Jump to content

Πολιτική ορθότητα και συγγραφή

Mesmer
 Share

Recommended Posts

@silag end of story, indeed. Το τόπικ ξεκίνησε για λογοκρισία σε έργα διάσημων. Με αυτούς ασχολούνται γιατί ο κόσμος τους διαβάζει (και σίγουρα όχι με αυτά που γράφω εγώ). Και να σου πω, εγώ μπήκα στον πειρασμό να αγοράσω κάποιο από τα βιβλία αυτά για να έχω την εκδοχή πριν λογοκριθεί. Δε θα μπήκαν και άλλοι; Να που αδειάζουν και οι αποθήκες έτσι. Win win. 

Edited by Roubiliana

• Replies 91
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• WILLIAM

19

• AlienBill

17

• Nick V.

18

• Kriton

8

14 minutes ago, Roubiliana said:

@silag end of story, indeed. Το τόπικ ξεκίνησε για λογοκρισία σε έργα διάσημων. Με αυτούς ασχολούνται γιατί ο κόσμος τους διαβάζει (και σίγουρα όχι με αυτά που γράφω εγώ). Και να σου πω, εγώ μπήκα στον πειρασμό να αγοράσω κάποιο από τα βιβλία αυτά για να έχω την εκδοχή πριν λογοκριθεί. Δε θα μπήκαν και άλλοι; Να που αδειάζουν και οι αποθήκες έτσι. Win win. 

Ναι οκ.. Διαφωνώ στο κόψιμο/αλλαγή λέξεων παλιών κειμένων, ειδικά νεκρών δημιουργών. Θεωρώ ότι  είναι ένα εμπορικό παιχνιδάκι (και για τις παλιές εκδόσεις, αλλά και με το hype των νέων, μέσω των conflicts, σαν αυτό εδώ). Ουσιαστικά αποκόπτει το κείμενο από την εποχή του (με τις όποιες προβληματικές απεικονίσεις μιας άλλης εποχής). Στην καλύτερη ας προστεθεί disclaimer, trigger warnings και επεξηματικός πρόλογος, αλλά μέχρι εκεί.

Αλλά για σύγχρονους δημιουργούς αυτό δεν μπορεί να λειτουργεί σαν κολυμπήθρα του Σιλωάμ, του στυλ "αφού το 'κάναν οι παλιοί, γιατί όχι και 'γώ;". Γιατί πολύ απλά οι εποχές αλλάζουν και θέλουμε νέες αναπαραστάσεις, νέες αφηγήσεις... Δεν είναι "φασισμός της ΠΟ"...

• Like 3

Αλλά αν αδειάζουν οι αποθήκες αρχίζεις και σκέφτεσαι μήπως τελικά και το πολιτικά ορθό είναι μια εμπορική συσκευή για να πωληθούν αποθέματα;

• Like 1

Το κακό δεν είναι να είσαι συγγραφέας και να γίνεις λίγο προσεκτικότερος σε κάποια κοινωνικά ζητήματα.

Το κακό είναι να είσαι αναγνώστης και να βλέπεις να περνάνε τα αγαπημένα σου βιβλία από ένα ηθικό κόσκινο με ζήλο σχεδόν θρησκευτικό/δογματικό. Άτομα που εξαρχής δεν ασχολούνται με μυθοπλασία, αφού οτιδήποτε μυθοπλαστικό διαβάσουν, θα το κρίνουν με βάση τη σύγχρονη ηθική.

• Like 1

Είχα παρευρεθεί σε μια εκδήλωση στην έκθεση βιβλίου Θεσσαλονίκης και είχε γίνει η εξής πρόταση που μου φάνηκε πολύ σωστή: να μην αλλάζουν τα βιβλία και οι λέξεις για συγγραφείς που έχουν πεθάνει, αλλά να γίνεται ένα disclaimer στην αρχή του βιβλίου αν αυτό περιέχει τόσο προβληματική ορολογία. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύονται τόσο τα ίδια τα έργα αλλά και οι αναγνώστες/αναγνώστριες από το ανάγνωσμα. 

Το όλο νόημα της πολιτικής ορθότητας είναι μία επανεκπαίδευση στον τρόπο που μάθαμε να μιλάμε· μία προσπάθεια να επαναπροσδιορίσουμε τον τρόπο που συνυπάρχουμε κοινωνικά αναγνωρίζοντας αρχικά ότι υπάρχουν ευάλωτες ομάδες που υφίστανται συστημική καταπίεση. Κι αυτό προκύπτει από σεβασμό στον εαυτό και στους συνανθρώπους μας και όχι για να μην λογοκριθούμε. Έχει διαφορά η πρόθεση λοιπόν. Η ελευθερία για την οποία μιλάμε είναι μια ασαφής έννοια. Μέσα στην κοινωνία μπορείς να είσαι τόσο ελεύθερος όσο δεν ξεπερνάς τα όρια του άλλου. Αν τα ξεπερνάς, τότε δεν διεκδικείς την «ελευθερία» σου αλλά την δυνατότητα να καταπιέζεις κάποιον άλλο. Αυτά!

Τρέχει και διαγωνισμός στο μεταξύ! Πάω να γράψω 😈 Άντε κι εσείς! μόνο ένα διήγημα έχουμε μέχρι στιγμής και μαζί με το δικό μου δύο! 

• Like 2

Διότι την προδοσία πολλοί αγάπησαν, τον προδότη ουδείς!

Edited by WILLIAM
  • Like 1

Προσοχή το παρακάτω κείμενο αποτελεί παράγωγο της εποχής του. Ο συγγραφέας δεν ευθύνεται για την χρησιμοποίηση λέξεων, χαρακτηρισμών, εκφράσεων που στη συγκεκριμένη περίοδο ανταποκρίνονταν στις κοινωνικές νόρμες, ούτε και υπάρχουν αποδείξεις ότι η χρήση τους έγινε με πρόθεση να προσβάλλει ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

Βάζει ο εκδότης ένα τέτοιο disclaimer και λύνεται το πρόβλημα. Κάτι δηλαδή που μοιάζει με το γνωστό που λέει "η ιστορία αποτελεί προϊόν μυθοπλασίας, τα πρόσωπα και τα γεγονότα που περιλαμβάνει είναι φανταστικά..." κλπ.

Το πρόβλημα όμως στην εποχή μας, είναι ότι τέτοιου είδους λύσεις (που δεν απαιτούν ιδιαίτερη ευφυΐα και που σίγουρα έχουν τεθεί ως πρόταση) δεν γίνονται αποδεκτές. Γιατί για πολλές από τις ιδέες που επιδιώκουν έναν ευγενή σκοπό, δεν υπάρχει πλέον προτροπή (π.χ. για συμπερίληψη) αλλά αντίθετα εφαρμόζεται επιβολή.

Απόδειξη αποτελεί ότι ένα disclaimer σαν το παραπάνω, θα έβρισκε εφαρμογή σε παλαιότερες εποχές, ενώ αντίθετα στις μέρες μας εφαρμόζεται η πιο ακραία μέθοδος της αλλαγής του κειμένου.

Ένα άλλο που έχω σκεφτεί είναι το παρακάτω:

Προσοχή: Πολλές από τις στερεοτυπικές αντιλήψεις που έχουν οι χαρακτήρες του παρακάτω κειμένου δεν ανταποκρίνονται στις πεποιθήσεις και στην ηθική του συγγραφέα, ο οποίος έχει επίγνωση ότι απεικονίζουν στερεότυπα και η χρήση τους γίνεται προκειμένου να γίνει αντιληπτό ότι είναι ξεπερασμένες.

Λέτε οι εκδότες, οι κινηματογραφιστές, τα κινηματογραφικά στούντιο, οι τηλεοπτικές πλατφόρμες κλπ, να μην τα έχουν σκεφτεί αυτά; Εγώ λέω ότι αν ζούσαμε στα 60s ή στα 70s και είχαμε τη σημερινή ηθική και τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, κάτι τέτοιο θα εφαρμοζόταν.

Δυστυχώς για τους συγγραφείς, αλλά πολύ περισσότερο για τους θεατές/αναγνώστες/gamers και λοιπούς δέκτες, οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί είναι διαφορετικές.

Edited by AlienBill
  • Like 1

Να κάτι που έχει άμεση σχέση με το θέμα της συζήτησης.

Τα "φυσικά" μέσα αποθήκευσης (cd, dvd, σκληροί δίσκοι) ως εργαλεία διατήρησης του "παλιού" περιεχομένου.

Ειδικά για τις ταινίες/σειρές, τα πάντα στο μέλλον θα διατηρούνται στις πλατφόρμες streaming. Τι θα γίνει όμως αν μια πλατφόρμα "λογοκρίνει" ή αποκλείσει εντελώς κάποιο έργο; (Εχει συμβεί με το "οσα παίρνει ο άνεμος").

Τι θα γίνει αν μια πλατφόρμα διακόψει τη λειτουργία της εντελώς και κατεβάσει ρολά;

Σε αυτές τις περιπτώσεις, το περιεχόμενο στο οποίο θα έχει ο θεατής πρόσβαση, θα χαθεί.

Στα όσα αναφέρει το παραπάνω βίντεο, έχω να προσθέσω και κάτι από την εμπειρία μου. Το εξοργιστικό  στις πλατφόρμες του Μπέζος, είναι η τακτική "you will own nothing".

Στο comixology, χρυσοπληρώνεις το ψηφιακό κόμικ, όχι για να το κατεβάσεις σαν αρχείο, αλλά για να το διαβάσεις μέσω ενός reader που είναι ενσωματωμένος στο site. Είναι ελάχιστα τα κόμικς στα οποία επιτρέπεται το κατέβασμα ως αρχείο cbr ή cbz

Δηλαδή το χρυσοπληρώνεις, ΔΕΝ το έχεις (σαν αρχείο) και ουσιαστικά το δανείζεσαι. Εχουν βγει εφαρμογές που γίνεται να το κατεβάσουν, αλλά θεωρούνται πειρατικές (!!!). Το να κατεβάζεις κόμικ που αγόρασες και πλήρωσες, θεωρείται πειρατεία.

Edited by AlienBill

39 minutes ago, Aggelos95 said:

Στη πρώτη περίπτωση θα γίνει γνωστό και θα το διαβάσουμε από άλλες πλατφόρμες και φυσικά συκοφάντηση στην φασίστικαλ κορέκτ πλατφόρμα που το έκανε αυτό.

Στη δεύτερη, το βρίσκουμε από αλλού. Υπάρχουν πολλές πλατφόρμες, δεν είναι μόνο amazon και googlereads, υπάρχουν καμιά 30αρια άλλες απλά όχι τόσο διαδεδομένες.

Ναι, το θέμα όμως είναι ότι στο μέλλον μπορεί να βρίσκονται τα πάντα σε πλατφόρμες.

Αν αυτές συνεννοηθούν μεταξύ τους να μην περιλάβουν κάποιο έργο, δεν θα υπάρχει η δυνατότητα να το δει κάποιος. Εκτός αν το έχει ήδη κρατημένο σε dvd

4 minutes ago, Aggelos95 said:

Τι εννοείς να συνεννοηθούν μεταξύ τους; Μιλάμε για διαφορετικές πλατφόρμες, δεν παίζει αυτό το σενάριο, σαν να λες youtube με spotify να συνεννοηθούν σε ποιο από τα δύο θα ανέβει το τάδε βίντεο.  Δεν υπάρχει συνεννόηση, η κάθε πλατφόρμα κοιτάει να πατήσει τον ανταγωνισμό, και όποιος προλάβει ό,τι προλάβη. Monopoly.

Εννοώ ότι αν μια ταινία ή ένα κλασικό βιβλίο θεωρηθεί προβληματικό σε σημείο που να δικαιολογείται ο αποκλεισμός του, τότε είναι πιθανό ότι θα το αποκλείσουν όλες.

Είναι μια πιθανότητα.

Στο μέλλον δεν αποκλείεται να μην υπάρχει η δυνατότητα μετατροπής σε ψηφιακά αρχεία (σου λέω ότι ήδη εφαρμόζεται στο comixology για κόμικς που ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ).

Τα mirror links είναι ήδη παράνομα. Και γενικά το downloading.

Το cloud μπορεί ανά πάσα στιγμή να πέσει.

Τα πάντα μπορεί να βρίσκονται σε ψηφιακές πλατφόρμες.

4 minutes ago, Aggelos95 said:

Να το αποκλείσουν ορισμένοι ή ορισμένες πλατφόρμες ναι, πολύ πιθανό καθώς όσο περνάνε τα χρόνια γίνονται όλοι και πιο ευαίσθητοι, μπορεί κάποιος να θιχτεί και με ένα "ρε". Αλλά να το αποκλείσουν όλες οι πλατφμόρες και να μην υπάρχει πουθενά-πουθενά, δεν παίζει, αναφέρω πιο πάνω τον λόγο. Εκτός άμα μιλάμε για κείμενο που περιέχει υπερβολικά extreme δεδομένα όπως παιδική πορνογραφία, τρομοκρατία, κτλπ. Πρέπει να είναι κάτι εξαιρετικά "σκληρό" ώστε να μην το έχουν πουθενά και να συμφωνήσουν όλοι σε αυτό, από συντηρητικές πλατφόρμες μέχρι προοδευτικές.

Δες το βίντεο τι λέει ακριβώς. Δε σου λέει ότι μπορεί να το βγάλουν εκτός από πλατφόρμα (που κι αυτό έχει γίνει για το "όσα παίρνει ο άνεμος).

Αρκεί στο μέλλον, τα πάντα να βρίσκονται σε πλατφόρμες που θα κάνουν από το μηδέν επιλογή του περιεχομένου τους. Που σημαίνει ότι αν υπάρχουν 1 τρισεκατομμύρια ταινίες, αυτές θα επιλέξουν κάποιες εκατοντάδες.

Δεν πρόκειται σε αυτή τη περίπτωση για άμεση απαγόρευση. Ομως αν το κοινό έχει πρόσβαση σε μερικές εκατοντάδες ταινίες και όχι στο σύνολο, θα υπάρξει πρόβλημα.

Edited by AlienBill

22 minutes ago, Aggelos95 said:

Και σε αυτό το σενάριο, δε νομίζω να μπορούν να ελέγξουν την ροή της πληροφορίας, είναι απλά αδύνατον.

Στα βίντεο λένε τι μπορεί να γίνει αλλά ιστορικά, δεν νομίζω να ήταν εφικτό, είναι λογοκρισία και κανείς δε θα το ανεχόταν, δε θα μπορούσαν να το συγκαλύψουν, θα έβγαινε στη φόρα αργά ή γρήγορα.

Και για να φτάσουμε εκεί θα πρέπει να υπερπηδήσουμε τουλάχιστον μερικές δεκαετίες, σαν να βιάζονται λίγο στο βίντεο οο εσχατολόγοι να έρθει εκείνη η μέρα...

Λίγα παραδείγματα από το παρόν:

1. Ιταλικό giallo που είναι χάλια σε ποιότητα (δεν μετατράπηκε σε dvd παρά μόνο σε VHS) και δεν το ξέρει ούτε η μητέρα του, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή, ούτε σε "φυσική μορφή", ούτε σε dvd. Υπήρξε κάποια στιγμή σε πειρατικό site, αλλά ήταν πειρατικό.

2. Ελληνικές "φεστιβαλικές" ταινίες, που δεν βρίσκουν διανομή, ούτε σε αίθουσες, ούτε σε dvd. Αυτές είναι η πλειοψηφία των ελληνικών συμμετοχών του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Ο μόνος τρόπος να τις δεις, είναι να πας στο Φεστιβάλ. Ή άμα θελήσει ο κινηματογραφιστής να τις ανεβάσει κάπου ο ίδιος.

3. Indie comics που δεν τα βρίσκεις πουθενά, παρά μόνο στο comixology. Κι εκεί ακόμη τα αγοράζεις και δεν γίνεται να τα κατεβάσεις.

Edited by AlienBill

Να μη φτάσουμε όμως στο σημείο να γίνουμε σαν κάτι παλιούς ζάμπλουτους συλλέκτες που αγόραζαν ακόμη και τη μπομπίνα από σπάνια ταινία... για να την προβάλουν στην ιδιωτική τους αίθουσα προβολής.

Φτωχαδάκια είμαστε. Από το υστέρημά μας ξοδεύουμε.

Καλό είναι να υπάρχει μια πρόσβαση που να μην κοστίζει. Να μη βάζουμε ντέντεκτιβ για να εντοπίσει ένα έργο (λογοτεχνικό ή άλλου τύπου) επειδή δεν μπορούμε να το βρούμε on-line.

Edited by AlienBill

Ειδικά για τις ταινίες πάντως μαζέψτε όποια θέλετε και μπορείτε να τη βρείτε σε υλική μορφή γιατί αρχίζουν και εξαφανίζονται τα ανάλογα μαγαζιά και σε λίγο θα είναι όλα ον λάιν. 

• Thanks 1

Νομίζω πως άλλο προσπαθεί να πει ο AlienBill και συγνώμη για την παρέμβαση. Ένα απλό παράδειγμα είναι το σύγχρονο gaming και η επικρατούσα τάση (ή τουλάχιστον η προσπάθεια των εταιριών του χώρου προς αυτή την κατεύθυνση) να διατίθενται τα παιχνίδια ως ψηφιακές αγορές μέσω των ψηφιακών καταστημάτων της εκάστοτε εταιρίας. Αν αγοράσω ένα παιχνίδι σε φυσική μορφή θα το έχω για πάντα. Αν το αγοράσω ψηφιακά θα το έχω για όσο καιρό θα υπάρχει το εκάστοτε network. Αν δηλαδή αγοράσω ας πούμε το God of War Ragnarok από το store του PS5 μου θα είναι δικό μου για όσο θα υπάρχει η Sony και το δίκτυό της. Αν ποτέ "κλείσει" απλά δεν θα το έχω πια (κι όχι απαραίτητα αν "κλείσει" η εταιρία, αλλά αν με την έλευση της επόμενης γενιάς κονσολών, PS6 ας πούμε, κλείσουν οι servers του PS3, τότε όσα ψηφιακά παιχνίδια του PS3 έχω θα χαθούν -κάτι που έχει ήδη γίνει με το PSP-, τα φυσικής μορφής παιχνίδια του όμως θα συνεχίσω να τα έχω). Εκτός βέβαια αν κρατάω αρχείο σε hard discs, όμως τότε ουσιαστικά είναι σαν να το έχω σε φυσική μορφή και επιβαρύνομαι το κόστος της φυσικής μορφής. Το πιο "ωραίο" εδώ είναι πως είτε αγοράσω αυτή τη στιγμή ένα παιχνίδι σε φυσική μορφή, είτε σε ψηφιακή, η τιμή συνήθως παραμένει η ίδια. Το κέρδος όμως για την εταιρία δεν είναι το ίδιο, άλλο είναι να πρέπει να τυπώσεις χιλιάδες και εκατομμύρια δισκάκια κι άλλο να κάνεις απλώς αντιγραφή από ένα αρχείο.

Συγνώμη για το οφτόπικ. :) 

• Like 1

On 10/8/2023 at 5:11 PM, oimoderatorseinaifasistes said:

Σχετικά με το 1, εδώ έχει μερικές ανεβασμένες. Τα περισσότερα βίντεο της playlist έχουν διαγραφεί αλλά στα κανάλια αυτών που έχουν ανεβάσει τα βίντεο βρήκα και άλλα giallo. Δοκίμασες και στο dailymotion? Συνήθως ανεβάζουν εκεί τα πιο δυσεύρετα καθώς το youtube έχει πολλούς περιορισμούς.  Αν δε βαριέσαι να μπεις με VPN ή proxy server (επειδή δεν είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα) το  Shudder έχει κάποια, όπως επίσης και το midnight pulp.

Σε αυτά είχα κοιτάξει και είχα δει τα άπαντα των gialli από δεκαετίες 70 και 80. Τα πιο δυσεύρετα που ανέφερα προηγουμένως, ήταν και τα πιο ελεεινά.

Συμβαίνει συχνά ένα "κακό" έργο μυθοπλασίας, να είναι επίσης και δυσεύρετο. Αλλά εδώ είναι το πρόβλημα. Μήπως το ίδιο ισχύσει στο μέλλον και για αυτά που θεωρούνται "προβληματικά"; Ακόμη και αν είναι καλά από τεχνικής πλευράς;

Πολλά μπορούν να συμβούν.