είχαν γίνει, δείχνοντας μου τη κατάσταση των διανομέων αλλά αυτό έγινε μόνο μια φορά, πιθανόν λόγω μηδενικών πωλήσεων από τότε έως σήμερα (το βιβλίο είχε βγει το 2011)

 • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ και πάλι Snowghoul, πολύ χρήσιμα τα όσα μοιράστηκες μαζί μας :)

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Καλά που το σηκώσατε και το είδα. Είχα πάντοτε την απορία για το πόσο κοστίζει (ενδεικτικά) η όλη διαδικασία.

 

Το τελευταίο διάστημα το σκέφτομαι πιο σοβαρά από ποτέ, εφόσον έχω πολύ πράγμα έτοιμο και είναι πολύ δύσκολο στον χώρο της φανταστικής λογοτεχνίας (κακά τα ψέμματα) να υπάρξει η εναλλακτική της παραδοσιακής έκδοσης.

 

Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα την επιλογή της αυτοέκδοσης ούτε καν στο πίσω μέρος του μυαλού μου ως τώρα, για τους εξής λόγους:

 

1ον: Δεν είχα μια ενδεικτική εικόνα για το κόστος και δεν τα πάω καλά από οικονομικής άποψης (τουλάχιστον τώρα με αυτό το θέμα έχω μια ενδεικτική εικόνα)

2ον: Δεν ήθελα να προβώ σε μια τέτοια λύση χωρίς να δοκιμαστώ (τεσταριστώ) από λογοτεχνικής άποψης. Σαν αναγνώστης έχω διαβάσει πολλά βιβλία που έχουν εκδοθεί με αυτο-έκδοση (είτε σε χαρτί, είτε ebook) και πολλά από αυτά τα βρήκα τέλεια, επομένως ως αναγνώστης δεν έχω καμία απολύτως αρνητική προκατάληψη. Για τον εαυτό μου όμως προσωπικά, ήθελα μια επιβεβαίωση για το αν αυτό που γράφω είναι εκδόσιμο. Πρόσφατα μου δώθηκε η ευκαιρία να δημοσιεύσω κάποια διηγήματά μου και να βραβευτεί το ένα από αυτά, όπως λέω εδώ

http://community.sff.gr/topic/4793-%CE%BF%CE%B9-%CE%B5%CE%BA%CE%B4%CF%8C%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%BC%CE%B1%CF%82/page-7

Επομένως τώρα, το σκέφτομαι περισσότερο από πριν, εφόσον ό,τι έτοιμο έχω (και έχω πολύ πράμα έτοιμο) δεν διαφέρει σε επίπεδο από αυτά που θα δημοσιευτούν.

 

Από τις παραπάνω παραμέτρους λοιπόν, το μόνο πρόβλημα που εξακολουθώ να έχω είναι το οικονομικό (δεδομένου ότι θα προτιμούσα τουλάχιστον 500 αντίτυπα για πόνημα 170 σελίδων, το οποίο είναι μόλις ένα από αυτά που έχω έτοιμα), αλλά ίσως το παλέψω και να τα βολέψω κάπως.

Edited by alien666
Link to comment
Share on other sites

Φίλε Alien666 αρχικά θα σου πρότεινα τη δωρεάν διάθεση για να σε γνωρίσει καλύτερα το αναγνωστικό κοινό. Βέβαια, εσύ έχεις κάνει ήδη ένα πολύ μεγάλο βήμα με διάκριση σε ένα διαγωνισμό.

 

Έπειτα, εάν στο οικονομικό κομμάτι δυσκολεύεσαι ..τότε δυστυχώς θα έχεις πρόβλημα. Όπως ανέφερα και παραπάνω, η Ελληνική υπόσταση της αυτοέκδοσης δεν είναι...προσιτή για τον καθένα κι αυτό οφείλεται ξεκάθαρα στους εκδοτικούς οίκους που την προωθούν.  Θέλω να πω ότι οι τιμές είναι αρκετές υψηλές και με τον αριθμό αντιτύπων που ζητάς ίσως φτάσει και τις 3000. Αυτοί (οι οίκοι) προσπαθούν να επενδύσουν εκ του ασφαλούς οπότε θα ζητήσουν να πληρώσεις το παραμικρό έξοδο ~και φυσικά κάτι παραπάνω αφού τους βάζεις στη μέση.

 

Στο πρώτο πόστ, έχω δώσει το site της printhouse που επί της ουσίας τυπώνει απλά. Κάνε το πείραμά σου εκεί σχετικά με τα αντίτυπα και ποιότητα φύλλων και δες πόσο σου βγαίνει. Ίσως μπορείς να πετύχεις καλύτερες τιμές κάπου αλλού. Μετά, υπολόγισε ότι ο οίκος θα σου ζητήσει γύρω στα 1000+ για περισσότερες επεξεργασίες. Δε γνωρίζω εάν μπορείς να διαπραγματευτείς καλύτερη τιμή, δε χάνεις και τίποτα εάν το κάνεις.

 

Απ'τη μεριά μου τι θα σου πρότεινα εάν διέθετες την απαραίτητη υπομονή και νεύρα : αφού πρώτα επιμεληθείς τα πάντα ~ από κείμενο,εξώφυλλο έως πνευματικά δικαιώματα, να πας σε τυπογραφείο της επιλογής σου (ώστε να έχεις πιο άμεσο έλεγχο κόστους) και κατόπιν να συνεννοηθείς (;) με sites / βιβλιοπωλεία που θα αναλάβουν μέρος της διανομής.

 

Δεν είναι απλό το ξέρω αλλά δε διαφέρει και πολύ από αυτό που κάνουν οι αυτοεκδοτικοί (ίσως πιο οργανωμένα και πιο συντονισμένα λόγω ειδικότητας).

 

Καλή επιτυχία σε ότι κι αν επιλέξεις πάντως,

Edited by Rincewind
 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Καλά που το σηκώσατε και το είδα. Είχα πάντοτε την απορία για το πόσο κοστίζει (ενδεικτικά) η όλη διαδικασία.

 

Το τελευταίο διάστημα το σκέφτομαι πιο σοβαρά από ποτέ, εφόσον έχω πολύ πράγμα έτοιμο και είναι πολύ δύσκολο στον χώρο της φανταστικής λογοτεχνίας (κακά τα ψέμματα) να υπάρξει η εναλλακτική της παραδοσιακής έκδοσης.

 

Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα την επιλογή της αυτοέκδοσης ούτε καν στο πίσω μέρος του μυαλού μου ως τώρα, για τους εξής λόγους:

 

1ον: Δεν είχα μια ενδεικτική εικόνα για το κόστος και δεν τα πάω καλά από οικονομικής άποψης (τουλάχιστον τώρα με αυτό το θέμα έχω μια ενδεικτική εικόνα)

2ον: Δεν ήθελα να προβώ σε μια τέτοια λύση χωρίς να δοκιμαστώ (τεσταριστώ) από λογοτεχνικής άποψης. Σαν αναγνώστης έχω διαβάσει πολλά βιβλία που έχουν εκδοθεί με αυτο-έκδοση (είτε σε χαρτί, είτε ebook) και πολλά από αυτά τα βρήκα τέλεια, επομένως ως αναγνώστης δεν έχω καμία απολύτως αρνητική προκατάληψη. Για τον εαυτό μου όμως προσωπικά, ήθελα μια επιβεβαίωση για το αν αυτό που γράφω είναι εκδόσιμο. Πρόσφατα μου δώθηκε η ευκαιρία να δημοσιεύσω κάποια διηγήματά μου και να βραβευτεί το ένα από αυτά, όπως λέω εδώ

http://community.sff.gr/topic/4793-%CE%BF%CE%B9-%CE%B5%CE%BA%CE%B4%CF%8C%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%BC%CE%B1%CF%82/page-7

Επομένως τώρα, το σκέφτομαι περισσότερο από πριν, εφόσον ό,τι έτοιμο έχω (και έχω πολύ πράμα έτοιμο) δεν διαφέρει σε επίπεδο από αυτά που θα δημοσιευτούν.

 

Από τις παραπάνω παραμέτρους λοιπόν, το μόνο πρόβλημα που εξακολουθώ να έχω είναι το οικονομικό (δεδομένου ότι θα προτιμούσα τουλάχιστον 500 αντίτυπα για πόνημα 170 σελίδων, το οποίο είναι μόλις ένα από αυτά που έχω έτοιμα), αλλά ίσως το παλέψω και να τα βολέψω κάπως.

Εγώ θα σου πρότεινα αν καταφύγεις στην αυτοέκδοση να το πας χαλαρά, 100-200 αντίτυπα. Το βλέπω ρεαλιστικά λόγω της συγκριτικά μικρότερης προώθησης. Φυσικά κάθε βιβλίο(και συγγραφέας και οίκος) είναι διαφορετική περίπτωση. Βέβαια τώρα με την απόφαση που καταργεί την ενιαία τιμή μετά τη πρώτη έκδοση για λογοτεχνικά βιβλία, δε ξέρω αν θα είναι εύκολο να βγάλεις κι άλλα. Εσύ θα αποφασίσεις στη τελική, ανάλογα φυσικά με το πόσα θα μπορείς να διαθέσεις. Και κάτι τελευταίο: Το συμφωνητικό που θα υπογράψεις να είναι μάξιμουμ 2-3 χρόνια ώστε αν δεν είσαι ευχαριστημένος να πάρεις το βιβλίο σου και να φύγεις σχετικά σύντομα.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Θα λάβω υπόψη αυτά που μου είπατε. Βασικά δεν είναι ότι είμαι άφραγκος, απλά στις εποχές που ζούμε δεν ξέρει κανείς τι θα του ξημερώσει κλπ....

Link to comment
Share on other sites

Φίλε Alien666 αρχικά θα σου πρότεινα τη δωρεάν διάθεση για να σε γνωρίσει καλύτερα το αναγνωστικό κοινό.

 

Θέλω να πω ότι οι τιμές είναι αρκετές υψηλές και με τον αριθμό αντιτύπων που ζητάς ίσως φτάσει και τις 3000. Αυτοί (οι οίκοι) προσπαθούν να επενδύσουν εκ του ασφαλούς οπότε θα ζητήσουν να πληρώσεις το παραμικρό έξοδο ~και φυσικά κάτι παραπάνω αφού τους βάζεις στη μέση.

 

Alien666 κι εγώ δωρεάν διέθεσα ένα μεγάλο κομμάτι του βιβλίου προτού αποφασίσω σε ποιον εκδοτικό θα εκδοθεί, και σε πληροφορώ πως, εάν το κάνεις σωστά, θα καταλάβεις αν θα έχεις αποδοχή από το κοινό και τι είδους κοινό θα είναι αυτό - το είδος είναι πολύ βασικό. Κάνε το.

 

Rincewind θα σε πληροφορήσω, επειδή αναφέρθηκε και ο εκδοτικός οίκος, πως το πρώτο της τριλογίας μου, 286 σελίδες και στα 400 αντίτυπα κόστισε λίγο περισσότερο από τα μισά χρήματα που αναφέρεις.

Και κάτι ακόμα, και δεν ξέρω εάν θα διαφωνήσει κάποιος ή θίξω καταστάσεις, αλλά η αλήθεια πρέπει να λέγεται - γενικά, δεν γλύφω κανέναν στη ζωή μου. Η αυτοέκδοση δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει κανείς να "ντρέπεται"... Να ντρέπονται αυτοί που τα παίρνουν κάτω από το τραπέζι για να εγκρίνουν προς έκδοση ένα βιβλίο.

Επομένως... ένα και το αυτό. 

Το μοναδικό μειονέκτημα στην αυτοέκδοση είναι πως δεν έχεις ένα βαρύ όνομα να φιγουράρει ως εκδοτικός. Μόνο. Η διαφημιστική προώθηση του βιβλίου είναι ένα κομμάτι που και στους κυρίαρχους εκδοτικούς οίκους πρέπει σε μεγάλο βαθμό να κυνηγήσεις μόνος σου, εάν δεν είσαι ήδη αναγνωρισμένος συγγραφέας. 

 Και κάτι τελευταίο: Το συμφωνητικό που θα υπογράψεις να είναι μάξιμουμ 2-3 χρόνια ώστε αν δεν είσαι ευχαριστημένος να πάρεις το βιβλίο σου και να φύγεις σχετικά σύντομα.

 

 

 

 

Το έχω αναφέρει και σε άλλο τόπικ, αλλά επειδή ενδιαφέρεσαι, Alien666, θα το πω ξανά: Υπάρχουν και συμφωνίες που δεν σε δεσμεύουν χρονικά. Στις 12:00 υπογράφεις και στις 12:01 τις λύνεις.

Edited by Simitsakis
 • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Νομίζω ότι αυτό που θα μας λύσει τα χέρια όσους από εμάς προτιθέμεθα να διαθέσουμε έργα μας ακόμη και δωρεάν, είναι τα ebooks σε mobi και epub μορφή.

 

Από την εμπειρία μου, έχω διαπιστώσει ότι η οθόνη του υπολογιστή δεν λειτουργεί καλά για την ανάγνωση πονημάτων. Αντίθετα, με τα tablets και τα readers, μπορεί κάποιος να διαβάσει ακόμη και ξαπλωμένος, επομένως προσφέρονται περισσότερο για έργα πολλών χιλιάδων λέξεων.

 

Η οθόνη του υπολογιστή -δυστυχώς- προσφέρεται μόνο για την ανάγνωση σύντομων διηγημάτων και flash fiction και αυτό ακόμη από υποχρέωση για feedback κλπ...

 

Μακάρι λοιπόν να διαδοθεί η τεχνολογία των readers ώστε να τα χρησιμοποιούν περισσότεροι και να μπορούμε κι εμείς να "διαθέσουμε δωρεάν" σε epub και mobi μορφή.

Edited by alien666
Link to comment
Share on other sites

 

Rincewind θα σε πληροφορήσω, επειδή αναφέρθηκε και ο εκδοτικός οίκος, πως το πρώτο της τριλογίας μου, 286 σελίδες και στα 400 αντίτυπα κόστισε λίγο περισσότερο από τα μισά χρήματα που αναφέρεις.

 

Το έγραψα βασιζόμενος σε πακέτα 2 μεγάλων και γνωστών αυτο-εκδοτικών. Καλά κάνεις και το αναφέρεις γιατί αφενός δεν είναι σωστό να τους βάζουμε όλους στο ίδιο "σακί" αφετέρου ίσως για κάποιους τα 1500 να μην είναι τόσο αποθαρρυντικά όσο τα 3000.

 

Επίσης θα συμφωνήσω μαζί σου. Δεν είναι ντροπή, εννοείται αυτό. 

 

Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο εμπορεύεται (αυτοέκδοση) στην Ελλάδα απ'τους οίκους δείχνει πόσο πίσω είμαστε σε αυτό το κομμάτι.

Edited by Rincewind
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
 • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..