Jump to content

Βιβλια για "αμύητους"


heiron
 Share

Recommended Posts

Ποια βιβλια θα προτεινατε σε καποιον που κανει τα πρωτα δειλα βηματα στο χωρο της φανταστικης λογοτεχνιας?Αρχοντα των δακτυλιδιων θα πει καποιος.Κατι αλλο?Γιατι μπορει ο τυπος ειτε να το εχει διαβασει ειτε να βαριεται να το διαβασει επειδη εχει δει την ταινια.Απο εφ?Ντιουν?Μπα...μαλλον βαρυ μου φαινεται για αρχη.

Επιπλεον σκεφτομαι ποια βιβλια θα ηταν καλα για καποιον που "απεχθανεται" αυτο το ειδος της λογοτεχνιας.Το 1984 μου ερχεται στο νου.Μια φιλη μου που δηλωνει οτι δεν της αρεσει το φανταστικο λατρεψε το 1984."Ειναι πολιτικο βιβλιο" ειπε...Λες και η εφ ασχολειται μονο με τερατα και εξωγηινους.

Link to comment
Share on other sites

Τι να σου πώ, βρε heiron. Είναι και να το έχεις λίγο στο αίμα σου.

 

Πάντως, για αρχάριους, είναι τα πρώτα δύο βιβλία του Harry Potter (από το τρίτο και μετά γίνεται πολύ σκοτεινό), η τριλογία του Philip Pullman, The Hobbit του J.R.R. Tolkien (ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών είναι αρκετά βαρύ και όχι πολύ εύκολο), τα Conan του Robett E. Howard, κλπ.

 

Από επιστημονική φαντασία, Arthur C. Clarke, όχι όμως τα Rama Μιας και είναι συνέχειες, I, Robot του Asimov, Robert Silverberg, A.E. Van Vogt.

Link to comment
Share on other sites

Είναι και να το έχεις λίγο στο αίμα σου.

 

 

Πόσο μεγάλη αλήθεια!!!

Προσπαθούσα να πείσω τους φίλους μου να διαβάσουν τον Αρχοντα πριν βγει η ταινία, και όλοι με "φτύνανε", μόλις όμως είδαν το τρέιλερ σκοτώθήκανε όλοι να το διαβάσουν.

Και φυσικά είναι το μοναδικό φάντασι που διαβάσανε και θα διαβάσουν ποτέ.

 

Σχετικά με την ερωτησή σου τώρα σοφέ Χείρωνα:

Η Ιστορία Χωρίς Τέλος του Μίχαελ Εντε είναι μεγάλο δόλωμα ( χεχεχε) :thmbup:

 

Επίσης, η Συνέντευξη με έναν Βρυκόλακα της Αν Ράις είναι άκρως εθιστική κατά τη γνώμη μου.

 

Τι άλλο?

Ισως λίγη Νάρνια -αν και είναι λίγο παιδικό,κάτσε να δούμε πως θα την αποδώσουν στην ταινία- ή ένας Ελρικ

Link to comment
Share on other sites

Ναι συμφωνώ με την pixie η συνέντευξη με έναν βρυκόλακα είναι πολύ εθιστικό!

Γενικά νομίζω πως ο,τι έχει πολυδιαφημιστεί και έχει γίνει και ταινία ( και είναι καλογυρισμένο), όπως και ο άρχοντας των βρυκολάκων και το dune, έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να αρέσουν σε αμύμητο κοινό. Επίσης ίσως όσα έχουν πιασάρικα στοιχεία... Αν και υποψιάζομαι πως δεν υπάρχουν κανόνες... μπορεί να τους αρέσουν και βιβλία που ποτέ δεν θα φανταζόμασταν!

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ απόλυτα για τον Έλρικ και συγκεκριμένα το πρώτο βιβλίο. Ο Άρχοντας παραείναι μεγάλο για κάποιον που δεν συνηθίζει να διαβάζει fantasy. Και αν ο Έλρικ ακούγεται λίγο σκοτεινό, Ο Μάγος της Γαιοθάλασσας είναι μία άλλη καλή επιλογή.

 

Από ΕΦ να προτείνω τον Νευρομάντη του Γκίμπσον ή Το Ηλεκτρικό Πρόβατο του Ντικ.

Link to comment
Share on other sites

Πιστεύω πως εξαρτάται πολύ από διάφορους παράγοντες, όπως ας πούμε η ηλικία, αν διαβάζει γενικότερα και τι είδους βιβλία διαβάζει.

Σε μικρότερες ηλικίες (και αιώνια παιδιά) είναι γενικά πιό εύκολα τα πράγματα (βλέπε Χόμπιτ, Χάρυ Πότερ και τόσα άλλα που κυκλοφορούν).

Για εύθυμους τύπους, λίγο Πράτσετ θα ήταν ό,τι έπρεπε.

Για πιο σκοτεινούς ο Έλρικ.

Για φεμινίστριες το Αριστερό Χέρι του Σκότους.

Για πολιτικοψαγμένους το Πασίφικα και ο Αναρχικός των Δύο Κόσμων.

Για κολλημένους με ταινίες δες παραπάνω...

Και πάει λέγοντας.

Link to comment
Share on other sites

Τα Harry Potter είναι μια καλή σειρά για νέους αναγνώστες, ευκολοδιάβαστη και κάπως εθιστική.

 

Επίσης Lotr με το οποίο ξεκίνησα και εγώ και έψαξα και περισσότερο τη φανταστική λογοτεχνεία έκτοτε. Το καλό είναι ότι σου δίνει την εντύπωση οτί είναι πολύ πολυδιάστατο έργο ειδικά αν είσαι αρχάριος.

Edited by jokey
Link to comment
Share on other sites

Νομίζω πως στον περισσότερο κόσμο θα φαινόταν εύκολο να διαβάσει κάτι που πρώτα έχει γίνει ταινία, είναι συνηθισμένο να διαβάζει κανείς το βιβλίο από το οποίο μια ταινία προήλθε, και όχι δυστυχώς να το έχει ήδη διαβάσει.

 

Άρα το Lord of the Rings και τα Harry Potter είναι πιθανόν να αποτελούν καλή και πιθανή πόρτα για το χώρο του φανταστικού. Φυσικα αν ο άνθρωπος αυτός δεν διαβάζει γενικά βιβλία, καλύτερα HP παρά LotR, λόγω μεγέθους και γλώσσας.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ γενικώς συμφωνώ με τη Sitronella, απλά θέλω να προσθέσω εκείνους τους τύπους που δεν είναι γενικώς του διαβάσματος (σαν άλλη κατηγορία) και να πω το εξής: τους δίνεις κάτι μικρό. Την Καρμίλα του Λε Φανού ή διηγήματα Γκωτιέ ή Μπηρς ή ακόμα και Πόε. Τελοσπάντων κάτι μικρό και κλασικό που κατά προτίμηση να μην το έχουν ξανακούσει για να μην έχουν διαμορφώσει γνώμη από αυτά που ακούνε γύρω τους. Για την κυρία Λεγκέν συμφωνώ με όσους το είπανε, όμως μου φαίνεται λιγάκι κατευθείαν στα βαθιά κι αν όχι τον Αναρχικό των δύο Κόσμων τότε τη Μέρα της Συγχώρεσης, αλλά όχι το Μάγο του Αρχιπελάγους σε έναν άνθρωπο που δεν έχει ξαναδιαβάσει τέτοια πράγματα. Είναι από τα πιο αγαπημένα μου βιβλία όμως εκτιμώ πως θα στα πετάξει στο κεφάλι...

Link to comment
Share on other sites

Ακουστε και την γνωμη μου.

Αμα δεν αρεσει σε καποιον το διαβασμα, προφανως δεν θα του αρεσει και η φανταστικη λογοτεχνια. Αμα σε καποιον αρεσει να διαβαζει σελιδες επι σελιδων, χωρις να ξερει γιατι (ή τι διαβαζει) τοτε τα τομοειδη βιβλια ειναι καλυτερα (πχ. Αρχοντας). Γενικως εξαρταται απο τον αναγνωστη. Αμα καποιος ΘΕΛΕΙ να διαβασει φανταστικα εργα, τοτε δεν υπαρχει θεμα για το ποσο Βαρια ειναι... Αν καποιος εχει ενα πιο συνγκρατιμενο approach τοτε, το ελαφρυ παιζει ρολο. Και λεγοντας ελαφρυ ειναι το ποσο το βιβλιο εχει σχεση με την πραγματικοτητα, η ποσο υπερβολικα ειναι αυτα που γραφει

 

Επιδη εμενα οταν ακουω αμυητους, μου παει και σε καπως νεους, προτεινω το τον Αλχημιστη του Κοελο. 1 διοτι ηταν πολυ απλα γραμμενος και ειναι απολυτως κατανοητος. 2 εχει μεγαλη σχεση με την πραγματικοτητα, και ο κυριος σκοπος του συνγραφεα δεν ηταν να γραψει κατι φανταστικο, αλλα να βαλει τον αναγνωστη να προβληματιστει γυρο απο διαφορα θεματα (για μενα ειναι ο καλυτερος τροπος να αρχισει κανεις)

Link to comment
Share on other sites

Δεν ξέρω. Εξαρτάται από τον άνθρωπο, υποθέτω. Μπορεί να διαβάσει κάτι και να κολλήσει, ή να διαβάσει κάτι άλλο και να σιχαθεί το είδος. Πχ, όταν η μάνα μου διάβασε το Stealer of Souls του Moorckok, μου είπε χαρακτηριστικά "Αυτές τις παπαριές διαβάζεις;" (ή κάτι παρόμοιο). Όταν διάβασε το Lord of the Rings, το λάτρεψε, καθώς κι όταν διάβασε το πρώτο βιβλίο του Έλρικ. Μετά, κόλλησε.

 

Πάντως, γενικά, έχω ακούσει ότι άτομα που δεν τους αρέσει η φαντασία κόλλησαν (ή, τουλάχιστον, διάβασαν με ευχαρίστηση) το A Song of Ice and Fire, γιατί δεν πνίγει τον αναγνώστη με φανταστικά στοιχεία και είναι έτσι πιο προσιτό.

Link to comment
Share on other sites

C.S Lewis .. Chronicles of Narnia.

Σημερα το πρωι διαβαζα online το βιβλιο που θα γινει ταινια για επαναληψη .. μαγεια.

Link to comment
Share on other sites

Gia arxi nomizw mia xara einai kai o Ioulios Vern, (kati san prokatarktiko stadio) kai fysika o Asimov (pou diabazetai eyxarista se oles tis ilikies)

Fysika top recomanded comix tupou Asterix, Conan, kai gia pio skoteinous (kai ligo megaluterous) Satanica (gia na mhn kollame mono ston fwteino Kimmerio).

 

ayta... sorry gia ta Greeklish, alla den mporw na grapsw ellhnika...

Link to comment
Share on other sites

Χάρη σε αυτό το thread θυμήθηκα ότι όταν ξεκίνησα να διαβάζω SF, από βιβλία που είχα βρει στην βιβλιοθήκη ενός θείου μου, είχα σημειώσει ποια βιβλία διάβασα και με ποιά σειρά. Τα 10 πρώτα ήταν:

 

1: Η πόλη και τα άστρα (Κλάρκ)

2 εώς 5: Η τετραλογία (τότε) του Γυρίστε τον Γαλαξία

6: Στα βουνά της τρέλας (Λάβκραφτ)

7: Dune

8: Ο πλανήτης της εξορίας (Λεγκέν)

9: Το αριστερό χέρι του σκότους (Λεγκέν)

10: Ο κυρίαρχος των ονείρων (Ζελάζνι)

 

Όταν λοιπόν άρχισα να διαβάζω SF πριν απο 12 περίπου χρόνια δεν ήξερα τίποτα, πέρα ίσως απο τους Κλαρκ και Ασίμωφ, και αυτούς μόνο ως όνομα. Η επιλογή όλων αυτών των τίτλων έγινε τυχαία. Απλά πήρα τα 10 πρώτα που είδα στο ράφι. Άρα θεωρώ τυχερό τον εαυτό μου που μέσα στις πρώτες μου επιλογές υπήρχαν το H2G2 και το Dune. Και ευτυχώς που δεν διάβασα τα 2 τελευταία στην αρχή. :p

Link to comment
Share on other sites

Μ' αυτό που είπε ο Βάρδος για τη μάνα του θυμήθηκα τη δικιά μου. Με βρίζει που διαβάζω "παραμυθάκια" συνέχεια(αν και τώρα που σπουδάζω νηπιαγωγός βρήκα το κόλπο και της λέω ότι το κάνω για το επάγγελμά μου ;) ). Κάποια στιγμή της είχαν τελειώσει τα βιβλία και είπε να ρίξει μια ματιά στα δικά μου. Διάλεξε τον Kay και μάλιστα μετά την Τιγκάνα και την Αρμπόν μου ζητούσε κι άλλα. Ο Τόλκιν δεν της άρεσε καθόλου(είχε κολλήσει με το "πιπόχορτο", μετάφραση του weed που καπνίζουν οι Hobbit). Το σκέφτηκα λίγο και μου φαίνεται ότι ο Kay είναι πολύ καλός για αρχή. Για τη Λε Γκεν και τον Ζελάζνυ διαφωνώ.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Eπιστρεφω στο τοπικ..

Βαρδε η μητερα σου ευτυχως διορθωθηκε μετα τον Ελρικ!Εχει γουστο τελικα!

Καλα η μανα μου ουτε τις μαγισσες της σμυρνης δεν καθεται να διαβασει..Αντιθετα η αδερφη μου αν και μισει τη φανταστικη λογοτεχνια...διαβασε το "Ο ανθρωπος στο απορθητο καστρο"!!!Ναι...Ντικ!!!Βεβαια δεν της αρεσε αλλα ειπε "ειναι σαφως καλυτερο απο το Εκκρεμες του Φουκκω"!Και τωρα ψηνεται για το Κυληστε δακρυα μου.Παντως το βιβλιο που θα της αρεσει πιο πολυ ειναι πιστευω το Τιγκανα αλλα το φανταζυ το αποφευγει μετα βδελυγμιας!

Ισως της αρεσει και ο Μαρτιν αλλα επειδη σερνεται η πλοκη που και που θα τον βαρεθει...

Link to comment
Share on other sites

Εγώ πάντως το πρώτο fantasy βιβλίο που διάβασα ήταν ο Άρχοντας, 3η γυμνασίου προς 1η λυκείου, και μάλιστα ήταν περίοδος που δεν διάβαζα ιδαίτερα πολλά βιβλία. Δεν μου φάνηκε καθόλου βαρύ και με πόρωσε απίστευτα :bag:

 

Οπότε σίγουρα θα το πρότεινα. Επίσης θα πρότεινα και Drizzt... εντάξει, μπορεί να τα θεωρώ τώρα σαβούρα, αλλά όταν τα πρωτοδιάβασα μου άρεσαν πολύ. Χμμ.. τι άλλο...Το χόμπιτ από Τόλκιν, ορισμένα διηγήματα του Lovecraft (κυρίως από τα ονειρικά του),

Επίσης θα του πρότεινα και μυθολογία, όποιου λαού του αρέσει περισσότερο.

Link to comment
Share on other sites

Χμ για κατι εισαγωγικο που ισως να παρωτρυνε κοσμο να ασχολη8ει με "φανταστικα" πραγματα 8α πρωτυνα το Μαγο της Γεω8αλασσας οπως και τον Αλχημιστη για δυο πολυ απλους λογους

 

1. Ειναι ευαναγνωστα

2. Σε αφηνουν με ενα γλυκο μουδιασμα που αφορα κατι τοσο γνωριμο αλλα μακρυνο που 8α μπορουσαν να

προδια8εσουν να διαβασουν φανταστικη λογοτεχνια

 

Οσο αφορα το Συνεντευ3η με εναν βρυκολακα, συνιστω οντως ολα τα βιβλια της Ραις για τους ρομαντικους

 

Αλλα για τους λατρεις του τρομου 8α προτεινα το Carnival of Fear απο την παλιας σειρας Ravenloft (αν 8υμαμαι καλα τον τιτλο του). Ειναι must ακομα και τωρα, αν το 8υμαται κανεις η μπορει να το βρει.

 

Γκρρρ ακομα προσπα8ω να 8υμη8ω σε ποιον το χα δανεισει, 8ελω να του πω 2 λογακια :death:

Link to comment
Share on other sites

Carnival of fear, το τελευταίο που υπήρχε στην Ελλάδα είναι στην βιβλιοθήκη μου εδώ και τρία χρόνια. Τρομερό βιβλίο, αν και περισσότερο μου άρεσε το heart of midnight.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Tauntaun13,ξαναδιαβαζοντας το ποστ σου...

 

Δεν σου αρεσε το "Αριστερο χερι του σκοτους"?!?

 

Τελικα η αδερφη μου ως δευτερο διαβασε το "Τραγουδι της Καλι" και δεν την ενθουσιασε.

 

Καποτε ειχε πιασει και το Σιλμαριλλιον(η τον Αρχοντα?) αλλα το αφησε στη μεση...

Link to comment
Share on other sites

Tauntaun13,ξαναδιαβαζοντας το ποστ σου...

 

Δεν σου αρεσε το "Αριστερο χερι του σκοτους"?!?

 

Δεν είπα αυτό. Απλά ήμουν στα ξεκινήματα και στο μυαλό μου είχα ακόμα την ιδέα ότι ΕΦ=Star Wars, οπότε καταλαβαίνεις ότι μια ιστορία με ερμαφρόδιτους εξωγήινους μου έπεσε κάπως βαριά, άσε ότι περίμενα άλλα λόγω του εξώφυλλου που ήταν 3 πουλάκια κάθονται. :whistling:

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Εγώ έχω μια ακόμη πιο γενική ερώτηση. Πως πείθεις κάποιον που δε διαβάζει καθόλου βιβλία (εκτός από σχολικά, πανεπιστημιακά, άντε και κανένα κόμικς) να μάθει να διαβάζει βιβλία γενικά;

 

Εγώ σκέφτομαι κάτι του στυλ κόμικς->manga->μικρά παιδικά βιβλία που μπορεί να χαρεί ο καθένας (π.χ. Le Petit Prince)->???

... δεν έχω σκεφτεί τη συνέχεια... :(

Edited by Guardian of the RuneRing #1
Link to comment
Share on other sites

Εγώ έχω μια ακόμη πιο γενική ερώτηση. Πως πείθεις κάποιον που δε διαβάζει καθόλου βιβλία (εκτός από σχολικά, πανεπιστημιακά, άντε και κανένα κόμικς) να μάθει να διαβάζει βιβλία γενικά;

 

Εγώ σκέφτομαι κάτι του στυλ κόμικς->manga->μικρά παιδικά βιβλία που μπορεί να χαρεί ο καθένας (π.χ. Le Petit Prince)->???

... δεν έχω σκεφτεί τη συνέχεια... :(

 

 

 

Εξαρτάται για τι ηλικία μιλάμε... είμαι της γνώμης ότι το μικρόβιο του διαβάσματος πρέπει να το κολλήσεις από μικρός, τουλάχιστον αυτό κατάλαβα συγκρίνοντας τον εαυτό μου με τους συμμαθητές/γνωστούς με τους οποίους μεγάλωσα μαζί και οι οποίοι δεν είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το διάβασμα, και αυτά σε μια εποχή που δεν υπήρχε internet, PC, κινητά, DVD κλπ και δεν διαβάζουν λογοτεχνία ούτε τώρα. Αν μιλάμε για ενήλικα, τότε είναι πιο δύσκολο το θεμά, στην αρχή είναι καλύτερα να ξεκινήσει διαβάζοντας ένα θέμα που σίγουρα θα τον ενδιαφέρει και μετά σιγά-σιγά να επεκταθεί. Πάντως όλα αυτά ανήκουν περισσότερο σε ένα topic με αυτό ακριβώς το θέμα, πως να κάνεις κάποιον να ξεκινήσει να διαβάζει. :)

 

 

 

P.S. Μόλις πρόσεξα ότι έγραψες για πανεπιστημιακά βιβλία, άρα μιλάς για νεαρά άτομα μεν, ενήλικες δε. Όπως είπα, δύσκολο αν δεν διάβαζαν από μικροί, αλλά δεν χάνεις τίποτα να προσπαθήσεις...

Link to comment
Share on other sites

Τον βάζεις να διαβάσει κάτι που έχει να κάνει με κάτι που αγαπά. Π.χ φιλος μου που δεν διαβάζει ποτέ, διάβασε το ''Κορίτσι της διπλανής πόρτας'' επειδή του είπα οτι είναι ενα απο τα πιο κάφρικα βιβλία που υπάρχουν.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..