Jump to content

X.Φ. Λάβκραφτ (H.P. Lovecraft)


King_Volsung

Recommended Posts

Μια που δεν υπάρχει topic για αυτόν γενικότερα (έχουμε το "cthulu"), είπα να ανοίξω ένα.

 

 

Λοιπόν έχοντας διαβάσει τα 7 παράξενα διηγήματα, μπορώ να καταλάβω αρκετά πράγματα για αυτόν τον συγγραφέα.

Πρώτον, όντως δεν περιγράφει ακριβώς πως είναι αυτός ο "ανείπωτος τρόμος πέρα από την ανθ΄ρωπινη φαντασία κλπ κλπ", αλλά το κάνει με έναν τρόπο πολύ πειστικό.

Δεύτερον, όλα το μοτίβα στις ιστορίες (όσες διάβασα εγώ δηλαδή) είναι ίδια.... το στοιχειομένο σπίτι, η μούμια, το βαμπίρ, όλα αυτά είναι πολύ κλισέ θέματα αν και δεν μπορώ να πω το ίδιο για την εποχή στην οποία γράφτηκαν. Μόνο στο σφαλιστό δωμάτι με την μυθολογία Κθούλου φαίνεται να ξεφεύγει, αλλά πάλι πλησιάζει το "στοιχειομένο σπίτι".

Τρίτον, η δομή των ιστοριών του είναι ίδια... στην αρχή η παρουσίαση του χαρακτήρα και του μυστηρίου, στη συνέχεια η εξέλιξη του μυστηρίου και τέλος ο τρόμος.

Τέταρτον, δεν ξέρω γιατί, αλλά παρ' όλα αυτά τα αρνητικά έχει ένα κάτι που μου άρεσε ΠΑΑΑΡΑ πολύ! Ο τύπος είναι μαμάτος!

 

Πάντως γενικά είμαι newbie στο horror και δεν ξέρω και πολλά πράματα...

 

(Αλήθεια, δεν προτείνετε κάποιο βιβλίο ή κάποια ιστορία του Λάβκραφτ; Επίσης θα ήθελα να συνεχίσω στο horror και με άλλους γνωστούς, όπως E.A. Poe.)

Link to comment
Share on other sites

Κι εγώ άσχετος με το horror αλλά από Λαβκραφτ αν δεν έχεις διαβάσει την "Ονειρική αναζήτηση της αγνωστης Κανταθ" να το κάνεις πάραυτα!

Επίσης το "Στα βουνα της τρέλας" που είναι βασικά SF αλλά ότι ταινία και βιβλίο έχει γίνει για τέρατα θαμένα στους πάγους κτλ κτλ.. από εκεί τα ξεπατίκωσαν.

Link to comment
Share on other sites

Κάθε συγγραφέας είναι τρομακτικός για άλλους λόγους.

 

Ο Λάβκραφτ είναι τρομακτικός γιατί τα παρουσιάζει όλα δημοσιογραφικά, όσο πιο απτά μπορεί. Αυτό που υπάρχει μονίμως στη γραφή του όμως, και λίγοι το αντιλαμβάνονται συνειδητά, είναι ότι δεν περιγράφει το καλό και το κακό. Στις ιστορίες του Λάβκραφτ δεν υπάρχουν κακοί. Οι θεοί δεν είναι κακοί. Είναι όντα σε άλλη κλίμακα, όπως οι άνθρωποι και τα μυρμήγκια. Σπάνια αντιλαμβάνονται τους ανθρώπους, κι όταν τους αντιλαμβάνονται απλά παίζουν μαζί τους για λίγο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στο σύμπαν δεν υπάρχει ένας τελικός σκοπός, καλός ή κακός. Τίποτα. Όλα είναι τυχαία, με ανθρώπινα δεδομένα. Ακόμη κι ο Κθούλου θα σηκωθεί όταν τα άστρα είναι εκεί που πρέπει. Και τί μπορεί να κάνει ο άνθρωπος για αυτό; Τίποτα. Απελπισία.

 

Ο Πόε είναι διαφορετικός στον τρόμο του. Πχ, στη μάσκα του κόκκινου θανάτου ο τρόμος είναι τελολογικός. Και παίζει πολύ με όλα τα ανθρώπινα συναισθήματα, ενώ ο Λαβκραφτ παίζει κυρίως με την έκπληξη, το μυστήριο και τον τρόμο της συνειδητοποίησης της ασημαντότητας του ανθρώπου.

 

Εμένα πάντως αν με τρομάζει κάτι, αυτό είναι συνήθως ο Φίλιπ Ντικ. Επιστημονική φαντασία υποτίθεται, αλλά ο πούστης συχνά περιγράφει έναν κανονικό κόσμο με ελάχιστα στοιχεία διαφορετικά από το δικό μας, μέχρι που φτάνεις στη μέση του βιβλίου ή και παραμετά για να καταλάβεις ότι υπάρχει κάτι ριζικά διαφορετικό που κάνει τη ζωή μαρτύριο. Πάλι απελπισία.

 

Όλα αυτά τα λέω για να πω το εξής. Ότι θα σου αρέσει ο ένας, δε σημαίνει διόλου ότι θα σου αρέσει κι ο άλλος, γιατί είναι πολύ διαφορετικοί.

Link to comment
Share on other sites

Egw apo Lovecraft 8a sou proteiva va diabaseic to "The Outsider". Eivai eva mikro dingnma. Oxi polu avtiproswpeutiko kai xalara evtagmevo sto mu8o pou exei stnsei. Alla bresto kai diabasto.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ θα συμφωνήσω με τον Αντώνιο, αν και το αρχικό πόστ με παραξένεψε. Έχει ο Λαβκραφτ ιστορίες με μούμιες και βαμπίρ? Μήπως διάβαζες κάτι άλλο? Μήπως είμαι ηλίθιος(άλλο θέμα αυτο)? Όπως και να έχει, σε μια προσπάθεια να ανοίξω συζήτηση, θα σε αντικρούσω.

Οσον αφορά το 1> Το γεγονός οτι δεν περιγράφει είναι το στύλ. Μάλλον καλύτερο είναι.Έχεις δει σκίτσο του Κθουλού? Είναι σαν πατάτα διασταυρωμένη με γκέι ανιμε χταπόδι. Άντε τώρα να τρομάξεις κόσμο έτσι.

2> Το σχολίασα ήδη.Ποιές μούμιες? Πρέπει επίσης να σκεφτείς, οτι ο Λάβκραφτ δεν είναι απλά παλιός συγγραφέας, αλλα παππούς της λογοτεχνίας τρόμου(μαζι με τον Ποε ντέ). Πολλά απ αυτά που διαβάζουμε σήμερα είναι παρμένα απ αυτόν. Αλλά εξήγησέ μου ποιες μούμιες.Θέλω να μάθω.

Επίσης, διαβασε το ''Τρόμος στο Ρεντ-Χούκ'', οτιδήποτε απο Άγνωστη Καντάθ, να δείς αν είναι κλισε.

3> Ποια δομή θα αντι-πρότεινες εσύ? Στα 1920 δεν ήταν και τόσο εξελιγμένη η λογοτεχνία τρόμου ωστε να επιτρέπει μπρος-πίσω και ιστορίες ανάποδης ροής και φλας-μπακς κτλ κτλ. Βέβαια έχεις κάποιο δίκιο.

 

Αυτά. Να πώ μόνο οτι ψιλοαστείευομαι, μην το δείς σαν επίθεση των στρατών του Μελδόκιου. Απλά για να πούμε καμια κουβέντα.

Εγώ να προτείνω να διαβάσεις τα διηγηματα που λαμβάνουν μέρος στην Ονειροχώρα(Αναζήτηση αγνωστης καντάθ,Ύπνος, κτλ), Ο στρογγυλος πύργος(με τον Ντέρλεθ) και γενικά οτι βρείς, τι να λέμε.

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν, έχουμε και λέμε:

 

Ο ΚΑΤΑΧΘΟΝΙΟΣ ΤΡΟΜΟΣ (στοιχειομένο σπίτι)

Ο ΠΑΡΕΙΣΑΚΤΟΣ (μούμια)

ΤΟ ΑΠΟΤΡΟΠΑΙΟ ΣΠΙΤΙ (στοιχειομένο σπίτι)

Ο ΔΡΟΣΕΡΟΣ ΑΕΡΑΣ (αυτό ΟΚ)

ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΑΡΑΩ (μούμια)

ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΟΥ ΠΙΚΜΑΝ (αυτό ΟΚ)

ΤΟ ΣΦΑΛΙΣΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ (φέρνει σε στοιχειομένο σπίτι)

 

 

Ποια δομή θα αντι-πρότεινες εσύ?

Ε ξέρω 'γω.... να μην είναι όλα ίδια πάντως.

 

 

 

μην το δείς σαν επίθεση των στρατών του Μελδόκιου.

 

:diablo: <----Μέλδοκ

:tease: :tease: :tease: :tease: :tease: :tease: <---- ο στρατός του

:paladin: <--- εγώ

 

:p

Link to comment
Share on other sites

Basika den apanthses se ayta pou ithela.Kai ayta pou diabases einai a8lia :p

Ayta pou les ok einai apo ta klasika(montelo tou pickman), kai to droseros aeras ntaks kalo einai. Alla den diabases ta top tou re sy.

Link to comment
Share on other sites

Nomizw oti "o pareisaktoc" pou avafereic eivai akribwc to "the outsider" pou sou proteiva parapavw. Av dev kavw la8oc sauto, tote 8umamai polu kala oti to dingnma dev exei kamia sxesn me moumiec. 8a kaveic se parakalw tov kopo va tsekareic ligo touc titlouc;

Link to comment
Share on other sites

Οι τίτλοι είναι σωστοί, αν αυτό εννοείς. Τώρα, δεν ξέρω πως είναι στα αγγλικά. Πάντως μπορεί να έκανα λάθος. Στον παρείσακτο, μάλλον είναι ghoul, όχι μούμια.

Link to comment
Share on other sites

Μερικά από τα καλύτερα του Lovecraft:

The Call of Cthulhu (Αίολος - Ο τρόμος του Ντανγουιτς, Κάκτος - Άπαντα, 3ος τόμος)

The dunwich horror (Αίολος - Ο τρόμος του Ντανγουιτς, Κάκτος - Άπαντα, 3ος τόμος)

The picture in the house (Κάκτος - Άπαντα, 3ος τόμος)

The rats in the wall (Κάκτος - Άπαντα, 3ος τόμος)

The case of Charles Dexter Ward (Αίολος - Η υπόθεση του Τσάρλς Ντέξτερ Γουόρντ, Κάκτος - Άπαντα, 1ος τόμος)

The color out of space (Κάκτος - Άπαντα, 3ος τόμος)

Medusa's Coil (Terra Nova - Άγνωστοι τρόμοι)

Shadow over Inshmouth (Κάκτος - Άπαντα, 3ος τόμος)

Dreams in the witch house (Κάκτος - Άπαντα, 1ος τόμος)

 

Σίγουρα υπάρχουν κι άλλα, αυτά όμως είναι τα αγαπημένα μου. Γενικά αν πάρεις είτε τους τρεις τόμους με τα άπαντα που είχαν βγάλει οι εκδόσεις Κάκτος (ειδικά το πρώτο και τον τρίτο) ή όσα έχει βγάλει ο Αίολος θα έχεις διαβάσει τη πλειοψηφία των αξιόλογων ιστοριών του. Αλλιώς www.dagonbytes.com και διαβάζεια από εκεί.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

΄Ωραία η λίστα του Μηδενικού. Την προτείνω και γώ, και προσθέτω:

Τρόμος στο Ρεντ Χούκ

Στρογγυλός Πύργος

Τύμβος

Lurker at the threshold

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Μιας που δεν το έχει προτείνει άλλος, θα το κάνω εγώ: :p

 

Ο Lovecraft δεν έχει γράψει τον άπειρο αριθμό διηγημάτων. Κυκλοφορούν (δε θυμάμαι εκδόσεις) στα ελληνικά τα Άπαντα του Lovecraft σε μόλις τρεις τόμους. Μπορεί κάποιος να τα βρει σχετικά εύκολα σε μεγάλα βιβλιοπωλεία.

Link to comment
Share on other sites

OxAp0d0, εκδόσεις Κάκτος είναι. Επίσης έχει βγάλει και ο Αίολος πολλά από τα έργα του.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ θα πρότεινα να μην πάρετε τις μεταφράσεις του Κάκτου. Είναι από τις χειρότερες που έχουν γίνει.

Δυστυχώς σε βιβλία horror, science fiction & fantasy ότι έβγαλε ο Κάκτος ήταν σε πρόχειρότατες απίστευτα κακές μεταφράσεις.

Link to comment
Share on other sites

Ο Λαβκραφτ έχει γράψει τον απίστευτο αριθμό διηγημάτων. Τα λεγόμενα ''άπαντα'' μόνο αυτό δεν είναι. Απλά είναι τα άπαντα των πιο δημοφιλών διηγημάτων του.

Link to comment
Share on other sites

Πρόσφατα διάβασα την περίπτωση του Τσάρλς Ντέξτερ Γουόρντ και μου άρεσε αφάνταστα η πλοκή, ο τρόπος γραφής (δημοσιογραφικός, ναι) αλλά και ο τρόπος παρουσίασης του θρίλερ. Εντυπωσιάστηκα!

Link to comment
Share on other sites

Ο Lovecraft έχει γράψει τουλάχιστον ένα έργο Ε.Φ., αλλά πρέπει να κοιτάξω το βιβλίο που έχω που το έχει (Το Ασημένιο Κλειδί - και άλλα διηγήματα).

 

Από το ίδιο βιβλίο πολύ μου άρεσε Ο Σατανικός Μοναχός (The Evil Clergyman)! :book:

Edited by RaspK FOG
Link to comment
Share on other sites

Στους τοίχους της Έρυξ είναι το καθαρό ΕΦ διήγημά του, αν και πολλά άλλα μπορούν να θεωρηθούν ΕΦ, όπως τα "Ψίθυροι στο σκοτάδι", "Στην Άβυσσο του χρόνου", "Κρύος αέρας" και "Το χρώμα από το διάστημα", καθώς και ένα από τα collaborations του, το "Η σκοτεινή αδερφότητα", ενώ και σε μερικές ιστορίες τρόμου δίνει ψευδοεπιστημονικές εξηγήσεις, πχ στο "Όνειρα στο σπίτι της μάγισσας".

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ, Nihilio!

Ο Lovecraft προσωπικά δεν με τρελαίνει σαν συγγραφέας, ΟΧΙ για τον τρόπο γραφής του, όσο για τη θεματολογία του. Δεν ξέρω πώς να το πω, αλλά για κάποιον λόγο μου τη δίνει η άποψη ότι δεν είμαστε τίποτα μπορστά στα κτήνη από το Εξώτερο Διάστημα, που αν και είναι αήττητα και είμαστε σαν μυρμήγκια μπορστά τους, θέλουν να μας εξοντώσουν.

Ο Lovecraft σου δίνει με πολύ επιτυχία την αγωνία. Στην Περίπτωση του Τσαρλς Ντέξτερ Γουόρντ το τέλος είχε την πιο μαμάτη ανατροπή που έχω διαβάσεισε βιβλίο και τα υπόλοιπα έργα του σε καθηλώνουν να τα διαβάσεις. Δεν έχω διαβάσει την Αναζήτηση της Καντάθ, αλλά θέλω και σκοπεύω να το κάνω.

Link to comment
Share on other sites

Το αγαπημένο μου είναι το At the Mountains of Madness. Υπάρχει κάτι απίστευτα τρομακτικό πίσω από το να είσαι τόσο μικρός σε αυτόν τον κόσμο. Αλλά ακόμα πιο τρομακτικό είναι να διαπιστώνεις ότι το σημαντικότερο όπλο σου, η επιστήμη, έχει πολλά να μάθει. :unsure:

Link to comment
Share on other sites

Η αλήθεια είναι ότι ο Lovecraft, παρά την υπερβολή του στην ματαιότητα της ύπαρξής μας κι στην δύναμη των όντων του σε σχέση με τον άνθρωπο, καταφέρνει να το αποδώσει με τέτοιον τρόπο ώστε να σου δώσει μάι αίσθηση ανησυχίας... :secret:

Link to comment
Share on other sites

Αυτό που έλεγα είναι εκείνο που εκτυλίσσεται στην Αφροδίτη· δυστυχώς δεν μπόρεσα να τσεκάρω ακόμα το βιβλίο...

 

Για τον Κώστα: The Cats of Ulthar

Edited by RaspK FOG
Link to comment
Share on other sites

Eγώ δεν μπορώ να πω πως συγκλονιστήκα απο τον Λαβκραφτ... διάβασα νομίζω αρκετές ιστορίες του και μάλλον τις πιο γνωστές και καλύτερες απο δανεικό βιβλίο, γιατί ήθελα να ξέρω και να έχω μιαν άποψη για έναν απο τους γνωστότερους συγγραφείς.

Όλοι τον ήξεραν, όλοι είχαν διαβάσει ιστορίες του, όλοι έλεγαν για έναν Κθούλου, που τελικά είναι Κθούλχου... και ήθελα και εγώ :lolipop:

Δεν φοβήθηκα, δεν ένιωσα τον απίστευτο τρόμο, δεν συγκλονίστηκα και για να είμαι ειλικρινής, λίγο συμπάθησα τα άγνωστα όντα απο το υπερπέραν.... είναι σοβαρή η καταστάση μου;;;

Εγω τα είδα σαν πλάσματα, που απλά βρίσκονται σε ανώτερη θέση απο τον άνθρωπο στην τροφική αλυσίδα... απλά θέλουν και προσπαθούν να επιβληθούν για να επιβιώσουν, όπως κάνει και το άνθρωπινο είδος, όπως κάνουν και όλοι οργανισμοί στον κόσμο... θα μου πείς η επιβιώση τους είναι η καταστροφή του ανθρώπου και της έννοιας του φυσιολογικού όπως την ξέρουμε... ασήμαντη λεπτομέρεια! :p

Είναι ίσως τελικά θέμα της φυσικής επιλογής που έλεγε και ο Δαρβίνος...

Επίσης... α τους κακόμοιρους, είναι τοοοοοοόσο άσχημοι!!! Μου θύμισαν το τέρας απο το παραμύθι με την πεντάμορφη και το τέρας....

Μα, δεν τους λυπάστε;;;;;;;

:rolleyes:

Κατά βάση με κούρασε μετά απο κάποιο σημείο, γιατί ακόμα και αν οι ιστορίες του

είχαν διαφορετικό μοτίβο είναι πάντα ίδιες σε βασικά σημεία, μάλιστα θυμάμαι στην εισαγωγή που έλεγε πως έγραψε σε έναν φίλο του πως όλες οι ιστορίες και ό,τι έχει σκεφτεί είναι βασισμένο στην πεποίθηση πως υπάρχουν οι αρχαίοι που ήρθαν απο άλλο πλανήτη και όταν ξυπνήσουν θα πάρουν και πάλι την εξουσία της γής και θα την διοικήσουν... Αν όντως το πίστευε, τότε όντως ζούσε συνεχώς στον ανείπωτο τρόμο που συνεχώς αναφέρει στα έργα του;;;

Πάντως μου άρεσαν πολλές εκφράσεις του, που μου θύμισαν ποιητίκη προσέγγιση (και ας διάβασα απο μετάφραση) και παρόλο που έχει ξεπεραστεί ο τρόπος που προκαλεί τον φόβο ( μου θύμισε κάτι παλιές ταινίες με βρυκόλακες που το μόνο που δείχνουν είναι δύο τρύπες στον λαιμό των θυμάτων) καταλαβαίνω πως για την εποχή του θα ήταν ουαου και πως δίκαια έχει τον τίτλο του καλύτερου συγγραφεά τρόμου... τέλος μου άρεσαν κάποιες ιστορίες του απίστευτα πολύ προς μεγάλη μου έκπληξη! Το χρώμα απο το διάστημα ειδικά (ξετρελάθηκα απο τις περιγραφές), η σκιά πανω απο το Ισμουθ (τι υπέροχη ιδεά με μια ξέρα και αμφίβια πλάσματα που την κατοικούν), άλλη μια δεν θυμάμαι ακριβώς τίτλο οι τοίχοι με τα ποντικία νομίζω και κλασικά, το κάλεσμα του Κθούλχου...

Σίγουρα θα ξαναδιαβάσω Λάβκραφτ, αλλά μετά απο κάποιον καιρό να έχω ξεπεράσει την κάποια βαρεμάρα που είχα μέχρι να τελιώσω τον τόμο με τις ιστοριές του.

Edited by laas7
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..