Jump to content

Game of Thrones (2011-2017, 2019)

Mort13

Recommended Posts

Μπααα, δε μ' αρέσει η Ντενέρυς, η πλατινέ ξανθούλα (για τη σειρά μιλάω πάντα). Πολύ γλυκιά, αλλά κάπως φυτό: ακόμα και όταν παίρνει πρωτοβουλίες, έχει ένα ύφος σαν να ζητάει συγγνώμη. Ή δεν είναι καλή ηθοποιός, δεν ξέρω.

Από τους γυναικείους χαρακτήρες είμαι μεταξύ Αρυα και Σέρσεϊ και μάλλον πάω προς τη δεύτερη. Και η Κάτλυν οκ, αλλά σαν να παραείναι έτοιμη να αρπαχτεί.

Από τους αντρικούς Τύριον δαγκωτό! Και ο άλλος, ο Jorah, αυτός που ακολουθεί την πλατινέ ξανθούλα, πολύ εντάξει τύπος. Εννοείται και ο Σταρκ, αλλά αυτός μάς τελείωσε νωρίς. Ο γέρος Λάννιστερ επίσης αρκετά αεράτος και επιβλητικός.

Να ρωτήσω: Υπάρχει στη σειρά σκηνή όπου ο Τζέιμι κάθεται στον Iron Throne; Ή είναι καμιά που τη φτιάξανε για τις διαφημίσεις μόνο; Βλέπω και youtube ταυτόχρονα και μπερδεύομαι.

• Replies 1.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• wordsmith

243

• heiron

232

• Eugenia Rose

100

• Sonya

78

Καλά, αν μιλάμε για όλα τα βιβλία μέχρι τώρα κι ο Τύριον(!) απογοήτευσε. Δεν λέει τίποτα αυτό. Δεν ξέρει να γράφει ούτε άνδρες δηλαδή;

Για τον Τζέιμι στο θρόνο δε θυμάμαι κάτι στη σειρά αλλά στις αφίσες είναι λογικό να τον έχουν. Άλλωστε νομίζω έχει καθίσει στο θρόνο, τότε που σκότωσε τον Mad King.

Edited by heiron

Μιά χαρά τα πάει και με τις γυναίκες ο Μάρτιν.

Όχι, και δεν εννοώ ότι δεν τις γράφει ωραίους ρόλους. Αλλά όταν γράφει την ΟΓ μιας γυναίκας δεν μπαίνει μέσα στο πετσί της όπως μπαίνει μέσα στο πετσί των αντρών. Είτε διαβάζεις ένα κεφάλαιο με τίτλο ''Σέρσεϊ'', είτε βλέπεις την παρακολουθείς σε κάποιο άλλο κεφάλαιο, ένα και το αυτό.

Αλλά συγνώμη, εδώ είναι το τόπικ για τη σειρά, όχι για τα βιβλία...

Wordsmith, η Ντενέρυς είναι 13 χρονών. Γι' αυτό. Δεν θυμάμαι να το αναφέρει πουθενά στη σειρά. Ναι, στον πρώτο κύκλο (και πρώτο βιβλίο) η Ντενέρυς είναι 13, ο Ρομπ 15, ο Τζον 14 η Σάνσα 11... Έχει ένα θέμα με τις πολύ νεαρές ηλικίες. Οπότε, για να ξαναγυρίσουμε στην Ντάνυ, φυσικά είναι γλυκούλα και "συγνώμη, μήπως δεν έπρεπε;". Θα μεγαλώσει όμως, εντάξει.

Πάντως αν ο Μάρτιν το γράφει "Jaime", δεν έχει και άδικο ο Μπάμπης να το παίρνει για ισπανικό. Τον λένε δηλαδή James και του έχουν βγάλει υποκοριστικό, απλά αντί Jamie γράφεται Jaime στα Old English; (Χμμμ... Δε μου πολυαρέσει το James, πολύ σύγχρονο)

Και το Mark πώς το έχει αλλάξει δηλαδή;

Βίβα ελ Λευτέρης! :winner_first_h4h:

Αν έχω καταλάβει καλά, τα ονόματα στο ASoIaF είναι μια μορφή Anglish, δηλαδή κατασκευασμένα αγγλικά στα οποία έχουν αφαιρεθεί οι λατινικές, ελληνικές κα. προσμίξεις. Φαντάσου το κάπως σαν να έχουν δικό τους αλφάβητο στο Westeros κι έτσι γράφουν τα ξένα ονόματα όπως τα ακούν κι όχι ακολουθώντας τη λατινική γραφή τους

π.χ.

James (ιουδαϊκό) -> Jamie -> Jaime

Geoffrey (γαλλικό) -> Joffrey

Peter (ελληνικό) -> Petyr

Martin (λατινικό) -> Martyn

(Mark -> Marq)

ενώ τα "γηγενή" αγγλικά (Brandon, Robb) μένουν ως έχουν και μάλιστα τα τοποθετεί συγκεντρωμένα στο Βορρά όπου υπάρχει καταγωγή από τους First Men (Κέλτες της Σκωτίας στον πραγματικό κόσμο). Ενώ τα "ξένα" ονόματα τα έχουν φέρει οι εισβολείς Andals (= όλοι όσοι έχουν μπουκάρει κατά καιρούς στη Βρετανία στον πραγματικό κόσμο).

Οι Μπαράθεον δεν είναι ούτε το ένα ούτε το άλλο (ήρθαν με τους Ταργκάρυεν), γι' αυτό και ο Ρόμπερτ δε λέγεται τίποτα Λόμπερτ ή Ρόμπελτ

Δεν κατάλαβα γιατί βρίσκεις σύγχρονο το James (ο πρώτος ήταν ένας από τους εκχριστιανιστές της Αγγλίας τον 7ο αιώνα)

Να ρωτήσω: Υπάρχει στη σειρά σκηνή όπου ο Τζέιμι κάθεται στον Iron Throne; Ή είναι καμιά που τη φτιάξανε για τις διαφημίσεις μόνο; Βλέπω και youtube ταυτόχρονα και μπερδεύομαι.

Έκατσε στον θρόνο όταν σκότωσε τον Mad King κια εκεί τον βρήκε να κάθεται ο Robert και ο Edard όταν μπούκαραν στο παλάτι.

Ο Σταρκ του το κράταγε μανιάτικο έκτοτε. :Ρ

Κλασσικός Lawful Stupid.

• Like 1

Έκατσε στον θρόνο όταν σκότωσε τον Mad King κια εκεί τον βρήκε να κάθεται ο Robert και ο Edard όταν μπούκαραν στο παλάτι.

Μόνο ο Eddard (ο Robert δεν είχε φτάσει ακόμα) και η σειρά δεν το έχει δείξει (το αναφέρει η Cersei αντί για τον Eddard, αν δεν κάνω λάθος)

Ενώ η εικόνα μάλλον είναι από

όπου κάθεται και η κουτσή Μαρία στο θρόνο

-Cassandra: Στη σειρά δε νομίζω να είναι μόνο 13 η ξανθούλα. Άσε που υπάρχουν και άλλα πιτσιρίκια φωνακλούδικα εκεί μέσα (Άρυα, ξανθοψειροβλαμμένο), δεν είναι θέμα ηλικίας. Και καλά κάνει ο Μάρτιν και τους βάζει να είναι τόσο μικροί, στο μεσαίωνα δε νομίζω ότι θεωρούσαν τους έφηβους ανήλικους, μόλις ξεπετάγονταν λίγο τούς πάντρευαν, τους εκπόρνευαν ή τους έστελναν στον πόλεμο.

-Electroscribe: Πολύ ενδιαφέρον όλο αυτό με τα ονόματα, το ότι δηλαδή ο Μάρτιν πήρε ρεαλιστικά στοιχεία και τα τράβηξε προς φάντασυ κατευθύνσεις, δεν επινόησε τα πάντα από το μηδέν. Το James το θεωρώ πολύ σύγχρονο επειδή είναι ένα πολύ συνηθισμένο σήμερα αγγλο-αμερικάνικο όνομα, όχι ότι τώρα επινοήθηκε. Η εικόνα που είδα είναι αυτή:

post-2372-0-04013600-1349902429.jpg

Μου άρεσε γιατί εκεί είναι πολύ :wub: , παρόλο που παίζει τον Αχώνευτο. Αλλά έχεις δίκιο, από κάποιο trailer θα είναι κι αυτή.

Edited by wordsmith

Ενώ η εικόνα μάλλον είναι από

όπου κάθεται και η κουτσή Μαρία στο θρόνο

Πέρασαν κιόλας δυο χρόνια από τη στιγμή που πρωτοείδα το trailer και σαλάκι έσταζε από το στόμα μου; Ωιμέ.

Καλά, καθίστε να αρχίσει η τρίτη σεζόν και θα δείτε πόσο αχώνευτος είναι ο Τζέιμι ;)

Επίσης, όντως, στη σειρά "μεγαλώσανε" τα παιδιά. Και ο ίδιος ο Μάρτιν κάπου έχει πει ότι μάλλον το μετάνιωσε που έβαλε τόσο μικρά παιδιά να τραβάνε τόσα πολλά...

Κέλλυ, δεν είπα ότι η ηθοποιός είναι 13, είπα ότι η ηρωίδα είναι (άρα ο ρόλος της ηθοποιού είναι να παίζει την παιδούλα). Γιατί δεν καταλαβαίνεις ποτέ με την πρώτη; :unknw:

Επίσης, όντως, στη σειρά "μεγαλώσανε" τα παιδιά. Και ο ίδιος ο Μάρτιν κάπου έχει πει ότι μάλλον το μετάνιωσε που έβαλε τόσο μικρά παιδιά να τραβάνε τόσα πολλά...

Να σου πω, εμένα δεν με πείραξε αυτό. Απλά αισθάνθηκα λίγο ξενέρωτο να διαβάζω βιβλία όπου πρωταγωνιστές είναι παιδιά. :sleeping: Μετά βέβαια που είδα πόσο ώριμα τα έχει να φέρονται, άλλαξα γνώμη. Τώρα ποια (διαβάζω το A Feast For Crows) ούτε που σκέφτομαι (συνήθως) τις ηλικίες τους. Μου ταιριάζουν λοιπόν πιο πολύ οι ηλικίες που βλέπω στη σειρά, ίσως γιατί οι σύγχρονοι άνθρωποι είμαστε πιο ανώριμοι και ο τότε δεκατετράχρονος, ας πούμε, είναι σαν τον σημερινό εικοσάρη. Κάπως έτσι.

Κέλλυ, δεν είπα ότι η ηθοποιός είναι 13, είπα ότι η ηρωίδα είναι (άρα ο ρόλος της ηθοποιού είναι να παίζει την παιδούλα). Γιατί δεν καταλαβαίνεις ποτέ με την πρώτη; :unknw:

Πώς δεν κατάλαβα... Ούτε εγώ είπα ότι η ηθοποιός είναι 13, για το χαρακτήρα της σειράς λέω. Η Ντενέρυς του βιβλίου μπορεί να είναι 13, αλλά στη σειρά δε νομίζω να θέλουν να πασάρουν αυτήν την ηθοποιό για τόσο μικρή. Άλλο η σειρά και άλλο το βιβλίο, έχουν κάνει αλλαγές(όπως και σε όλα τα films based upon books). Ειδικά για τις ηλικίες, νομίζω κάπου το διάβασα ότι στη σειρά "μεγάλωσαν" τους ήρωες για να μη βρουν κανένα μπελά περί παιδικής πορνογραφίας λόγω των σκηνών χοντρού σεξ. Άρα, μέχρι κάποιος στη σειρά να αναφερθεί στην ηλικία της Ντενέρυς, μπορούμε να υποθέσουμε ότι είναι όσο μας φαίνεται εμάς στη σειρά. Εγώ θα την έκανα, ας πούμε, 17-18. Είναι και κοντούλα.

Αληθεύει ότι πήραν 20άρηδες ηθοποιούς για τους έφηβους ήρωες για να μην έχουν πρόβλημα με τις σκηνές σεξ, κατά κύριο λόγο. Αλλά ούτως ή άλλως βλέπουμε συχνά 20ρηδες σε ρόλους μαθητών.

Η Νταινέρις τώρα σαν χαρακτήρας, ανεξάρτητα αν είναι 14(στο βιβλίο), 18(όσο μοιάζει να είναι), ή 20φεύγα(όσο είναι η ηθοποιός), είναι μια άβγαλτη κοπελίτσα που ζούσε και μεγάλωνε στη σκιά του τρελού αδερφού της που την είχε ως εργαλείο για να πάρει την εξουσία. Στο επεισόδιο που εισάγεται ο χαρακτήρας της τον βλέπουμε να την πασπατεύει για να δει αν είναι έτοιμη για γάμο και το άλλο που ξεκινά με τα ίδια 3 γράμματα. Την πασάρει λοιπόν σε ένα πολέμαρχο κι αυτή δε λέει τίποτα. Μετά την κάνει ό,τι θέλει ο πολέμαρχος τουλάχιστον μέχρι να της μάθουν τα βασικά οι νεαρές παραδουλέφτρες της.

Όμως συμφωνώ ότι το ύφος και το στυλ της ενίοτε είναι υπερβολικά γλυκανάλατα κι ίσως φταίει η ηθοποιός για αυτό.

Οι ηλικίες δεν αναφέρονται στη σειρά γιατί θα γίνει μπάχαλο όπως έχουν αλλάξει μερικές σε σχέση με το βιβλίο.

Ευχαριστώ, κε πυροσβέστα :friends: :kissing:.

Και προχωράμε στην επόμενη ερώτηση: γιατί στέλνουν ravens αντί για περιστέρια; Γίνεται να εκπαιδεύσεις κοράκια να μεταφέρουν μηνύματα; Ή μήπως αυτό είναι μέρος του φάντασυ στοιχείου και πχ δεν υπάρχουν στο Westeros περιστέρια και βολεύονται με ό,τι βρουν;

Γενικά το φάντασυ-υπερφυσικό στοιχείο στη σειρά μού φαίνεται προς το παρόν ελάχιστο και can be done without.Οι direwolves τι διαφορά έχουν από κανονικούς λύκους; Τα δρακάκια δεν έχουν κάνει τίποτα σπουδαίο ως τώρα και με ανατριχιάζουν λίγο, ειδικά με αυτά τα σκουξίματα σαν μεντεσέδες αλάδωτοι. Οι Whitewalkers προς το παρόν ίσα που έχουν εμφανιστεί (αν και έχουν ψωμί και είναι εντυπωσιακά εφέ). Μόνο αυτό το περίεργο σκιώδες πράγμα της Melissandre έπαιξε ρόλο από μηχανής θεού στην υπόθεση και μετά εξαφανίστηκε. Τι άλλο; Τα μαγικά αυτηνής που πήγε να γιατρέψει τον Khal Drogo; Δε νομίζω. Σαν να αργεί πολύ να μπει στο (υπερφυσικό) ψητό, δε σας φαίνεται; Όοολα αυτά παίζουν αργότερα κάποιο ρόλο σημαντικό, σύμφωνα με τα βιβλία;

Και προχωράμε στην επόμενη ερώτηση: γιατί στέλνουν ravens αντί για περιστέρια; Γίνεται να εκπαιδεύσεις κοράκια να μεταφέρουν μηνύματα; Ή μήπως αυτό είναι μέρος του φάντασυ στοιχείου και πχ δεν υπάρχουν στο Westeros περιστέρια και βολεύονται με ό,τι βρουν;

Δεν ξέρω γιατί δεν κάνουν τα περιστέρια τη δουλειά τους στο Γουέστερος, πάντως είμαι απόλυτα σίγουρη ότι αυτό δε συμβαίνει επειδή δεν υπάρχουν. Θυμάμαι έτσι απ'έξω γύρω στις τρεις χοροεσπερίδες (:p) στις οποίες συμπεριλαμβάνονται στα ορντέβρ.

• Like 1

Κέλλυ, έχω μια πάρα πολύ απλή απάντηση στις ερωτήσεις σου: ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΘΕΛΕΙ Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ. Τέλος.

(sigh) Αν είναι έτσι, μπορούσε ο συγγραφέας όσους χαρακτήρες έχει βαρεθεί να τους βάζει να πεθαίνουν μυστηριωδώς, εκεί που κοιμούνται, ή όσους έχουν στριμωχτεί στη μάχη να τους φυτρώνουν ξαφνικά δαγκάνες αστακού στους ώμους κλπ(δεν ξέρω βέβαια πόση επιτυχία θα είχαν τότε τα βιβλία). Κάπου έχουμε και ένα τόπικ περί suspension of disbelief, αλλά φαίνεται ότι για μερικούς όσες φορές και να τα πούμε αυτά δε φτάνει...

(sigh) Αν είναι έτσι, μπορούσε ο συγγραφέας όσους χαρακτήρες έχει βαρεθεί να τους βάζει να πεθαίνουν μυστηριωδώς, εκεί που κοιμούνται, ή όσους έχουν στριμωχτεί στη μάχη να τους φυτρώνουν ξαφνικά δαγκάνες αστακού στους ώμους κλπ(δεν ξέρω βέβαια πόση επιτυχία θα είχαν τότε τα βιβλία). Κάπου έχουμε και ένα τόπικ περί suspension of disbelief, αλλά φαίνεται ότι για μερικούς όσες φορές και να τα πούμε αυτά δε φτάνει...

Βάλε μέσα γλώσσα επιτέλους! Σε τάπωσε η Χριστίνα, και μείνε ταπωμένη! (Θα σκάσει αν δεν πει την τελευταία κουβέντα, θα εκραγεί!)

Τα δρακάκια δεν έχουν κάνει τίποτα σπουδαίο ως τώρα και με ανατριχιάζουν λίγο, ειδικά με αυτά τα σκουξίματα σαν μεντεσέδες αλάδωτοι.

αχαχαχαχα, πραγματικά έτσι κάνουν! πάντως, κι εμένα μου φαίνεται ότι σε όλο το βιβλίο, και στη σειρά, το φάνταζι στοιχείο, με την έννοια του εξωπραγματικού, είναι κάπως αποσπασματικό, με αποτέλεσμα να φαίνεται τελικά διακοσμητικό.

Βάλε μέσα γλώσσα επιτέλους! Σε τάπωσε η Χριστίνα, και μείνε ταπωμένη! (Θα σκάσει αν δεν πει την τελευταία κουβέντα, θα εκραγεί!)

Συγνώμη που πετάγομαι, αλλά ούτε οι απορίες της κέλλης είναι τίποτα παράλογες, ούτε το ''έτσι θέλει ο συγγραφέας'' θεωρείται τάπα.

Συνεχίστε.

Από τη wikipedia του SoIaF:

Ravens are a species of large, black-feathered birds native to Westeros. Similar to common ravens of Earth, only stronger with better homing instinct. (link του λήμματος στο ravens για περισσότερες πληροφορίες)

Κοινώς, όπως είναι τα δικά μας, όμως έχουν το κοινό με τα "γήινα" περιστέρια να έχουν την επίγνωση του πού βρίσκεται η αρχική φωλιά τους. Απλά πράγματα. Προσέδωσε ένα χαρακτηριστικό που έχει ένα είδος πτηνού (περιστέρια) σε ένα άλλο (κοράκια). Δεν τα έκανε να φτύνουν και φλόγες,

Ούτως ή άλλως, το κοράκι είναι μέσα στα 4,5 εξυπνότερα είδη ζώων που υπάρχουν. Δεν θα μου φαινόταν και τόσο περίεργο να μπορούσε να τα εκπαιδεύσει κανείς. Απλώς, στο westeros είναι κάτι έμφυτο.

Edited by DinMacXanthi

Καλά, το γιατί χρησιμοποιούν κοράκια αντί για περιστέρια δεν είναι και σπουδαίο θέμα, απλά σε εκείνο τον κόσμο εκτρέφουν κοράκια ως οικόσιτα πουλιά και προφανώς έχουν την ικανότητα να βρίσκουν το σπίτι τους κτλ τα κοράκια όπως κάνουν τα περιστέρια στον κόσμο μας.(με πρόλαβε κι ο μακξάνθης σχετικά)

Οι direwolves εξαφανίστηκαν στον κόσμο μας και στο Westeros (όπου περιγράφεται έναν κόσμος πιο αρχαίος άλλωστε) είναι ήδη προς εξαφάνιση. Μεγάλοι λύκοι είναι βασικά, απλά ήταν πιο αργοί (έτσι λένε) από τους σημερινούς λύκους.

Το μαγικό στοιχείο όντως στην αρχή φαίνεται δευτερεύον και υπάρχει λόγος. Ο κόσμος στο Westeros δεν πιστεύει σε μαγεία και τέρατα (πέρα από τους δράκους που θεωρούνται εξαφανισμένο είδος, όπως οι δεινόσαυροι για εμάς) κι έτσι θα δημιουργηθεί μεγαλύτερο θέμα όταν αρχίσει να παιζει ρόλο αυτό. Στο τέλος της δεύτερης σεζόν βασικά παίρνουμε μια γεύση του τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με το μαγικό στοιχείο.

Πάντως κι ο Έλρικ που καλούσε δαίμονες όποτε τα έβρισκε σκούρα ή οι ήρωες του Έρικσον που προκαλούσαν τα πάντα όλα δεν άφησαν αδιάφορο το κοινό. Ο Μάρτιν έχει προς το παρόν λιγότερο μαγικό-φάντασυ περιεχόμενο. Δεν καταλαβαίνω το σκεπτικό του "γιατί έχει έστω τόσο λίγο/να μην έχει καθόλου". Προφανώς η αναλογία που χρησιμοποιεί είναι η σωστή για αυτό και έχει τόση επιτυχία.

Θα σχολιάζα για το υπερφυσικό στοιχείο, αλλά φοβάμαι ότι θα κάνω spoiler. Ελπίζω απλά στη σειρά να έδειξε το διάλογο του tyrion με τον αρχηγό των αλχημιστών, όταν αυτός του εξηγεί ότι

για κάποιο λόγο παράγουν πιο εύκολα και όλο και μεγαλύτερες ποσότητες από υγρό πυρ.

Αν θυμάμαι καλά, αυτό ήταν στο δεύτερο βιβλίο και όχι στο τρίτο και μια αρκετά καλή αφορμή για να σκεφτείτε τι ακριβώς παίζει με το υπερφυσικό στοιχείο στη σειρά

Edited by Nihilio