Jump to content

Φανταστικός κόσμος & η ιστορία του. Δημιουργία με συγκεκριμένη σειρά η όχι?


slick
 Share

Recommended Posts

Καλησπέρα παιδιά,

 

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια σκέφτομαι και  εξελίσσω μια ιδέα που έχω για να γράψω το πρώτο μου βιβλίο…το θέμα είναι ότι χτίζω έναν ολόκληρο  πλανήτη από την αρχή του και απαιτεί αρκετό world building. Καταλαβαίνω, με το πέρασμα των χρόνων, ότι η ιστορία που θέλω να πω ότι δεν χωράει σε ένα μόνο βιβλίο οπότε πάω για τριλογία μάλλον.

Έχει κανένας από εσάς εμπειρία στην διαχείριση του όγκου του υλικού που απαιτείτε για κάτι τέτοιο? Είναι πολύ χαοτικό, έχω τόσες πολλές σημειώσεις αλλά είναι τόσα τα πεδία που πρέπει να καλύψω, νοιώθω σαν να μην έχω τίποτα.

Να σας δώσω μια εικόνα  του υλικού που έχω μέχρι στιγμής:

 

Έχω καλύψει ένα  μεγάλο κομμάτι στο χτίσιμο του κόσμου αλλά μου λείπουν ακόμα κάποια βασικά στοιχεία τα οποία δουλεύω αυτό το διάστημα.

 

Ξέρω την ιστορία που θέλω να πω, έχω το πλοτ δηλαδή

 

Δεν έχω γνωριστεί με τους ήρωες μου ακόμα

 

Και μετά από τέσσερα χρόνια έχω γράψει τα πρώτα δυο κεφάλαια του βιβλίου μου….τουλάχιστον έτσι νόμιζα μέχρι που παρακολούθησα κάποια σεμινάρια. Τότε κατάλαβα ότι έχω πολύ δουλειά  μπροστά μου ώσπου να μπορέσω όντος να γράψω την ιστορία μου.

 

Βοήθεια!!!!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Άνοιξες ένα topic, γράφοντας βοήθεια με 5 θαυμαστικά, και ζητάς να σου πούμε πώς να διαχειριστείς τον όγκο της τριλογίας σου; (μα όλοι τριλογία πια;)
Αν δεν γίνεις πιο συγκεκριμένος και χωρίς να κραυγάζεις για βοήθεια σε γενικολογίες, σίγουρα θα σε βοηθήσουμε. Μας λες να μας δώσεις μία εικόνα του υλικού και δε μας δίνεις τίποτα.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Θα συμφωνήσω με τον  μοδεράτορα ότι θα πρέπει να γίνεις λίγο πιο συγκεκριμένος.

Για αρχή προσωπικά νομίζω ότι μέρος των  όποιων αποριών σου καλύπτεται από την όμορφη σειρά  θεμάτων της Ευθυμίας

Το τελευταίο άρθρο της είναι εδώ  .Το συγκεκριμένο δεν  είναι σχετικό με τις απορίες σου, αλλά στο τέλος του  άρθρου έχει links για όλα τα υπόλοιπα.

Επίσης,  φιλικά πάντα,  θα σου πρότεινα να ξεκινήσεις  αρχικά να γράψεις κάτι λιγότερο μεγαλεπήβολο από μία τριλογία.  Είσαι απ'όσο καταλαβαίνω  πρωτάρης στην συγγραφή  και  πιθανότατα δεν μπορείς να αποδόσεις αυτό που θέλεις  όπως ίσως να το φαντάζεσαι στο μυαλό σου(μεγάλο πρόβλημα το συγκεκριμένο).  Και εφόσον μιλάμε για  κάτι  που το επεξεργάζεσαι  τόσο πολύ καιρό ίσως  αποθαρρυνθείς αν το αποτέλεσμα δεν είναι καλό. Κι εσύ ο ίδιος λες ότι θέλεις πολύ δουλειά!

 Σίγουρα μέσα στον κόσμο σου θα υπάρχουν πολλές μικρές ιστορίες των τριών χιλιάδων λέξεων, των πέντε, των δέκα που περιμένουν να γραφτούν. Σιγά σιγά ;-)

  • Like 2
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

45 Γιάννηδες ενός κοκόρου γνώαη λέει η παροιμία αλλά εν προκειμένω οι συμβουλές είναι σωστές. 

Αν ειναι το πρώτο σου πόνημα πήγες με τη μία στα βαθιά και μπορεί να απογοητευθείς όπως λέει ο Γιάννης με διπλό το γ. 

Θα μου πεις αυτό εμπνεύστηκα και αυτό θέλω να γράψω. Ωραία πάμε με αυτό το έργο. Εδώ έρχεται το ερώτημα το ετέρου Γιάννη, τι πας να γράψεις; Φάντασι ή επιστημονική φαντασία (κάνεις λόγο για πλανήτη); Τι ακριβώς έχεις σχεδιάσει και τι ακόμα σκέφτεσαι  ή σε βασανίζει; Και ποια είναι η πλοκή που έχεις σε γενικές γραμμές;

Προειδοποίηση από κάποιον που το έχει κάνει, σχεδίασα την Έρεμορ για δέκα χρόνια (βέβαια έγραφα και άλλο έργα) και μου πήρε άλλα δώδεκα να γράψω την τριλογία (πάντα γράφοντας και άλλα έργα) οπότε θέλει επιμονή, υπομονή και θέληση. Λοιπόν πες μας περισσότερα να βάλουμε και εμείς ένα χεράκι.

 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

10 minutes ago, WILLIAM said:

45 Γιάννηδες ενός κοκόρου γνώαη λέει η παροιμία αλλά εν προκειμένω οι συμβουλές είναι σωστές. 

 

Δεν ξέρω για τον έτερο  Γιάννη Γουίλ,

αλλά εγώ προσωπικά είμαι ωκεανός γνώσης

  • Haha 2
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα. Μιας και εγώ (κατέληξα) να γράφω τριλογία ως πρωταρης, θα σου πω δυο πράγματα: εγώ είμαι εσυ, 5 χρόνια μετά. Δεν φαντάζεσαι πόσο δουλειά απαιτεί μια τριλογία, ειδικά όταν αποτελεί το πρώτο συγγραφικό εγχείρημα. Το τριπλάσιο απ ότι πιστεύεις τώρα. Και μάλιστα, με ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας. Τέλος, κανείς δεν μπορεί να σε βοηθήσει αν δεν ξεκινήσεις ουσιαστικά να γράφεις, και οχι να ασχολείσαι μονο με την κοσμοπλασια. Ολα μόνος θα τα κανεις, οσο δενεσαι με το έργο σου. Με λίγα λόγια: δούλεψε, δούλεψε, δούλεψε. Δούλεψε, γιατί πρέπει να το ξαναγράψεις μόλις ολοκληρώσεις το πρώτο draft. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Mournblade said:

Με λίγα λόγια: δούλεψε, δούλεψε, δούλεψε. Δούλεψε, γιατί πρέπει να το ξαναγράψεις μόλις ολοκληρώσεις το πρώτο draft. 

Κι αυτή εδώ είναι μάλλον η πιο σωστή και ειλικρινής συμβουλή που θα σου δώσει ποτέ κανείς. 

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα,

Είμαι νέα στην παρέα και δεν διαχειρίστηκα σωστά την δημιουργία του topic . Καταλαβαίνω ότι η δημιουργία ενός φανταστικού κόσμου που θα φιλοξενήσει μια μεγάλη ιστορία απαιτεί πολύ δουλεία και υπομονή.  Στην παρούσα φάση είμαι πελαγωμένη και αναζητάω ψυχολογική υποστήριξη και συμβουλές από ανθρώπους που έχουν κάνει ή κάνουν κάτι αντίστοιχο.

Ένας μεγάλος μου προβληματισμός αυτή την στιγμή είναι ότι ενώ δίνω χρόνο στο world building,  επειδή καταλαβαίνω ότι χρειάζεται για να στηρίξει την ιστορία μου, μου έρχονται ταυτόχρονα ιδέες που αφορούν καθαρά το storytelling και θέλω να τις αναπτύξω. Το θέμα είναι ότι κάθε φορά που ξεκινάω να αναπτύξω μια ιδέα βρίσκω εμπόδια από ελλείψεις στοιχείων που ανήκουν στο world building καθώς και στους χαρακτήρες μου.

Να συνεχίσω να τα δουλεύω ταυτόχρονα? Με τραβάει το storytelling και  δυσκολεύομαι να θέσω προτεραιότητες. Είναι απαραίτητο να ακολουθήσω κάποια συγκεκριμένη σειρά?

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

  • slick changed the title to Φανταστικός κόσμος & η ιστορία του. Δημιουργία με συγκεκριμένη σειρά η όχι?

Θα σου έλεγα να τα κάνεις ταυτόχρονα, ή πάντως να εντρυφείς σε ό,τι σε εμπνέει περισσότερο. Δλδ υπάρχουν συγγραφείς που κάνουν τεράστια δουλειά στην κοσμοπλασία, γεμίζουν σημειωματάρια και αρχεία για γεωγραφία, θρησκεία, ιστορία, χαρακτήρες και μετά καταπιάνονται με το world building. Αλλοι κάνουν το αντίθετο, πλάθουν την ιστορία και μετά το σύμπαν κουμπώνει ή προκύπτει μέσα από την αφήγησή τους (εμένα συνήθως έτσι μου βγαίνει). Η συμβουλή που θα δώσω επί του παρόντος είναι αυτή: όσες λεπτομέρειες και αν έχεις σκεφτεί για τον κόσμο σου, για τους ήρωές σου και το παρελθόν τους, όλα αυτά μην τα χώνεις στην αφήγηση αν δεν το σηκώνει μόνο και μόνο επειδή τα σκέφτηκες. Με άλλα λόγια, μην φορτώνεις με υπερβολικά πολλες πληροφορίες το κείμενό σου. Εσύ μπορεί να έχεις ρίξει τρελή δουλειά ως προς την κοσμοπλασία. Αλλά δεν θα ζορίσεις την αφήγηση για να την παρουσιάσεις. Η δουλειά, η προσοχή και το ενδιαφέρον που έχεις επιδείξει στον κόσμο σου θα προκύψει, πίστεψέ με, με τρόπο μαγικό, πλεγμένη μέσα στην αφήγηση. Μην γεμίζεις το καθαυτό κείμενο με παραγράφους εγκυκλοπαιδικής πληροφόρησης. Όλες αυτές οι λεπτομέρειες, αν υπάρχουν εκεί, δλδ στο νου του συγγραφέα, θα διαπιστώσεις ότι θα βρουν από μόνες τους το δρόμο προς τον αναγνώστη.

Εγγυημένα.

  • Like 8
Link to comment
Share on other sites

Εγώ θα ρωτήσω το εξής: γιατί αγχωνεσαι; Ξεκίνησε, κανε την αρχή. Όλα θα έρθουν απο μονα τους. Κι αν προκυψουν αλλα στην πορεία, τα διορθωνεις στη συνέχεια. Αν θεωρείς πως είναι τοσο δυσκολο, θα σε συμβουλευα να γραψεις κατι μικρότερο σε μέγεθος, στον ιδιο κοσμο. Οπως κ να χει, η αρχη ειναι το ήμισυ του παντός.

Link to comment
Share on other sites

Slick, κάθε συγγραφέας δουλεύει με τον τρόπο που τον εξυπηρετεί περισσότερο κι αυτόν τον τρόπο τον ανακαλύπτει σταδιακά, γράφοντας. Μακάρι να υπήρχαν μαγικές συνταγές ή συμβουλές που να πιάνουν για όλους μας - spoiler alert: δεν υπάρχουν. Ωστόσο, θέλω να σου πω το εξής: όσον χρόνο, όσον κόπο και όσες σημειώσεις κι αν αφιερώσεις στην κοσμοπλασία σου, στο τέλος ο αναγνώστης θα πρέπει να διαβάσει μια καλή ιστορία, με κάτι να του πει και με χαρακτήρες που θα τον ενδιαφέρει να παρακολουθήσει την πορεία τους. Δεν θα τον νοιάζει ποιο έτος προ κατακλυσμού έγινε ο μεγάλος πόλεμος των θεών και τι συνέβη σε εκείνη τη μάχη μεταξύ των τάδε βασιλείων κτλ κτλ. 

Πολύς κόσμος που ξεκινάει να γράψει sf/f λέει ότι το υλικό είναι πολύ κι ένα βιβλίο δεν του φτάνει. Ειδικά όταν πρόκειται για νέους, άπειρους συγγραφείς, μπορώ να σου εγγυηθώ ότι αυτό δεν ισχύει στο 80-90% των περιπτώσεων. Τείνουν να πλατειάζουν, να μπουκώνουν τον αναγνώστη με άσχετη κοσμοπλασία, να επαναλαμβάνουν σκηνές σε βαθμό που καταντά βαρετό και να απλώνουν πλοκές που μετά βίας θα κάλυπταν διήγημα ή νουβέλα σε τρία μυθιστορήματα. Λυπάμαι που το λέω, αλλά είναι η πραγματικότητα, κρίνοντας τουλάχιστον από διάφορες αρχές ελληνικών fantasy τριλογιών που διάβασα πρόσφατα. Δεν είναι πάντα εύκολο όταν έχεις μια αχανή κοσμοπλασία να βρεις ποια ιστορία ή ποιο κομμάτι της ιστορίας θες και έχει ενδιαφέρον να πεις. Και δεν είναι πάντα εύκολο να πετάς στα σκουπίδια ιδέες που σου αρέσουν. 

Οπότε, θα σου πω τι λειτουργεί για μένα και δεν ξέρω αν θα σε βοηθήσει. Αυτό που πρότεινε ο Γρηγόρης πιο πάνω, να γράψεις μικρότερες ιστορίες στον ίδιο κόσμο, είναι κάτι που έχω κάνει κι η ίδια πάρα πολύ. Για την ακρίβεια, η πλειοψηφία των ιστοριών που έχω ανεβάσει εδώ στο φόρουμ είναι στον ίδιο κόσμο με το μυθιστόρημα που γράφω. Ταυτόχρονα, ασχολούμαι και με transmedia storytelling, παίζοντας RPG campaigns στον κόσμο αυτόν. Έτσι, έχω καταφέρει να καλύψω δημιουργικά μεγάλο μέρος της κοσμοπλασίας (που συμπυκνωμένα την κρατάω σε ένα αρχείο word 20 σελίδων), έχω κερδίσει νέες ιδέες για τον κόσμο, έχω φτιάξει το timeline και, συγχρόνως, έχω δημιουργήσει κάμποσους χαρακτήρες που μου αρέσουν. Έχω αναπτύξει πάρα πολύ τον κόσμο μου, χωρίς να χάνω από τη συγγραφή και να αφοσιώνομαι μόνο στην κοσμοπλασία, ενώ την ίδια στιγμή έχω διατηρήσει το focus το οποίο χρειάζεται ένα μυθιστόρημα, χωρίς να πελαγώνω. 

  • Like 6
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Καταννοώ ότι το βλέπεις να ορθώνεται βουνό μπροστά σου και να σου κόβει τον ήλιο. Και αυτό ακριβώς είναι. Αλλά μπορώ να σε βεβαιώσω και για κάτι ακόμα, τίποτα δεν θα απολαύσεις περισσότερο από την ανάβαση αυτού του βουνού.

Στη μεθοδολογία τώρα. Μπορείς να γράψεις μερικές ιστορίες να αρχίσεις να "νιώθεις" τον κόσμο σου όπως είπε και η πυργοδέσποινα. Ίσως κάποιες να αποτελέσουν και υλικό για το μυθιστόρημά σου. Ίσως να γράψεις κάποιες για τις καταβολές ή το παρελθόν των χαρακτήρων σου. Είναι ένα θέμα που πρέπει να δουλέψεις αφού δεν έχεις ακόμα δει τους χαρακτήρες καθόλου. Εξάλλου δεν μπορείς να αρχίσεις το μυθιστόρημα αν δεν τους βρεις!

Αν αποφασίσεις για τους χαρακτήρες και έχεις την πλοκή σου τότε πιστεύω ότι μπορείς να ξεκινήσεις μιας και προφανώς έχεις κάνει ααρκετή δουλειά με την κοσμοπλασία σου.  Σε ό.τι θέλεις εδώ είμαστε.

Επίσης να σου προτείνω το SummerWrimo που θα έχουμε τον άλλο μήνα και μιλάμε σε κλειστό υποφόρουμ ώστε να μπορείς να μιλήσεις και ελεύθερα για την πλοκή και ό,τι άλλο σε προβληματίζει χωρίς να είναι σε κοινή θέα.

  • Like 2
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Εγώ θα σου πρότεινα να κοιτάξεις αυτό το λινκ. Ίσως σε βοηθήσει να δεις λίγο αλλιώς τον όγκο των πληροφοριών που έχεις. 

 

  • Like 4
  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

Κατά τη γνώμη μου, ξεκίνα να γράφεις την ιστορία και μόνο όταν κολλάς σε αυτήν κάνε διάλλειμα για την κοσμοπλασία. Ό,τι δεν θα σου χρειαστεί από το χτίσιμο του κόσμου, άλλαξέ το ή βγάλε το τελείως. Ό,τι εξυπηρετεί την ιστορία, και όχι το αντίθετο. Πάνω από όλα, ένα λογοτεχνικό κείμενο είναι αφήγηση, μην υποβιβάζεις τον ρόλο της. Βρες τους χαρακτήρες, βρες τη φωνή του καθενός, τις συνήθειές του, τη ζωή του. Αν σου έρχεται να γράψεις και το αφήνεις στην άκρη για μετά, θα χάσεις το ενδιαφέρον σου, θα χάσεις τον δρόμο και θα σου μείνουν ένα μάτσο χαρτιά (ή αρχεία) με λεπτομέρειες ενός κόσμου που δεν γεννήθηκε ποτέ.

Αυτά σου τα λέω ως αναγνώστρια που βαριέται το έστω και μια τρίχα παραπάνω μπλα μπλά περί κοσμοπλασίας στα βιβλία.

Επίσης σου τα λέω ως ένα άτομο που γράφει και έχει δοκιμάσει διάφορα λάθη.

Edited by Cassandra Gotha
  • Like 7
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Η κοσμοπλασία είναι ένα πολύ ωραίο, νέρντικο χόμπυ, που μπορεί να προσφέρει μεγάλη απόλαυση κλπ. Αλλά δεν είναι συγγραφή και μη το αφήνεις να σε αποσπάσει από αυτήν.

  • Like 2
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..