Jump to content

Ξαναδιαβάζετε τα βιβλία σας;


trillian
 Share

Recommended Posts

Αυτό που λέει ο τίτλος. :). Είστε μια κι έξω απ την πόρτα, ή τα ξαναδιαβάζετε? Και πόσες φορές το καθένα ή πόσο συχνά, αν το κάνετε?

Edited by trillian
Link to comment
Share on other sites

Yπάρχουν βιβλία που είναι τόσο πολύ κομμάτι μου πια, που τα έχω διαβάσει έως και 8 φορές.

Μερικά που θυμάμαι είναι:

 

Snow Queen - Joan D.Vinge

I, Asimov - Isaac Asimov

Mists of Avalon - Marion Zimmer Bradley

Λωξάντρα - Μαρία Ιορδανίδου

Link to comment
Share on other sites

Είμαι υπέρ της δεύτερης ανάγνωσης (και της δεύτερης θέασης στον κινηματογράφο) γιατί σε ένα καλό βιβλίο πάντα θα υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν θα τα πιάσεις με την πρώτη. Την τριλογία του Gibson πχ (Νευρομάντης κ.ά.) καμία σχέση αυτά που κατάλαβα όταν την πρωτοδιάβασα στα 17 μου με αυτά που είδα όταν την ξαναδιάβασα κάποια χρόνια αργότερα. Ή σχεδόν όλα τα βιβλία του Dick τα εκτίμησα περισσότερο στη 2η (3τη, 4τη κλπ) ανάγνωση. Γενικά από την στιγμή που ξέρεις την υπόθεση και την κάταληξη της ιστορίας είσαι πιο ελεύθερος να προσέξεις άλλα μικροπράγματα, τους χαρακτήρες, το γράψιμο του συγγραφέα κλπ. Επίσης προσπαθώ κάποια βιβλία να τα διαβάζω κάθε χρόνο, σαν ιεροτελεστία, όπως τα LotR, το Lord of Light και τα H2G2.

Edited by Tauntaun13
Link to comment
Share on other sites

Όντως Tauntaun. Στα πραγματικά καλά βιβλία όλο και ανακαλύπτεις πολλές νέες "πτυχές" σε επόμενες αναγνώσεις. Και στα αριστουργήματα, μπορεί να τα έχεις διαβάσει μικρός και να σε ενθουσιάζουν εξ ίσου, αλλά και με διαφορετικό τρόπο, όταν τα ξαναδιαβάζεις μεγάλος.

Link to comment
Share on other sites

Συνήθως μετά από πολλά χρόνια τα βιβλία(μυθιστορήμτα). Τα διηγήματα ή τα αυτοτελή(κάποια μιας συλλογής/σειράς) πολλές φορές συνέχεια και πάλι μετά από χρόνια ξανά.

 

Τις πολύ-λογίες μάλλον δε θα τις ξαναδιαβάσω ποτέ.

Link to comment
Share on other sites

Κι εγώ τα ξαναδιαβάζω, και μάλιστα πολλές φορές το καθένα. Διαβάζω το βιβλιο μονορούφι και μετά το αφήνω λιγες μέρες και το ξαναπιάνω απο την αρχή. 2 αναγνώσεις είναι στάνταρ, αρκεί το βιβλιο να είναι άνω του μετρίου. Απο κει και πέρα, ανάλογα το βιβλιο. Όταν ξεμένω απο καινούρια βιβλία, στέκομαι μπροστά στη βιβλιοθήκη και λέω "ποιο έχω καιρό να διαβάσω? ποια ιστορια θα θελα να θυμηθώ?" Έτσι έχω καταλήξει να διαβάσω όλα μου τα βιβλια πάνω απο....ας πουμε 5 φορες το καθένα. (το μόνο που έχω διαβάσει μόνο μια φορά μέχρι στιγμής είναι το Σανάρα, αλλά κι αυτό σίγουρα κάποια στιγμή θα το ξαναδιαβάσω και δεύτερη). Ή πολλές φορές θέλω να διαβάσω απλά μια σκηνή απο κάποιο βιβλίο, όπου όμως και πάλι καταλήγω στο να το ξαναδιαβάσω όλο :p

 

Κι εγώ επίσης έχω κάποια κλασσικά που τα διαβάζω κάθε χρόνο ή και πιο συχνά, όπως ο Άρχοντας (υποθέτω θα χω περάσει τις 10 φορές σίγουρα), πολλά του Στίβεν Κίνγκ, τη Γεωθάλασσα, το Foundation...Μ αρέσει να ξαναγυρνάω σε μια αγαπημένη ιστορία και σε κάθε ανάγνωση ανακαλύπτω (ή ξανανακαλύπτω) διάφορα πράγματα. Και περιέργως, κάθε φορά είναι σχεδόν σαν την πρώτη, παρόλο που ξέρω τι θα γίνει.

 

όπως έχω ξαναπεί, αν με πλήρωναν για να διαβάζω, θα ήμουν ο ευτυχέστερος άνθρωπος στον πλανήτη! :p

Edited by trillian
Link to comment
Share on other sites

Σχεδόν πάντα, όμως στις επαναλήψεις πολλές φορές πηδάω παραγράφους ή και σελίδες

Link to comment
Share on other sites

Η πρώτη ανάγνωση είναι συνήθως αναγνωριστική. Αν το βιβλίο "εγκριθεί" (τις περισσότερες φορές δηλαδή), στάνταρ περνάει από δεύτερη και μάλιστα asap. Kay, Hesse, Tolkien, Austen, Eco, Masterton και Robins έχουν στάνταρ κατ' ελάχιστον δέκα αναγνώσεις το βιβλίο, τα δε Tigana, Fionavar's Tapestry, Pride and Prejudice, il Nome della Rosa, Demian και Half Asleep in Frogpijamas τα έχω μάθει σχεδόν απ' έξω. Αν εξεταζόμασταν σ' αυτά στις Πανελλήνιες, θα 'χα μπει με την πρώτη. :p

 

όπως έχω ξαναπεί, αν με πλήρωναν για να διαβάζω, θα ήμουν ο ευτυχέστερος άνθρωπος στον πλανήτη! :p

 

Ναι, κι εγώ μαζί σου. Ενδιαφέρεται κανείς να μας προσλάβει; :p

Link to comment
Share on other sites

Όσα μου αρέσουν πραγματικά πολύ τα ξαναδιαβάζω άνετα, ειδικά με τη δεύτερη ανάγνωση ανακαλύπτεις κάποια πράγματα που δεν ειχες δει πριν.

Αυτά που έχω ξαναδιαβάσει τις περισσότερες φορές είναι παιδικά, επειδή τα έχω τα περισσότερα χρόνια προφανώς, οπότε είχα ένα σωρό ευκαιρίες να τα ξαναπιάσω στα χέρια μου. Ένας άλλος λόγος που τα έχω ξαναδιαβάσει τόσες φορές είναι το ότι τα διαβάζω υπερβολικά γρήγορα γιατί τα ξέρω απ' έξω σχεδόν, οπότε μπορώ να πω "α, έχω μια ώρα κενή, ας διαβάσω ένα παιδικό βιβλίο".

Άλλα βιβλία που έχω λιώσει στο διάβασμα είναι τα κλασσικά του Tolkien, η συλλογή με τα μεσαιωνικά μυστήρια της Elis Peters, και το Εκκρεμές.

Link to comment
Share on other sites

Μπα, όχι. Προτιμώ να διαβάζω κάτι καινούριο από το να ξαναδιαβάζω κάτι που το έχω ήδη διαβάσει. Αν και τώρα τελευταία σκέφτομαι να ξαναδιαβάσω κάποια βιβλία που είχα διαβάσει πριν 5-6 χρόνια.

Link to comment
Share on other sites

Egw diavazw panta ksana ta agapimena mou. Tolkien,Eco kai kyriws Kazantzaki. Auti i gamimeni i Askhtikh kathe fora mou dinei 100 nea pragmata.

Link to comment
Share on other sites

Πολύ σπάνια 2η ανάγνωση, μόνο τα αγαπημένα μετά από πολλά χρόνια, και μόνο όσα είναι στα αγγλικά για να φρεσκάρω το λεξιλόγιο και τις εκφράσεις μου.

Link to comment
Share on other sites

Μερικά που μου άρεσαν πολύ ή έχω να τα διαβάσω πολύ καιρό, θα ήθελα να τα ξαναδιαβάσω, αλλά λόγω τους τρομερά αργούς ρυθμούς μου, θέλω να διαβάζω καινούρια πράματα... έχω μια λίστα βιβλίων που όλο και μεγαλώνει και δε λέει να ξαναπιάσω παλιότερα, γιατί τότε δε θα πιάσω ποτέ αυτά που είναι στη λίστα :p

Link to comment
Share on other sites

Εξαρτάται: ελάχιστα δεν τα τελειώνω ποτέ (αν είναι άθλια), άλλα τά έχω διαβάσει και 6 ή περισσότερες φορές...

Link to comment
Share on other sites

Βλέπω ο Τόλκιν και ο Εκο ειναι κλασσικοί αγαπημένοι :D.

 

Μια απορία: ¨Οσοι δεν τα ξαναδιαβάζετε...γιατι δεν τα ξαναδιαβάζετε? Σαφώς και ένα καινούριο βιβλιο ειναι προτιμότερο, αλλά...ποτέ ξανά? Μου φαίνεται αδιανόητο :p

Link to comment
Share on other sites

To Λι του Καββαδία, ανά τρίμηνο τουλάχιστον, επίτηδες κυρίως, για να μην ξεχνάω...αλλά είναι 50 σελιδούλες όλο κι όλο.

 

Γενικά, ξαναδιαβάζω αρκετά, περισσότερο ποίηση από ότι μυθιστορήματα, αλλά ακατάσχετα, δεν υπάρχουν άλλα στάνταρτς δηλαδή. Τον Αρχοντα κι εγώ τον έχω διαβάσει γύρω στις 8 φορές, Τη Μπαλάντα του Πανδοχέα επίσης, τουλάχιστον 5.

Link to comment
Share on other sites

Καλά, αν βάλουμε μέσα και την ποίηση τότε ξαναδιαβάζω διαρκώς! :)

Link to comment
Share on other sites

Χωρίς να είμαι φανατική της επανάληψης, αν ένα βιβλίο μου άρεσε πολύ, το ξαναδιαβάζω. Όπως οι περισσότεροι εδώ, έχω διαβάσει αρκετές φορές όλα του Τόλκιν, Ούρσουλα ΛεΓκεν, κάποια του Τομ Ρόμπινς, Phillip Dick, Ντάγκλας Άνταμς και φαντάζομαι πολλά ακόμα που δεν μου έρχονται αυτή τη στιγμή. Παλιότερα διάβαζα πιο συχνά 2η φορά τα βιβλία μου, γιατί είχα πιο πολύ χρόνο. Μάλιστα είχα συνήθεια να ξαναδιαβάζω βιβλία, πριν πάω για ύπνο, γιατί έτσι ήμουν σίγουρη πως θα κοιμηθώ κάποια στιγμή (αν το βιβλίο ήταν καινούριο, δεν με έπαιρνε ο ύπνος μέχρι να το τελειώσω). Τώρα με τα παιδιά και όλα, δύσκολα θα ξαναπιάσω βιβλίο. Δεν έχω χρόνο. Αλλά μου αρέσει πολύ.

Link to comment
Share on other sites

Να το ξαναδιαβάσω όλο απ την αρχή λεξη προς λέξη είναι λίγο σπάνιο.

Συνήθως ξαναδιαβάζω τα αγαπημένα μου σημεία. Τα βιβλία μου ανοίγουν από μόνα τους στα πιο πολυδιαβασμένα κεφάλαια.

 

Στα περισσότερα βιβλία μου κάνω και από ένα ετήσιο "πασάλειμμα", δηλαδή διαβάζω κάθε χρόνο τα κεντρικά σημεία, για να θυμάμαι τι γίνεται.

 

Αν δεν κάνω τίποτα απ αυτά σημαίνει ότι το βιβλίο ήταν πολύ πατάτα.

Link to comment
Share on other sites

Φανατικά και πάντα . Ότι βιβλία έχω όσο άσχημα και να είναι τα διαβάζω και δεύτερή φορά και όσα μου έχουν αρέσει πολλές φορές (με τοπ Ericson στις 10 ,Tolkien τα LOtr στις 14 και Robins τον τρυποκάρυδο στις 11 )

Link to comment
Share on other sites

Σπανίως ξαναδιαβάζω. Ο χρόνος φταίει, δυστυχώς, και η λίστα με τα επόμενα βιβλία που περιμένουν να διαβαστούν. Κι όταν έχω την επιλογή να διαβάσω ένα παλιό βιβλίο ξανά και ένα καινούργιο, θα πάω στο καινούργιο, αν μη τι άλλο για την εξερεύνηση του θέματος. Για κακό μου, ίσως, είμαι adventurous άνθρωπος.

 

Θυμάμαι ότι κάποτε έχω ξαναδιαβάσει το Strormbringer και το Revenge of the Rose, γιατί τα είχα διαβάσει πολύ μικρός και απλά ήθελα, όταν μεγάλωσα λίγο, να τα ξαναθυμηθώ. Επίσης, θα ήθελα να ξαναδιαβάσω τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, το Έπος της Γαιοθάλασσας, το Dune... και άλλα. Αλλά, κοιτώντας τα εν αναμονεί βιβλία, δε μου κάνει καρδιά να πάω στα παλιά... όχι ακόμα, τουλάχιστον.

Link to comment
Share on other sites

Κ γω σπάνια ξαναδιαβάζω βιβλία λόγω χρόνου! Προτιμώ τα καινούργια! Μόνο αν δεν έχω τελειώσει το βιβλίο κ το έχω αφήσει για καιρό, το ξαναπιάνω από την αρχή αλλά και αυτό σπάνια το κάνω!

 

Μπορεί να ξαναεπισκεφτώ κάποιο κεφάλαιο που μου είχε κάνει πολύ εντύπωση η να του ρίξω μια ματιά στα γρήγορα για να ξαναθυμιθώ τι παίζει!

Link to comment
Share on other sites

Καλα,εγω δεν ειχα απαντησει εδω?

Οταν δεν εχω καποιο καινουργιο βιβλιο και εχω ελευθερο χρονο ναι,διαβαζω παλια βιβλια αλλα συνηθως επιλεγμενα κομματια.Για κατι τετοιο ενδεικνυται ο Μουρκοκ και δη ο Ελρικ αφου ειναι κατα κυριο λογο αυτοτελεις περιπετειουλες.Βεβαια εχω ξαναδιαβασει και ολοκληρα βιβλια οπως τα: Καταιγιδα, Ντιουν-Ο Μεσσιας του Ντιουν, Ουμπικ, Κυριος του Φωτος,...(φαινονται ποιοι ειναι οι αγαπημενοι μου συγγραφεις ε?)

Link to comment
Share on other sites

Συνήθως δεν ξαναδιαβάζω κάτι που έχω διαβάσει, προτιμώ να διαβάζω καινούρια βιβλία συνέχεια.Μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, έχω ξαναδιαβάσει το Σιλμαλίριον , το εκρεμμές του Φουκώ, και τις Μυστικές Εταιρείες- εκδόσεις Αρχέτυπο - συγκεκριμένα κεφάλαια όμως.

 

Μόνο εαν βρω κάποιο από τα παιδικά μου χρόνια βιβλίο θα το ξαναδιαβάσω ευχαρίστως για να το θυμηθώ.

Link to comment
Share on other sites

Ξαναδιαβάζω συγκεκριμένα βιβλία τα οποία μου έχουν γεννήσει σκέψεις και ιδιαίτερα αισθήματα. Βιβλία που με έχουν επηρεάσει σαν άνθρωπο και σαν αναγνώστη.

 

Θυμάμαι χαρακτηριστικά πως έχω διαβάσει τον "Καιρό του Βουλγαροκτόνου" (Π.Σ.Δέλτα) 7 φορές και σε κάθε επανάληψη ανακάλυπτα και κάτι νέο στους χαρακτήρες, στη δομή, στην πλοκή...

 

Στη δεύτερη θέση και με ελάχιστη διαφορά (6) ο "Μικρός Πρίγκηπας" (A.d.S. Exupery).

 

Είναι μερικά βιβλία που μένουν, που σε καλούν να τα ξαναδεις, να τα λεπτολογήσεις. Δε με κουράζει η "επανάληψη" και δεν το βλέπω καν έτσι: το βλέπω σαν ευκαιρία για μελέτη και για περαιτέρω ανάλυση. Δε με ενδιαφέρει να είμαι "καταναλωτικός αναγνώστης". Ας διαβάσω ένα μόνο βιβλίο μέσα στο έτος, στο μήνα, στην εβδομάδα. Δε βιάζομαι να σταματήσω κάτι και να ξεκινήσω κάτι άλλο απλά για να διαβάσω κάτι νέο. Μου αρέσει να διευρύνω τις σκέψεις μου κι αυτό δε μου συμβαίνει όταν "ξεπετάω" βιβλία.

 

Το ίδιο μου συμβαίνει και με ορισμένες ταινίες, όπως το Elisabeth (το οποίο το έχω δει περί τις 10 φορές και ποτέ δεν το βαριέμαι), την τριλογία του Kieslowski, τις extended versions του Lotr...

 

Θέλω το χρόνο μου πάντα να κατανοώ, να μαθαίνω, να αναλύω. Και καλύτερη αρχή από την επανάληψη για τη γνώση δεν υπάρχει.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..