Jump to content

κοσμοι με δικους τους φυσικους νόμους


brave
 Share

Recommended Posts

μια λίγο ξεκάρφωτη ερώτηση... (για όσους ασχολούνται με sci-fi)

Άν είχατε γράψει κάτι σαν το MATRIX τί φυσικούς νόμους θα προσθέτατε ή θα παραλείπατε? (ωστε να βοηθάει την πλοκή ...ενωείται)

 

σχεδόν απο περιέργεια ρωτάω (που σημαίνει πως σε κάτι κόλλησα και ψάχνω για μια καλή ιδέα).....

Link to comment
Share on other sites

Εξήγησε λίγο περισσότερο ποια ακριβώς είναι η ερώτηση. Έτσι είναι πολύ γενική. Κατ'αρχήν, το matrix υποτίθεται ότι είναι εικονική πραγματικότητα, σωστά; Άρα, οτιδήποτε μπορεί να συμβεί εκεί. Τι γράφεις και πού έχεις συναντήσει πρόβλημα;

 

Κατά τα άλλα, αν φτιάξεις ένα σύμπαν που ακολουθεί νόμους τελείως διαφορετικούς από το δικό μας, τότε παύεις πλέον να γράφεις επιστημονική φαντασία. Αυτό είναι δευτερεύον θέμα, βέβαια' πρώτα γράφεις αυτό που θέλεις να γράψεις και μετά του κοτσάρεις ταμπέλα.

Link to comment
Share on other sites

θα συμφωνισω με τον Βαρδο πιστευω βασικα οτι αυτο ειναι και ενα απο τα βασικα πραγματα που διαχωριζουν την επιστημονικη φαντασια απο την φαντασια. Εαν επαγκυστρωθουμε τελειως απο την δικη μας πραγματικοτητα και αυτα που γραφουμε δεν "θυμιζουν" τον κοσμο μας ειναι πια φαντασια.

Link to comment
Share on other sites

Να πω εδώ ότι αυτό δεν είναι και πολύ ακριβές· για παράδειγμα, ο «κανόνας» και οι διαστάσεις ή εφαρμογές που αυτός έχει διαφέρουν. Για παράδειγμα, ναι, ότι ανεβαίνει κατεβαίνει και στο Δία, αλλά πολύ πιο εύκολα... Από την άλλη, έχουν παρατηρηθεί ιδιαιτερότητες που δεν ταιριάζουν ακριβώς με τα όσα ξέρουμε για το σύμπαν. Τέλος, αν μένατε στην Αφροδίτη, η ημέρα θα ξεκινούσε με τη Δύση του Ήλιου και θα τελείωνε με την Ανατολή του, στον Ερμή δε θα είχατε εναλλαγές μέρας-νύχτας αλλά θα πηγαίνατε για διακοπές στη Σκοτεινή Πλευρά, στον Ουρανό και το Δία θα ήταν τακτικές οι μετατοπίσεις πληθυσμών για ν' αποφύγουν τη Μικρή Κυανή Κυλίδα και τη Μεγάλη Ερυθρά Κυλίδα (δύο καταιγίδες απίστευτης ταχύτητας ανέμων, με την πρώτη να φτάνει τα 2.000 χλμ. την ώρα!), ενώ στον Πλούτωνα θα γιορτάζατε κάθε δεν ξέρω πόσες δεκάδες χρόνια μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο την προσωρινή σας κατάταξη ως κάτοικοι του 8ου πλησιέστερου πλανήτη στον Ήλιο και όχι του 9ου...

Edited by RaspK FOG
Link to comment
Share on other sites

Γενικά η γραμμη που χωρίζει τη φαντασία απο την ΕΦ ειναι λεπτη. Ας πουμε αν περιγράψεις ένα πλανήτη του οποίου οι κάτοικοι εχουν μπλε χρώμα εξαιτίας της σύστασης της ατμόσφαιρας (υποθέτω γινεται αυτο ετσι? :p ) τότε γράφεις ΕΦ. Αν πάλι οι κατοικοι έχουν όλα τα χρωματα του ουράνιου τόξου ας πούμε, τότε είναι φαντασία. Ή μήπως όχι?ΧΜ....Αν υποθέσουμε οτι απο λόγους φυσικής επιλογής το σώμα τους έχει διαφοτερικές "ζώνες" και διαφορετική σύσταση?Μήπως τελικά είναι μόνο θέμα εξήγησης?

Link to comment
Share on other sites

Ακριβώς· ή, για να είμαστε πιο ακριβείς, εξαρτάται από το πως τοποθετείται η ιδιαιτερότητα... Για παράδειγμα, υπάρχει η θεωρία ότι οι στεγόσαυροι είχαν λέπια με ιριδισμούς για την απορρόφηση της ηλιακής ενέργειας και, ειδικότερα, τη μετατροπή της σε θερμότητα. Τα ψάρια έχουν σκούρες ράχες και ανοιχτόχρωμες κοιλιές προκειμένου να μπλέκονται με το βυθό από πάνω και με τον ουρανό από κάτω.

Link to comment
Share on other sites

Πάντα θεωρούσα ότι ΕΦ θεωρείται ό,τι γράφεται στο πλαίσιο μίας βατής και ελάχιστα τραβηγμένης εξήγησης, ενώ τα πάντα περιστρέφονται γύρω΄από την επιστήμη και/ή την τεχνολογία.

Α κάτι παραίναι τραβηγμένο, τότε θεωρείται φαντασία, όπως οι μεταλλαξείς των X-Men, το Vampire Hunter D και ούτω καθεξής...

Link to comment
Share on other sites

Ρε παιδιά είστε απίστευτοι!!! (δεν το λέω με την κακή έννοια , ενωείται... την καταβρίσκω έτσι κι αλλιώς)....

προσπαθώ βασικά να βρώ κάποιο φυσικό νόμο που να είναι σχετικά "αναιπαίσθητος", και που να ερχόμαστε σε επαφή μαζί του σε ελάχιστες περιπτώσεις...

είναι λιγάκι δύσκολο... Α, λοιπόν, τι γράφω... το διηγηματάκι που είχα ανεβάσει στο βασήλειο του φανταστικού, (που είπα πως είναι τριλογία), τελικά βγαίνει μετα απο την καταλληλη επεξεργασία (όπως ήταν αναμενόμενο ) τριλογία μυθιστορημάτων (γι αυτό είπα για το Ματριξ), κάπου θέλω οι επόμενοι ήρωες να καταλάβουν πως βρίσκονται σε έναν κόσμο εικονικής πραγματικότητας, απο κάποια λάθη σε φυσικούς νόμους. είχα σκεφτεί να παίξω με τη βαρύτητα, όμως θα το καταλαβαίναν αμέσως..... απλά για να ψαρέψω καμιά καλή ιδέα το άνοιξα....

Link to comment
Share on other sites

Κανοντας ενα συνοθηλευμα των παραπανω αποψεων της Εροβιανας και του Ρασπ, εχω να πω οτι οχι τα μπλε ανθρωπακια στον πλανητη τους δεν ειναι φαντασια, αλλα τα μπλε ανθρωπακια σε εναν πλανητη που επιστημονικα μιλωντας θα ηταν πρασσινα ειναι ... καλυτερα τωρα ? :p

Link to comment
Share on other sites

Dude, you;re really-really NOT helping...

Όπως και να έχει, το ναπαρουσιάσεις νέους νόμους φυσικής θα αλλάξει πολλά στον κόσμο, από την χλωρίδα και την πανίδα ως και την αντίληψη των κατοίκων σε σχέση με τη δική μας και πολλά άλλα! Καλύτερα λοιπόν να το λάβεις σοβαρά υπόψη σου!

Link to comment
Share on other sites

Dude, you;re really-really NOT helping...

Όπως και να έχει, το ναπαρουσιάσεις νέους νόμους φυσικής θα αλλάξει πολλά στον κόσμο, από την χλωρίδα και την πανίδα ως και την αντίληψη των κατοίκων σε σχέση με τη δική μας και πολλά άλλα! Καλύτερα λοιπόν να το λάβεις σοβαρά υπόψη σου!

you speak the truth.

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν, εγώ θα διαφωνήσω με όλους τους παραπάνω, νομίζω οτι κατάλαβα τι θέλει ο Brave (στο πρώτο ποστ, γιατί μετά το περιέπλεξε λίγο). Είναι μια ενδιαφέρουσα ερώτηση, και θα δώσω μια-δυο ιδέες που είχα στα γρήγορα--για περισσότερες λεπτομέρειες, αν θέλει κάποιος ας μου πει.

 

Ο πιο προφανής φυσικός νόμος που μπορεί κανείς ν'αλλάξει είναι το αναλλοίωτο της ταχύτητας του φωτός για τους αδρανειακούς παρατηρητές--με άλλα λόγια, την αρχή της σχετικότητας. Οι συνέπειες;

1. (Η πιο σοβαρή) Παραβίαση της σχέσης αιτίου-αποτελέσματος

2. Το ότι μπορείς πια να "δεις" το παρελθόν, απλώς κινούμενος παράλληλα με μια ακτίνα φωτός, αλλά λίγο πιο γρήγορα απ'αυτή (το όριο "c" δε θα ισχύει πια).

 

Το #1 είναι βέβαια βαρύ, αλλά μπορείς να το αγνοήσεις, κυρίως γιατί οι περισσότεροι δεν το ξέρουν :-) αλλά και γιατί δεν είναι εύκολα μετρήσιμο αν η παραβίαση της σχετικότητας είναι πολύ μικρή. Με το #2 μπορείς να αυτοσχεδιάσεις πιο εύκολα, το αφήνω σε σένα.

 

Ο άλλος νόμος είναι μια κατάργηση της αέναης αύξησης της εντροπίας: Τα φυσικά συστήματα θα τείνουν (μερικά απ'αυτά, και κατά προτίμηση τυχαία, χάριν διηγήσεως...) προς καταστάσεις μικρότερης, αντί για μεγαλύτερης αταξίας. Οι συνέπειες είναι περίπλοκες, αλλά για παράδειγμα, ένα διάχυτο μεσοαστρικό νέφος θα γινόταν ξαφνικά...κύβοι υδρογόνου, ή ό,τι άλλο θέλεις.

 

Αυτά. Εχω διαβάσει, πολύ παλιά, ένα καταπληκτικό διήγημα με τίτλο "Ο τελευταίος άνδρας" η κάπως έτσι. Συγγραφέα δε θυμάμαι, ως συνήθως. Βασιζόταν στο οτι η Γη είχε μπει σ'ένα θύλακα μη-αιτιότητας, και δεν ίσχυε πια κανένας φυσικός νόμος.

Διαφωνώ κάθετα στο ότι αν καταργησεις ή τροποποιήσεις τους φυσικούς νόμους δε γράφεις πια ΕΦ. Είναι και επιστημονική, και φαντασία, αρκεί οι παραδοχές σου να είναι συνεπείς μεταξύ τους.

 

LeMirage

Link to comment
Share on other sites

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΙ ΕΝΑΣ ΛΟΓΙΚΟΣ!!!! :winner_first_h4h:

ειπα γω ρε παιδια πως θελω να φερω τα πανω κάτω? δε θα ζητούσα ιδέες...αρκετά χαοτική φύση έχω κι απο μόνος μου για να κάνω κάτι τέτοιο!!!!

 

αυτό με την ταχύτητα του φωτός παίζει.... (ίσως το καλύτερο απ όλα)

Link to comment
Share on other sites

Συνέχισε την καλή δουλειά brave και μη κολλάς στο ότι κάτι έχει ξαναγίνει. Κάθε πράγμα έχει χιλιάδες τρόπους να το δεις και κάθε ιστορία άλλους τόσους να την πεις.

Edited by darky
Link to comment
Share on other sites

Darky, ...τηλεπάθεια???

χαχα, μέχρι τώρα έγραφα, (η μάλλον έφτιαχνα ένα σκελετό που να "δένει" χρονικά τις 3 ιστορίες)

λοιπόν, άκου πάνω κάτω τί έχω κάνει(ενωείτε δε λέω την ιστορία), εκει που πρέπει οι άνθρωποι (ή μάλλον ο άνθρωπος... η συνέχεις είναι πολύ πιο σκοτεινή) να καταλάβει πως ζει σε ένα πλαστό κόσμο, χρησιμοποιώ ένα λάθος της Κλεοπάτρας στις μνήμες της , ωστε ο τυπος αρχίζει και βλέπει φαντάσματα απο προηγούμενα training . αυτό μούρθε όταν το μάτι μου πήγε σε μια χαζοζωγραφιά που είχα κάνει με φαντάσματα,΄την ώρα που έψαχνα για ένα προγραμματάκι που ξεθάβει αρχεία ακόμα και μετά απο format. (τι συμπτωση)!!!

το σέξ με κάποιο παλιό εραστή το είχα σκεφτεί, όμως μετά θα αρχίσετε να λέτε πως ξαναγράφω το Σολάρις.

στο τελευταίο που λές για την απάτη και τα ταξίδια στο διάστημα, νομίζω πως το τέλος που ετοιμάζω είναι πολύ πιο εντυπωσιακό.

Η σύγκριση με το Matrix που κάνω στην ιστορία μου δεν είναι λόγο της χρήσης τεχνητής νοημοσύνης, αλλα επειδή όπως το ματριξ το έχω χαρακτηρίσει "θρησκειολογεία" (βουδισμό), έτσι και το δικό μου έργο είναι κάτι αντίστοιχο (δεν κλείνει στο βουδισμό όμως)

Edited by brave
Link to comment
Share on other sites

"""" κάπου θέλω οι επόμενοι ήρωες να καταλάβουν πως βρίσκονται σε έναν κόσμο εικονικής πραγματικότητας, απο κάποια λάθη σε φυσικούς νόμους. """"

 

μπορεις να βασιστεις στα 3d παιχνιδια και τα bugs που παρουσιαζουν κατα καιρους. βλεπε να φτασει ο χαρακτηρας σε περιοχη που ειναι κακοσχεδιασμενη η μονο σε grid. διαφορες λουπες, clipping η επιβραδυνση χρονου...

επισης ωραια θα ειναι να σταματησει να ακολουθει τη ρουτινα του ο χαρακτηρας και να δει οτι το περιβαλλον δεν ειναι προγραμματισμενο να ακολουθησει τη νεα εξελιξη.

 

ταινιες οπως το τρουμαν σοουν, το νταρκ σιτυ, το δεκατο τριτο πατωμα, εχουν πανω κατω το ιδιο μοτιβο...

 

κατα τη γνωμη μου ειναι χιλιοπαιγμενο και μετα το ματριξ εχει καταντησει κλισε... γιατι δε γραφεις τιποτα πιο φρεσκοτερο? αυτη η φαση με την εικονικη πραγματικοτητα εχει μουχλιασει καπως.

 

δες επισης και το ντιβιντι που εχει διαφορες animated ιστοριες απο το ματριξ... εχει μια φαση με καποια παιδακια που παιζουν σε ενα παλιο σπιτι που εχει μπλοκαρει το ματριξ και παραβιαζονται οι φυσικοι νομοι!

μαλλον θα το εχεις δει ηδη,,

Link to comment
Share on other sites

Ή μπορεί κάποιοι φυσικοί νόμοι να είναι ΠΑΡΑΤΡΒΗΓΜΕΝΑ ενισχυμένι ή αποδυνμωμένοι! Τεράστια άλματα και ούτω καθεξής. Ή ιδέα με υποθετικές πραγματικότητες και εικονικές υποθέσεις μορεί πράγματι να αποδειχθεί κουρασμένη αν δεν τη χειρισ΄τείς ωστά. Μπορεί σε ένα καννκό κόσμο κάποιος να είναι παγιδευμένος σε μία εικονικ΄του έκφανση, όπως το Matrix, λόγου χάρη...

Link to comment
Share on other sites

Atrelegis μαλλον παρεξηγηθηκα παραπανω. Θα συμφωνισω απολυτα με αυτο. Αυτο που ηθελα να πω ειναι οτι δεν ειναι κακο να αλλαζεις τραβας αντιστρεφεις ακυρωνεις φυσικους νομους αλλα παντα να υπαρχει μια εξηγηση απο πισω οσο λαλα και να φαινεται και να μην ειναι "its a kind of magic."

Link to comment
Share on other sites

Αν είναι στοιχείο της φυσικής τάξης του κόσμου τότε είναι απολύτως φυιολογικό για τους κατοίκους. Λόγου χάρη, αν σε έναν κόσμο υπάρχουν τεράστιες στήλες από νεφρίτη αν φυσικοί σχηματισμοί ή αν οι κάτοικοι καλλιεργούν κρέας (Κάρεμπορ, οι βιοάρμες των Όοσα) τότε είναι λογικό. Αν πάλι αυτό συμβαίνει μόνο σε μία παρλλαγμένη Εκδοχή, τοτε ναι, κάτι πάει στραβά...

Link to comment
Share on other sites

Δεν καταλαβαίνω γιατί δημιουργείτε τόσα προβλήματα.Ολα μπορούν να λυθούν με λίγη κβαντική φυσική. Ετσι μπορείς να εξηγήσεις παράλληλους κόσμους, ταξίδια στο χρόνο , ταξίδια στο χώρο ,ταξίδια και στα δύο ταυτόχρονα, ταξίδια χωρίς μετακίνηση κλπ Μέσα σε αυτά, μια ψηφιακή πραγματικότητα μπορει να ταιριάξει μια χαρά.

 

Επίσης η κβαντική φυσική έχει τα εξής πλεονεκτήματα:

1) Ολοι οι επιστήμονες την αποδέχονται

2) Δεν την καταλαβαίνει άλλος κανείς

 

Χρειάζεται κάποια έρευνα βέβαια,αλλά πάντα μπορείς να βρεις κάτι αληθοφανές.

Και αν πάλι, το ψάξεις πολύ μπορεί να κερδίσεις και κανένα Νόμπελ, ποτέ δεν ξέρεις.

Link to comment
Share on other sites

Επίσης η κβαντική φυσική έχει τα εξής πλεονεκτήματα:

1) Ολοι οι επιστήμονες την αποδέχονται

2) Δεν την καταλαβαίνει άλλος κανείς.

 

Πλακα πλακα εχουμε δει πολλες φορες να γινετε αυτο. Ναι τα quantums ειναι μοδατα και cool.

Link to comment
Share on other sites

Pixie....

θα τρίζουν τα κόκκαλα του Πλανκ και του Μπόρ.....

ποιός σου είπε πως την κβαντική δεν την καταλαβαίνει κανείς?

Πόυ είδες στην κβαντική να περιγράφονται όσα λές ? (μόνο τα παιδιά του esoterica χρησιμοποιούν την κβαντική για να "αποδειξουν" πως οι θεοπάλαβες "θεωρίες" τους στέκουν "επιστημονικά", αλλα θεωρώ το sci-fi πολύ σοβαρό είδος για να χρησιμοποιήσει κάποιος τέτοιες κοτσάνες! :p

Edited by brave
Link to comment
Share on other sites

Συμφωνα με την κβαντικη φυσικη, κατι θα μπορούσε να ταξιδέψει στο χώρο, αν θυμάμαι καλά μεσω τρυπών, μαύρων και άσπρων, αλλά μόνο με την παρουσία του εκεί, θα χάλαγε την ισορροπια και θα κατέρρε η σύνδεση. Στο χρόνο δεν το συζητάμε, δε γίνεται με καμία από τις φυσικές. Παράλληλοι κόσμοι, ναι, είναι ο δυισμός των σωματιδίων κτλ που υποθέτω το επιτρέπουν.

 

(¨Οπως ίσως καταλάβατε, έχω διαβάσει το Χρονικό του Χρόνου. :D Αν σας ενδιαφέρουν αυτα, ειναι must! :thmbup: )

Link to comment
Share on other sites

καλή μου trillian, το "κάτι" που περιγράφει στο "Χρονικό του χρόνου" είναι ενα ΣΩΜΑΤΙΔΙΟ, κι όχι ένα διαστημόπλοιο!

το διαστημόπλοιο θα κατέρρεε πολύ πρίν φτάσει στη μαυρη τρύπα.

Το κάτι που μπορεί να "διακτινηστεί", είναι πάλι ένα σωματίδιο...

φυσικά τίποτα δεν απαγορεύει να είναι όλα τα σωματίδια που αποτελούν το διαστημόπλοιο, όμως αυτή η πιθανότητα είναι μηδαμινή (αν και όχι μηδενική).

Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμη που γραφω τίποτα δεν εμποδίζει όλα τα άτομα του οξυγόνου να μαζευτούν σε μια γωνια του δωματίου, και να πεθάνω απο ασφυξία, όμως η πιθανότητα αυτή είναι τόσο μικρή, που θα έπρεπε να φοβάμαι πρώτα μην πέσει κάποιος μετεωρήτης στη Γή, και πέσει ακριβώς στο σπίτι μου, ή μην εκραγεί κάποια σούπερ-νόβα στη "γειτονιά" μας ή να μην έρθουν τελικά οι Ελ και δικαιωθεί ο Λιακόπουλος κατα σύμπτωση.....

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..