Jump to content

Ο Γίγαντας

aScannerDarkly

Recommended Posts

Είδος: Έχει κάτι λίγο από εναλλακτική ιστορία

Βία; Όχι

Σεξ; Όχι

Αριθμός Λέξεων: ~ 2800

Αυτοτελής; Ναι

Σχόλια: ... Γιατί τελικά η οικονομική κρίση μας επηρεάζει όλους

Αν έχετε καμιά καλύτερη ιδέα για τίτλο, γιατί δεν μου πολυαρέσει...

Edit: Η νέα εκδοχή

εδώ

gigantas.doc

Edited by aScannerDarkly

Πολύ συγκινητικό διήγημα! Έχεις έναν τρόπο γραψίματος που χτυπάει κατευθείαν στο συναίσθημα! Η αγάπη μεταξύ αταίριαστων πλασμάτων, μια αγάπη που φτάνει στην αυτοθυσία και την αυταπάρνηση.

Το μόνο που έχω να πω είναι να προσέξεις λίγο κάποιες προτάσεις που κόβονται απότομα και κάποιες που αρχίζουν κάπως απότομα. Επίσης, δεν ξέρω αν ήταν σκόπιμο, μπερδεύτηκα

με την βόμβα, νόμιζα ότι ήταν σεισμός

. Θα ήθελα περισσότερη περιγραφή στο πως το βίωσαν οι δύο φίλοι, περνάει η διήγηση λίγο απότομα από την καταστροφή στην επιβίωση.

Για τον τίτλο θα συμφωνήσω, αδικεί το διήγημα. Δεν ξέρω αν είμαι μελοδραματική αλλά θα μου άρεσε κάτι σαν «Το νόημα της ζωής» ή «Η θυσία».

Σκληρή αλλά όμορφη ιστορία. Θα τη χωρίσω σε δύο άνισα μέρη (άνισα για πολλούς λόγους).

Στο πρώτο μέρος, που καλύπτει σχεδόν τα 5/6 της ιστορίας, η γραφή είναι όμορφη και στρωτή κάνοντας την αφήγηση να ρέει ομαλά. Αυτό είναι κάτι που σε καθηλώνει και σε αναγκάζει να διαβάσεις παρακάτω. Οι εικόνες είναι γλυκές, γνώριμες για μας τους ορεινούς και ζεστές παρά το δριμύ ψύχος που επικρατεί. Οι ήρωες πειστικοί και ελκυστικοί. Η μοναδική παραφωνία που υπάρχει κατά τη γνώμη μου είναι η φράση:

«Οι τράπεζες πτώχευαν, πολλά χρηματιστήρια είχαν σταματήσει να λειτουργούν, πολύς κόσμος είχε οδηγηθεί στη φτώχεια ή ακόμη και σε αυτοκτονίες, αλλά που οι κάτοικοι ενός μικρού χωριού σαν κι αυτό απλώς άκουγαν ότι συνέβαιναν, μην μπορώντας όμως να φανταστούν αν και πώς θα μπορούσαν να τους επηρεάσουν.»

Δεν είναι μόνο το μέγεθος της, υπάρχει κάτι εκεί μέσα που την κάνει λίγο δυσνόητη. Τεμάχισε τη σε μικρότερα μέρη για να δώσεις καλύτερα το νόημα.

Στο δεύτερο μέρος το σκηνικό αλλάζει και δεν είναι μόνο αυτό. Η γραφή γίνεται πιο βιαστική και απότομη. Σε αυτό το 1/6 έχεις υλικό για πολύ περισσότερες λέξεις. Πιστεύω πως είναι σφάλμα το να κλείσεις την ιστορία τόσο γρήγορα. Βέβαια είναι δικιά σου και την εξουσιάζεις, αλλά σκέψου ότι ίσως μια μικρή ανάλυση στα τελευταία γεγονότα να ομορφύνει κατά πολύ και το δεύτερο μέρος. Έχεις μέσα μια - δυο υπέροχες εικόνες που πρέπει να τις τονίσεις λίγο περισσότερο ώστε να προκαλέσεις τα έντονα συναισθήματα που θέλεις. Αν καταφέρεις να πιάσεις τον αρχικό ρυθμό θα γίνει όλο το κείμενο ομοιόμορφο και αυτό θα ωφελήσει πολύ. Αν βρεις το χρόνο και την όρεξη κάνε αυτό το μερεμετάκι και είσαι ok.

Συγχώρεσε με για το ψείρισμα αλλά οι ιστορίες σου μου αρέσουν και γι αυτό ασχολούμαι περισσότερο μαζί τους.

Υποψήφιος τίτλος “Η ζωή ενός ξεχωριστού ανθρώπου”

Εντιτ: Καλορίζικη η φάτσα. Πολύ καλή επιλογή. :)

Edited by kitsos

Guest roriconfan

Πωπω, πολύ πράμα για να το απολαύσει κανείς σε 6 μόνο σελίδες. Πετάς μια οικονομική κρίση και έναν πόλεμο χωρίς να έχουνε από μόνα τους κανέναν δεσμό με την ιστορία. Δε μπόρεσα καθόλου να τα ενώσω στο μυαλό μου. Θέλει καλύτερη σύνδεση μεταξύ τους.

Πωπω, πολύ πράμα για να το απολαύσει κανείς σε 6 μόνο σελίδες. Πετάς μια οικονομική κρίση και έναν πόλεμο χωρίς να έχουνε από μόνα τους κανέναν δεσμό με την ιστορία. Δε μπόρεσα καθόλου να τα ενώσω στο μυαλό μου. Θέλει καλύτερη σύνδεση μεταξύ τους.

Κοίταξε, δεν έχεις άδικο σε αυτό, αλλά η οικονομική κρίση προέκυψε στην πορεία, πιο πολύ σαν μέσο για να προσωρήσει ομαλά η ιστορία, και όχι σαν κεντρικό θέμα. Δεν ξεκίνησα με σκοπό να γράψω ΕΙ.

Φίλε Κίτσο (και Mariposa), το βλέπω αυτό που λέτε, το τελευταίο κομμάτι το έγραψα σήμερα, που επιτέλους αποφάσισα να το ολοκληρώσω, ενώ το είχα παρατήσει για κάμποσο καιρό και μάλλον βιάστηκα να τελειώσει επιτέλους, και αυτό μάλλον φαίνεται. Κάποια στιγμή θα κοιτάξω να διορθώσω - προσθέσω κτλ κτλ

Εγώ θα έλεγα ν αναπτύξεις περισσότερο την «οικονομική κρίση» αυτή που υπονοείς ότι οδηγεί στην «βόμβα» και τον αφανισμό.

Μια μικρή προσοχή στις εκφράσεις και στις λέξεις.

Σε μια τόσο τρυφερή ιστορία δεν της πρέπει για παράδειγμα το «χεσμένος» αναφορικά με τον στρατιώτη.

Χτένισε την. Θα βρεις τα μερεμέτια της.

Φίλε μου aScannerDarkly, κατέβασα το διήγημα σου και ξεκίνησα να το διαβάζω μαγεμένος. Εντυπωσιάστηκα από την ευαισθησία και την λεπτομέρεια της γραφής σου. Αυτό δεν ήταν ακριβώς γράψιμο αλλά κέντημα. Οι χαρακτήρες έμοιαζαν μελετημένοι, η κάθε τους κίνηση, ατάκα ή σκέψη δουλεμένοι ευφάνταστα. Συνήθως το αποτέλεσμα που βλέπεις σε καλές ταινίες Ντίσνεϊ όταν μπορείς να φανταστείς ομάδα σεναριογράφων και σκιτσογράφων που μαζεύονται για brainstorming για να μην τους ξεφύγει κάτι έστω ελάχιστα όμορφο. Και το κατάφερες εσύ, δίνοντας μας απίστευτα ζωντανούς και αληθινούς χαρακτήρες.

Το τέλος σου με χάλασε τόσο που αποφάσισα να μην ασχοληθώ, να μη σου πω τίποτα από τα παραπάνω. Δεν μπορούσα όμως να το αφήσω. Θα ήταν αμαρτία από τον θεό να χαθεί μια τόσο πανέμορφη ιστορία.

Δεν με χάλασε που έχει θλιβερό τέλος. Δεν με χάλασε τα της οικονομικής κρίσης ή η βόμβα. Δεν έχω ανάγκη να μου εξηγήσεις τίποτα από όλα αυτά. Θέλω να μακρύνεις το βιαστικό σκέλος και να ταιριάξεις το ύφος του τέλους με εκείνο της αρχής. Είναι τελείως άτοπο το γκραν-γκινιόλ στο οποίο μετατρέπεται ξαφνικά το διήγημα σου. Φάουλ τα κομμάτια της μητέρας του. Φάουλ το φριχτό πτώμα του γίγαντα στο τέλος. Τι σε έπιασε; Δύο διαφορετικοί άνθρωποι έγραψαν αρχή και τέλος. Γιατί βιάστηκες; Σε κυνηγάει κανένας εκδότης; Διάβασε ξανά το πρώτο μέρος και τέλειωσε το διήγημα σου σε παρόμοια γραμμή, ακόμα και με κακό τέλος. Νομίζω πως το αξίζει και το αξίζει πολύ μάλιστα.

Παιδιά σας ευχαριστώ πολύ για τις παρατηρήσεις, και πρέπει να πω ότι συμφωνώ περίπου με όλα όσα λέτε. Θα πρέπει να περάσει σοβαρό σιδέρωμα.

Γιατί βιάστηκες; Σε κυνηγάει κανένας εκδότης;
Όχι (πού τέτοια τύχη). Το είχα παρατήσει για αρκετό καιρό και ήμουν λίγο "επιτέλους τελείωσε". Βιάστηκα πολύ όντως

Για το "χεσμένος" απλώς, επειδή η αφήγηση περνάει στην οπτική γωνία του στρατιωτικού, σκέφτηκα ότι κάπως έτσι θα το έλεγε ο συγκεκριμένος άνθρωπος.

""Αν το δουλέψεις λίγο ακόμη, θα γίνει η καλύτερη ιστορία που έχεις ανεβάσει στο φόρουμ (κι οι άλλες ήταν ήδη πολύ καλές).

Συμφώνω με όλους τους άλλους στο θέμα της βιασύνης. Αυτό που είδα να λείπει, είναι το τι έγινε μετά την πρώτη ημέρα του χαλασμού, ως την ώρα που βρήκε το θάρρος να του πει

αν θέλει να τον σκοτώσει

. Λείπει η καθημερινότητά τους με τις ανθρώπινες και τις (ολοένα περισσότερες) άσχημες στιγμές της.

Το φινάλε είναι όντως φάουλ, η τελευταία φράση άνευ νοήματος.

Η φράση που εντόπισε ο kitsos είναι όντως προβληματική. Νομίζω όχι για το μάκρος της, αλλά για το ύφος της που είναι κάπως επίσημο/δημοσιογραφικόκαι ξεφεύγει από τησ τρωτή γραφή με την οποία παρουσιάζεις κατά τα άλλα την ιστορία σου. Σαν να αποστασιοποείσαι λίγο από το χωριό και να τους βλέπεις αφ'υψηλού, ανώτερος αφηγητής κι αυτοί κατώτεροι. Ομοίως λίγο πιο πριν, " Κάποιοι του έλεγαν να κάνει γνωστή την περίπτωσή του". Έτσι του το έλεγαμν οι συγχωριανοί του ή μήπως έτσι το περιγράφεις εσύ ο απέξω;

Κι ο λόγος του Βιτάλι νομίζω ότι είχε μια-δυο σχετικές παραφωνίες που (μου φάνηκε πως) δεν ταίριαζαν με τον υπόλοιπο, έξοχα δημιουργημένο λόγο του. Μπορεί να μην είναι ακαλλιέργητος, μα είναι απλός κι έχει συνηθίσει να μιλάει κυρίως με ακαλλιέργητους.

- Μου έχουν πει τι μου συμβαίνει

- Μπορώ να κάνω εγχείρηση να μου τον αφαιρέσουν

- Μπορεί να μην είμαι παρά ένας χωριάτης

- Τη λατρεύω

Τίτλο εγώ θα έβαζα "Η ζωή ενός χρήσιμου ανθρώπου", αλλά θα ήταν με τη δική μου λογική, όχι τη δική σου.

• 3 weeks later...

Λοιπόν σας ευχαριστώ όλους πραγματικά πάρα πολύ για τα πάρα πολύ χρήσιμα σχόλια. Ελπίζω να έπιασαν τόπο. Η διορθωμένη (ελπίζω) βερσιόν εδώ