Jump to content

το 9 περιόρισε την ύλη του


Διγέλαδος
 Share

Recommended Posts

Ελπίζω να το προσέξατε κι άλλοι, αλλά το 9 τις τελευταίες εβδομάδες όλο και λιγόστευε τις σελίδες του. Ώστε να φτάσει στο σημείο αυτήν την εβδομάδα να φτάσει στις 30 σελίδες!!! Η εξήγηση είναι ότι οι εφημερίδες γενικά περνάνε από μια κρίση, όπως και όλα τα άλλα προϊόντα λόγο της οικονομικής κατάστασης. Όμως κατά την γνώμη μου το πετσοκόψανε το περιοδικό, και σίγουρα πολλοί από μας αγοράζουμε την Ελευθεροτυπία μόνο για αυτό το ένθετο. Για αυτό το λόγο συνιστώ να αρχίσουμε να στέλνουμε e-mails, γράμματα ότι μπορεί ο καθένας στη διεύθυνση της Ελευθεροτυπίας. Να δείξουμε την αγάπη μας για αυτήν την ενέργεια που μας έκανε να ανακαλύψουμε τόσους έλληνες δημιουργούς είτε διηγημάτων επ. φαντασίας είτε κομικς. Χωρίς το 9, κάποιοι ούτε ολόκληρο τόμο δεν θα φτιάχνανε. Αντιδράστε!

 

εδώ κάποια emails:

Γενικό (elef@enet.gr)

Γενικό Θεσσαλονίκης (thesselef@enet.gr)

Οικονομικό (efin@enet.gr)

Επιστολές (elet@enet.gr)

Εννέα (ennea@enet.gr)

Info (infotech@enet.gr)

 

και του 9,

9.ennea@enet.gr

Αν και δεν φταίει σε τίποτα το ίδιο το 9

Edited by twocows
Link to comment
Share on other sites

  • Replies 57
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • Βάρδος

    5

  • northerain

    5

  • Bardoulas©

    6

  • heiron

    12

Σημερα δεν πηρα και γενικοτερα ξενερωνω βλεποντας το 9 να ξεπεφτει την ωρα που αλλα "κοινωνικα-κουτσομπολιστικα" ενθετα αυξανονται και πληθυνονται...

Φοβερα κομικς και πολυ καλα διηγηματα.Αν εξαφανιστει κι αυτο θα ειναι διπλο το χτυπημα-τοσο για τα κομικς οσο και για την ΕΦ στην Ελλαδα.

Link to comment
Share on other sites

Παίρνω το Εννέα από τότε που πρωτοεκδόθηκε ως ένθετο. Είναι η μόνη ημέρα που αγοράζω την Ελευθεροτυπία, και το κάνω μόνο και μόνο για το ένθετο αυτό.

 

Παρόλο που διαφωνώ με την αντιμετώπισή του προς το fantasy (γενικά μου φαίνεται πως το απαξιώνει, σε σχέση τουλάχιστον με το sci-fi: Δεν έχω δει ούτε ένα fantasy διήγημα στις σελίδες του, ever, κι ακόμη και το fantasy comic Που έχει αυτή την εποχή είναι, ουσιαστικά, sci-fi) θα συνεχίσω να το παίρνω γιατί είναι σοβαρή και ενδιαφέρουσα, σε κάθε περίπτωση, έκδοση. Διαφωνώ με τη μείωση σελίδων και ποιότητας και συμφωνώ με την πρόταση που γίνεται να σταλούν e-mail διαμαρτυρίας. Το να σταματήσουμε να το αγοράζουμε, πάντως, μάλλον κακό παρά καλό θα κάνει, εκτός κι αν τυχόν διαμαρτυρίες μείνουν αναπάντητες. Ο εκδότης βέβαια, προσπαθεί να χρυσώσει το χάπι, έχοντας, με 50 λεπτά, παρεχόμενα και επεισόδια του Robotech σε μορφή video-cd. Δε θεωρώ πως κάτι τέτοιο είναι λύση. Πρέπει, ασφαλώς, να αυξηθούν οι σελίδες και η ποιότητα του περιοδικού ξανά.

Link to comment
Share on other sites

Δεν έχω δει ούτε ένα fantasy διήγημα στις σελίδες του, ever, κι ακόμη και το fantasy comic

 

Ναι γιατί η μόνιμη στήλη λέγεται Διήγημα ΕΦ. Και επειδή αρχιστυντάκτης είναι ο Άγγελος Μαστοράκης

Link to comment
Share on other sites

Ναι γιατί η μόνιμη στήλη λέγεται Διήγημα ΕΦ. Και επειδή αρχιστυντάκτης είναι ο Άγγελος Μαστοράκης

 

Δίκιο έχεις, φυσικά. Αλλά εγώ θα ήθελα να δω και λίγο fantasy. Το περιοδικό, άλλωστε, δεν είναι --υποτίθεται-- αποκλειστικά περιοδικό Ε.Φ. και κόμικ Ε.Φ.

 

 

Εντάξει, δε συνεχίζω, γιατί θ'ανοίξει πάλι debate "fantasy vs sci-fi: τα αδέρφια που μισιούνται" και δε θέλω να γίνει κάτι τέτοιο. Μου αρέσει το "9" κι όπως είναι, αλλά θα'θελα να'χει πιο πολύ fantasy.

Edited by mistseeker
Link to comment
Share on other sites

Για να είμαι ειλικρινής, εμένα ποτέ δε μου άρεσε το 9 και σπάνια το αγοράζω. Όποτε το αγοράζω, περισσότερο απογοητευμένος βγαίνω παρά ικανοποιημένος.

 

Τώρα, θα μου πείτε: γιατί έτσι; τι σε ενοχλεί;

 

Κατά κύριο, λόγο δε μου αρέσει η θεματολογία του. Δεν αισθάνομαι ότι με αφορά. Κατά δεύτερο λόγο, μου δίνει μια αίσθηση παλιομοδίτικου: ότι δεν ακολουθεί καθόλου τα καινούργια ρεύματα στη φανταστική λογοτεχνία αλλά εμμένει σε πρότυπα του '60-'70. Come on, η ελληνική κοινότητα του φανταστικού χρειάζεται κάτι πολύ καλύτερο απ'αυτό το πράγμα.

Link to comment
Share on other sites

Καλό είναι που υπάρχει για τις σειρές των comics που βάζει κυρίως αλλά προσωπικά το βρίσκω τελείως αδιάφορο!

 

Μια φορά έπεσε στα χέρια μου κ μου φάνηκε σαν να είναι διαφημιστικό φυλάδιο των εκδοτικών κ χωρίς να αναφέρει τπτ το ουσιαστικό για τα ίδια τα βιβλία εκτός ίσως από την περίληψη!

Edited by Canopus
Link to comment
Share on other sites

Ε,οχι ρε παιδια.Για ενθετο μιας εφημεριδας-χωρις αυξηση τιμης-ειναι πολυ καλο.Διαβαζεις συγχρονα και ωραια κομικς ενω συχνα εχει και καποιες δουλειες ελληνων που δυστυχως μπαινουν με μεσον και δεν ειναι τοσο καλες.

Τα διηγηματα ειναι αυστηρα ΕΦ.Ειναι κανονας αν και δε ξερω γιατι τον εχουν.Τα περισσοτερα ειναι καλα ως παρα πολυ καλα.Βαζουν και καποια παλια καλα διηγηματα γνωστων συγγραφεων(θυμαμαι ενα διηγημα του Φρανκ Χερμπερτ) αλλα και φρεσκα καλων ξενων συγγραφεων.

Λιγο βαρετα βρισκω τα μεγαλα αρθρα για κομικ αλλα υποθετω οτι οι φαν του ειδους θα τα απολαμβανουν.

Εχω δει Ελευθεροτυπιες να κανουν φτερα τις Τεταρτες ενω αλλες εφημεριδες μενουν απουλητες.

Link to comment
Share on other sites

Παίρνω το 9 από το πρώτο τεύχος έχοντας χάσει μόνο 1 ως τώρα. Μπορεί να μην είναι τέλειο αλλά κατά την γνώμη μου έχει βοηθήσει πάρα πολύ στην εξάπλωση των κόμικς. Είναι νομίζω ο ιδανικός τρόπος για κάποιον άπειρο με την αγορά των κόμικς να γνωρίσει τάσεις και ρεύματα και να έρθει σε μια πρώτη επαφή με το είδος ώστε να αποφασίσει αν θα επεκταθεί περισσότερο. Χωρίς να είμαι ειδικός στον χώρο, βλέπω μια προσπάθεια τα τελευταία χρόνια για πιο πολλές εκδόσεις κόμικς στην Ελλάδα και θεωρώ ότι το 9 βοήθησε σε αυτό δημιουργώντας ένα νέο κοινό. Εμείς που μεγαλώσαμε στην δεκαετία του 80 διαβάζαμε και το Μίκι Μάους, τον Αστερίξ, τον Λούκι Λουκ, το Μπλεκ, το Αγόρι, την Βαβέλ κ.ά. κι έτσι είχαμε μια μικρή επαφή με τον χώρο αλλά νομίζω ότι στην δεκαετία του 90 με την άνοδο των υπολογιστών τα κόμικς έχασαν μεγάλο μέρος της δύναμής τους στην Ελλάδα και μόλις τα τελευταία χρόνια άρχισαν να την ανακτούν ξανά. Κι αν εμείς οι αναγνώστες του φανταστικού "παραπονιόμαστε" για το κακό μας reputation, οι φαν των κόμικς αντιμετωπίζουν ακόμη περισσότερο χλευασμό από όσους είναι έξω από τον χώρο καθώς στο μυαλό των περισσότερων η έννοια κόμικς είναι συνυφασμένη με τα παιδικά κινούμενα σχέδια και τα "Μίκι Μάους". Το 9 με αρκετά καλές επιλογές στα κόμικς του και με πολλά χρήσιμα αφιερώματα στο παρελθόν αλλά και στο παρόν του είδους έχει βοηθήσει στην προσπάθεια ανάδειξης των κόμικς ως κάτι περισσότερο από παιδικές ιστορίες. Επαναλαμβάνω ότι όλα αυτά τα γράφω χωρίς να θεωρώ ότι έχω πολύ μεγάλη σχέση με τον χώρο: μου αρέσουν τα κόμικς, ότι πέσει στα χέρια μου θα το διαβάσω αλλά δεν είναι στις προτεραιότητες μου όπως είναι πχ η λογοτεχνία και ο κινηματογράφος. Κάποιος που γνωρίζει απέξω και ανακατωτά τον κόσμο των κόμικς μπορεί να θεωρεί το 9 ως φτωχή προσπάθεια και ίσως να είναι σύμφωνα με τα δικά του στάνταρ αλλά σε τελική ανάλυση θα προτιμήσω το "λίγο" από το "καθόλου".

 

Όσο για τα διηγήματα, πάντα στο εξώφυλλο λέει "περιοδική έκδοση κόμικς & ΕΦ" επομένως δεν μπορώ να τους κατηγορήσω για την έλλειψη fantasy αφού σου λένε φάτσα κάρτα "εδώ θα διαβάσεις ΕΦ!". Και πάλι καλά που το έχουν αυτό το διήγημα καθώς σε πολλά γράμματα έχω δει να ζητάνε να κοπεί ώστε να μπουν περισσότερα κόμικς. Ότι μπορούμε να διαβάσουμε καλό είναι, από την στιγμή ειδικά που ο χώρος μόνο γεμάτος δεν είναι με περιοδικά του είδους.

Link to comment
Share on other sites

Σωστός. Κι εγώ, όσες φορές το έχω πάρει (ομολογουμένως, όχι πολλές), αυτή την εντύπωση έχω λάβει: ότι σχετίζεται περισσότερο με κόμιξ. Το πρόβλημα είναι ότι δεν είμαι φαν των κόμιξ. :D Μόνο ο Sandman μού αρέσει, και με τον Sandman είμαι πραγματικά πωρωμένος.

 

Εγώ θα ήθελα περισσότερο να δω ένα περιοδικό που ασχολείται ευρέως με το χώρο του φανταστικού: που θα έχει φάντασυ, Ε.Φ., τρόμο: που θα παρακολουθεί τις νέες κυκλοφορίες στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό: που θα προωθεί καινούργιους, ταλαντούχους λογοτέχνες: που θα οργανώνει διαγωνισμούς.

 

Δυστυχώς, μέχρι στιγμής, δεν έχω βρει κάποιο τέτοιο έντυπο στην Ελλάδα.

 

Κάποτε, είχε γίνει μια προσπάθεια, μ'ένα περιοδικό που ονομαζόταν Fantastic (αν θυμάμαι καλά και τον τίτλο --πάνe τουλάχιστον έξι-εφτά χρόνια από τότε). Είχε βγει το πρώτο τεύχος και είχε μέσα κι έντυπο για να το συμπληρώσεις και να τους το στείλεις: να τους πεις αν πιστεύεις πως αξίζει και πρέπει να το συνεχίσουν. Το περιοδικό ήταν καταπληκτικό, κατά τη γνώμη, και φυσικά τους έστειλα και το έντυπο συμπληρωμένο. Δυστυχώς, όμως, δεύτερο τεύχος δεν είδα να κυκλοφορεί...

 

Fucking Helladistan...

 

:angry:

Link to comment
Share on other sites

Δηλαδη το 9 δεν ειναι το στυλ σου.Αυτο ειναι αλλο θεμα βεβαια.

Το εννεα ειναι κυριως ενα περιοδικο για κομικς.Εχει ωραιες "σχετικα"(γιατι αν τα δικαιωματα ειναι ακριβα δεν μπορουν να τα αγορασουν,ειναι δωρεαν ενθετο βλεπετε) νεες ιστοριες κομικ,εχει νεα σχετικα με τα κομικ(ς?),καποια ιστορικα στοιχεια,μονιμα κομικ ελληνων κτλ κτλ.Εχει και λιγη ΕΦ.Το διηγημα και μερικα νεα που και που.

Περιοδικα (τυπου φανζιν βασικα) υπαρχουν στην Ελλαδα βεβαια.Εσυ θες κατι καλοφτιαγμενο-οχι φανζιν-σαν το Fantastic. Θυμαμαι που ειχα δει μια διαφημιση του.Πρεπει να πηγαινα 2α/3η λυκειου(1998-1999,θα θυμασαι αφου ειμαστε συνομηλικοι) και αρχισα να ψαχνω για το 2ο τευχος αφου ειχα χασει το πρωτο.Φυσικα επαθα οτι και εσυ.

Link to comment
Share on other sites

Κώστα, αν θέλεις τέτοιου είδους έντυπα, σταμάτησαν να βγαίνουν με τελευταία τα pulp της δεκαετίας του 1980-1990 και στις αρχές 1990-2000, που πρέπει να ήταν και τα τελευταία βιβλιαράκια του είδους που κυκλοφόρησαν πρόσφατο υλικό - τα περισσότερα σημερινά είναι αναδημοσιεύσεις.

Link to comment
Share on other sites

Κώστα, αν θέλεις τέτοιου είδους έντυπα, σταμάτησαν να βγαίνουν με τελευταία τα pulp της δεκαετίας του 1980-1990 και στις αρχές 1990-2000, που πρέπει να ήταν και τα τελευταία βιβλιαράκια του είδους που κυκλοφόρησαν πρόσφατο υλικό - τα περισσότερα σημερινά είναι αναδημοσιεύσεις.

 

Μιλάς για Ελλαδιστάν ή για εξωτερικό; Γιατί στο εξωτερικό γίνεται πανικός από καλά περιοδικά φαντασίας...

Link to comment
Share on other sites

Σταμάτησα να παίρνω το 9 όταν άρχισε να βάζει κεντρικές ιστορίες κα΄τι ψευτο-κουλτουριάρικα κόμικσ που μου την έσπαγαν!

 

Πάντως το Blood Opera του Κυριαζή έλεγε...

Link to comment
Share on other sites

Εγώ είχα πάντα αυτή την εντύπωση, οτι ΟΛΑ στο 9 μπαίνουν με βήσμα. Είναι εντελώς παράλογο. Τα διηγηματα ΕΦ είναι είτε διηγήματα απο σχετικά άγνωστους συγγραφείς(κάπου στα 1950) είτε απο τους ίδιους 5-6 έλληνες, οι οποίοι δεν έχουν εμφανιστεί πουθενά στο όλο θέμα πρίν. Τις περισσότερες φορές δε, είναι μετριότητες, χιλιειπωμένες και κάποιες φορές απλά κλεμένες.

Νομίζω ότι κάποια φάση είχαν ένα του Βέμπου, αλλά μιλάμε για λαμπρές εξαιρέσεις.

Όσον αφορά τα κόμικς, εντάξει δεν τίθεται θέμα. Οι μόνοι έλληνες κομίστες είναι αυτοί που κέρδισαν τους διαγωνισμούς του 9, ενώ άλλοι καθιερωμένοι(για το undeground) κομίστες δεν τους βλέπεις πουθενά.

Αν θες να δείς ένα καλό έντυπο για κόμικς, απλά πάρε την Βαβέλ.

Link to comment
Share on other sites

Στανταρ παιζει βισμα κι εξαλλου σπανια βαζει Ελληνες συγγραφεις.

Και στα κομικς μια απο τα ιδια αλλα συνηθως οι κλασικοι συνεργατες ειναι σχετικα καλοι.

Οι ξενοι συγγραφεις ειναι τοσο παλιοι οσο και-σπανιοτερα-πιο φρεσκοι.Εχω παρατηρησει πολλα διηγηματα που γραφτηκαν τα τελευταια 15 χρονια και ειναι καλα αρα εισαι μαλλον αδικος.

Ναι,η βαβελ ισως ειναι καλυτερη αλλα εδω μιλαμε για ενα ταπεινο ενθετο.

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς, μέχρι στιγμής, δεν έχω βρει κάποιο τέτοιο έντυπο στην Ελλάδα.

 

Ψαξε για Συμπαντικές Διαδρομές(υπάρχει κι ένα άλλο που δεν θυμάμαι τ'όνομά του αυτή τη στιγμή)

Link to comment
Share on other sites

Ελάχιστα είναι αυτά που άξιζαν, κατ εμέ τουλάχιστον. Χιλιοειπωμένες ιστορίες στο μέλλον κτλ.

Link to comment
Share on other sites

Και ασφαλώς το Εφιαλτικό Σύνδρομο. Για το επίσημο του σουγουγου ούτε λόγος

Link to comment
Share on other sites

Eιναι Φανταστικα Χρονικα-οχι Διαδρομες...

Το 9 συνδυαζει τα κομικς(που ειναι και το 90% της υλης θα ελεγα) με την ΕΦ.Αρα ειναι καπου αναμεσα απο αυτα και τη Βαβελ-μια μεση λυση.Αν ηταν αυτονομο περιοδικο θα μπορουσε να κριθει πιο αυστηρα αλλα οπως εχει ειναι αρκετα καλο.

Link to comment
Share on other sites

Φανταστικές διαδρομές (της ΑΛΕΦ)

Οι δραματουργοί των Γιαν.

 

"Συμπαντικές Διαδρομές" (είναι καινούριο)

 

"Φανταστικά Χρονικά" (παλιότερο, είναι έκδοση της ΑΛΕΦ).

 

"Κοσμική Διάσταση"

"Δραματουργοί των Γιάνν"

Edited by mistseeker
Link to comment
Share on other sites

Η αλήθεια είναι ότι το 9 δείχνει να έχει μια κάποια σκιώδη πολιτική για να εκδώσει. Ένας φίλος μου είπε ότι είχε γνωστό και πάλι του είπαν ότι θα το σκεφτούν και δεν τον ειδοποίησαν περαιτέρω!

Link to comment
Share on other sites

Παιδιά, εξαρτάται φυσικά και από το τι έχει φτιάξει ο καθένας... Ξέρω αρκετά παιδιά που γράφουν εκεί μέσα (όχι καλά όμως). Είναι λίγο παρεούλα, λίγο "όσο να'ναι προωθούμε τους γνωστούς" αλλά όχι σε μεγάλο βαθμό.

Φυσικά, είναι και εμπορικό - έχει βλακείες επειδή πουλάνε (έχω βαρεθεί τη Φωτεινή σε απίστευτο βαθμό)... Αλλά γενικά με έφερε σε επαφή με το σπορ (γενικά διαβάζω "Ε" καθημερινά και έτσι πήγα από την "Ε" στα κόμικς και όχι το ανάποδο)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share


×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..